Отговори
# 255
# 256
Здравейте майчета, Simple Smile
бих искала да ви питам,дали има подходяща каша за 4 м.възраст,с която да захраня беба,понеже с плодови пюрета не ми се иска,а зеленчуковите(картоф и морков ги плюе ) и направо и аз незнам от какво да започна само да прояви апетит към храна различна от кърма newsm78.
Благодаря предварително
Поздрави и спокойна вечер   Hug

# 257
# 258
kammmiii, защо искаш да я захранваш? Според мен просто изчакай още малко, ако няма причина.

# 259
Благодаря ти Пепина_79  Hug Засега не мисля за второ,че още не съм преживяла първото раждане, а за диабета почти няма надежда да го излекуваме. Дано поне изкарам още няколко години без инсулин.
И аз сега размислям за захранване, от една страна ми се иска късно да го захраня от 6 м. , но от др страна искам да започна диета, че имам доста за сваляне ooooh!
Дайте съвети за и против късното захранване newsm78

# 260
Късното захранване - по -лесно ще понесе новата храна бебчо, и по -малък риск от алергии.
Ранното захранване - възможно връщане на коликите, алергия и още куп други неща, които не са приятни

# 261
Здравейте!
Сори, че не пиша в темата, но ви прочитам като ми остане време..., което никак не ми стига с две хлапета вкъщи. Едното ходи на градина, но не постоянно, заради вирусите, които лепи там.
Пиша, понеже nikolaeva е писала за дозата витамин С при настинка/грип/сополки, която се дава на бебетата.  Веднъж без да знам и аз бях дала по половин доза от витамина сутринта и вечерта, но като казах на педиатърът тя ми поясни, че вит.С се дава еднократно цялата ампула за деня, тъй като като се отвори ампулата и витаминът се окислява и не действа /тоест хаби се половината доза/. Осцилококцинум ни е предписвала два пъти по цяла доза.
А за нехаресването на пюрената - трябва да се изчака поне седмица и да се опита наново да се предложи на бебето или да се отложи захранването до към 6-ти месец.
Аз по принцип захраних каката на 5 месеца и 12 дена. Така смятам да процедирам и с бебе Мира.
Първо й давах морков почти 10 дена, после включих картоф за около 7 дена и после за още толкова включих тиква с морков или тиква с картоф.
Като имам време пак ще се включа с някой съвет от моя житейски опит.  Wink Но в крайна сметка всеки избира начинът, който е най-подходящ за бебето и за семейството.  Peace

# 262
celika - Не ми е спешно захранването,по-принцип мога да изчакам до 6-ти месец,просто имам чувство че не наддава достатъчно и че не и стига кърмата.В повечето случай суче без да пуска гърдата близо мунута-две докато тече по бързо ,а след това се дърпа,плаче и засуква и така продължава докато сменя гърдата,чудя се на какво се дъжи това нейно държание.
От 2 дни се дохранваме с кърма,която давам с лъжичка понеже не приема шишета и АМ,но като цяло детето си е много спокойно и изглеждащо добре и поради това се възпирам да дохранвам и искам вашето мнение. Simple Smile

# 263
  • Варна
Розалинда, много се радвам за теб! Спазвай си диетата, спортувай и не му мисли от сега за второто. С диета и по време на бременността също може да се контролира захарта.

# 264
  • Някъде по Дунава
sisely има логика в думите ти, но аз съм давала по половинка по съвет на педито. Явно и при тях няма единство в предписанията.
kammiii  за захранване с каша оризовата е най подходяща, но и най безвкусна Simple Smile С каката съм давала на Милупа, но вече има по голям избор. А кога ще захраниш си е твое решение. Каката захраних на 4м, но вече не кърмех. Малчо мисля на 5м да го захраня.

# 265
  • София
Здравейте момичета. Днес бяхме на консултация. Малката наддава добре  - вече е 6700, 63 см. Заради нередовното акане, личната лекарка препоръчва след 4 месец да започнем полека лека да захранваме. Досега сме само на кърма и момичето си хапва добре. Вие как мислите. Да продължа да си я кърмя до 5-6 месец, макар че ака през 2-3 дни или да започнем с някакво пюренце. Лек и слънчев ден от мен

# 266
Здравейте и от ме скъпи мами! Днес бяхме на последната двойна ваксина, Илиан въобще не плака, ще видим до довечера как ще е. И равносметката за 1 месец е + 800 грама, + 1 см или 7500 гр и 63 см, на мама шишито ми  Mr. Green
За Вигантола - казаха ни да го почваме - 1 капка дневно. Та това е засега. Накрая на месеца ще взимам направление за второто изследване на тазобедрените стави, защото се прави между 5-ти и 6-ти месец.
Хубав ден и спокойни бебчета!  Hug

# 267
. Заради нередовното акане, личната лекарка препоръчва след 4 месец да започнем полека лека да захранваме. Досега сме само на кърма и момичето си хапва добре. Вие как мислите. Да продължа да си я кърмя до 5-6 месец, макар че ака през 2-3 дни или да започнем с някакво пюренце.

според мен си  кърми докато иска детето, а за захранване - изчакай. И при моят акането е" когато дойде".
Понякога всеки ден,понякога през ден, друг път през два...може би има значение и ние как се храним Thinking

Ето ти относно захранването

"Идеята е, че пюретата и пасираното ядене всъщност не са естествената храна за бебетата при прехода им от хранене с мляко (майчино или АМ) към твърдите храни. Те са продукт на развитото ни общество и може дори да окажат неблагоприятно въздействие при захранването - децата не получават възможност да се научат да дъвчат. А в естественото развитието на бебето около шестия месец започва фаза, в която то е в състояние да взима само яденето си и да го поднася към устата си и съответно да го дъвче и преглъща. Храносмилателната му система пък от своя страна вече е готова за твърда храна.
На шест месеца бебето навлиза във втората половина на първата си годинка живот. Често на тази възраст то може да седи за кратко само и е по-целенасочено в действията си, опитва се самичко да взима храна и да я поставя в устата си.
Детето на 6 месеца е готово за твърди храни, защото:

Неговата имунна система е достатъчно зряла
    Неговата храносмилателна система е достатъчно подготвена
    Неговата орална моторика е достатъчно тренирана
    Налице е координацията между ръцете и очите
    Неговата фина и груба моторика са достигнали определено ниво на развитие

# 268
Относно захранването - ние ядем пюре от ябълка или тиква, човекът си ги харесва. Захар не слагам, защото той и така си ги яде. Ние колики нямахме и не мисля, че плодовете му влияят зле на стомаха, т.като ядем вече втора седмица /в началото като сок, а сега и като пюре/. Всичко си приготвям сама вкъщи - имам и пасатор и сокоизтисквачка. Аз съм против късното захранване/след 22-ра седмица/  и си спазвам стриктно схемата предписана от педи. Нормално е в началото детето да не иска да яде нещо различно от кърма, поради факта, че е свикнало с млякото. За ден-два преодоляхме нежеланието и сега си хапва с желание и апетит. Другото, което мисля да пропусна е храненето с АМ - определено ще си давам домашно кисело мляко. Аз му давах още на 2 месеца и нямаше проблем. И мед му давам редовно и пак нямаме проблем.
Както някой беше написал по-горе - всеки си решава сам.

# 269
Момичета имам един много сигурно смешен за вас въпрос, нооо ще си го задам, как се справяте с постоянното преобръщане на вашите дечковци, от както Йоан се обръща сам за 2 сек. да го оставя се е обърнал - повръща много често, защото се обръща и след ядене, вече и така заспива на една страна и по някое време го гледам по корем забил муцуната и не може да се извърти и пъшка, та аз го обръщам по гръбче и си заспива, на мен така ми е по-спокойно! При вас така ли е??? Пепи видях, че твоят даже е тупнал, нашата спалня е много висока и долу е терекот не искам да си го представям просто, добре, че при вас е било леко!
И да кажа аз по темата за захранването, ние сме на зеленчукови пюренца, много ги обича, яде с голяма охота вече, мисля, че бебчето само показва кога е готово за захранване, а за дъвченето Йоан си премлясква всичко преди да преглътне, така, че не мисля, че заради пюрето няма да се научи да дъвче!
И да ви попитам мамите, които сами си приготвяте с пюретата с кърма ли ги правите, аз да, но се чудя сега, като ми трябва по-голямо количество, през нощта ли се цедите, аз иначе през деня не мога нищо да изцедя??? Shocked Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт