Отговори
Здравейте,интересува ме дали е възможно да кърмя в тандем синът ми ,който е на 1 година и един месец и новороденото на приятелка,която няма възможност да кърми?Децата ще са при мен през деня,а вечер бебето ще е с майка си.Възможно ли е кърмата ми да стигне и за двете деца,като има голяма стимулация от сукането им или това може да се случи само ако бебето беше мое?За сега синът ми суче по 7-9 пъти в денонощие като поне 3 са през нощта.Яде малко твърда храна и основно се изхранва от кърмата.Посъветвайте ме да кърмя ли и другото бебенце или няма как да стига и за двамата.Много ще съм ви благодарна да разясните доколко е възможно да се получи.

# 1
  • София
Здравей, eli_vulkova!

Желанието ти да даваш кърма и на бебето на приятелката ти вероятно е породено от много мили чувства към нея и  бебето, което е прекрасно! Нека уточним обаче, че за бебето най-важно е то да получава майчино мляко от биологичната си майка. Щом се налага да бъдат разделени, майката би могла да обмисли вариант да изцежда и да оставя за бебето, тъй като изцеденото майчино мляко отново е с предимство пред донорската кърма. Ако има нужда, можем да помогнем на майката с идеи за организиране на ангажиментите и цеденето. Ако майката е прекъснала кърменето, с подкрепа и помощ може да обмисли връщане назад и възобновяване на кърменето. Ако намираш тези идеи за подходящи, ти също би могла да й бъдеш подкрепа( каквато явно си, щом ще поемеш грижа за нейното бебе).

Кърмата е жива течност, която се мени постоянно, за да може да отговори на моментните нужди на бебето. А нуждите на новороденото бебе са по-различни от тези на бебе на годинка, за това е и препоръчително по възможност, ако се налага даване на донорска кърма на бебето, тя да е от майка с бебе на приблизително същата възраст. Но въпреки това, проверената донорска кърма си остава с голямо предимство пред изкуственото мляко.

Ако крайното твое и на майката решение е бебето да получава от твоята кърма, с цел безопасност за бебето се правят изследвания, с които се отхвърля СПИН/ХИВ, хепатит, туберкулоза или други инфекциозни болести.  В банката за майчина кърма могат да ви кажат по-подробно какви са препоръките при даване на кърма за друго бебе. Ето ги техните координати - http://www.bankazamaichinakarma.hit.bg/contact.html

Теоретично млякото може да бъде увеличено, ако гърдите получават стимулация да произвеждат повече. Историята познава много такива случаи, основно дойки, които са кърмили по няколко деца. Практически обаче не се знае това колко време ще отнеме и дали млякото ще се увеличи до толкова, че да успява да покрива нуждите и на двете деца. Но пък и малкото кърма е бонус за бебето  Simple Smile . Майката може би ще има мнение по въпроса, ако ще даваш от твоята кърма, тя от гърда ли да бъде или изцедена. Според това можем да дадем и конкретни идеи за организация на кърменето така, че да не бъде ощетено твоето бебе.

Темата с донорството на кърма е деликатна, особено щом става въпрос за мляко, което не е минало през банката за майчина кърма. А решението дали да се кърми чуждо бебе и дали майката на това бебе ще позволи то да бъде кърмено или хранено  с донорска кърма, е твърде лично. Съвети няма как да дадем. Можем да бъдем полезни с информация и подкрепа.

Успех на теб и приятелката ти!

# 2
Благодаря за съветите.Ситуацията при нас е сложна,майката няма желание да кърми и честно казано идеята за банка за кърма и се вижда излишно усложнение.Съгласна е аз да кърмя бебето и от гърда или от шише,по мой избор,както ми е по удобно.А тя мисли да не го храни през нощта,за да почивало коремчето.Аз не че имам кой знае какъв опит с кърменето,но мисля че това ще е мъчение за бебето,денем на гърда,а нощем глад.Не е ли по добре в този случай да я оставя да си го храни с АМ,което засища и за през нощта?Бебенцето трябва да се роди тези дни.Дайте ми съвет.Майката живее сама,няма близки и ще работи за да се издържат..И така ще е веднага сллед изписването от болницата.Иска ми се да и помогна,ще гледам детето,но въпроса с храненето ми се вижда проблемен.

# 3
  • София
Вярно сложна ситуация  (think)

Предполагам, че за майката ще е изключително полезно, ако успееш да поговориш с нея по темите, които ще обсъдим с теб тук, за да успее да направи информиран избор за детето си. Възможно е да ти се струва, че едва ли би си променила мнението, но под въздействие на хормоните след раждането тя може много да се промени и да вземе различни от настоящите решения.

На първо място, ако тя е на трудов договор,  може да взима 90% от парите си, като обезщетение и да си гледа бебенцето. Също има и еднократна помощ, независимо дали е на трудов договор. Отделно има право на подпомагане като самотна майка.

Ако в крайна сметка се налага да работи, може да обмисли съкратено работно време.

Кърмата е безплатна  Peace За самотна майка с ограничени доходи. Това, мисля, е важно уточнение.

Предполагам, че това й е първо дете. Може да не е попадала на информация за безценните здравословни качества на кърмата. Можеш да обсъдиш с нея, че отделянето на бебето от майка му в много ранна възраст е тежък стрес и за двамата, и в тази ситуация именно кърменето може да помогне и на майката и на бебето да преодолеят по-безболезнено раздялата. Майката ще се чувства полезна за детенцето си и на работата, а вкъщи бебето ще се радва на незаменимата близост на кърменето.  Кърмата на майката е специално пригодена да подпомага имунитета точно на нейното бебе, освен, че е и перфектната храна. Получавайки тази защита от майчината кърма/коластра, чревносмилателната система става устойчива срещу малки и големи неприятели и в дългосрочен план .
 Можем да дадем идеи за по-ефикасно цедене, за съхраняване на млякото, за организацията на работата и цеденето... изобщо от каквото се нуждае, ако предпочете да опита този вариант.

Друго, което можете да обсъдите е да кърми поне докато е в болницата. Да даде един успешен старт на бебето. С първите кърмения бебето поема коластра, която облива храносмилателните пътища и създава защитна бариера срещу последващи микроорганизми, които навлизат в организма на бебето. Ако то не получи тази защита, стените на стомаха и червата остават като отворени врати за бактерии и алергизиращи белтъчни молекули.

Редовното хранене, в това число и нощем е особено важно за развитието на бебетата. Те когато са здрави и не са под въздействието на лекарства обичайно имат добра система за самосъхранение и умеят да демонстрират глада си, ако е нужно и с упорит плач. Така че можем да предполагаме, че ако бебето огладнее, майчиното чувство на приятелката ти ще ѝ подскаже как да постъпи, за да е добре на бебчето.  Simple Smile

Ти си прекрасна приятелка, щом се заемаш с тежката задача да обгрижваш бебенцето успоредно с твоето! Би могла да опиташ да поговориш с майката и разбереш какво конкретно я кара да не желае да кърми. Така ще знаем какво мисли и чувства тя, поне от части и можем да опитаме да бъдем полезни спрямо нейните нужди. И може да се намери решение, та хем вълка сит, хем агнето цяло  Simple Smile

Също тя, ако в някой момент прояви желание, може да поговори с нас по телефона или да ни пише лично, за да сподели своите притеснения и размисли. 0888 555 385 е националния ни телефон, а тук са контактите ни: http://lalechebg.com/contacts/

Успех  Hug

# 4
Много ви благодаря,поговорихме си с приятелката ми,дадох и координатите ви и тези на банката за кърма.Засега тя отказва да приеме идеята тя да си кърми бебето,но се надявам като го види и го гушне,майката в нея да се пробуди и да си промени решението.Много ще ми е жал да гледам бебчето и да знам че го лишават от най-добрата за него храна.А то дали ще търси да суче от мен докато го гушкам и приспивам?Все пак аз не съм майка му и ако никога не съм му давала да суче не би трябвало да знае че може и от мен нали?Имаме още известно време да решим въпроса с храненето докато бебо се роди.

# 5
  • София
 Бебетата имат рефлекс да търсят да сучат, когато са гушнати, независимо дали са в майка си или в друг. Друг подобен рефлекс е да се обръщат, когато ги докосват по бузката.

Наистина пред трудни избори се изправяте и двете с майката  Confused
 Желая всичко да се нареди по оптимален за всички страни начин  Hug

Общи условия

Активация на акаунт