Семеен бюджет

• 134 204
  • 2 321
  •   1
Отговори
# 1 200
За съжаление колата отдавна не е лукс, а тотална необходимост. Там просто няма как да съкратим никакви разходи. Аз ходя пеш до работа, но все пак си взех офис на 2 минути от нас, точно защото не ми се разкарваше насам-натам. Но... можеше и да не е така и тогава нямаше как без кола - много време отива по тоя градски, кал, студ, за кучетата дори не  ми се говори. Мъжът ми е на другия край на София, а при нас няма и много линии на ГТ, но и да имаше половината ден трябва да му е в пътуване - айде няма нужда. А живот и здраве като дойдат децата, вече съвсем няма как без кола. Всъщност не си представям да отида, да напазаруваме и да мъкнем торбите по трамваите... знам че не е невъзможно, правят го хората, но... Всъщност без коли сме крайно немобилни и не може да мръднем от нас  Shocked Би ми отнело половин ден да стигна и да се върна от някой хипермаркет например.

пп - живот и здраве за самото водене и взимане на децата се надяваме да не се грижим ние, защото там където ще се местим нещата са така уредени, че минават специализирани автобуси на детската градина и училището и взимат децата от пред вас. После ги връщат. Някой само трябва да ги вземе от въпросната спирка. Което мен ме устройва на 100%. Но... това е град до София, та за да отидем до София (което ще е ежедневие) няма как да стане без кола, а децата вероятно ще ходят на някакви спортове, тренировки, занятия... Пак няма как.

От всичко може да поотрежем, обаче от колите наистина не успяваме.

# 1 201
Ние нямаме кола и си се оправяме без. Колкото мога, ще го "дърпам" от желанието му да вземе кола.

# 1 202
Ние нямаме кола и си се оправяме без. Колкото мога, ще го "дърпам" от желанието му да вземе кола.

С дете и без кола е малко кофти....но, зависи все пак от много неща.

# 1 203
И аз се въздържам от кола за сега, защото на 500лв заплата да се перча с кола е малко като "гащи няма, гайда иска".  Grinning Иначе си е улеснение, но и отговорност.

# 1 204
Защо пък притежанието на кола се смята като перчене?
За нас е необходимост, а сигурно и за доста други семейства.
Ако сме без кола, мъжа ми няма как да ходи на работа примерно. Защото не е в града, а автобуси минават 3пъти за целия ден. Всичките му колеги са с коли, понякога пътуват заедно, но също не винаги е възможно.

# 1 205
Защо пък притежанието на кола се смята като перчене?

хахаха, за мен конкретно ще е перчене, за моята заплата от 540 лева. Защото половината заплата ще ми отива по колата. А да не говорим за ремонтите. Иначе не е.

# 1 206
  • София
Mirama, ако мъжът ти взимаше 500лв заплата, като момичето по-горе, дали щеше да е необходимост колата?

# 1 207
Mirama, ако мъжът ти взимаше 500лв заплата, като момичето по-горе, дали щеше да е необходимост колата?

Вече обясних кое точно налага ползването на кола. Ако работеше пак извън града, как точно предлагаш да ходи на работа? Пеш, на 20км.?

# 1 208

Вече обясних кое точно налага ползването на кола. Ако работеше пак извън града, как точно предлагаш да ходи на работа? Пеш, на 20км.?
Е аз ходя с автобус, при мен са на половин час. Рзбира се, че ако заплатата си заслужава, може и на 100 км с кола да се ходи на работа. Но пак казвам, зависи от заплащането.  Peace

# 1 209
Днес си направих меню, списък покупки детайлен за храната 24-28 декември. Гости, мости всичко е описано до картоф.  Първо, за да ми е ясно какво ще се яде/готви и какво ми трябва 2ро, за да не пропусна нещо и 3то за да не се разсейвам м/у рафтовете и да не пре-купувам неща.
Направила съм си и план кога ще се пазарува т.е седмица преди това всичко да ми е налице, за да не се блъскам с хората в последния момент, имам време и да огледам този уикенд офертите, които ми пристигат в пощата от няколко дни и са до Коледа
Същият списък имам и за подаръци, опаковане и тн и лека полека се изпълнява, идеята ми е да не изпразня джоба в последния момент. Съкращавам и разходи за опаковки и пр. и опаковам с тип кафява амбалажна хартия , изрязвам снежинки, лепя, вързвам канап  и тн и става красиво и без да харча пари за гланц и фигурки.
Тази година съкратих редовното купуване на коледни ирачки и без това имаме много...

Коли имаме 2, но едната заминава за продаване, нямаме нужда от 2 коли , защото сме все заедно. С парите от моята кола ще си купим скутер. Хем харчи малко, хем на къси разстояния върши чудесна работа. Ние също живеем на място, където без кола не може, но аз карам и много колело до работата наприемр, ходя и пеша до там. Но за пазар не мръдвам без кола

# 1 210
Мъжът ми взима малко повече от 500. Ама работи извън града. Транспорт до там няма. Имат служебен, който е на 3 спирки от нас и в обратната посока, където детето е на училище.
А и дали ако се мъкнат в студа по спирките и после дребен е болен ще излезе по-евтино от колата  Rolling Eyes

Моята работа е на 25 мин. пеша и винаги ходех пеш като можех.
Но е по път за неговата и ни изсипва всички с колата наред сутрин. Ако и да е с рейс е по 6 лв/ден за всички (по левче в двете посоки) - дали е по-евтино или по-рационално - общо е 10 км отиване и връщане с кола цялото обикаляне.
Вярно и уикендите обикаляме из града доста с колата, но така се вършат в пъти повече неща, отколкото ако нямаш такава, което пести не само време... 

Перчене е ако имаш последен модел нещо си, а заплатата ти е 1000 лв - и не можеш нито на вноските да насмогнеш, нито на горивото и т.н. Тогава си взимаш кола според джоба, а не за перчене.

Имам много добра приятелка - нямаха кола. Роди им се бебе - когато и на нас - постоянно ги разкарвахме насам натам с нашата.. и накрая си купиха Simple Smile
Не си представям с малко дете без кола  Rolling Eyes

# 1 211
Относно колата-много зависи.Може с кола,може и без.Както обичам да казвам-баба ми все на кола се е возила Simple SmileЧе е удобство,няма спор,но чак пък необходимост не е.По неволя бяхме 3 месеца без кола и като мина първоначалния шок,се оказа че света не спря да се върти и се справяме.Зависи от населеното място и ежедневието,разбира се.Ние сме в малък град,където разстоянията са малки,такситата вземат 2.50 в рамките на града,на работа мъжа ми ходеше с колелото и така.Аз без друго не съм шофьор,за повечето ходения разчитам или на такси,или на двата си крака,така че не усетих липсата на кола.На мъжа ми отначало му беше доста криво,но впоследствие свикна,дори свали 5 кг.от ходенето пеша.Пригодихме си живота към новото положение и оцеляхме цели 3 месеца без кола.Чак не е за вярване.Да,друго си е удобството,да не говорим,че в големите градове без кола е почти невъзможно.Но се преживява,не е чак толкова страшно.

# 1 212
  • София
Аз съм с две деца и без кола, оправяме се перфектно, обаче всичко ми е в квартала.
Всъщност имаме кола, мъжът ми я ползва да ходи на работа /до работното му място няма транспорт/.
Делят си горивото с един колега, обаче пак тежи на бюджета с някои ремонти, застраховка, данък и т.н.
Едно време, преди кризата, им даваха да си ходят вкъщи със служебните коли.

# 1 213
  • София

Ти мислиш , че е обосновано да взимаш 500лв и да даваш 150 за транспорт? Хм, интересно...

# 1 214

Ти мислиш , че е обосновано да взимаш 500лв и да даваш 150 за транспорт? Хм, интересно...
А обосновано ли е да нападаш/оспорваш  или да се чудиш на нечий друг избор ?
Колата е удобство ,но и разход. Аз не съм още  шофьор и години разчитам на краката си и на такси-та при евентуални спешни случаи.  Но имаме кола и мога да разчитам и на нея когато мъжа ми си е у дома.

Общи условия

Активация на акаунт