Семеен бюджет

• 134 143
  • 2 321
  •   1
Отговори
# 870
чакай в тази връзка да ти кажа  Laughing
навремето и аз така-списъци, планирано меню, до момента, в който аз си пиша, пазарувам, готвя по план, ама едното  дете ми вика-ааа, ми аз днес такова в училище ядох-не искам, другото-не било гладно, а третия е в липса-няма кой да го яде.
До там бях със списъците и плановете. hahaha
По едно време опитах пак, ама си викам-хайде, ще ги питам-кой какво иска.Познай-един иска едно, друг-друго, третия -да е с месо, а мен-кучета ме яли...Та пак не сработи.Сега сме на свободен достъп-сготвено-едно.По моя преценка.Който иска-яде.Който не иска-намира си начини.Но това предполага наличие на основни продукти за нещо аламинутно.А не пакети с ориз и количества картофи.

Laughing И при нас положението е подобно, затова правя или каквото на мен ми се яде, за да си го ям, или нищо.  Laughing Мъжът ми е много претенциозен, затова яде спагети и пържени картофи.  Laughing Малкия обича мазани филии, никой не обича манджи, така че сме лесни.  Laughing Готвя от дъжд на вятър или готвя неща дето стават бързо.

# 871
  • Пловдив
ами ориза и да го нямаш, а решиш да готвиш-за един пакет в близкия магазин да те натоварят най-много с 50 стотинки.При нас поне е с 50 стотинки отгоре и то не за всеки вид.Може би в други магазини разликата с в Метро например е в пъти, не знам.
Не е само до 50стотинки. Сега например вали проливно и противно. Ако нямам ориз ще трябва да ходя до магазина. А иначе отварям шкафа и вадя. Като ида до магазина нищо чудно да се сетя за ОЩЕ нещо което нямам, ама все пак бих могла да мина и без него. Или да си купя шоколад.

# 872
И аз така процедирам - готвя 1 манджа за 1-2 дни, който иска яде, който не иска се справя с други наличности - яйца на очи, сандвичи, салам/филе, печени филии... То и на мен не ми се яде всеки път готвено.
Не се запасявам. Леща моите не ядат - готвя си на мен 1-2 пъти в годината. Боб - същата работа, айде да кажем веднъж на 2 месеца (зимата може и веднъж месечно).
Ориз по-често, но не се запасявам - имам макс. 1-2 кг.
Макарони, спагети - от сорта - 3-4 пакета различни.
Замразени - и тук не купувам прекалено, но си слагам лятото доста неща и винаги се намира.
Пазаруваме 1-2 пъти седмично + още толкова за нещо дребно или за разходка, ако е студено за навън  Laughing

# 873
  • София
И аз така процедирам - готвя 1 манджа за 1-2 дни, който иска яде, който не иска ...

у дома няма "който не иска". И аз много неща не искам, но ги правя. Естествено гледам да готвя това, което обичат и избягвам това, което наистина мразят, но лиготии не приемам.

# 874
При нас е истинска демокрация и то не само за храната. Всеки прави каквото пожелае.  Laughing
А иначе за ходенето до магазина е вярно, че колкото пъти се наложи да отида, толкова ненужни неща взимам. Отида за 2 неща, върна се с 5.  ooooh! Все нещо ме изкуши да взема.

# 875
И аз така процедирам - готвя 1 манджа за 1-2 дни, който иска яде, който не иска ...

у дома няма "който не иска". И аз много неща не искам, но ги правя. Естествено гледам да готвя това, което обичат и избягвам това, което наистина мразят, но лиготии не приемам.
Е понякога мъж ми и малкия се различават (макар и рядко) в това кой какво обича.. Малкия по го уговарям да яде, даже да не му е любимо. Ама със 130 кг мъж не мога да споря какво да яде  Laughing И в тоз случай нагъва някакво месо варено/пушено или си прави друг аламинут.
Лиготии и аз не обичам, ама пък що да трябва да ядат зелен фасул, като не го обичат  Mr. Green
Или пък да готвя по 2-3 манджи, че всички да са доволни. Няма да стане  Crossing Arms

# 876
  • София
Духи, то не е до размери на мъжа, а до реалности в хладилника.

# 877
То моите списъци са... как да го обясня. Просто ми прави удоволствие да си съставям списъци за какви ли не неща. Друг е въпросът дали ще изпълня дори половината по тях. Важно е да има списък!  Laughing

И аз си правя списък , но не само за пазаруване , а за всички задачи за деня .
Така си следя нещата и нищо не пропускам .
Обаче аз моите ги изпълнявам . Grinning
След като е записано , няма начин да не се изпълни ! Wink

Странно ми е как хората 50ст. ги нямат за нищо ?
Сметнете по колко неща купувате месечно , като физически бройки , сложете на всяко по 50 ст. и вижте разликата .
На мен всяка стотинка ми е ценна . Peace

Аз следя промоците , основно на Кауфланд , Пени и отчасти Карфур и Лидъл .
Еднакво близо ми са почти , пеша ходя , на връщане от работа .
Пазарувам основно , да не кажа само , от промоции .
Месо не ядем много , така , че фризера е достатъчен , за да имаме винаги .
Всички стоки да дълготрайни , с изключение на хляб и мляко , така че се запасявам от всичко по много .

Не ходя по молове , но пазаруването в посочените вериги ми е голям релакс и го правя през ден .
Плодове и зеленчуци пазарувам също от тези магазини , или от едно близко да работата ми магазинче на много ниски цени .

В къщи също няма "не искам" . Sunglasses
За храна не угаждам .  Grinning

# 878
  • Варна

И у нас е така. Ако тръгна да ги питам и да готвя според желанията, по-добре да отворя ресторант. Mr. Green
Пазарува се веднъж на 7-10 дни в голям магазин, всеки ден или през ден само хляб и плодове.

# 879
Че то е нормално да се готви това, което всички обичат да ядат. Отделно, че готвя по две неща + салата, та всеки има избор. Купих си и малки съдове за готвене, които реално ми дозират вечерята. През деня у дома е само едното ми дете и баба му, които не консумират манджи.

# 880
Салатата ( прясна ) е задължителна ! Peace
Аз без ядене мога , но без без плод и салата  - не , абсурд ! Grinning

# 881
Размерът го дадох за цвят само  Laughing
Исках да кажа, че не мога да накарам голям човек да яде нещо, което не обича. Просто повечето от стандартните манджи не ги яде - от малък... Има ли смисъл да готвя нещо, което не яде и да хвърлям после (напр. кисело зеле, вкл. с ориз/боб; домати/тиквички с ориз или каквато и да е постна манджа)? Или да не сготвя нещо, което аз и сина ми обичаме (например риба), щото той не го харесва.. Ами яде си нещо друго каквото има..

Всеки си има предпочитания. Все пак не е стол - вкъщи ако не ядеш каквото искаш, къде  Rolling Eyes

# 882
Не пазарувам по списъци. Не пазарувам веднъж за цяла седмица.
Основни хранителни продукти винаги гледам да имам в къщи - брашно, ориз, леща, боб, макарони,  фиде, картофи, лук. За които не тичам до магазина. )))

# 883
  • София
Размерът го дадох за цвят само  Laughing
Исках да кажа, че не мога да накарам голям човек да яде нещо, което не обича. Просто повечето от стандартните манджи не ги яде - от малък... Има ли смисъл да готвя нещо, което не яде и да хвърлям после (напр. кисело зеле, вкл. с ориз/боб; домати/тиквички с ориз или каквато и да е постна манджа)? Или да не сготвя нещо, което аз и сина ми обичаме (например риба), щото той не го харесва.. Ами яде си нещо друго каквото има..

Всеки си има предпочитания. Все пак не е стол - вкъщи ако не ядеш каквото искаш, къде  Rolling Eyes

Никъде. Като си притиснат финансово или ядеш каквото има, или не ядеш. Това е, за съжаление положението. И точно от големия човек е логично да се очаква съобразяване с реалностите.
Това исках да кажа само.
Иначе, дай боже всекиму да не се съобразява с манджите.

# 884
У нас се знае какво не се яде , зелен боб , например и просто не се готви .

Но щерката на моменти капризничи за неща , които по принцип харесва , е , в такива случаи - да си прави тостери или друго по избор . Wink

Общи условия

Активация на акаунт