Семеен бюджет

• 134 176
  • 2 321
  •   1
Отговори
# 765
  • София

Да, LED осветлението е почти вечно и харчи 6-7 пъти по-малко ток, при безкрайно по-качествена и безвредна светлина.

# 766
Пестиш ако има от какво.
Ако доходите ти не стигат дори да си покриеш сметките, как точно да спестиш???

не знам, но пенсионерите в България са живият пример, че може.
тия хора първи си плащат сметките, масово се оправят сами, а накрая няма празник, на който да не са появили без подарък.

# 767
  • София
Пестиш ако има от какво.

тия хора първи си плащат сметките, масово се оправят сами, а накрая няма празник, на който да не са появили без подарък.

Joy

# 768
  • Другата България
Кое точно ти е смешно тук, че не разбрах?

# 769
  • в сърцата на децата <3
Кое точно ти е смешно тук, че не разбрах?
Да наистина, кое е смешното? Моята баба е със 200 лева пенсия, плаща си сметките (само мобилния ѝ го плащам аз, защото ѝ го взех да я намирам навсякъде), купува си храна и дори заделя доста добри суми - поне по 50-60 лева на месец. Как го прави...  newsm78 Такива хора са достойни за уважение, а не за присмиване, Пепеляши

# 770
Пенсионерите могат да ни научат на смирение пред харченето, което аз смятам че е желателно човек да го има като качество. И те искат да са с бели панталони и перлени обици на средиземноморски круизи, ама са изтеглили късата клечка с 'тази държава' и тихо понасят всички унижения , на които ги подлага общество и правителство.

# 771
Тези, които говорите за увеличаване на доходите, или намиране на работа от днес за утре, кога последно сте търсили работа?
Колко време ви е отнело това, с какъв опит, образование и квалификация?

Защото е много лесно да се дават съвети - ама увеличете си доходите. Хубаво, но хайде дайте идея и от къде и как. Лесно е да се говори от позицията на хора, които не търпят лишения и могат да си покриват сметки и всичко останало.

# 772
Пестиш ако има от какво.

От пенсионер до пенсионер има голяма разлика. Както и в получаваните пенсии.
От 140лв. до 740лв.
Дай ми пример за пенсионер със 140лв, които успява да си плати сметки, лекарства, храна и да спести?
Защото аз мога да ти дам пример за такъв, който се издържа изцяло от сина и снахата. И не е физически възможно тези пари да му стигнат за живот, ако ще и мизерен.

# 773
те ти ги говорят тези неща, защото теоретично са такива. на практика нещата са 'много зависи'.
но има един факт, който според мен е безспорен. по-бедните хора са по-уязвими.  
и за тях е по-важно да имат някой лев заделен. Как е въпрос на лична оценка - къде се харчи, за какво, за какво може да не се харчи, коя сметка може да намалее и тн.
Щом си се решила на второ дете, значи не е чак толкова зле положението, не се побърквай

# 774
  • Другата България
Мирама, нека не издребняваме, ясно е за какво става въпрос, и то никак, ама никак не е смешно /като гледам не само за мен/.
Масово народа - и работещи, и пенсионери живеят от аванс до заплата, зависело си от нас дрън-дрън, толкова са комплексни нещата, че няма накъде повече.

# 775
А защо тогава кафенетата са пълни? А големите  хранителни магазини също? В Германия, Австрия и др. страни магазините не работят събота вечер и неделя, а тук по всяко време са пълни с народ? Освен това много от хората не карат само на заплати и пенсии, а имат и допълнителни доходи - иначе не излиза аритметиката. Отново ще ни заринат със статистика, колко пари са похарчени по време на празниците - тези пари все пак излизат отнякъде...

# 776
  • София
А това дето всичко си зависи от нас пък просто получавар уртикарии като го прочета. Кое зависи от нас, бизнес климата в БГ, променящите се ежедневно данъчни и трудови закони, банковата криза в Щатите, свършващите залежи на петрол или масовите фалити на дребния бизнес?
От нас зависело, дръжки.
Аз съм с хубави доходи, да чукна на дърво - казвам го, че да не реши някой, че киселея от съдбата си и имам нужда да визуализирам. Ама трябва да си пълно дърво и кон с капаци, че да смяташ, че всичко зависи само от теб.
А, да, или да имаш божествен комплекс.

# 777
  • в сърцата на децата <3
сиси, средностатистическият потребител няма КУЛТУРА НА ХАРЧЕНЕ. От години ни превръщат (и то доста успешно) в консуматорско общество. Докато има хора, които да взимат заем за да идат на почивка или да накупят подаръци за Коледа, например, няма оправия и сметката все ще излиза крива. Истината за мен е, че няма значение колко печелиш и колко харчиш, а дали си опъваш краката според чергата. Има хора, които са научени да пестят - особено по-старото поколение. Има и хора, които са научени да харчат колкото имат - до стотинка - като това е засилващата се тенденция. Понеже наближава края на годината и много служители подлагат канчето и чакат 13-та заплата. Винаги са недоволни, когато такава няма. Интересно защо? Нали все пак работиш 12 месеца за Х заплата, никой с друго не ти е длъжен. Е да, но консуматорите разчитат на това, иначе отново отиваме на опцията кредит за коледни подаръци, който се изплаща до лятото. Тогава се тегли кредит за почивка, която се изплаща до Коледа... И така докато някой изгърми...

# 778
Именно! И защо всеки си мисли, че трябва да има всичко и сега...На мен най- скъпи са ми нещата, които съм ги купувала след дълго спестяване и съм се радвала, че най -после ги имам. Първите ми дънки, които купих ми бяха любими, защото бяха скъпи и купувани във време, когато не можеш да си ги купиш свободно. Е, сега имам сигурно 10 чифта - дали мога да ги износя newsm78

# 779
Защо пък са ти 10 чифта. Аз максимум 2 на година купувам и си ги износвам като едното нищо. Crazy

Общи условия

Активация на акаунт