Семеен бюджет

• 134 172
  • 2 321
  •   1
Отговори
# 780
Истината за мен е, че няма значение колко печелиш и колко харчиш, а дали си опъваш краката според чергата.

Ето , това зависи от нас ! Peace

Но , някои незнайно защо отклониха посоката към глобалното затопляне ! Grinning

# 781
няма ценност ' пестене' вече. просто няма таква.
имало е за дядовците ни, за родителите ни. затова те се оправят с 300 лева пенсия
и това не е само българска реалност, а световна и резултат от възпитаването в консумизъм глобално. у нас за 20г се случих абесни неща в тази посока + крещяща финансова неграмотност и накрая " нямам пари, а банката нещо пак ми звъни".... примерът с темата за кредитните карти - авторката тегли пари от кредитната си карта и после се чуди що плаща , всъщност тя изобщо не се интересуа какви лихви плаща и тн. важно й е да изтегли 500 лева щото идва Коледа и няма откъде, а после че ще плати 800 дори не го осъзнава, като проблем. Вдигат се рамене и после опъва вноските с 400 лева заплата + до следващото 'предложение' да се уцуца в следващия кредит, който не разбира.

13та заплата се дава не щото си я изработил, а за да се върти чакръка по-активно около Коледа, от което ще произтече повече работа.

# 782
  • София
Кое точно ти е смешно тук, че не разбрах?

Кое точно ти е смешно тук, че не разбрах?
Да наистина, кое е смешното? Моята баба е със 200 лева пенсия, плаща си сметките (само мобилния ѝ го плащам аз, защото ѝ го взех да я намирам навсякъде), купува си храна и дори заделя доста добри суми - поне по 50-60 лева на месец. Как го прави...  newsm78 Такива хора са достойни за уважение, а не за присмиване, Пепеляши

Лелеее, ще изядете човека жив с парцалите!!!  Joy
Весело ми е, бе хора! Що да не мога да видя хумора в написаното от 10 c`s? Вие като не го виждате, какво да направя?

А пенсионерите ги уважавам повече от повечето от вас. Повечето от вас, например, се подиграват на пенсионерите по митингите на комунистите, някак там същите тези достойни за уважение хора се превръщат в безмозъчни манипулирани марионетки, достойни само за презрение и осмиване.
Това ако не е хамелеонщина... Wink

Ама пак разводнихте темата, само и само да се изплюете върху някого...

# 783
  • Другата България
Истината за мен е, че няма значение колко печелиш и колко харчиш, а дали си опъваш краката според чергата.

Ето , това зависи от нас ! Peace

Но , някои незнайно защо отклониха посоката към глобалното затопляне ! Grinning
А това колко печелиш и харчиш от кого зависи според теб?

13та заплата се дава не щото си я изработил, а за да се върти чакръка по-активно около Коледа, от което ще произтече повече работа.
Подкрепям!

Повечето от вас, например, се подиграват на пенсионерите по митингите на комунистите, някак там същите тези достойни за уважение хора се превръщат в безмозъчни манипулирани марионетки, достойни само за презрение и осмиване.
Това ако не е хамелеонщина... Wink

Ти това въз основа на какво точно го твърдиш-предположение или си видяла някой конкретно? А иначе няма лошо да ти е весело, никак даже!

# 784
Трябва да мислиш не как да харчиш по-малко, а как да печелиш повече. Само това е начинът да ти стигат парите- друг още никой не е измислил. Докато се вторачваш в "разумно" харчене, няма да започнеш да мислиш в правилната посока.
Тук вече съм напълно съгласна с това мнение.

Докато и двамата работехме, плащахме и деляхме всички разходи по равно като всеки си запазваше останалите пари и ги харчеше както прецени за добре. Сега плаща само мъжът ми, аз обаче разпределям къде какво да се плаща.  Mr. Green

# 785
това с изкарването на + пари е чудесно и това е правилната стратегия, естествено
но това е относително. дали ще стане или не е в-с на различни фактори, човек трябва да има правилното отношение към наличните доходи като първо

# 786
Merri_An ,

Ако си прочела , дадох пример със себе си и друг човек , с когото сме печелили еднакво , но сме харчили различно и в момента сме с коренно противоложен финансов статус .
Т.е. от нас зависи колко харчим .
Колко печелим - това също от нас зависи , защото имаме избор .
Не сме закрепостени , като не можеш в твоя град , ще потърсиш в друг .

Иначе оправдания със световната криза всеки може да използва .

Как ще похарча моите пари , зависи само и единствено от мен .
Ако другите не могат сами да решават за техните финанси - проблемът си е техен .

# 787
  • София
Хепи, аз донякъде съм съгласна с теб. Съгласна съм с това, че всеки сам определя финансовото си поведение.
Не съм съгласна обаче, че фактори като световната криза не влияят на приходите и на разходите ни. Просто няма как да не влияят.

# 788
Трябва да мислиш не как да харчиш по-малко, а как да печелиш повече. Само това е начинът да ти стигат парите- друг още никой не е измислил. Докато се вторачваш в "разумно" харчене, няма да започнеш да мислиш в правилната посока.
Трябва да се съглася с Лизет. Няма как да пестиш ако не вземаш достатъчно хем да преживяваш, хем да живееш сносно пък и хем да имаш настрана.

# 789
  • Другата България
Всеки си решава за своя избор, и като цяло си права , но така както всеки решава как ще харчи така решава и как и къде ще печели, не можеш да твърдиш, че всичко зависи само и единствено от теб.
"Избор" е доста относително понятие в последно време, и наистина от доста фактори зависи.
Говориш от твоята камбанария, аз от своята, но има още много, нали знаеш? Търсим баланс някакъв.
А уж за семейния бюджет говорехме...... Tired

# 790
хора, които са на постоянен трудов договор и заплата нищо не са разбрали от кризата.
играта се променя, ако някой го съкратят, кризата се отразява и психически към свиване на потреблението - питайте някой който се занимава с търговия и услуги дали не му се отразява кризата Shocked

пример - една индустриална пералня има договори с ресторанти за покривки, салфетки и тн.
за тук говоря ( ИТ). сви се потреблението, собствениците на ресторанти съкращават разходите и сменят покривките с една еднократна тъкан, която е евтина, а върши работа + почват да крият доходи, заради увеличените такси и данъци , а договори с перални са 100% на светло.  Пералните висят и фалират. Тази логическа верига важи сигурно за повечето механизми и отношения в една икономика.
Излишно е да го отричаме. Има много фактори , иначе мантрата как всичко от нас зависи е полезно да си я повтаряме

# 791
И на нас ни се отрази доста кризата и сме свили потреблението, но това не значи, че няма да търсим начини за печелене на още.  Mr. Green

# 792
Да , Бърди , точно за поведението става дума . Peace

Иначе нищо не зависи 100% само от нас .
Живеем в общество и факторите са много .

За бюджет говорим , да .
Аз си харесах идеята на Пепеляши за осветлението .  bouquet
Това ще ми оптимизира сметката за тока . Grinning

# 793
Кризата е за целия свят . Но семейният бюджет е личен и всеки по етапно и самостоятелно се оправя. Затова и толкова различни мнения, държави, потребления и примери.  Peace

# 794
Приемете, че съм счетоводител/ чиновник/служител в банка/офис мениджър. Работя на 8-часов работен ден, пет дни в седмицата, в договора ми пише, че сключването на втори такъв на четири часа с друг работодател ми е забранен. Как да увелича дохода си? Реален пример, не философстване. Съвети от типа "напускане, търсене на нова сфера на дейност и пр." не приемам, защото са неоправдан риск, а тук се говори за планиране и сигурност.

Общи условия

Активация на акаунт