ВТОРИ клас - първи срок - 1

• 49 347
  • 759
  •   1
Отговори
# 465
И при нас е в училище. От 11 до 12,30 е обявено. Но знам, че където са по-малко записани деца, ще трябва да ходят в други училища....
Как от 11 ?!? Нас ни искат в 9 часа в училището. Thinking Госпожата каза ,че ако децата от едно училище са повече от 10 ,може да се проведе и в самото училище състезанието.

kopche  , а пари дали ли сте? Обади се и питай госпожата ,за по сигурно.

Така ,сега пак за подаръците. Понеже аз имам двама именника през декември, после е коледа и началото на януари Косьо има рожден ден та направо се изприщвам. Кое по напред ток ли да плащам, подаръци ли да купувам.....

В Лидл са пуснали пак ог глобусите. Страхотни са. Големи, светещи ,на български ,с лупа. И цената е повече от прилична 30 лв. с три години гаранция.Купих като подарък за рожденника.Напоследък се зазяпва по тях.

# 466
  • София
Да, да- за парите беше записала всичко стриктно, кога, до кога, само дето не беше записала на листчето-къде? Joy
Та, още понеделник миналата седмица дадохме 7те лв. Peace

# 467
Да, да- за парите беше записала всичко стриктно, кога, до кога, само дето не беше записала на листчето-къде? Joy
Значи със сигурност сте записани.  GrinningСега остава да разберете и къде ще бъде. Laughing

# 468
  • София
Значи със сигурност сте записани.  GrinningСега остава да разберете и къде ще бъде. Laughing
Да, така е! Mr. Green
Затова си сверявам и часовника с вас! Hug
Не пожела, иначе, да реши ни една задача преди състезанието, даже на моменти даваше признаци, че не и се ходи вече. А уж, беше много навита в началото! Thinking
Нещо я стяга шубето, струвам ми се, и се безпокоя да не ми направи в последната минута някое "представление'- от сорта: "Отпишете ме!" Joy

# 469
Момичета,
математически турнири не са за проверка на знанията по математика на децата, но те могат да бъдат стимул да се решават задачи извън учебния материал.
Така че който колкото се справя толкова.... но за мен справяне на такова състезание без допълнителна подготовка е много трудно ...е винаги има гений Simple Smile.

Morrighan, моят десетокласник я реши от раз... но пак е в математическа гимназия, все пак е редно  Laughing

# 470
  • София
Знам, че ще скочите, но според мен да се дават задачи, върху които се затрудняват хора, завършили математически гимназии на деца втори клас е извратено. Да, виждам, че има начин да се реши. И да, знам че са за "напреднали". Но пак ми се струва извратено. Дайте да ги пратим на кандидат-студентски изпит, че да видят и там колко не могат, белким им дойде желание да се трудят допълнително.  Rolling Eyes Глупаво ми се струва на мен, но може аз да съм глупавата. Обаче категорично не смятам, че като начукаш канчето на някого и той вземе, та се вземе в ръце. Има и такива хора, но повечето около мен са на обратния принцип - с поощрение към ищах.  Mr. Green Ще отидат, на огромната част ще им напишат по най-много половината точки и после? Ще им обяснявате колко добре са се справили? (Което няма да я вярно, защото добро представяне е около максималния брой.) Или ще им говорите - сега трябва да наблягаш повече, за да получиш другия път повече? А аргументът да свикнат да ходят не ми се връзва. Първо - има достатъчно състезания, които отговарят на знанията получени в училище. И второ - едно неуверено човече да го пратиш няколко пъти и да се върне с увесен нос, как ще има увереност и самочувствие после?
Разсъждавам просто.

# 471
  • София
Klemy, аз ги имам същите разсъждения и за това, преди това питах, иска или не иска да ходи.
Щото съм убедена, че повечето от нас има твоите колебания.
Ама, то живота не се крепи на колебания, ами на решения! Peace

Така, че смело с главата напред! Peace

# 472

Разсъждавам просто.

И аз разсъждавам същите неща. Имах колебание дали да ходи изобщо, за да не се разочарова, но той иска. Пък и от опит глава не боли.  Laughing

# 473
  • София

Разсъждавам просто.

И аз разсъждавам същите неща. Имах колебание дали да ходи изобщо, за да не се разочарова, но той иска. Пък и от опит глава не боли.  Laughing
От лош опит боли, уви.
Въобще не съм питала аз иска ли, или не. Защото в техните глави тези мисли не се въртят и изобщо в дългосрочен план не могат да се простират техните моментни желания.  Laughing Бих я питала иска ли нещо, за което съм взела вече решение, че е полезно. Но такова, на което аз се колебая...си е чиста проба прехвърляне на отговорност. Поне според мен.
Мисля да я пусна на състезанията на СБНУ, поне са върху взет материал. Питах я - иска. Няма дилема.

# 474
  • София
Успех утре на математическото състезание!

Тези дни си купих сборника на Ивайло Кортезов и в началото пише, че състезанията не са контролни, не трябва да се очаква да са решени всички задачи, а всяка задача е предизвикателство, което детето трябва да преодолее. Хареса ми като мисъл.
Само че, аз си преосмислих отношението към състезанията - на мен ми се иска някаква независима проверка по учебния материал, а не чак такива сложни задачи. В сборника на Кортезов задачите са много особени, изцяло логически. Хубаво е, че имат обяснения на решенията и аз се забавлявам с начина на мислене, за много от решенията не бих се сетила. Но като обогатя себе си, може да прехвърля нещо на детето Simple Smile

И друго се замислям по повод по ранното развитие на децата. Вие мислите ли, че след 4-ти клас е редно да се преместват децата в друга среда. Аз си мисля, че е нужно, но друго училище освен МГ не знам.  Дали има училище  усилено изучаване на езици след 4-ти клас. Дъщеря ми определено на този етап показва лекота към езиците.

За резултатите в училище - Регулярно ги изпитват и правят контролни, има на всичко отличен. Само по физкултура има много добър. В час работят по сборника на Евелина Динева. Госпожата доста изисква от тях, дано да караме с такива темпове и за напред.

Klemy, и аз имах подобни разсъждения. Особено като прочетох как се очаква да се решават най-сложните задачи. Но децата са различни, дъщеря ми много се мобилизира и не се плаши от подобни изпити, искаше да ходи на това състезание, но нямаше в нашето у-ще и докато се организирам да я запиша, тя се разболя. Другото, което ми харесва при тези състезания е, че не са свързани толкова с училището, каквото направи детето си е за него. Когато се провежда в училище, може би резултата на децата ще повлияе по някакъв начин и на отношението на госпожата, знам ли newsm78 А състезанията на СБНУ ми казаха, че ще имат тенденция да се усложняват, ами като гледат другите и те ще сложат нещо логическо на х-та степен.

# 475
  • София
Да, точно външната оценка ми се струва полезна и на мен.  Peace
И аз искам да преместя детето след 4-ти клас, но не знам къде. Категорично няма да е МГ. И на мен езикова ми се иска. Нея я влече рисуването, но съм на мнение, че поне до 12 клас трябва да получи 100% образование, а след това ако иска -  има НХА. /То там последно време са от кол и от въже, но това е една друга тема./ И за това съм се насочила или езикова или НГДЕ (обаче не срещам подкрепа за нея от никого...). А времето си лети, ли лети, ей сега ще дойде 4-ти клас.

# 476
Аз мисля, че математическите състезания НЕ са подходящи за външна проверка. Както си дискутираме тук, те са доста логически, нямат много общо с материала в училище и всъщност децата трябва да са показали известни аналитични умения над средното ниво, за да се насочат в тази посока. Като цяло смятам, че са полезни за всяко дете, което има интерес към логиката и математиката, но не на всяка цена. Ако детето обаче определено има възможности над нивото в училище, би било грехота да не се използват и развият. Ако има и желанието, разбира се.

Моят син не се плаши от неуспеха, нито се натъжава. Успява да си вади поуките (надявам се). Това е нещо, което е ценно като умение. Миналата година имаше и много добро представяне, и някъде по средата. Тази година започна с ЧХ - едно доста трудно състезание, както е писала ТаняМГ, всяка задача е предизвикателство. Беше някъде на 63 персентил от извадката в НПМГ. Видя си грешките - все задачи, които не желаеше да му бъдат обяснявани (има 2-3 типа, които ми е трудно да му ги обясня на неговия език и съответно той не иска да ме слуша, нормално  Mr. Green). В същото време видя, че се е справил далеч, далеч по-добре от деца, които познава, с които дружи и в клас показват отлични знания по материала в училище. Това го мотивира.

За мен състезанията са полезен опит, добра мотивация и много добър начин да развиваш възможностите си, НО само ако ги има и детето има желание. Всичко друго е насила и няма да доведе до нищо. Аз съм абсолютен противник на наказанията, натиска, заплахите и от друга страна на наградите като методи на мотивация (това и уча родителите в курсовете за родители, които водя), така че не действам с нито един от тези инструменти на родителската власт  Mr. Green Засега съм доволна от резултатите, а детето се чувства добре.

Morrighan, питай моля те твоят син дали това решение им го е показвала госпожата в кръжока, стана ми интересно как го е записал. Иначе моят я реши така тази задача - Мими не е решила 22 задачи, значи е имала 0 бонбона, значи Сиси е имала да решава 12 задачи (22-10), тъй като е получила 3 бонбона, не е решила 9 задачи. Т.е. - с допускания. Това без писане - наум/на глас.

Що се отнася до въпроса към Дидева за записването, дано се появи да отговори, но в регламента на СМТ е посочено от разписването какво се оценява, в сборника с техните задачи (този с часовника) в решенията има разписването и точките за всяко разписване. Напр. задачата на Мими и Сиси разписана би изглеждала по подобен начин, по който Morrighan e писала и това е ОК.

# 477
  • Варна
Klemy, състезателната математика развива някаква логика, докато задачите в училище са абсолютния санитарен минимум на бакалските сметки. И това е проблема - защо в училище не се изисква от децата да мислят, а само да възпроизвеждат събиране и изваждане (защото до 4 клас горе-долу ще правят само това). И си мисля, че не е защото децата не могат, а защото се прилага някаква национална политика за дебилност в основното образование. И не само по математика,а по принцип  по всички предмети. Ето това е извратеното според мен. А после като им се падне задача от PISA - виждаш ли, децата били  функционално неграмотни. Ами, да, защото никой до този момент не ги е карал да мисли. Затова си мисля, че целта на тези състезания е да им се отвори мирогледа и за един по-творчески тип задачи. За един по-различен подход. Защото ако искаме да ги направим интелигентни, то не трябва да ги зариваме с факти, а да ги научим да се справят с "проблем", когато не знаят отговора наготово. Не случайно и на английски думата за задача е problem  Joy. А колкото до висшето образование, то толкова е девалвирало, че съм абсолютно сигурна, че повечето от т.нап. висшисти, които могат да решават задачи примерно с логаритми, хал-хабер си нямат защо логаритмуват.

Успех на всички малки математици утре! Стискаме им палци за успех! А смятам, че успех е и това, че един час са мислели над задачи, вместо да тъпеят пред телевизора например.

Последна редакция: пт, 16 ное 2012, 16:30 от Manzhelka

# 478
... децата били  функционално неграмотни. Ами, да, защото никой до този момент не ги е карал да мисли. Затова си мисля, че целта на тези състезания е да им се отвори мирогледа и за един по-творчески тип задачи. За един по-различен подход. Защото ако искаме да ги направим интелигентни, то не трябва да ги зариваме с факти, а да ги научим да се справят с "проблем", когато не знаят отговора наготово.

Ето това е много ключово! Функционалната неграмотност идва не от обема знания, които са заложени в програмите, а именно от липсата на умения, които трябва да се усвоят - както си писала и ти! Не само аналитичните умения, ами дори и основното умение да учат не е заложено в програмата по никакъв начин. Просто в нашата образователна система никой не се интересува от уменията на децата и те затова са неграмотни. Това е един от големите плюсове и според мен на тези състезания и на подобни курсове като този по Роботика. (Аз май ще го запиша, само не знам с КМС как ще съчетаем още newsm78).

Успех и от мен утре на децата!

# 479
  • София
Успех на всички утре!
 Hug Hug Hug

Няма човек на този свят, който да може да ме убеди, че математиката ти дава логическото мислене. Може да мислиш много логично и това е въпрос на способности, които не са задължително развити посредством математиката.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт