Математически турнири - 17

• 83 327
  • 751
  •   1
Отговори
# 120
  • Карлово
Ох, явно вече и аз имам нужда от ваканция, прави сте, разбира се  Hug

# 121
  • най-шареното място
Моля за малко помощ и линк към обяснения.

Опитах как ли не да намеря краткото обяснение на ансансьорната задача 3-4 клас 2011 ЧХ, но не успях. А беше препубликувана съвсем скоро.  Редакция - намерена.  Ето я: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=657307.msg23333615#msg23333615

ПП Изуми ме, че 22/7 не е пи... 3.14 е неговото приближение доколкото аз знам.

Последна редакция: ср, 31 окт 2012, 20:15 от арт мама

# 122
Успех на всички деца утре newsm10

# 123
  • Варна.
Да пожелая успех на състезателите и да поставя задача:
2007г. "Знам и мога", зад. 10

Асен и съучениците му: Боби, Васко и Гошко тренират различни спортове: футбол, тенис, волейбол и джудо. Какво тренира Асен, ако знаете, че Васко е приятел с тенесиста и джудиста. Георги не е тенесист, нито волейболист. Асен не тренира футбол и волейбол, а Боян живее на една и съща улица с Георги и с футболиста.
А-футбол, Б-тенис, В-волейбол, Г-джудо, Д-не може да се определи

Дъщеря ми се чуди много, но нямаше от къде да започне. Аз се включих да помогна и също се чудих дълго време, после начертах таблица с редове (спорт) и колони (децата), където отчитахме с + и - дадените в условието данни. С много мислене докарахме верния отговор.
Въпроса ми е - какъв е начина, по който са се справяли вашите деца в 1 клас? Това типови задачи ли са и имат ли алгоритъм?
Благодаря!

# 124
Въпроса ми е - какъв е начина, по който са се справяли вашите деца в 1 клас? Това типови задачи ли са и имат ли алгоритъм?
Благодаря!
Това е начинът - с таблица. Наричат ги " детективски задачи". И изобщо, купи си една " Математическа читанка за 3-4 клас". От личен опит знам, че и по-малки деца могат да разберат и успешно да прилагат много от нещата, описани там.

# 125
  • Варна.
Имаме я читанката, но мислех да я отворим малко по-нататък в математическото развитие Sunglasses.
Благодаря!

# 126
Имаме я читанката, но мислех да я отворим малко по-нататък в математическото развитие Sunglasses.
Благодаря!
Нещата там са обяснени простичко. Не е задължително детето да я ползва. Важното е ти да можеш да си правиш необходимите справки.  Grinning

# 127
  • София
Моля за малко помощ и линк към обяснения.

Опитах как ли не да намеря краткото обяснение на ансансьорната задача 3-4 клас 2011 ЧХ, но не успях. А беше препубликувана съвсем скоро.  Редакция - намерена.  Ето я: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=657307.msg23333615#msg23333615

ПП Изуми ме, че 22/7 не е пи... 3.14 е неговото приближение доколкото аз знам.

И двете са приблизителни. 22/7 и закръгленото 3,14 са приближени до пи, но самото пи е ирационално.

# 128
Може ли малко помощ:
Задача 9 и 11 за втори клас

http://math-bg.com/wp-content/uploads/2010/10/SMT-3-25-11-2001-2-klas.pdf

# 129
  • София

Имам чувството, че вече съм писала за тази зад.9, май често я дават  Simple Smile
За да се получи квадрат, сумата от малките квадратчета на фигурите трябва да е точен квадрат.
Фигурите са с 3, 9, 6 и 4 квадратчета. Точен квадрат се получава от 3+9+4, т.е. отпада В.
Друг е въпросът, че за да стане квадрат, парчетата трябва да се режат, което не е посочено в
условието  Thinking

Зад. 11: b=2а+1

# 130
  • Sofia, Bulgaria

Табличката е лесна, към горното, прибавяш същото +1 и получаваш долното, но 9та определено затруднява.... винаги може и да е грешно условието  Laughing

# 131
  • Sofia, Bulgaria

Имам чувството, че вече съм писала за тази зад.9, май често я дават  Simple Smile
За да се получи квадрат, сумата от малките квадратчета на фигурите трябва да е точен квадрат.
Фигурите са с 3, 9, 6 и 4 квадратчета. Точен квадрат се получава от 3+9+4, т.е. отпада В.
В така формулирана задачата за втори клас, на мен ми идва да сглобявам квадрат от тези фигури, без да ги разделям на малки квадратчета

# 132
В така формулирана задачата за втори клас, на мен ми идва да сглобявам квадрат от тези фигури, без да ги разделям на малки квадратчета.
И аз така  Embarassed , но не съм и математик  Mr. Green
Дечко обаче е в първи клас и за съжаление едва вчера разбрах за днешните състезания - искаше да се включи ... ама май ще е за догодина (далечко сме и от СФ). Благодарение на вас  - ще си има задачки за решаване  Heart Eyes
Честит Празник!
Успешно представяне на всички на състезанията!  Peace

# 133
Момичета може ли да дадете линк към предстоящите състезания по математика за 1 клас ? Също така и сборници или други помагала за допълнително решаване на по трудни задачи за тази възраст. Много благодаря.

# 134
На  първа страница има календар със състезанията, като за 1 клас май са само СМТ (17.11), коледното и великденското състезание.
А за сборник има един на Просвета
http://www.book.store.bg/p29387/sbornik-zadachi-po-matematika-zi … av-velichkov.html
аз го бях купила и много ми хареса

Общи условия

Активация на акаунт