Отговори
# 165
Честит бебок и от мен на мама roxy_  Hug Hug Hug

За коликите-На нас също ни изписаха Биогая още като се прибрахме от родилното,защото коликите ни започнаха от болницата.Незнам има ли ефект newsm78,давам и паралелно и Инфакол.Има дни,в които е много спокойна малката,но има си дни на много плач.Примерно снощи след като се нахрани в 9 часа плака много до 11 часа.Тази сутрин също така неспокойна беше,плаче,свива крачета,почервенява и затова си мисля,че са гадните колики,въпреки носенето и затоплянето на коремчето.
Стигнах до извода,че нищо май не помага съществено,трябва да си ги изживее бебораната.Както казва моята педиатърка,май всички такива продукти са за съвсем кратко успокоение или по скоро за успокоение на родителите.Давам и чайче от копър,няма кой знае какъв ефект също.
За акането-акаме максимум по 2 пъти на ден.Ще питам педито дали е нормално да не е след всяко хапване.
Къпането за момента ни е удовлоствие Flutter

# 166
Нашата епопея с кърменето май приключи окончателно. В тази връзка имам и аз въпроси към нашите изключително отзивчиви консултанти  Hug. Историята – след много тежки усложнения след секциото не ми даваха детето, за първи път го сложих на гърда на 11-ти ден, когато ни изписаха. В болницата на 4-ти ден директно ми тръгна мляко (без коластра преди това), при това в огромни количества – по 70-80 мл от двете гърди (от цедене с помпа), но за 2-3 дни количеството намаля до 30-40 мл (през това време пих чая на „Хипп” за кърмачки, „Лактогонен чай”, отвара от сминдух, а вече вкъщи ядох и варено жито). А днес (на 20-ти ден) и малкото кърма, която имах, почти спря. Тази сутрин изцедих едната гърда, докато Зарко „сука” от другата (четете – кротко спа), едва покрих дъното на шишенцето, т.е., около 5-10 мл (след топъл компрес и масаж). По принцип още в болницата гърдите ми омекнаха и си възвърнаха предишните размери, сега дори и сутрин не се втвърдяват. Та искам да питам: да продължавам ли да го успокоявам на гърда или по-добре да не го дразня излишно? И трябва ли да направя нещо специално, за да не ми остане някаква кърма в гърдите и да стане някоя беля като запушване (в случай, че трябва да спра да го слагам на гърда)?

Деси, пожелавам ти неприятните моменти да са останали зад гърба ти и да ти предстоят само слънчеви емоции със Зарко!  bouquet

Разбирам, че си опитала доста неща, за да стимулираш кърмата и сега се колебаеш как да постъпиш. Вероятно ти е трудно да вземеш решение дали да продължаваш с опитите или да отбиеш. Каквото и да решиш, мотивите ти сама си знаеш най-добре и не е необходимо да даваш обяснения на някого – важно е да си убедена, че си взела правилното за вас решение – каквото и да е то, не бива да се измъчваш или да се разстройваш, ако срещнеш неодобрение. Hug Също така, е важно и в двата случая да се подходи с много любов, много гушкане и положителни емоции и да се наслаждаваш на майчинството и на многото хубави моменти, които ви предстоят. Heart Eyes

Ти си чела доста и си опитала съвсем адекватни мерки – предлагане на гърдата, изцеждане, топли компреси, масаж, лактогонен чай, сминдух - затова само ще опитам да обобщя накратко някои от нещата, които биха помогнали за увеличаването на кърмата и за насърчаване на рефлекса на потичане (в случай, че прецениш да опиташ в тази посока):

-  Най-мощният и сигурен начин за стимулиране на лактацията е честото и ефективно изпразване на гърдите – т.е. по-често кърмене/цедене, включително и нощем (през нощта нивата на хормона пролактин, отговорен за образуването на кърмата, са най-високи и затова нощното кърмене влияе много стимулиращо на лактацията). Би могла да опитваш да му предлагаш гърда по-често – например, всеки път, когато го храниш, първо да му дадеш гърда (на тази възраст, бебетата имат нужда от поне 8 кърмения на деноноще, а още по-оптимално - по 10-12). Како засуче, да следиш дали суче активно – т.е. дали си мърда мускулчетата на лицето и дали го виждаш и чуваш как преглъща. Ако усетиш, че вече не суче активно, може да приложиш компресия на гърдата (когато бебето спре да суче така, че да гълта мляко, обхващаш гърдата с палец отгоре, а другите пръсти отдолу, на известно разстояние от ареолата и притискаш, но не така, че да боли; обичайно бебето, започва наново да гълта мляко, а когато спре, отпускаш ръката и ти), eто и видео. Компресията стимулира рефлекса на потичане. Тя поддържа притока на мляко и така бебето получава не само повече мляко, но и мляко с по-високо съдържание на мазнини (т.нар. „задно мляко”) и респективно би могло да го засити за по-дълго време. След като го изчакаш да „изпразни” добре гърдата (като може няколко пъти да прилагаш компресия, докато и с компресия вече не преглъща ефективно), може да го вдигнеш да оригне или да и смениш пеленките, и да му предложиш и втората гърда (докато кърмиш от едната гърда, в другата вече се е образувало някакво количество мляко). Ако мислиш, че и след компресиите и предлагането и на двете гърди е още гладен, може да му дадеш изцедената кърма и едва след това, при нужда – и добавката. По този начин, дори и да не се засища първоначално от гърдите, ще ги стимулира, за да могат постепенно да се нагаждат към неговия ритъм и да правят повече мляко.

-   При изцеждане с цел стимулиране на лактацията, се препоръчва да е по-често, и от двете гърди, и да продължава да се цеди още няколко минутки, след като спре да пуска - „на сухо” (с цел по-голяма стимулация). Количеството изцедена кърма не е показател колко мляко има всъщност в гърдите ти (ефективно сучещо бебе може да изсуче повече мляко и от най-добрата помпа; от друга страна – доста майки споделят, че не са успявали да изцеждат голямо количество мляко, но въпреки това са кърмили успешно). Споделяш, че вече успяваш да изцедиш едва по 10тина мл. мляко. Ако зачестиш кърменията и изцежданията, може и да не забележиш веднага увеличаване на количеството, но постепенно може да има ефект. Например, ако в момента цедиш 3 пъти по 10 мл, това са 30мл, но ако се цедиш 5 пъти, дори отново по 10мл да са, като общо количество вече ще станат 50мл. на денонощие. Wink При по-често сукане и допълнително стимулиране с изцеждане би могла плавно да намаляш добавката и евентуалано постепенно да я премахнеш изцяло. Някои майки споделят, че при тях е било удачно да намаляват с по 5-10мл. добавката на всяко хранене, други – че някои хранения са изцяло с кърма. Как ще е при вас – ти сама можеш най-добре да прецениш, като се водиш и по детенцето и по неговите нужди. През това време би могла да наблюдаваш и пълните памперси – бебе само на кърма (без вода, чай, АМ и други добавки) на тази възраст пълни поне 2-3 наакани и 5-6 напишкани памперса на денонощие.

-  Ти вече си опитала топъл душ и нежен масаж на гърдите преди кърмене/цедене. Ще допълня само някои споделени «хитринки от тобата». Laughing Някои майки са открили, че топлият компрес с памперс може да е ефективен (защото задържа повече топлината, отколкото хавлия, например). Масажът е леки, с нежни, кръгообразни движения в посока от основата на гърдата към зърната, а ако си и леко приведена напред (разбира се, без да ти е некомфортно и да изпитваш болки в гърба), то и гравитацията ще се притича на помощ. Малка бутилка (например, от минерална вода), пълна с топла вода, може да има двойно приложение – и като масаж, и като топъл компрес.

-   Споменаваните като лактогонни храни имат спорен и силно индивидуален ефект (но доста от тях, като житото, овесените ядки, както и други подобни зърнени, суровите ядки, суров лук и т.н., са в гамата на здравословните храни и дори и да не увеличат кърмата, вероятно ще са са по-скоро полезни, консумирани в разумни количества Grinning). Някои майки споделят за добър ефект от лактогонните чайове, които се предлагат в аптеките, но пък за други, това не допринася за особена промяна. Ако ти усещаш положителен ефект и ти е приятно, би могла да продължаваш да ги пиеш.

-   Правилното позициониране и добро засукване на бебето са важни за това то да суче ефективно;

- Някои майки избират, докато бебето се „върне” на гърда, да дохранват по алтернативен на шишето начин (лъжичка, чашка, пипетка, дозаторче, капкомер, система за дохранване на гърда) – ако искаш, мога да ти напиша повеч за тези методи. Също така, те избират да се въздържат от предлагането на биберон-залъгалка през този период (когато бебето има някои затруднения със засукването, предлагането на залъгалка може да има негативно влияние);

-   Чаша вода (или друга предпочитана от теб топла напитка или сок) преди и по време на цедене/кърмене;

-   Създаване на приятна и спокойна обстановка, както и ти самата да си спокойна и уверена, да приемаш адекватно количество течности, да се храниш здравословно и балансирано (колкото и клиширано да звучи), да си почиваш и поспиваш винаги, когато намериш възможност за това – всички тези неща могат само да благоприятстват образуването на кърмата и да спомогнат за спокойно и успешно кърмене.

Това често предлагане на гърда и цедене на пръв поглед може да ти изглежда доста уморително и трудоемко, Crazy но то обичайно е необходимо само докато се нормализират нещата, постепенно мама и бебе се нагаждат в свой ритъм. Ако решиш да опиташ - колко често и в каква последователност ще кърмиш/изцеждаш/дохранваш - това постепенно сама ще прецениш, според своите усещания и възможности и спрямо това как Зарко реагира. Peace Как се чувстваш с идеята да опиташ да продължиш с кърменето? Мисиш ли, че е приложимо при вас със Зарко?

Ако прецениш да отбиваш, по-щадящият и за двама ви вариант е това да стане плавно и постепенно, без намесата на медикаменти (те биха могли да имат доста неприятни странични ефекти). Би могла да опиташ постепенно да му предлагаш по-рядко гърдата, като ти можеш сама да си избереш с какъв темп да става това – спрямо това как се чувстваш, как са гърдите ти. Споделяш, че усещането ти е все едно имаш съвсем малко кърма – възможно е в такъв случай да не усещаш напреженние в гърдите, докато отбиваш плавно. Но ако все пак усещаш гърдите си напрегнати, би могла да изцедиш малко (но съвсем леко, колкото да облекчиш). Ако се налага – може да си направиш компрес от зелево листо (някои считат, че има и понижаващо лактацията действие – на охладено прясно зелево листо се махат дебелите жили, надупчва се ии се начуква и с него се обгръща гърдата, без зърното и ареолата). При нужда от понижаване на лактацията, някои майки споделят, че са пили чай от салвия (градински чай). Ако е необходимо, би могла да се консултираш и с лекаря си за приема на Лецитин. Той е хранителна добавка, която действа като емулгатор (пречи на мастните частици в кърмата да се слепват и да запушват каналчета) и се среща в много храни, които консумираме. За дозировката му може да ти е полезна тази статия. Не е необходимо да намаляш приема на течности. Това, което би могла да ограничиш, е консумацията на трансмазнини (ако присъстват в менюто ти). Опитай да избягваш притискане или травмиране на гърдите (стегнато бельо или сутиен с банели, спане върху тях, колан на автомобил и т.н.). Обичайно, такова плавно отбиване може да се случи за няколко дни или седмици, в зависимост от ритъма, който следваш и как се усещаш. Възможно е гърдите да пускат капки кърма месеци и дори година след края на кърменето, но ако няма напрежение или дискомфорт, няма препълване, това е нормално и няма причина за притеснение (просто не бива да се «пробва» от време на време, защото по този начин отново се стимулира).

Каквото и да решиш, се надявам да мине плавно и безболезнено и за двама ви. Hug Пожелавам ти да бъдеш спокойна и уверена в избора си, ако мога да съм ти полезна с нещо – не се колебай да пишеш. Flutter

# 167
Здравейте,
и аз да се отчета  Simple Smile
Термина ми беше 28.10, имах насрочено планово секцио за 23.10, но на 19-ти рано сутринта ми падна тапата, започнаха се едни болки ниско долу и в резултат се наложи т.н. спешно секцио.
Казвам т.н. защото както си бях с болки и контракции на 8 мин., после на 5 и накрая постоянни, ме оставиха да чакам всички планови секциа, за да направят мойто спешно такова. Но както и да е, нали е зад гърба ми вече.
Нашата девойка се роди 3830 гр. и 51 см., казва се Йоана.

# 168
Reneta_87 нашата мадама също спи дълго през нощта. Събужда ме по два пъти - като се нахрани към 21ч. после се събужда към 1-2ч. и след това към 4-5ч. А снощи ме събуди само един път в 3ч. и сутринта станахме 8:30ч. Да ти кажа не се притеснявам от дългите нощни паузи, даже много ми харесват Grinning. Важното е че прави необходимия брой хранения за 24часа. Изобщо си изгради горе-долу режим нашата сладурка, който много ми харесва пу-пу. Спи, когато трябва и будува, когато ми е удобно.

Нашето носле "хърка", не се запушва напълно, но си хърка. Педи ни изписа някакви капки, които ни ги приготвиха в аптеката, не знам как се казват. Горе-долу помагат.

blasphemy Hug Според мен е най-важно бебето да има една спокойна, отпочинала и щастлива мама. Така и то ще се чувства добре. Радвам се , че мъжът ти те подкрепя, това е много важно. В крайна сметка прецени си хубаво какво да направиш, ти си знаеш кое е най-добро за теб и бебето. И не обръщай внимание на укоризнените погледи. Те не са на твоето място и не могат да разберат какво изживяваш.

Честита девойка Йоана на chovecheto!

# 169
blasphemy, а как сте със силиконовите зърна? Аз се отказах от всички опити да го слагам директно на гърда... просто няма смисъл да мъча и него и себе си.. Със силиконовите се родих. Не боли, яде като от шише. Мазах обилно с гармастан, после няколко дни с лансилох. Всичко заздравя и сега и дума не може да става да опитвам без силиконовите. Моите са на МАМ, шишетата му също са на МАМ, както и биберона. Доволна съм от целия комплект, още повече, че шишетата се самоизваряват. То, сега само вода давам с тях, ама все пак - всяко спестяване на излишни движения е от полза Simple Smile В началото малко и дохранвах, но от една седмица менюто му е само кърма (роди се на 17-ти). Предлагам и двете гърди, яде стабилно, оригва се понякога, спи по 3-4 часа. Щом имаш кърма, според мен трябва да избереш най-приятния за теб начин да му я поднесеш. Никой няма полза от такива жертви. Те се отразяват на теб и пак рефлектират върху бебето. Честно казано, нищо не разбирам от кърмене, и малко ми е странно да давам съвети, но предвид спокойствието, което постигнах в нашия случай, си позволявам да споделя скромния си опит. С баткото нямах такъв успех, макар че само на челна стойка дето не му заставах... То беше цедене, молене, рев, болки. Така или иначе сега знам: щастлива мама - щастливо бебе, затова малко егоистично, но поставям себе си преди кърменето на всяка цена директно от гърда.

# 170
Ами...Със силиконовите зърна що годе добре, обаче аз не виждам голяма разлика с шишето. Тия зърна са си един чист биберон. Мен лично ме боли с тях повече, отколкото без тях, а и ми се струва, че малко се дави с тях. Нон стоп му прелива от устата като яде с тях. Нещо, което не се случва нито с гърда, нито с шишето.
Моят е роден на 16ти Simple Smile В началото също спеше по 3 часа и сега понякога спи по 3-4, но мисля, че за това са виновни коликите.

А какво значи, че шишетата се самоизваряват  Embarassed

# 171
Нашата малка принцеса Ива се роди чрез планово секцио на 15 октомври в 10.35ч.,3600кг,50см.Изписаха ни преди 1 седмица,но чак сега успях да седна да пиша Sad.В момента свикваме една с друга,свиква и с тати,но си има предпочитания успокоява се когато тати я гали по главичката,когато аз я галя не се успокоява,трябжа да я гушна и тогава.

# 172
"Самоизваряват" е силно казано, но така ги водят в рекламите им Simple Smile Иначе - мият се с обикновена вода и веро, после се слага 20 мл вътре вода и в микровълновата се врътват за 3 минути на по-слаба мощност. (като се сглобяват по различен начин - биберонът е вътре...). А със зърната се спестява поне цеденето.. Аз цедих няколко пъти от любопитство, за да видя колко давам. И макар че помпата ми е хубава (http://www.babyearth.com/hygeia-enjoye-eps-breast-pump-w-externa … id=productads-sku^8767-adtype^PLA-adid^14731171603), пак ми се видя двойна работа - един път да цедя и втори път да храня... Но щом така става със силиконовите - наистина няма смисъл да го мъчиш.. или пробвай с други.. Тези на МАМ нямат номера, правят много хубав вакуум, не ми се е случвало досега да изпуска отнякъде.. просто захапва и си суче... А и нощите така са по-спокойни... просто го гушвам и готово. Най-важното е, че все пак си намерила някакъв начин да се добере кърмата до тумбачето - с помпа, със силиконови, с магия - няма значение Simple Smile Мен ме притесняваше само това, че ме плашеха с намалена лактация, ама като гледам каква чешма съм - няма да се дам скоро Simple Smile Пък и се старая по всякакъв начин да стимулирам млеконадоя Simple Smile

# 173
ЗДРАВЕЙТЕ МАМИ ние сме си още 2 в 1  Joy  Снощи едвам заспах ,имах страшни болки в кръста и целия гръб... даже мислих да отида да ме видят,но в последствие утихнаха така че добре че не отидох до родилното. Grinning ХАЙДЕ ЧЕСТИТО НА РОДИЛИТЕ И ОТ МЕН   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 174
*Cveteto* много ти благодаря за отговора  Hug Снощи и днес сме вече по-спокойни, а и разранената гърда се оправи и и давам и от двете Simple Smile Иначе честно казано много се надявам това при нас да не е млечница, но в събота сме на консултация и ще питам педито. Иначе няма никакви налепи по устата, вътре в нея или по дупенцето. На мен само леко ми се струваха, като спарени гърдите и зърната ми, но снощи спах гола до кръста и днес съм без сутиен и подплънки, само с блуза и мисля, че са по-добре. Иначе болката в гърдата ми снощи не беше външна, а вътрешна, като бодеж и аз си мисля, че е от запушен канал. Правих доста масажи и днес вече я няма болката Simple Smile

Момичета, като ви слушам по колко много ви спят бебоците, чак ви завиждам благородно. Няма ли и такива, които са като нашата и се будят на всеки 2-3 часа да ядат, независимо ден ли е или нощ. Кофтито е, че тя като се събуди и се кърмим минимум по 30 мин. и после докато заспи дълбоко минават още 30 и така един час си го правим и всъщност за сън ми остават още час и половина - два. Понякога дори заспивам докато я кърмя и се стряскам, като ми падне главата  hahaha а мъничето от долу стои и ме гледа с широко отворени очички  Laughing Има ли такива като нас, дето не оставят мама и през деня и през нощта да спинка повече от 2 часа?  Hug

# 175
Здравейте,
да са живи и здрави всички нови бебенца.
Днес ходихме да претеглят нашето момче качил е 500гр това ме успокои че кърменето ни се получава. Искам да питам изписаха ли ви вече нещо за рахита нашия доктор нищо не спомена  newsm78

# 176
Здравейте,
Честити нови бебчета! Много здраве и щастливи детски дни!
Ние с кърменето засега се справяме без проблем, но със сина ми далеч не беше така и затова напълно разбирам майките, на които им се реве като дойде часа за хранене. Аз собствено нямах особени проблеми, но той просто беше ленив и не сучеше достатъчно, заспиваше на гърдата, след което рев, пак опити за сучене, пак рев и денонощно в този режим. Цедене, стерилизиране, рев, колики - побърках се. Накрая толкова се преуморих, че и кърмата намаля драстично. След това си казах, че колкото изяде толкова. Започнах да го дохранвам с АМ и бяхме на смесено хранене до около 5ти месец. Захраних го по старата схема. Сега да ви кажа, че нито е по-болнав, нито е по-глупав, нито е с по-лоши физически характеристики от своите връстници, които са били само на кърма. Дори нескромно бих казала, че в много отношения, особено говорно и като физически данни ги превъзхожда повечето. И въобще на това тотално превъзнасяне по едва ли не чудодейните свойства на кърмата гледам като на поредното вманиачаване. Като може, хубаво, природата го е създала така, значи така трябва и да бъде. Но като не може, има и други начини. Спокойствие му е майката - все пак живеем в 21 век.  И хич да не ви пука за това кой какво казал, пък рекъл пък дрън-дрън. Важни сте вие и бебето - не само да сте нахранени, но и доволни, а не измъчени, ревящи и изтерзани. Такава цена е прекалено скъпа.
За лохиите след секцио - и при двете ми операции лохиите ми са били като средно обилен мензис през първите десетина дни, след което са съвсем оскъдни, но си вървят поне месец. Такива дебели превръзки не съм ползвала - най-обикновени пресовани са ми вършели работа.
Днес при нас идва патронажна сестра - нещо като българското посещение от педиатър. Даде указания жената, каза си каквото има, показа някои работи. Наблегна на указанията за кърмене. Нищо ново за мен, но ми беше интересно да видя как е. На педиатър каза след един месец да ходим. Доволна съм като цяло.
Следобед може да излезем малко с мъжа ми, до аптеката и така.
Иначе навън вали обилен сняг, дано все пак да не натрупа.

# 177
mvsh, не сте единствени Wink
Ама някак си започва да се свиква с това безсъние. Аз даже се радвам, че бебка си изгради собствен режим Simple Smile

# 178
mvsh, моят и на 2-3 часа не е. По-скоро напоследък поне по 2 пъти на ден по 2-3 часа не спи и трябва да го носим на ръце .

# 179
Здравейте! Аз да напиша нещо малко извън темата за кърменето. Ние тези почивни дни си направихме първата екскурзия с бебето и баткото. Беше много хубаво нямах никакъв проблем с возенето на бебето на задната седалка. По принцип бях сама в колата и малко се притеснявах но децата заспаха и беше супер, защото имах нужда малко да се разсея. Най-хубавото беше мястото на което отивах беше тихо и спокойно и чист въздуха и докато си кърмех бебето вместо да гледам телевизия или нета аз гледах морето. Което беше доста бурно но за сметка на това красиво.
Иначе при нас кърменето не е добре но сега не ми се пише за него.

Внимание, докато преглеждахте тази тема, в нея бяха публикувани 3 нови отговора.

Общи условия

Активация на акаунт