Утре Носете Съответната Сума и за паркинг...

• 6 480
  • 63
  •   1
Отговори
Добро утро, мили хора:)

В понеделник имах защита на магистърската си теза в УНСС и всичко мина добре, но, за съжаление, ме очакваше неприятна изненада - бяха ми вдигнали колата. Аз бях видяла, че има забраняващ знак и бях спряла пред него, по-точно между пешеходната пътека и знака. Обаче съм забравила, че е забранено да се паркира на кръстовище, а кръстовището е "на 5 метра от ъгълчето".

Отидох на наказателния паркинг на гара Подуене и там старши полицай Първан Витанов реши да се направи на голям мъж и ми написа вместо фиш, акт, така че сега да трябва да рискувам работата си, за да ходя да си взимам талона от КАТ някоя сутрин преди работа.. попитах го защо, а той ми каза "Защото така съм решил, защото съм полицай"...

Не съм против да спазвам закона и, разбира се, ще си платя глобата, но този случай за пореден път ме вкара в сериозни размисли относно милата ни държава и по-точно, това, че държавата е стриктна и строга по отношение на обикновения човек, който и без това е достатъчно наивен да си плаща данъците и глобите, а престъпниците никой не ги търси.. И ще ви споделя няколко неща, поради които, за съжаление, осъзнах, че продължавам да не съм доволна от държавата и да смятам, че тя не работи (но то така или иначе, едва ли някой би го оспорил).

1) През 2009 г. ни обраха, и то през нощта, докато сме си били вкъщи. Разбира се, извикахме полиция (от 7-мо районно в Студентски град), дойдоха няколко младежи, казаха ни, че нямало смисъл да вземат отпечатъци, само щели да ни нацапат; следователят ни обясни нещата от живота, намекна ни, че е трябвало да го хванем в крачка и набием и т.н. Бяха ми откраднали и лаптопа и вярвам, че във всяка нормална държава щяха да го намерят, веднага щом се върже някъде в интернет. Оказа се обаче, че у нас лаптопите изобщо не се търсят. Единствено Мегалан са отишли доброволно в МВР и са предложили да помагат в такива случаи, така че трябва да се надявам лаптопа ми някой ден да се върже в интернет през Мегалан. А полицията не търси "проактивно" помощта на всички интернет доставчици, макар че може и би трябвало да го прави. И така, получихме Постановлението за прекратяване на досъдебно производство, извършителят, разбира се, не е установен (защото никой не го е и търсил) и аз оттогава не спирам да се питам - за какво точно плащам данъци?

2) Приятелят ми го обраха на Билата в Младост - онзи стар номер със спуканата гума. Когато отишъл в 7-мо районно и полицаите били така нагли да кажат "еми, че то това се случва там всеки ден", едва ли не как може да е толкова тъп да се върже.. Ами, господа полицаи от 7-мо районно, като това се случва всеки ден там, вие за какво сте? Ние за какво точно ви плащаме заплатите? Във всяка нормална държава, ако едно престъпление се повтаря отново и отново на едно и също място, ще хванат извършителите за отрицателно време. А тук на никой не му пука!

3) А сега отново към проблема с паркирането: Град София е строен при много по-малко хора - да не кажем, че никой не е мислил какво ще правим като населението мине 1 млн. Аз разбирам, че г-жа Фандъкова иска да има по-малко коли, но това няма как да стане. Най-нормалното нещо е като хората стават повече, и колите да стават повече. И нейната работа е да направи така, че градът да може да поеме повече хора и коли, без да си пречим, да се изнервяме и т.н. А не да се чуди как да ни принуди да зарежем колите. А пък, ако толкова държи на това, би следвало първо да осигури достатъчно добри алтернативи. Няколко примера: живея в Дианабад, а работя в офис сградата до The mall на Цариградско. Разстоянието е само 4,5 км. Но, ако искам да ходя на работа с градски транспорт, трябва да сменя 3 автобуса: 88, 280 до 4-ти км и после нещо в посока Младост. Това са 3 лв. само в едната посока и поне 1 час. С колата това ми струва 1 лв. и 15-20 минути. Няма удобен транспорт и между Слатина и Дианабад, Слатина и Младост, Слатина и Студентски град и това са само няколко примера! Значи трябва първо да се преструктурира целият градски транспорт, а после да се иска от нас да не ползваме коли! А и да не ми казват, че има велоалеи, защото има на 2-3 места, колкото да кажат, че има, а всъщност пак не можеш с колело да стигнеш нормално от всяка до всяка точка!

Така, и да обобщя, започват да забраняват паркирането и да вдигат коли и по кварталите, а не са ни осигурили нормални алтернативи! Първо, смятам, че трябва да се помисли как да има достатъчно място за паркиране в този град, защото хората ще стават повече, а не по-малко и, съответно, съвсем логично колите ще стават повече, а не по-малко! Защо никой не задължава строителите да осигуряват достатъчно място за паркиране според капацитета на сградите? Нормално ли е офис сграда за 600-700 души да има 50 паркоместа, и то при положение, че няма градски транспорт до нея?!? И второ, ако искат колите да намаляват, трябва да имаме алтернатива. То е ясно, че щом при бензин над 2,50 лв. има толкова много коли, значи градският транспорт е под всякаква критика!

4) Ще въведат данък върху депозитите и обмислят да върнат подоходното облагане! Изкараха майките най-големите престъпници в държавата, при положение, че в много случаи хората не са виновни, че работодателят им не иска да ги осигурява на реален доход - нещо, с което държавата трябва да се бори, а не ние!

И в крайна сметка се получава така, че за обикновените, млади, работещи хора данъците и глобите стават все повече и повече, а ние не получаваме нищо в замяна!

На мен ми харесва, че в София има цветя и ел. таблата са изрисувани, но все още не са адресирани най-важните проблеми в града - улиците са лунен пейзаж, нищо не се случва по въпроса с бездомните кучета, не се търси реално решение на проблема с много хора и много коли, а и с инфраструктурата като цяло!

На национално ниво положението е същото - не само, че не се вземат мерки да се задържат младите работещи хора в България и те да раждат деца, за да имаме някакъв прираст, но нас ни товарят най-много и ни цицат по всички възможни линии, а ние не получаваме нищо в замяна, защото, както ви разказах по-горе, когато човек има нужда от държавата, нея никаква я няма!  Гордеем се с 50км магистрала, която май ще се окаже единственото ни постижение за последните 4 години, а нито един от останалите проблеми не беше дори адресиран, камо ли решен!

И накрая искам да попитам не само сегашното правителство, но всички партии - какво точно ще правите, когато изгоните и малкото млади работоспособни хора в чужбина?!? Кой точно ще цицате, когато останете само политици, държавни служители, роми и пенсионери?!?! Защото почти цялото поколение, родено през 70-те вече се изнесе, а на следващите поколения май много малко още ни трябва, за да го направим! Имайте предвид, че аз съм била винаги много патриотично настроена и твърдо против емиграцията.. А щом на мен започна да ми писва, значи смятайте!!

Ще се радвам и други хора да споделят дали се чувстват все по-смачкани от държавата, въпреки че непрекъснато ни се обяснява колко сме добре всъщност. Защото да, има няколко положителни промени, но най-основните проблеми никой не ги пипа - гърчат нас за всяка дреболия, а престъпниците никой не ги и търси; не се стимулира прирастът; не се работи за интеграцията на малцинствата; нямаме нормални улици; и като цяло липсва каквато и да било политика в посока на разрешаването на най-важните проблеми за бъдещето на държавата ни!! И докога ще е така?!?! На мен лично започна адски много да ми писва!!!

Това е!

# 1
  • на брега на морето
3) А сега отново към проблема с паркирането: Град София е строен при много по-малко хора - да не кажем, че никой не е мислил какво ще правим като населението мине 1 млн. Аз разбирам, че г-жа Фандъкова иска да има по-малко коли, но това няма как да стане.

Да, мила госпожо, точно така е. За голямо мое съжаление тенденцията да се тъпчат всички тук е необратима.

# 2
1. Работя, получавам четирицифрена заплата и реално осигуровки върху нея.
2. Имам кола (старичка признавам). Пред блока ми има паркинг за стотици коли - ползвам го. Естествено има и такива, който паркират на тротоара, тъй като явно 3 м улица м/у блока и паркинга е непосилно голямо разстояние.
3. Работя в морски курорт - зимата ползвам колата. Лятото я оставям 90% от времето паркирана на платен паркинг. Ползвам автобус за кратки разстояния. Кола само при над 50км.
4. Викала съм много пъти "паяк" точно заради такива тарикати спрели "само за 5м", ама само на 5 метра...
5. Опирала съм един път до полиция. Дори съм изумена, колко лично се ангажираха!  Shocked Споделяла съм и пак да кажа - благодаря на полицаите от РПУ Слънчев бряг.
6. На приятелка й откраднаха телефона в университета. ЛДжи Чоколейт. След месец двама полицаи й го върнаха.
7. Голяма част от населението са престъпници! Дори и аз понякога! Братовчедка ми лъже държавата за да взима майчински. Аз често забравям да поискам касова бележка в търговските обекти. Помня как в училище се надпреварвахме да носим фалшиви доходи на родители за да взимаме социална стипендия. Мой съученик с баща митничар, взимаше социална стипендия.
Тоест - няма какво да мрънкаме, че държавата ни лъжела, защото ние сме държавата.

Не се чувствам смачкана от държавата. Чувствам се млад, енергичен човек, с възможности пред себе си! Най-големите възможности са точно в леко неуредени държави като нашата.  Wink Имате поле за изява - възползвайте се!

Нещо взе да се усеща, че наближават избори.   Mr. Green

# 3
Ice Queen,
аз не казвам, че няма възможности, а че реалните проблеми не се адресират. Мислиш, че полицията и съдът работят, както трябва? Мислиш, че имаме нормално здравеопазване, достатъчно детски градини, хубаво образование, чудесна инфраструктура? Честно, не знам в кой свят живееш... Аз също вземам такава заплата и ме осигуряват на реален доход. Не се оплаквам, защото си налягам парцалите здраво. НО! Не смятам, че това, което получаваме като обслужване от държавата е ОК.

Пак казвам, аз си плащам и данъци, и осигуровки, и глоби и всичко. Но защо, например, не иззеха на Доган парите за "консултантски" услуги, незаконните му постройки и т.н. Пак ще повторя - дразни ме това, че държавата е стриктна що се отнася до обикновения гражданин, а истинските крадци са по улиците, част от тях сигурно са милионери.. И не, не съм съгласна, че получаваме добро обслужване - нито от полицията, нито от държавата като цяло. И аз бях като тебе допреди няколко години и те уверявам, че скоро и твоите илюзии ще рухнат, защото държава наистина нямаме. Това е тъжният факт.

# 4
ПС, къде живееш, че имаш толкова място за паркиране? При нас в Дианабад е пълен ад и става все по-трудно...

# 5
Бургас

# 6
Е, блазе ти Simple Smile Разходи се някой път до София с кола и ще видиш за какво говоря. Място за паркиране няма и не само, че не се опитват да осигурят, ами и забраняват паркирането къде ли не...

# 7
  • София
Признавам, че изчетох около 1/3 от писанието, но не разбрах какво общо имат Доган, престъпниците, УНСС и пр. с факта, че сте нарушили правилника за движение?
Има нарушение, има съответните наказания, предвидени в закона. Какво има да се умува? Във всеки по-голям град автомобилът е лукс и целта на градските власти е да ограничат употребата на лични превозни средства. И това е най-нормалният и очакван процес. Казвам го от позицията на дългогодишен шофьор с личен автомобил.

# 8
Ами, накратко, проблемът е: държавата е много стриктна по отношение на обикновения гражданин и изискванията й към него растат, а не се реформират най-важните неща: здравеопазване, полиция, съд и прочие и не се наказват големите престъпници. Увеличават ни данъците и глобите, за да пълнят бюджета, а не се борят със сивата икономика. Така, в крайна сметка не стига, че не сме обслужвани добре, а и плащаме все повече и повече за това, че държавата не си върши добре работата. Аз съм ОК да ме наказват за нарушения, ако наистина наказват всички. В момента плащам над 200 лв. данъци всеки месец и не само, че не се чувствам стимулирана да остана в България, да родя и да създам семейство тук, но и усещам как примката около врата ми става все по-стегната. Ще видите сега, ако наистина върнат подоходното облагане как всички ще цъфнем и вържем, това ще е последната капка...

# 9
Това с паркирането беше само пример и поводът да се замисля над политиката на сегашното ни правителство. Има неща, които ми харесват, но като теглиш чертата, нищо не е мръднало кой знае колко. В болниците положението продължава да е такова, че предпочитаме да ходим на частно, борбата за места в детските градини е все така безмилостно жестока, полицията не си дава много зор... и само ние, които сме честни си плащаме за грешките, а престъпността си процъфтява, крадците крадат, политиците стават по-богати, а ние си вярваме, че вървим напред... А всъщност почти никой от сериозните проблеми не е решен..

# 10
  • София
Няма връзка между плащането на данъци и глоби. Нарушението си е нарушение, данъците - друга бира.
А здравеопазването пък съвсем не виждам защо се намесва. Все едно да ме боли зъб, но да не го лекувам, защото ме боли и крак.
Абсолютно съм ЗА по-строги рестрикции на шофьорите, защото все още културата по пътищата е доволно ниска. В момента живея в град, в който тепърва се опитват да налагат спазването на правила за шофиране, паркиране и пр., няма да обяснявам за каква идиотия на пътя и при паркирането иде реч. Глобите са единственият цивилизован начин за налагане на правила.

# 11
Да, аз като цяло съм доволна от живота си - не ме разбирайте погрешно, не се оплаквам, защото можеше да е много по-зле. Просто се замислих тези дни как много важни проблеми все така остават на заден план и всъщност все още нямаме ясна цялостна политика за развитието на България. Няма стратегия, няма план, няма нищо.. Вземат се половинчати мерки на парче, а не се мисли в дългосрочна перспектива.. Трябва да стимулират нас, които работим, да останем тук и да работим повече, а не да се чудят как да ни издоят още повече, за да пълнят дупките, от които не спира да изтича по нечий джобове..

# 12
милинка, има връзка - понеже данъците са ни само 10%, глобите също служат за пълнене на бюджета. Аз не съм против глобите - нека си ги има, но да има справедливост за всички. В момента има справедливост само за тези, които не сме никакви на никого..

# 13
А аз се чудех защо няма почти паркирани коли на УНСС... В понеделник и аз съм на защита и ще внимавам къде паркирам, но в Студентски е ад откъм места  Tired И не само там, но докато София е град-държава така ще е. И не са виновни хората, които идват тук - всеки има право на препитание и по-добър живот. И аз да бях от Северозападна България (например) и аз щях да дойда, съжалявам но това е реалността. Условия се създават само в София и доста по-малко в няколко по-големи града и това е  ooooh! Та не ще се тъпчат хората тук, ми не знам какво. Политика - на никой не му пука.

# 14
Съгласна съм с глобите за паркиране, даже много ще се радвам да се увеличат. Обикновено по кварталите има налични платени паркинги, а в града не е задължително да се придвижва човек с кола, даже е силно препоръчително да не го прави. Не може всеки, на който му скимне, да идва в София и да смята, че цялата територия на града е безплатно паркомясто.
И не, не съм против свободното придвижване на хора, даже напротив.

Общи условия

Активация на акаунт