В понеделник имах защита на магистърската си теза в УНСС и всичко мина добре, но, за съжаление, ме очакваше неприятна изненада - бяха ми вдигнали колата. Аз бях видяла, че има забраняващ знак и бях спряла пред него, по-точно между пешеходната пътека и знака. Обаче съм забравила, че е забранено да се паркира на кръстовище, а кръстовището е "на 5 метра от ъгълчето".
Отидох на наказателния паркинг на гара Подуене и там старши полицай Първан Витанов реши да се направи на голям мъж и ми написа вместо фиш, акт, така че сега да трябва да рискувам работата си, за да ходя да си взимам талона от КАТ някоя сутрин преди работа.. попитах го защо, а той ми каза "Защото така съм решил, защото съм полицай"...
Не съм против да спазвам закона и, разбира се, ще си платя глобата, но този случай за пореден път ме вкара в сериозни размисли относно милата ни държава и по-точно, това, че държавата е стриктна и строга по отношение на обикновения човек, който и без това е достатъчно наивен да си плаща данъците и глобите, а престъпниците никой не ги търси.. И ще ви споделя няколко неща, поради които, за съжаление, осъзнах, че продължавам да не съм доволна от държавата и да смятам, че тя не работи (но то така или иначе, едва ли някой би го оспорил).
1) През 2009 г. ни обраха, и то през нощта, докато сме си били вкъщи. Разбира се, извикахме полиция (от 7-мо районно в Студентски град), дойдоха няколко младежи, казаха ни, че нямало смисъл да вземат отпечатъци, само щели да ни нацапат; следователят ни обясни нещата от живота, намекна ни, че е трябвало да го хванем в крачка и набием и т.н. Бяха ми откраднали и лаптопа и вярвам, че във всяка нормална държава щяха да го намерят, веднага щом се върже някъде в интернет. Оказа се обаче, че у нас лаптопите изобщо не се търсят. Единствено Мегалан са отишли доброволно в МВР и са предложили да помагат в такива случаи, така че трябва да се надявам лаптопа ми някой ден да се върже в интернет през Мегалан. А полицията не търси "проактивно" помощта на всички интернет доставчици, макар че може и би трябвало да го прави. И така, получихме Постановлението за прекратяване на досъдебно производство, извършителят, разбира се, не е установен (защото никой не го е и търсил) и аз оттогава не спирам да се питам - за какво точно плащам данъци?
2) Приятелят ми го обраха на Билата в Младост - онзи стар номер със спуканата гума. Когато отишъл в 7-мо районно и полицаите били така нагли да кажат "еми, че то това се случва там всеки ден", едва ли не как може да е толкова тъп да се върже.. Ами, господа полицаи от 7-мо районно, като това се случва всеки ден там, вие за какво сте? Ние за какво точно ви плащаме заплатите? Във всяка нормална държава, ако едно престъпление се повтаря отново и отново на едно и също място, ще хванат извършителите за отрицателно време. А тук на никой не му пука!
3) А сега отново към проблема с паркирането: Град София е строен при много по-малко хора - да не кажем, че никой не е мислил какво ще правим като населението мине 1 млн. Аз разбирам, че г-жа Фандъкова иска да има по-малко коли, но това няма как да стане. Най-нормалното нещо е като хората стават повече, и колите да стават повече. И нейната работа е да направи така, че градът да може да поеме повече хора и коли, без да си пречим, да се изнервяме и т.н. А не да се чуди как да ни принуди да зарежем колите. А пък, ако толкова държи на това, би следвало първо да осигури достатъчно добри алтернативи. Няколко примера: живея в Дианабад, а работя в офис сградата до The mall на Цариградско. Разстоянието е само 4,5 км. Но, ако искам да ходя на работа с градски транспорт, трябва да сменя 3 автобуса: 88, 280 до 4-ти км и после нещо в посока Младост. Това са 3 лв. само в едната посока и поне 1 час. С колата това ми струва 1 лв. и 15-20 минути. Няма удобен транспорт и между Слатина и Дианабад, Слатина и Младост, Слатина и Студентски град и това са само няколко примера! Значи трябва първо да се преструктурира целият градски транспорт, а после да се иска от нас да не ползваме коли! А и да не ми казват, че има велоалеи, защото има на 2-3 места, колкото да кажат, че има, а всъщност пак не можеш с колело да стигнеш нормално от всяка до всяка точка!
Така, и да обобщя, започват да забраняват паркирането и да вдигат коли и по кварталите, а не са ни осигурили нормални алтернативи! Първо, смятам, че трябва да се помисли как да има достатъчно място за паркиране в този град, защото хората ще стават повече, а не по-малко и, съответно, съвсем логично колите ще стават повече, а не по-малко! Защо никой не задължава строителите да осигуряват достатъчно място за паркиране според капацитета на сградите? Нормално ли е офис сграда за 600-700 души да има 50 паркоместа, и то при положение, че няма градски транспорт до нея?!? И второ, ако искат колите да намаляват, трябва да имаме алтернатива. То е ясно, че щом при бензин над 2,50 лв. има толкова много коли, значи градският транспорт е под всякаква критика!
4) Ще въведат данък върху депозитите и обмислят да върнат подоходното облагане! Изкараха майките най-големите престъпници в държавата, при положение, че в много случаи хората не са виновни, че работодателят им не иска да ги осигурява на реален доход - нещо, с което държавата трябва да се бори, а не ние!
И в крайна сметка се получава така, че за обикновените, млади, работещи хора данъците и глобите стават все повече и повече, а ние не получаваме нищо в замяна!
На мен ми харесва, че в София има цветя и ел. таблата са изрисувани, но все още не са адресирани най-важните проблеми в града - улиците са лунен пейзаж, нищо не се случва по въпроса с бездомните кучета, не се търси реално решение на проблема с много хора и много коли, а и с инфраструктурата като цяло!
На национално ниво положението е същото - не само, че не се вземат мерки да се задържат младите работещи хора в България и те да раждат деца, за да имаме някакъв прираст, но нас ни товарят най-много и ни цицат по всички възможни линии, а ние не получаваме нищо в замяна, защото, както ви разказах по-горе, когато човек има нужда от държавата, нея никаква я няма! Гордеем се с 50км магистрала, която май ще се окаже единственото ни постижение за последните 4 години, а нито един от останалите проблеми не беше дори адресиран, камо ли решен!
И накрая искам да попитам не само сегашното правителство, но всички партии - какво точно ще правите, когато изгоните и малкото млади работоспособни хора в чужбина?!? Кой точно ще цицате, когато останете само политици, държавни служители, роми и пенсионери?!?! Защото почти цялото поколение, родено през 70-те вече се изнесе, а на следващите поколения май много малко още ни трябва, за да го направим! Имайте предвид, че аз съм била винаги много патриотично настроена и твърдо против емиграцията.. А щом на мен започна да ми писва, значи смятайте!!
Ще се радвам и други хора да споделят дали се чувстват все по-смачкани от държавата, въпреки че непрекъснато ни се обяснява колко сме добре всъщност. Защото да, има няколко положителни промени, но най-основните проблеми никой не ги пипа - гърчат нас за всяка дреболия, а престъпниците никой не ги и търси; не се стимулира прирастът; не се работи за интеграцията на малцинствата; нямаме нормални улици; и като цяло липсва каквато и да било политика в посока на разрешаването на най-важните проблеми за бъдещето на държавата ни!! И докога ще е така?!?! На мен лично започна адски много да ми писва!!!
Това е!
Имате поле за изява - възползвайте се!
Разходи се някой път до София с кола и ще видиш за какво говоря. Място за паркиране няма и не само, че не се опитват да осигурят, ами и забраняват паркирането къде ли не...
И не само там, но докато София е град-държава така ще е. И не са виновни хората, които идват тук - всеки има право на препитание и по-добър живот. И аз да бях от Северозападна България (например) и аз щях да дойда, съжалявам но това е реалността. Условия се създават само в София и доста по-малко в няколко по-големи града и това е
Та не ще се тъпчат хората тук, ми не знам какво. Политика - на никой не му пука.