2880лв накуп за майки-студентки - 9

• 55 443
  • 778
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте! Ако съм завършила семестриално,но все още не съм взела държавния си изпит ще мога ли да се възползвам от помощта?

Ние не можем да ти отговорим.Зависи дали ще ти дадат уверение,че си редовен студент.Попитай

Те уверение ще ти дадат че си редовно, ама отдолу пишат че си семестриално завършила
 Това ми отговориха от социалното министерство като ги питах
-Уважаема госпожо Аз съм майка студентка 4 курс ,вече семестриално завършила, детенцето ми е родено на 09.08.2012г.Въпросът ми е имам ли право на тази еднократна помощ , като държавния изпит ми е на 28.09.2012г.   Дата на задаване на въпроса:22.8.2012 г. 10:31:12

Уважаема госпожо Сиракова, Съгласно чл. 8в, ал. 1 от ЗСПД, майка (осиновителка) студентка, учаща в редовна форма на обучение, има право на еднократна помощ за отглеждане на дете до навършване на една година, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца. Условие за получаване на помощта е към датата на подаване на молба-декларацията да сте записана като редовна студентка, което се удостоверява с уверение от висшето учебно заведение, посочено като един от задължителните документи за отпускане на помощта в чл. 16а, ал. 3, т. 3 от Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца. В конкретния случай Вие сте завършила семестриално, което е в противоречие с горепосоченото условие за отпускане на този вид помощ.

# 676
  • Някъде там край морето
Руми, аз пък мисля, че си имала право. Доста момичета семестриално завършили са вземали помощта. Просто социалните имат навика да си измислят всякакви глупости за да откажат майките дори да подадат документи.

# 677
  • в сърцата на децата <3
Аз сега се замислих и проверих - на мен са ми го подпечатали само за еднократната помощ от 250лв. За "големите пари" нищо нямам. При вас как е?

Според мен за другата помощ не подпечатват, защото така или иначе не могат да ти я дадат два пъти. А за социалната помощ слагат печат, защото после нали има значение кое по ред ти е детето, докато за студентската помощ - не.

# 678
  • Sunshine state
Аз сега се замислих и проверих - на мен са ми го подпечатали само за еднократната помощ от 250лв. За "големите пари" нищо нямам. При вас как е?

Според мен за другата помощ не подпечатват, защото така или иначе не могат да ти я дадат два пъти. А за социалната помощ слагат печат, защото после нали има значение кое по ред ти е детето, докато за студентската помощ - не.
Peace Точно така е.

# 679
Имам един въпрос... ако запиша магистратура сега март месец, платя си семестъра... ще родя юли месец. Чак след като родя ли мога да подам молба за помощта? Няма ли вероятност нещо да се промени до юли месец и да се окаже, че вече не дават помощта... Аз магистратура ще запиша така или иначе, но ако има вероятност да се променят нещата, няма да запиша точно сега, защото разходите са много, а ще е след година може би..  Rolling Eyes

# 680
Имам един въпрос... ако запиша магистратура сега март месец, платя си семестъра... ще родя юли месец. Чак след като родя ли мога да подам молба за помощта?

да, детето трябва да е родено Peace

# 681
  • Някъде там край морето
Сладка пеперудка, не мисля, че до юли могат да спрат помощта. Все пак е включена в бюджета за тази година.

# 682
Имам един въпрос... ако запиша магистратура сега март месец, платя си семестъра... ще родя юли месец. Чак след като родя ли мога да подам молба за помощта? Няма ли вероятност нещо да се промени до юли месец и да се окаже, че вече не дават помощта... Аз магистратура ще запиша така или иначе, но ако има вероятност да се променят нещата, няма да запиша точно сега, защото разходите са много, а ще е след година може би..  Rolling Eyes
В такъв случай, защо не запишете септември, след като детето се роди? То няма да е навършило 6 месеца и ще имате право на помощта.

# 683
Защото паричките ще са ми в по- голяма помощ по- скоро след раждането...  Rolling Eyes

# 684
Здравейте! Ако съм завършила семестриално,но все още не съм взела държавния си изпит ще мога ли да се възползвам от помощта?

Ние не можем да ти отговорим.Зависи дали ще ти дадат уверение,че си редовен студент.Попитай

Те уверение ще ти дадат че си редовно, ама отдолу пишат че си семестриално завършила
 Това ми отговориха от социалното министерство като ги питах
-Уважаема госпожо Аз съм майка студентка 4 курс ,вече семестриално завършила, детенцето ми е родено на 09.08.2012г.Въпросът ми е имам ли право на тази еднократна помощ , като държавния изпит ми е на 28.09.2012г.   Дата на задаване на въпроса:22.8.2012 г. 10:31:12

Уважаема госпожо Сиракова, Съгласно чл. 8в, ал. 1 от ЗСПД, майка (осиновителка) студентка, учаща в редовна форма на обучение, има право на еднократна помощ за отглеждане на дете до навършване на една година, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца. Условие за получаване на помощта е към датата на подаване на молба-декларацията да сте записана като редовна студентка, което се удостоверява с уверение от висшето учебно заведение, посочено като един от задължителните документи за отпускане на помощта в чл. 16а, ал. 3, т. 3 от Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца. В конкретния случай Вие сте завършила семестриално, което е в противоречие с горепосоченото условие за отпускане на този вид помощ.

И аз имах подобен казус. Родих на 08.06.2012. Имах останал един семестриален изпит и защита на дипломната работа. От Дирекция социално подпомагане ми отказаха  помощта под предтекст, че не съм "действащ студент", т.е. не посещавам лекции и упражнения към момента на подаване на молбата декларация. По тази логика на всички, които са родили през лятото, когато университетите са във ваканция, не им се полага помощта... newsm78  #Crazy Чудят се за какво да се захванат, за да не дадат парите.
Минах цялата процедура с обжалванията. Административният съд отсъди в моя полза, защото по закон студентските права се губят след втора поправителна сесия за дипломиране. Дирекция Социално подпомагане, обаче , явно не е съгласна с действащите закони на Р България и обжалваха решението на Административен съд. Сега чакам дело във Върховен съд.
Ако се чувствате ощетени, потърсете правата си и обжалвайте.  Успех  thumbsup

# 685
браво, че се съдите:) аз имах 2 невзети изпита и не положен държавен изпит като имам право ад завърша до 1 година след това и ми отпуснаха без проблем помощта Simple Smile

# 686
  • планетата Земя
BebeBoss ,какво пишеше в уверението ти,че социалните се заядоха

# 687

Родих на 08.06.2012. Имах останал един семестриален изпит и защита на дипломната работа. От Дирекция социално подпомагане ми отказаха  помощта под предтекст, че не съм "действащ студент", т.е. не посещавам лекции и упражнения към момента на подаване на молбата декларация. По тази логика на всички, които са родили през лятото, когато университетите са във ваканция, не им се полага помощта... newsm78  #Crazy Чудят се за какво да се захванат, за да не дадат парите.

и аз родих лятото, даже не бях записала, в последствие - ноември - записах, но ми отпуснаха помощта без проблеми. Явно е до соц.служба...забелязвам, че в някои градове по-лесно отпускат за разлика от други newsm78

# 688
мойри колко време след като подаде молбата ти преведоха парите?  Hug

# 689
  • в сърцата на децата <3
Може би дори не е до соц служба, а до служителя, който ще те обслужи. Бях си писала с Tes_ и на нея са ѝ се заяждали, дори по телефона, а на мен - не. Дано и така безпроблемно да си взема парите  Peace

Общи условия

Активация на акаунт