Има доста теми за машината за печене на хляб, страшно много неща за питки и погачи. Но искам да питам... и поставям въпроса си така - можем ли да омесим хляб както са го правили нашите прабаби? Някой знае ли как и най-вече рецептата. Ще се опитам да поясня.
Вчера на сладка приказка и докато оглеждах двора на село, ми направи впечатление, малко издигнато място, долепено до оградата на съседите и навеса на къщата. Попитах какво е имало там преди - отговориха ми, че там е била пеща на "стара майка". После ми разказаха следното - пеща е била сравнително малка, за около "10" самуна - всеки по 2,5-3 кг. Нямала комин - само пещ с капак отпред. Пещта се опалвала и след като се сложел хляба да се пече, капакът се замазвал с оборска тор - само кравешка! Никаква друга!
Бабата е пресявала много брашно наведнъж - преставете си колко - и правела хляб един седмично. В четвъртък след обед замесвала тестото. Освен брашно, сол и вода слагала голяма тенджера сварени картофи, минати още докато са горещи през пресата. Останах учудена - защо картофи - така хлябът оставал на конци и траел седмица, че и повече. Самият хляб втасвал цялата нощ и се слагал да се пече в петък - тогава бил раят за децата - навсякъде миришело на топъл хляб. Докато се печал хляба, бабата с дървената бухалка избивала прясно масло - да могат внуците да хапнат топъл хляб и масло.
Та искам да питам - някой да знае тази стара рецепта? Да е пекъл в такава пещ. Колко време се пече, колко време се опалва преди това?
Не че имам пещ - но много бих искала да се опитам да направя хляб в домашни условия, който поне малко да се доближи до "стария бабин хляб".