БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 376
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 135
  • До хладилника, който обичам
бъръльо-бъръльо, бъркаш щатите Grinning работата на акушерката и дулата нямат нищо общо.
Дула също не 'срещаш' случайно, че да й платиш да 'кибичи' до теб.

# 136
  • София
Знам, Бу. Ама би могла и да ги съчетава успешно една акушерка.  Peace Принципно.

# 137
  • София
Бу, примерите, които дадох в предишния си пост, ме навеждат на мисълта, че дори и да се разреши асистирано раждане в къщи, това няма да накара жените да раждат асистирано. Те искат да раждат в присъствието на мъжа си, децата си и/или дула и да създадат егрегор над семейството си. Искат да се отворят всички чакри и детето да хареса новото си тяло. Може би аз не съм достатъчно извисена духовно, но не ги разбирам. По-важното от правото на избор къде и как да роди жената е животът - нейният и на бебето. Мое мнение.

Бу, аз съм лекарско чедо, майка ми е анестезиолог - реаниматор,та доста сме си говорили на тази тема. Толкова много неща могат да се объркат в хода на едно раждане при доказано безпроблемна бременност при това. Дори и да се регламентира домашното асиситирано раждане, дали акушерката ще може да реанимира бебето ако се наложи това? Какво може да направи тя при силен кръвоизлив? Струва ли си рискът от домашното раждане пък било и асистирано?

За мен трябва да се работи в посока подобряване качеството на медицинското обслужване и условия и в зачитане желанията на родилката.

# 138
Прости, Мецани, глупости на търкалета. Регулира ли се асистенцията на медицинско лице при домашните раждания, първа ще се възползва от него. И ни мъж, ни деца ще има в къщата.

# 139
Знам, Бу. Ама би могла и да ги съчетава успешно една акушерка.  Peace Принципно.

Да съчетава  - не. Освен ако няма втора, която да си прави това, както беше при мен Simple Smile Само че накрая моята и ме изроди, все пак е акушерка Laughing Впрочем бях на едно от обученията за дули и там имаше много акушерки, което е добре, мисля. Но ако влиза в родилната зала като акушерка, върши работата на акушерка, която си е сериозна и иска съсредоточаване върху здравето на майка и бебе.
Ако влиза като дула, върши тази работа, която няма общо със здравни грижи или здравни решения за майката и/ли бебето.

Мецани, но при положение, че това работи - доказано емпирично - в толкова много бели държави, защо точно тук да не може също да проработи?

# 140
  • София
Касита, какви глупости на търкалета, да не си го измислям. Казвам какво съм прочела  Wink

Бу, не казвам, че тук това няма да проработи.  Питам дали си заслужава риска?

# 141
  • София
Ами нищо не пречи и да са две акушерки, като "по телевизора"  Laughing.  Но сериозно, няма ли начин според теб, да има нещо междинно все пак? И не е ли по-добре акушеро-дула, а не чиста дула?
И все пак, АЗ не разбирам тенденцията да си наемеш дула, а не да викнеш някой близък с теб.   Thinking

# 142
Глупости, Мецани, защото обобщаваш. На едро при това.

# 143
Ами нищо не пречи и да са две акушерки, като "по телевизора"  Laughing.  Но сериозно, няма ли начин според теб, да има нещо междинно все пак? И не е ли по-добре акушеро-дула, а не чиста дула?
И все пак, АЗ не разбирам тенденцията да си наемеш дула, а не да викнеш някой близък с теб.   Thinking
Добре, две, но едната да си е лично твоя, през цялото време. Защото дежурните са акушерки на теб и на още ... жени (в Пловдив обикновено една акушерка се пада освен на теб, на още 2-3 жени).
Честно - според мен не е по-добре акушеро-дула, а не чиста дула. Не бива да се смесват нещата, т.е. ако е там като дула, прави само това  Peace точно както ако е в друга болница, ако и да е здравен работник, няма право да взима здравни решения. Няма да има никаква полза от това, че е и акушерка, ако не иска да престъпва етиката и на двете професии. Тоест, няма да има значение дали е дула или дула с акушерско образование.
А иначе, нищо не пречи да вземеш и близък, и дула. По-добре е от само близък или само дула  Simple Smile и със сигурност е по-добре от сам.

# 144
Цитат
Да, нали, колко по-успокояващо е да си наемеш някой абсолютно непознат да ти мокри челото, но изкарал интернет курс и родил две-три деца в домашна обстановка

Докато се стигне до раждането, с дула ще си се срещнала много пъти и хем ще се познавате, хем ще знаете какво да очаквате една от друга. А за опита й, ще провериш като я наемаш, както за всяка услуга, която купуваш.

Ролите на акушерката и дулата са различни; дулата е там да даде пред всичко емоционална подкрепа на майката; докато акушерката е там, за да асистира при израждането и да следи за усложнения при родилката или детето. Акушерката има медицинско образование, а дулата няма.

Шансът ви да родите естествено и без проблеми и спешни интервенции се увеличава, ако имате помощта на една дула.

# 145
  • София
Принципно на мен не ми пречи всеки да си наема каквото си иска, само да е доволен. Аз не бих се доверила на чудо като Олга Дукат, но...щом някои жени се успокояват от присъствието й - чудесно за бизнеса й.  Peace

Бу, и аз искам с приема на една жена да се ангажира акушерка само за нея през целия процес на родоразрешение.  Grinning
А иначе, нищо не пречи да вземеш и близък, и дула. По-добре е от само близък или само дула  Simple Smile и със сигурност е по-добре от сам.
Скрит текст:
Аз бих се побъркала от толкова хора на главата ми. Изрично не исках милото да ми се пречка и гледа с Флюбени очи докато раждам. Ама аз съм си аз.

# 146
  • Пловдив
Темата очаквано се отплесна в друга посока.  Laughing Всичко до тук е коментирано многократно и е ясно, че всеки има различно виждане за начина, по който иска да роди и затова трябва да има и различни алтернативи. Мен ме интересуваше, дали ако законът е факт да кажем до една година, има реални условия да бъде приложен. Но като се има предвид, че се изтъкна малкият процент желаещи да раждат в къщи като основен аргумент, значи 5-10 акушерки са достатъчни, за да бъде приет регламента и да функционира ефективно.  Thinking

# 147
Какви, питам за пореден път, са условията, които толкова трябва да се променят, че да се урегулира присъствието на медицинско лице при домашните раждания?

# 148
  • Пловдив
Какви, питам за пореден път, са условията, които толкова трябва да се променят, че да се урегулира присъствието на медицинско лице при домашните раждания?

И аз това питам. То всъщност това ми беше и идеята на темата: има ли у нас условия за това и ако не, какво трябва да се промени и в какви срокове е възможно да стане. Но явно не мога да го формулирам добре.  Blush

# 149
  • Западен парк
Вчера сутринта в сутрешен блок една от коментиращите въпроса, каза, че се дава разрешение за домашно раждане, НО ако има условия при нужда родилката да може да бъде извозена до пет минути. Не разбрах държавата за която ставаше въпрос, но според мен това е едно разумно условие. Може да бъде включено и в нашия бъдещ регламент. И мисля също, че акушерките трябва да са две, защото много често се случва и родилката и бебето да се нуждаят от незабавна намеса (дори и минимална) и едната може и да не е достатъчна, а това не може да се знае предварително и да бъдат взети мерки.

Общи условия

Активация на акаунт