БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 812
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 725
С научни доводи и т.н., има голяма вероятност да спечели делото. Но това ще е спечелване по принцип. Неведнъж се е случвало, и ще има да се случва, нормативно нещата да са добре, а на практика да не работят, или пък ако работят, да са толкова опорочени, че за нищо да не стават. Нещо като вместо да изпишеш вежди, а да извадиш очи. Според мен ще си остане само със спечеленото дело, защото е малковероятно правоспособна акушерка, която иска да си запази правото на практикуване, да си сложи главата в торбата с домашно раждане, особено пък, ако наоколо й се мотаят разни дули, а родилката е като с промит мозък и очаква раждане като от реклама за памперси.

Аз съм по-черногледа. Делото ще го спечелят БХК, защото има предецент.  Ще се произведе някакъв регламент в стил "Бързата кучка слепи ги ражда". Акушерките вече официално заявиха, че домашното раждане  у нас не е сигурно  и те искат регламент в стил "родилни къщи".   

Ето ти чудничка ниша за  безсъвестни и меркантилни   "професионалисти"  , за "акушерки" обучени в САЩ, където direct entry midwifes се сертифицират след като са гледали 20 пъти как става.  И понеже Мег и някой от  дружките й  се обучават ( а може и да се са изу4или вече) за холистични акушерки, пък са и дули.. тоя регламент екстра ще им дойде... Ще си асистират по къщите вместо по Скайп.  Не по-компетентно, но напълно легално.

# 1 726
Погледни от хубавата му страна - тогава може би ще носят и отговорност за (без)действието си.

# 1 727
У нас всичко става отзад напред, но и това е нещо.
Приемаме закони и след това с години уточняваме кой ще следи за изпълнението им, ама как, ама с какво...
Но е начало и мен лично ме устройва. Естествено, че искам да стане по правилния начин, но в конкретния случай най-важното е асистираното домашно раждане да престане да е инкриминирано.
Изобщо не очаквам бум от асистирани домашни раждания. Дори не очаквам да се удвоят домашните. Но считам, че ,тези които помагат при появяването на нов живот не са престъпниците. Независимо от обстоятелствата.

# 1 728
Приемаме закони и след това с години уточняваме кой ще следи за изпълнението им, ама как, ама с какво...
Но е начало и мен лично ме устройва. Естествено, че искам да стане по правилния начин, но в конкретния случай най-важното е асистираното домашно раждане да престане да е инкриминирано.
Изобщо не очаквам бум от асистирани домашни раждания. Дори не очаквам да се удвоят домашните. Но считам, че ,тези които помагат при появяването на нов живот не са престъпниците. Независимо от обстоятелствата.

Това пък що за реплика е? Кои са престъпниците, че ми стана интересно?

# 1 729
Какво не разбираш, горещо? В момента, с текущото законодателство, всяко медицинско лице - акушер или гинеколог, асистирало при раждане в извънболнични условия, в условия на предварителна информираност и подготовка е престъпник.

# 1 730
  • Valencia-estadio de Mestalla, Barcelona-estadio de Camp Nou
Стане ли това, бъди сигурна че ще се увеличи смъртностт сред бебетата и родилките и никой себеуважаващ се лекар или акушерка няма да се съгласи да изражда в домашна обстановка. Тогава ще навлязат разнити ми дули и шамани и тогава ще стане още по-лошо. Важен е животът на детето, а не комфортът на майката. Нали целта е да се роди живо и здраво бебе и да се запази живота на майката? Кажете ми как ще стане това ако се появят усложнения по време на раждането в къщи, а необходимата апаратура е в болницата? Тогава всяка секунда е ценна и според мен най-добре е ражданията да се правят в болниците.

# 1 731
Какво не разбираш, горещо? В момента, с текущото законодателство, всяко медицинско лице - акушер или гинеколог, асистирало при раждане в извънболнични условия, в условия на предварителна информираност и подготовка е престъпник.

А ти какво не разбираш- като е налице съществуващ закон, то всички са длъжни да го спазват. Безусловно. Без значение дали са съгласни или не. Като не го спазваш ставаш обвиняем и те съдят. Какво тук не ви е ясно още? В нормалните държави и в затвора лежиш, и то за къде по-леки престъпления. Но в Бг убиваш бебето си, нарушавайки закона и нищо не се случва.

# 1 732

Ето и аз ти болдвам съществената част да поразмислиш върху нея.

Колкото и да мисля, не виждам как болднатото прави този регламент по-законен. Малко като "малко бременна" се получава.

# 1 733
  • До хладилника, който обичам
Стане ли това, бъди сигурна че ще се увеличи смъртностт сред бебетата и родилките и никой себеуважаващ се лекар или акушерка няма да се съгласи да изражда в домашна обстановка. Тогава ще навлязат разнити ми дули и шамани и тогава ще стане още по-лошо. Важен е животът на детето, а не комфортът на майката.
Дули има и сега и те нямат отношение към темата. Не смесвайте нещата. За шаманите същото може да се каже. Това не е темата на разговора. Раждане без акушерки и лекари има и сега, въпросът е как да стане с тях, за който желае да ражда у дома си, асистирано.
Когато стане законно да присъстват здравни работници на домашно раждане, т.е. когато е ясно разписано при какви условия може да се проведе то и какви следва да са практиките на здравните работници, вероятно ще има и такива, които ще се съгласят да присъстват.

# 1 734
Нали за това се пише, те учат за акушерки, по форумска информация. Най-популярните дули по медиите. Но фанатизмът остава. Дано знанията, които получат по акушерство променят малко вижданията им, но силно ме съмнява. Винаги ще има медицински лица, които ще поемат този риск за пари. Добър, отговорен и предпазлив доктор - не. Поне, с колкото от тях съм говорила.

и моля ви чета и се чудя как няколко потребителки не могат да намерят разликата между право на живот и право на комфорт.

Последна редакция: чт, 15 ное 2012, 09:08 от Cygnus

# 1 735
  • До хладилника, който обичам
Като се изучат с тапии и професионални отговорности, застраховки и всичко каквото трябва за тази професия, е тяхна и на майките работа кой кого ще избере.

# 1 736
Погледни от хубавата му страна - тогава може би ще носят и отговорност за (без)действието си.

както много пъти писах до сега
регламент трябва да има, защото именно с него ще се регламентират не само права, но и задължения и отговорности с цел да се намалят трагедии, подобна на миналогодишната и виновните да си понесат наказанието

Като се изучат с тапии и професионални отговорности, застраховки и всичко каквото трябва за тази професия, е тяхна и на майките работа кой кого ще избере.
да допълня, че професионалната им застраховка като сума ще зависи и от броя неуспешни раждания
та добре ще трябва да си правят сметката още предварително, иначе ще се окажат неплатежоспособни

# 1 737
  • София
   Аз самата съм раждал в болница, планирано секцио, защото още в четвъртия месец се оказа, че има сериозни проблеми с плода и е наложително такава интервенция. Благодарна съм на целия екип - лекар, акушерка и персонал, за доброто отношение към мен и детето ми.
  Нямам нищо против узаконяване на домашното раждане, но единствено в присъствие на здравни работници. Строенето на специални домове за раждане за мен е странно - това са нови родилни такива.
   За мен са престъпници, всички които подтикват жените към неспазване на закона и ги подстрекават към неасистирано раждане вкъщи. Като гледам колко дули и шамани се подвизават в темата, просто ми настръхва косата.
   Понеже темата е толкова разводнена, то предлагам да се пуснат две нови: една, в която да се обсъждат евентуалните законови промени; и друга, в която да се постави на дневен ред дейността на Меги, и там ясно да се обясни, колко може да е пагубно нейното влияние, и какви са "ползите" от дули и шамани.

Последна редакция: чт, 15 ное 2012, 09:01 от desy_net

# 1 738
  • Пловдив
Мен това, което ме притеснява е обяснението, че домашното раждане, без намеси и колкото по-естествено, е напълно безопасно. В първите 7 теми за раждане в къщи, се твърди точно това. Непрекъснато се повтаря, че усложненията възникват в болница, предизвикани са от лекарите. Същите тези лекари си измислят несъществуващи причини да те принудят да им плащаш.....Не казвам, че няма и такива.  Tired

Смущава ме изходната позиция и приемането за безусловна истина, че риск в къщи няма. Сега вече изказванията се коригираха и станаха по-умерени, но дали, защото е осъзнато, че риск все пак има или просто, за да се залъже аудиторията. Виждате ли, ние няма да рискуваме живота на майката и бебето, ако лекар/акушерка/регламент забраняват това. Силно се надявам позицията наистина да е преосмислена, а не само перифразирана. Както и се надявам на действащ регламент, а нещо проформа, което да може да се заобикаля всякак с различни интерпретации......каквито са повечето закони у нас.

# 1 739
... В първите 7 теми за раждане в къщи, се твърди точно това. Непрекъснато се повтаря, че усложненията възникват в болница, предизвикани са от лекарите.

Смущава ме изходната позиция и приемането за безусловна истина, че риск в къщи няма. Сега вече изказванията се коригираха и станаха по-умерени, но дали, защото е осъзнато, че риск все пак има или просто, за да се залъже аудиторията. Виждате ли, ние няма да рискуваме живота на майката и бебето, ако лекар/акушерка/регламент забраняват това. Силно се надявам позицията наистина да е преосмислена, а не само перифразирана. Както и се надявам на действащ регламент, а нещо проформа, което да може да се заобикаля всякак с различни интерпретации......каквито са повечето закони у нас.

В тази това не е лайтмотив, напротив, хората, които защитаваме нуждата от регламент, изхождаме основно от позицията на ясната и разпределена отговорност за нарушения и по- високата степен на възможна защита за тези, които така или иначе са направили своя избор в тази посока.
Не знам коя позиция и кой да я преосмисли, аз в другите споменати теми не съм участвала, разсъждавам тук само за ползата и нуждата от ясни правила. Изборът всеки ще си го направи за себе си, в чуждия се не бъркам.

Общи условия

Активация на акаунт