БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 374
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 715
Ако може да ми се окаже достъп до форума на Родилница,имам много да наваксвам с информация...Изоставам от новостите.

# 2 716
Въпросът е не какво сме преживяли аз или Вие на дадено място. Нашите преживявания не следва да са причина някой да вземе решение. Решението следва да се вземе на база състояние, обективна информация, данни, компетентно мнение. Аз не смятам, че моите лични преживявания, нито Вашите лични, са компетентно мнение, а плод на лично субективно възприятие.

"Тук говорим за родова травма и не говорим за това дали домашното раждане я спестява, а за това, че очевидно болничното не гарантира."

Значи няма значение дали домашното спестява родовите травми (може би по статистика са също колкото и в болница), важното е да изтъкнем, че го има в болницата.
Проблемът на поддръжниците на домашното раждане е, че настоявайки за зачитането на своето право на избор, което аз уважавам, нарушават правото на медицинските работници да упражняват професията си спокойно, посредством демонизирането му и обобщаването им като некадърни и подкупни,което провокира агресия, а това говорене също е толкова дискриминативно, колкото и незачитането на правото на избор на домашно раждане.

След като желаете да защитавате това свое право, го правете чрез изтъкване на ползите от него, а не чрез противопоставянето му с болниците, болничната обстановка и мед. работници. Не е етично и коректно да търсите правата си, чрез потъпкването на достойнството и правата на другите.
Защото след като ги потъпкате и постигнете целта си за АСИСТИРАНО  домашно раждане, няма да има кой да асистира.

# 2 717
Iva_D, кой определя, че за теб и детето ти е било опасно, и, че ако си родила в домашни условия, раждането е щяло да бъде абсолютно безопасно-ти ли? Това е много субективно и по-скоро, плод на емоционалност, отколкото на трезва преценка.

Самата аз, в различни теми, които са свързани с отношението и обстановката в болниците, съм споделяла от кое не съм доволна, кое не ми е харесало, кое ме е притеснило и т.н.Не прочетох и мнение на някоя, родила в болница, която да си е сложила розовите очила, обаче, такава тенденция забелязвам, при почти всички, коментиращи раждането вкъщи.

Наистина не мога да разбера, как жени, които дори не са раждали вкъщи, нямат ясна представа какви може да са опасностите от подобно решение, изграждащи впечатленията си за домашното раждане, само върху манипулациите на разните там Мегита, дули и гурута, могат да са толкова сигурни, че това е най-прекрасното, безопасно и обсипано с рози събитие.
И дори, престоят им в болницата да е бил рисков, проблемен и т.н., това означава ли автоматично, че домашното раждане ще премине само с усмивки и песни?
Много неадекватно, да не кажа друга дума...

Последна редакция: пт, 23 ное 2012, 18:29 от sorsha_

# 2 718
Педиатър и неонатолог са различни понятия и специалности.

.

Хайде, още малко компот.......
Неонатолозите са педиатри.

# 2 719

.

Цитат
Неонатолог е лекар, практикуващ неонатология. Преди това е нужно да получи специалност по педиатрия, курсовете за която в България траят 48 месеца. След това се изисква допълнителна специализация по неонатология (24 месеца за България).
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%8 … D0%B3%D0%B8%D1%8F

# 2 720

.

Неонатолог е лекар, практикуващ неонатология. Преди това е нужно да получи специалност по педиатрия, курсовете за която в България траят 48 месеца. След това се изисква допълнителна специализация по неонатология (24 месеца за България).
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%8 … D0%B3%D0%B8%D1%8F
ОМ, няма смисъл, на такива способни и компетентни потребителки няма смисъл да се изяснява нищо. Всички в България разбират от медицина според тях, освен лекарите разбира се.
ДА, неонатолозите са педиатри, но педиатрите не са неонатолози.

# 2 721

.

Цитат

Именно де, неонатолозите са педиатри. Нали и аз това казах. Не са различни специалности. Остана и да не зная какво е това неонатолог. Или да спорим заради спорта.....

Уфффф, аман от многознайковци в тази тема. Малко по-наясно съм от вас двете що е то педиатрия и неонатология. Хайде да спрете.....

# 2 722
Не се дразни-виртуалната седянка си има много недостатъци-изяснихме,за тези,които не знаят.

# 2 723
  • София
sorsha_, раждането ми с последствията за мен и детето ми предизвика скандал в цялата болница и коментари от колеги на водещият раждането. Да, раждането щеше да е напълно безпроблемно (както и си вървеше), ако лекарят не беше решил че трябва да почна да напъвам на 9см (без индикации за страдание на плода или нещо, изискващо го изобщо). Но както и да е.

marish, ако аз и ти сме изолирани случаи, да. Когато обаче статистиката крещи - съжалявам. Нещо повече, била съм известно време в родилна зала на практика. За съжаление практиките у нас са меко казано кошмар.

По въпроса дали ще има кой да асистира - интересното е, че не страдаме от липса на АГ специалисти Wink
Жалко за акушерките, но те нали са "среден персонал" Rolling Eyes

# 2 724
Тя и другата статистика крещи,но е покрита да не чуваме виковете.

# 2 725
Добре, защо когато споменавате статистиката, старателно избягвате случаите на починали деца при домашно раждане? Защо Ви е толкова избирателна статистиката?

# 2 726
sorsha_, раждането ми с последствията за мен и детето ми предизвика скандал в цялата болница и коментари от колеги на водещият раждането. Да, раждането щеше да е напълно безпроблемно (както и си вървеше), ако лекарят не беше решил че трябва да почна да напъвам на 9см (без индикации за страдание на плода или нещо, изискващо го изобщо). Но както и да е.

Iva_D, но това означава ли автоматично, че ако беше в домашни условия, нямаше да се появи евентуален проблем или, че това прави раждането извън болница, по-удачен вариант?

И не става дума само за теб/мен, говорим за стотици девойки или жени, прочели две, три лекции ала Меги-възхваляващи домашното раждане, оплюващи масово лекарската гилдия, поднесени по откровено манипулативен и заблуждаващ начин, и хоп-предприемат необмислен риск, защото така им е внушено-няма по-приятен и лесен начин, от това да родиш вкъщи...

"За" регламент бих била, ако това означава, подобни сектантски и опасни елементи като разните Мегита, да носят наказателна отговорност, защото за мен е немислимо, всеки да може да си учреди организация, движение или каквото и да е тяхната общност, и да има толкова голяма трибуна, пропагандирайки на поразия, рискови методики и идеи, едновременно с това, оплювайки съвсем целенасочено цяла гилдия.
Защото няма как да знаем, дали от другата страна стои интелигентен и адекватен човек или такъв, който е податлив на внушения или няма достатъчно акъл, за да прецени трезво нещата.Нали?

Последна редакция: пт, 23 ное 2012, 19:02 от sorsha_

# 2 727
Няма да се учудя да прилагат и хипноза-Росица Божкова-гуруто по йога(която няма сертификат) е психолог и дипломиран хипнотерапевт.От йога със сигурност не разбира ,остава да ги действа по другия начин.

А Ивка забягна. Simple Smile

# 2 728
  • София
Защо да ги избягваме, marish? Как ги избягваме? Да, факт са и е абсолютно тъжно. Затова и искам/искаме тези жени да не са сами и да имат квалифицирана помощ.

sorsha_, вкъщи раждането предполага акушерска помощ, която не пришпорва процеса излишно. В този смисъл, да.

Да родиш вкъщи с акушерка смятам за по-безопасно от воденето на раждането в нашите болници, в които (съжалявам, че го казвам) сами,с практиките си, са причина и за проблемите, с които после понякога се  борят неонатолозите

Искам да видя статистика в Бг за това, колко деца са с ДЦП и други подобни в следствие на родова травма. Също и подобно сравнение за разксъвания 3и 4та степен. И да сравним после с "белите" страни.

# 2 729
Добре, защо когато споменавате статистиката, старателно избягвате случаите на починали деца при домашно раждане? Защо Ви е толкова избирателна статистиката?

A сега питам защо при нястояването за отговор на този въпрос, спира активността Ви? Неудобен за каузата ли е?

Общи условия

Активация на акаунт