БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 311
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Чета днес, че в София има само 16 екипа на Бърза помощ. Децата се обслужвали с предимство. На едно такова "предимство" са били нужни 40 мин. да пристигне на адрес. За 40 мин....
http://dnes.dir.bg/news/ministerstvo-zdraveopazvaneto-barza-pomo … va-12331829?nt=10

# 331
  • София
Понеже е ясно, че Бърза помощ няма да дойде бързо, би трябвало да има готовност проблемната родилка да се закара до болницата с личен транспорт. Ако някой разчита на Бърза помощ в такава ситуация (както и в ред други) - тежко му.

# 332
... така, че статистически домашното раждане наистина не е по-рисково от раждането в болница.
цитирам това, макар че имам предвид и предишните мнения- не може да се сравняват нещата на едро. Домашните раждания са по нискорискови, в болницата пък има риск при излишни (*) манипулации, обаче процентът успешни е еднакъв и при двете, значи проблем няма,квит са.
За да има наистина смисъл от такова сравнение първо трябва да се види колко от ...( не знам каква дума да употребя, неуспешни?) домашни раждания са завършили с негативни последици заради това, че не са в болница. Второ, да се анализира може лид а се промени нещо в оборудването или правата на акушерката за да бъде избегнато това. Трето, можело ли е да бъде предвидено.
Аналогично и за всеки подобен случай в болница.
Трябва да се отчита и разликата в броя на двете групи. Изобщо толкова много неща са по важни от един финален процент, който е цитиран самостоятелно, без разбивка, без аргументация и обяснение защо е такъв.

*малко ми се губи какво значи излишни. Ако става дума за неправилна човешка преценка то такава винаги може да има- както в посока прекалена намеса, така и в по малка от нужното.

# 333
  • В заешката дупка
Именно, Рокси.  Няма данни в страните, в които домашното раждане съществува като легитимна опция, които красноречиво да доказват болничното или домашното раждане е по-рисково при една нормална и безпроблемна бременност. Затова и двете опции реално съществуват съвсем законно.

# 334
... така, че статистически домашното раждане наистина не е по-рисково от раждането в болница.
цитирам това, макар че имам предвид и предишните мнения- не може да се сравняват нещата на едро. Домашните раждания са по нискорискови, в болницата пък има риск при излишни (*) манипулации, обаче процентът успешни е еднакъв и при двете, значи проблем няма,квит са.
За да има наистина смисъл от такова сравнение първо трябва да се види колко от ...( не знам каква дума да употребя, неуспешни?) домашни раждания са завършили с негативни последици заради това, че не са в болница. Второ, да се анализира може лид а се промени нещо в оборудването или правата на акушерката за да бъде избегнато това. Трето, можело ли е да бъде предвидено.
Аналогично и за всеки подобен случай в болница.
Трябва да се отчита и разликата в броя на двете групи. Изобщо толкова много неща са по важни от един финален процент, който е цитиран самостоятелно, без разбивка, без аргументация и обяснение защо е такъв.

*малко ми се губи какво значи излишни. Ако става дума за неправилна човешка преценка то такава винаги може да има- както в посока прекалена намеса, така и в по малка от нужното.

Рокси,
Много от манипулациите, коите се правят в българските болници (според това, което съм чела в този форум) са излишни и са отречени по другите държави, защото там се практикува evidence-based medicine, докато в България на много места се практикува все още това, което сме учили преди сто години. Това особено важи за родилната помощ. Ако искаш конкретни примери - секцио при висок диоптър, секцио поради "напреднала" възраст на родилката, тоест над 35 години, индуциране без повод, епизиотомия, скачане по корем, клизма, това на прима виста. Гледам има и по-модерни и нормално практикуващи болници, но кога всички ще станат такива?
Мога още да пиша, но нямам време. Има достатъчно информация по сайтовете на АГ асоциациите. Има и много проучвания за това, доколко е опасно/безопасно домашното раждане, когато е регламентирано и е извършено в присъствието на акушерка.

Едно такова "упражнение" като регламентиране на домашното раждане с акушерка изисква огромни ресурси и време. Не става за ден два и не става с емоции и взаимно оплюване. Най-малкото, в България доколкото зная акушерките не могат да изписват лекарства. Имат ли професионална организация? Това трябва да се уреди на държавно ниво, изобщо има толкова подробности и детайли, които не бива да се пропускат.

# 335
Затова и двете опции реално съществуват съвсем законно.

Така е. Но пак ще кажа, че една съществена част от домашните раждания завършват в болница поради настъпили усложнения. А не обратното. Simple Smile И че с изключение на Холандия, в останалите страни домашното раждане си е екзотика. Процентите на домашните раждания в останалите развити страни не минават 2-4%.

Т.е. и там стандартната практика си е болница - било планирано, било при нужда.

# 336
Да, съгласна съм , и относно това пиша от самото начало.  Проблемът е глобален, концептуален или както там е медицинския аналог на тези думички. Като почнеш от мястото и отношението към пациента, минеш през рутинните процедури в дадена ситуация, без значение раждане ли ще ем друга ли.
И в такъв случай, изпращайки медицинско лице в дома на родилката нито един от изброените проблеми няма да бъде решен, а просто преместен.
Затова съм много скептична към ефектите, които ще бъдат постигнати в краткосрочен план  ако утре някой запретне ръкави и напише така искания стандарт.

И под отношение към пациента далеч нямам предвид дали ще ти казват 'майче' или 'госпожо'.

# 337
  • В заешката дупка
Така е. Но пак ще кажа, че една съществена част от домашните раждания завършват в болница поради настъпили усложнения.

Което по никакъв начин не доказва, че домашното раждане е по-рисково. Даже напротив - ако има усложнения, очевидно е възможно нещата да се овладеят. Аз точно това казвам - що се отнася до практиките извън Бг, където домашното раждане си е съвсем легитимно.

# 338
защо да няма данни ?
има данни - Холандия има най-висока смъртност от подобните й  страни ,
освен това и там домашните раждания намаляват

# 339
Така е. Но пак ще кажа, че една съществена част от домашните раждания завършват в болница поради настъпили усложнения.

Което по никакъв начин не доказва, че домашното раждане е по-рисково. Даже напротив - ако има усложнения, очевидно е възможно нещата да се овладеят. Аз точно това казвам - що се отнася до практиките извън Бг, където домашното раждане си е съвсем легитимно.

Показва, че домашното раждане без добра болнична помощ и ефективна инфраструктура зад гърба си е не чак толкова безопасно. Защото не е ясно каква щеше да е статистиката, ако тия съответни 30% от домашните родилки не стигнат навреме до болница, нали?

# 340
  • В заешката дупка
защото не е ясно каква щеше да е статистиката, ако тия съответни 30% от домашните родилки не стигнат навреме до болница, нали?

Естествено. Аз изрично подчертах какви са ми притесненията относно българската действителност. Четете преди да репликирате, моля!

# 341
  • В заешката дупка
Ако искаш конкретни примери - секцио при висок диоптър,

Аз имам опит с това. Наплашена точно от форума и от мнението на български гинеколози, че с моя диоптър трябва да раждам секцио. Като споменах това на тукашната си акушерка  тя ме изгледа супер изненадано. После аз сама си търсех материали, за да стигна до извода, че реални данни за усложнения и проблеми в следствие на висок диоптър реално няма.  И се реших да раждам нормално... и двете си деца.

# 342
ащото не е ясно каква щеше да е статистиката, ако тия съответни 30% от домашните родилки не стигнат навреме до болница, нали?

Естествено. Аз изрично подчертах какви са ми притесненията относно българската действителност. Четете, преди да репликирате, моля!

Аз не оспорвам притесненията ти. Само казвам, че и в другите страни двата начина не са равнопоставени. Болничното раждане е масово и на болниците се разчита да се справят и с усложненията при домашни раждания. Домашните раждания са екзотика и далеч не всички ги приемат за безопасни и нормални.

И между другото, рискът за майката и бебето е много по-голям, ако се наложи преместване в хода на раждането, отколкото ако раждането се проведе в болница изцяло - дори и в развитите страни.

# 343
  • В заешката дупка
Както казах и преди, рискът на едно раждане не е само в това колко бързо може да се реагира при евентуални непредвидени усложнения. Важно е - да. Много е важно - да. Но не е само това. Има и други фактори. Точно поради тази причина при една нормална и безпроблемна бременност в страните, където легитимно се практикува домашното раждане и има условия за бързо транспортиране и реакция, то ни най-малко не се смята за по-рисково.  

А това кое е по-разпространенто като вариант в дадена страна  далеч не се определя само  това кое е по-рискова чисто обективно, защото тук влияят и допълнителни субективно фактори.

# 344

А това кое е по-разпространенто като вариант в дадена страна  далеч не се определя само  това кое е по-рискова чисто обективно, защото тук влияят и допълнителни субективно фактори.

Не съм твърдяла такова нещо. Репликирах внушението, че някъде си другаде домашното раждане е толкова нормално и добре прието, колкото и болничното. С изключение на Холандия, това никъде не е така. Навсякъде другаде е изключение и никъде не се приема еднозначно за нормално и безопасно.

Общи условия

Активация на акаунт