БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 396
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 45
Темата не е "за" или "против" и не смятам, че е излишна. Темата е има ли реални условия при това състояние на здравепазването да се реализира. Ако може без провокации и противопоставяне.

понеже явно първият ми пост не отговори на въпроса, ще се опитам сега:
Не, няма условия
за да има, трябва да се инвестира в едно поне 5 год, за да се смени обучението на акушерки и гинеколози, да съберат после малко опит
за логистичните условия - там е ясно, че линейки никга няма да стигнат за 5 мин
даже и хеликоптер да се вземе специално за целта, пак няма да се покрие това време

изобщо смятам, че БГ е както винаги, така и тук държава на крайностите - или лоши болнични условия или раждане в къщи на всяка цена
няма умереност в нищо, още повече тук, по тази наболяла тема

но поне да се обучат акушерките и да се легализира дейността им
това е възможно в близко бъдеще

# 46
  • Пловдив
Нищо подобно. Напротив, промени трябва да има. Само че не трябва ли първо да се променят учебните планове на акушерките......Не се ли опитваме пак типично по български да вплегнем каруцата пред коня и да се сътвори поредния закон без да има релни възможности да бъде прилаган. От това никой няма нужда. Интересна интерпретация на цитата. За пореден път се убеждавам колко трудно е интернет общуването и как казваш едно, а се тълкува друго.

# 47
  • София
По-добре силите да се насочат към подобряване условията и грижите в болниците, вместо да се връщаме 100 години назад и да раждаме в къщи по земята барабар с децата и домашните любимци.

# 48
  • Западен парк
Е, нали разговора е за практическото осъществяване на един такъв закон (или регламент). И въпроса изобщо не е тъп в контекста на евентуална санкция срещу България заради липсата на регламент. Та по темата: Е ли възможно да се осъществи на практика?
И не е нужно да става въпрос за изключенията. И в болницата умират бебета, и в къщи - също. Грешки или небрежност може да бъдат допуснати от всеки и навсякъде. Важното е да се премери баланса полза-вреда и да се действа в посока на добрите практики. Те обаче май са трудноприложими у нас. Да обсъдим причините, които пречат и пътя към преодоляването им.
Аз така разбрах темата на темата и затова се включвам в разговора. Ако съм в грешка, моля да бъда извинена.

# 49
Не знам кой ще се навие да изражда бебе в дома на някой ентусиаст хипар. Още ми е пред очите тигана със солта,  в който бяха сложили пъпната връв до майката, отмаряща  един нелицеприятен чаршаф и тн, помните случая бащата имаше тема тук.
Кой лекар, или акушерка ще пожелаят да са съучастници на такива допотопни убедености?
Или в целия спектър убедености, които сигурно са много.

Регламентирането на такова нещо ( с присъствие на медицински лица) би трябвало да е обвързано със стандарти, а как ще стане това с хора, които са с нестандартни убеждения, поведение и решения и по дифолт не желаят стандарти.

# 50
  • София
А дали действително тези жени искат асистирано раждане в къщи, защото от прочетените от мен  разкази за домашното раждане, останах точно с обратното впечатление, а именно че на тях лекар и акушерка не са им нужни.

# 51
Не знам кой ще се навие да изражда бебе в дома на някой ентусиаст хипар. Още ми е пред очите тигана със солта,  в който бяха сложили пъпната връв до майката, отмаряща  един нелицеприятен чаршаф и тн, помните случая бащата имаше тема тук.
Кой лекар, или акушерка ще пожелаят да са съучастници на такива допотопни убедености?
Или в целия спектър убедености, които сигурно са много.

Регламентирането на такова нещо ( с присъствие на медицински лица) би трябвало да е обвързано със стандарти, а как ще стане това с хора, които са с нестандартни убеждения, поведение и решения и по дифолт не желаят стандарти.

Не е толкова трудно. В САЩ има изградена някаква система. Има кой да работи в нея и хипарите си имат техни си стандарти. Не бих раждала като тях, но има какво да се научи от тях.

# 52
за дула ли говориш, или за лекари и акушерки
защото един парамедик може спокойно да я върши тази работа, т.е да наблюдава процеса и да асистира ако е необходимо + да оказва 1ва помощ, докато дойде Спешна помощ.

# 53

E, според мен не е задължително да оприличаваме всички с това, нито да се ползват легени със сол.
Сякаш може да се ползват някакви медикаменти и други дезинфектиращи средства, освен сол, оцет и др.

# 54
Ами именно това попитах и това не мога да си обясня - какво се очаква от лекар/акушерка в такава ситуация. Аз си представям медицинските лица, като хора, които следват стандарти и процедури  vв конкретна среда и с конкретни 'оръдия на труда', като оборудване, медикаменти, осигуряване на средата и тн  + екипа, в който винаги работят.
И затова попитах какво се очаква от тези хора , ако аз реша да раждам в хола, каква е тяхната отговорност и по-важно роля: такова нещо съм виждала само по филмите, и винаги ролята се е изчерпвала с " Донесете вряла вода!" или " Парцали!" и запретват ръкави до лакътя.

Родилките у дома как обясняват нуждата на медицинско лице по време на домашно раждане?
/ другата тема не съм я чела/

# 55
такова нещо съм виждала само по филмите, и винаги ролята се е изчерпвала с " Донесете вряла вода!" или " Парцали!".

Grinning И аз, много романтично.

Ами не съм се интересувала подробно. Моя приятелка, която живее в Германия ми каза, че там напоследък било много модерно да се ражда у дома. Но понеже не се задълбочихме, а и мен не ме интересуват подробности на този етап, дори не съм проверила дали там е разрешено. По принцип  и вярвам, не мисля, че тя ме лъже.
Сега, това, което аз си представям /разбира се представата ми би могла да е твърде романтична и ...да речем оптимистична/ е, че ако акушерката дойде у вас, ще ти подсказва как да дишаш, кога точно да напъваш, неща, които са важни, защото аз родих /изстрелях за минута/ детето си и изключително слушах напътствията, похвалиха ме, че все едно 10 деца съм родила. Сама някак нямаше да се справя толкова добре и бързо. Родих без упойки, обезболяващи и прочие. Сега, към мен лично се държаха мило, но предполагам би могло да се избегне например това, което чух в предродилна - айде, маааа, Майоооооооо, млъкни малко ма и не напъвай. Сега като не слушаш ше търпиш."  И още... А аз чаках от вън и бях така  Shocked  Най-вероятно Мая е забравила всичко това, ама ... знам ли. Някак си спокойствието, което би имала у дома, отношението и изобщо доста неща биха били по-различни. Не подценявам и вероятността от усложнение и знам, че в някои случаи реакциите е много важно да са бързи, но всеки би следвало да има информиран избор.
Наистина не знам как е в чужбина, но едва ли навсякъде си киснат плацентата със сол. Предполагам, че би могъл някакъв опит да се почерпи.

# 56
Аз доколкото разбирам зора е по-скоро не за домашно раждане, а за различно отношение и среда в родилните отделения. Ако имам на разположение такава среда изобщо няма да искам вкъщи. с/у ей тази вип родилна зала става ясно защо на жената й се налага да се преодолее в такъв момент, да се стегне за да преживее И средата, И отношението, освен раждането само по себе си.

# 57
Аз доколкото разбирам зора е по-скоро не за домашно раждане, а за различно отношение и среда в родилните отделения. Ако имам на разположение такава среда изобщо няма да искам вкъщи. с/у ей тази вип родилна зала става ясно защо на жената й се налага да се преодолее в такъв момент, да се стегне за да преживее И средата, И отношението, освен раждането само по себе си.

Съгласна съм с теб. Но това не знам как би могло да бъде контролирано. Имам предвид различното отношение. Което за мен е най-важно, иначе и лека мизерийка бих преживяла. Но е много гадно, когато си най-безпомощен да се чувстваш и овикан и унижен.  Confused
Това разбира се се отнася за всякакво лечение и престой в болници, но според мен понеже раждането е нещо, което е наистина едно от най-естествените неща за живите същества, не само за хората, е по-приложимо в домашни условия. Ся нали нема как да вадят сливици и да оперират по домашно му.

# 58
Нищо подобно. Напротив, промени трябва да има. Само че не трябва ли първо да се променят учебните планове на акушерките......Не се ли опитваме пак типично по български да вплегнем каруцата пред коня и да се сътвори поредния закон без да има релни възможности да бъде прилаган. От това никой няма нужда. Интересна интерпретация на цитата. За пореден път се убеждавам колко трудно е интернет общуването и как казваш едно, а се тълкува друго.

ако е към мен тази реплика - аз имах предвид именно същото
но явно не успявам да ги напиша разбираемо  Embarassed

# 59
за дула ли говориш, или за лекари и акушерки
защото един парамедик може спокойно да я върши тази работа, т.е да наблюдава процеса и да асистира ако е необходимо + да оказва 1ва помощ, докато дойде Спешна помощ.

За акушерки и според мен те не могат да се сравняват с парамедик. Един парамедик не може да разбере как ти е наместено бебето и да те насърчи да напъваш така, че да не се разкъсаш.

При нас в американската тема има поне една жена, родила у дома, освен това понякога чета блогове и истории на раждали у дома. Акушерката, а понякога повече от една, води раждането, но го води по различен начин от болницата. Родилката участва активно. Акушерката ползва медицински знания, за да прецени какво да предприеме и препоръча на родилката. Мерки като кръвно, температура и т.н. се следят; следи се бебето къде е, как е обърнато, внимава се за кръвоизливи и разкъсвания; шият дребни разкъсвания. Доколкото знам и по-сложни маневри правят, ако имаш желание да се пробваш да родиш седалищно разположено бебе у дома, примерно. Всеки сам си преценява дали иска така, или не.

Дулите са допълнително и са по-скоро за емоционална подкрепа. Аз бих си взела дула в болницата.

Общи условия

Активация на акаунт