БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 990
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 60
Все пак в Америка става дума и за скъпо струващи здравни осигуровки, а знаем, че поради тази причина страшно много хора са без осигуровки. Което идва да покаже, че едно раждане в болница излиза доста солено ( да не спекулирам с цифри, но ми се върти едно 25 бона за две раждания и то донякъде покрити от частна застраховка - по разказ на една позната там). Може би в къщи излиза доста по-евтино и хората нямат много голям избор.
Но личното ми мнение, че е лудост зорлем да раждаш в къщи и да дказваш не знам какво си на обществото и на другите кукувици от разни екстремни форуми. Тук, в Канада условията в болниците са прекрасни - досега не съм чула някой от моето обкръжение ( от всякакви етноси) дори да му е минала през главата идеята да роди в къщи.
Не знам дори дали е законово регламентирано такова нещо.
Хвърлих едно око на сайта на небезизвестния Людмил - доста стряскащо - всичките майки и бащи там имат вид на психично болни или в най-добрия случай - на членове на опасна секта.

Последна редакция: вт, 30 окт 2012, 00:07 от горещо

# 61
  • Пловдив
Нищо подобно. Напротив, промени трябва да има. Само че не трябва ли първо да се променят учебните планове на акушерките......Не се ли опитваме пак типично по български да вплегнем каруцата пред коня и да се сътвори поредния закон без да има релни възможности да бъде прилаган. От това никой няма нужда. Интересна интерпретация на цитата. За пореден път се убеждавам колко трудно е интернет общуването и как казваш едно, а се тълкува друго.

ако е към мен тази реплика - аз имах предвид именно същото
но явно не успявам да ги напиша разбираемо  Embarassed

Не е към теб. Писали сме едновременно едно и също.  Peace

# 62
  • Пловдив
Въпросът ми е към живеещите в чужбина. Как се следи там една бременност. Известно ми е, че не е като в България: лекари, ехографи, изследвания. Кога трябва да заявиш, че желаеш да родиш в къщи и акушерката, която ще дойде у вас, за пръв път ли те вижда или има някакво изискване в определена седмица, ти да се уговориш с нея и тя все пък да поне малко запозната със състоянието ти.

# 63
  • София
Изобщо не разбирам защо трябва да се връщам във времената на прапрабаба ми и да раждам вкъщи. Също така ми е много странно, когато се коментира тази тема, защо никога не се споменава колко висока е била смъртността и на родилки и бебета тогава.

# 64
Никой не ви кара вас да го правите, въпросът е тези, които го искат, да имат право на медицинско наблюдение в дома си по време на процеса, ако го искат...

# 65
Изобщо не разбирам защо трябва да се връщам във времената на прапрабаба ми и да раждам вкъщи. Също така ми е много странно, когато се коментира тази тема, защо никога не се споменава колко висока е била смъртността и на родилки и бебета тогава.

Те искат да раждат с медицинско лице, не като едно време. Това включва и наблюдение на цялата бременност, както и акушерка, която е запозната с всички подробности около конкретната родилка.

Въпреки че аз лично никога не бих се навила, смятам че всяка жена трябва да има правото да избере начина по който да ражда и къде и е съвсем нормално да съдят България, защото лишава българите от нещо, което би трябвало да могат да правят.

# 66
То хубаво ни съдят, обаче това е най малкия дерт в случая. Защото какъвто и регламент да има, при положение, че няма обективна възможност да се осъществи, ще си остане поредният лист хартия.
Нито има достатъчно обучени акушерки, дули и т.н. ( всъщност не знам колко точно има и дали са достатъчно), нито има възможност за адекватна реакция от болничната помощ.
Сигурно и за реакция при инсулт има стандарт като слънце, но при положение че в големите градове линейките не достигат зверски, в малките няма болници, а хеликоптерът в държавата е на личното благоволение на ББ , няма особен смисъл да я караме през краката за главата.
С две думи не мисля, че българката е лишена от възможността да практикува домашно раждане като в белите страни защото нямаме регламент.

# 67
  • София
Никой не ви кара вас да го правите, въпросът е тези, които го искат, да имат право на медицинско наблюдение в дома си по време на процеса, ако го искат...
Хубаво е да сме наясно тези "те", какво точно искат. Дали да раждат напълно "естествено", заобиколени от мъжа, децата и някоя "баба" или искат раждане вкъщи, но с цялата подсигуреност на болничното раждане. Защото второто е доста трудно осъществимо, най-вече поради липса на апаратура и пари. Първото не е проблем, но пък тогава отговорността за възникнали усложнения ще е много размита.

# 68
  • Пловдив
Ами аз точно това се опитвах да обясня и в другата тема. Да, много е хубаво да има такава възможност. Да, промени трябва да се направят. Но колко време ще отнеме това и дали ако се приеме от днес за утре, ще бъде наистина приложимо. Това е много добра възможност за жените, които не желаят да раждат в болница и ще могат да го направят в къщи с акушерка. Останалите, те и сега си раждат в къщи и не искат никой да им се меси......за тях е само параван  липсата на регламент. И го ползват доста манипулативно. Защото жена, която е готова на всяка цена да роди в къщи, едва ли ще слуша съвети и напътствия от лекар, акушерка......

Изобщо докъде трябва да се простират правата и на едните и на другите. Ще трябва ли акушерката да взима решенията, дали да се извика помощ в хода на раждането или трябва да се взима под внимание единствено желанията на родилката. И как ще се осъществи това доверие между акушерка и родилка, че да има наистина полза от подобна услуга. Още много въпроси имам в главата си.....

# 69
  • София
Нито пък има достатъчно мераклийки да раждат вкъщи, т. че единиците желаещи няма да имат нужда от огромен брой обучени дули. Поради същата причина, раждащите вкъщи няма да ангажират всички линейки, нито пък ще разчитат на благоволението на ББ. Дори да се наложи да се извика линейка, това едва ли ще ощети толкова получилите инсулт по същото време. Като се има предвид, че линейки се викат за температура, кашлица, главоболие и пр. И крайно малкия брой на желаещите домашно раждане са лишени от този "лукс" точно, защото няма регламент.

# 70
Те получаващите инсулт, инфаркт и т.н. няма как да са ощетени повече от настоящето ( айде, да не дърпам дявола за опашката), ама поне малко мислете при четене:)
Когато се сравнява услугата с тази в други бели страни, просто се замислете, че това, което ще се получи у нас ще е точно толкова далеч от западния еквивалент, колкото и българската болнична помощ е далеч от западната.
Та не е проблемът регламента, а осъществяването му.
Нямам нищо против да има регламент, просто е добре да сме стъпили на земята и да има реалистична представа за възможния резултат.

# 71
  • Пловдив
До колкото знам дулата има други "функции" при раждането. Има желаещи. И не са малко. Малките населени места няма ли да са ощетени, все пак това отново ще бъде привилегия на големия град. Едва ли тези обучени акушерки ще могат да покриват територията на цялата страна.

Макар че има изключения. Гледах преди време репортаж за някакво село в Родопите, не помня името / Рибново ли беше  Thinking /.....където жените никога не са напускали родното си място и раждат точно по този начин. Раждането започнало, не могли да стигнат до болницата.....религиозни съображения, предразсъдъци, не знам причината, но там акушерката е спец в тези раждания. Викат линейката, чак след като бебето се роди......Води се раждане по спешност и умело се заобикаля липсата на регламент. Поради естеството на самия процес раждане, материята е много хлъзгава. Интерпретации много....

# 72
Акушерките и сега трябва да са подготвени да асистират на извънболнично раждане. Такива се случват с достатъчна честота, без да са желани и нарочни.
Какво толкова трябва да знае повече отсега и с какво толкова трябва да е оборудвана акушерката, за да изражда в домашни условия?

# 73
  • Пловдив
Акушерките и сега трябва да са подготвени да асистират на извънболнично раждане. Такива се случват с достатъчна честота, без да са желани и нарочни.
Какво толкова трябва да знае повече отсега и с какво толкова трябва да е оборудвана акушерката, за да изражда в домашни условия?

Ами не знам.  Laughing Опитвам си и аз да си отговоря дали наистина днешната акушерка е в състояние и има желание да отиде в дома на родилката и да асистира. Има ли акушерки в темата.  Laughing

# 74
Вероятно има такива акушерки, които ще са съгласни и дори с удоволствие, разбира се и срещу заплащане вероятно, ще асистират при домашните раждания. Защо да няма? Сигурно има и такива лекари. Едва ли ще стане задължително всеки да изражда по домовете.

Общи условия

Активация на акаунт