БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 928
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 75
  • София
До колкото знам дулата има други "функции" при раждането. Има желаещи. И не са малко. Малките населени места няма ли да са ощетени, все пак това отново ще бъде привилегия на големия град. Едва ли тези обучени акушерки ще могат да покриват територията на цялата страна.

Макар че има изключения. Гледах преди време репортаж за някакво село в Родопите, не помня името / Рибново ли беше  Thinking /.....където жените никога не са напускали родното си място и раждат точно по този начин. Раждането започнало, не могли да стигнат до болницата.....религиозни съображения, предразсъдъци, не знам причината, но там акушерката е спец в тези раждания. Викат линейката, чак след като бебето се роди......Води се раждане по спешност и умело се заобикаля липсата на регламент. Поради естеството на самия процес раждане, материята е много хлъзгава. Интерпретации много....

Ами ето, значи осъществяването е налице преди регламента. Сега остава рагламента да догони практиката, която явно е добра, и да се приеме.

# 76
Създаването на определен медицински стандарт не следва да се води по евентуалните бъдещи хипотетични мераци на лицата, до които се отнася. Той се създава за да регламентира една дейност, която е напълно законна, с цел да се уеднакви практиката и да се подсигури ползващият дадената медицинска услуга. В противен случай що да има стандарти, изискващи определени изследвания /брой и вид/, като е публична тайна, че у нас често те не се правят или защо ни е изписано на хартия задължение пациентът да бъде запознаван с лечението, плюсовете и минусите му, както и с алтернативите, като в повечето случаи такова нещо не се прави въобще, а се изписва някакъв илач и човекът бива отпратен по живо- по здраво да си се лекува вкъщи.  

# 77

Въпреки че аз лично никога не бих се навила, смятам че всяка жена трябва да има правото да избере начина по който да ражда и къде и е съвсем нормално да съдят България, защото лишава българите от нещо, което би трябвало да могат да правят.

Че никой не й забранява на жената да ражда, където иска. Те и сега много жени си раждат по къщите, никой нито ги е глобил, нито наказал, нито в затвора затворил. Но лекарски екип на разположение ....  newsm78  Не знам дали е реалистично. Все едно аз да искам зъболекаря да ми направи пломбата вкъщи, щото по-малко ме е страх така и ми е по-уютно. Ами не е невъзможно, ама ако реша да го осъществя ще се изръся яко.  Grinning

# 78
  • София
И съответно да намалеят инцидентите при такива раждания. Дори половината от тия с тенджерите сол ако се навият да присъства и акушерка, ще стъпка в положителна посока. Не сега всички да са на произвола на съдбата и да чакаме поредната новина за починало бебе.

Да не говорим, че между раждането в зала с 20 човека вътре и раждане дома с кучето и солта, е редно да има и някакви други възможности. И да обхващат по-голям кръг хора тези варианти, не "сега в София, скоро и в други градове на страната" и срещу 2000 лв.

# 79
Макар че има изключения. Гледах преди време репортаж за някакво село в Родопите, не помня името / Рибново ли беше  Thinking /.....където жените никога не са напускали родното си място и раждат точно по този начин. Раждането започнало, не могли да стигнат до болницата.....религиозни съображения, предразсъдъци, не знам причината, но там акушерката е спец в тези раждания. Викат линейката, чак след като бебето се роди......Води се раждане по спешност и умело се заобикаля липсата на регламент. Поради естеството на самия процес раждане, материята е много хлъзгава. Интерпретации много....
Филмът за  Рибново и аз съм го гледала. Там няма акушерка, идва от друго населено място по график за да прави консултации на бременните- слуша със слушалка, мери кръвно и т.н. Кога викат линейка не знам, но е факт, че в селото няма акушерка ( дипломирано медицинско лице), която да присъства през цялото време. Така че най вероятно раждащите го правят не с  акушерка в качеството й на медицинско лице, а с жена с познания и опит.
Филмът беше на БТВ и съм го гледала преди няколко години.

# 80
От къде идва заблудата, че домашните раждания са винаги свързани с тенджери, осолени плаценти и мръсни чаршафи?
Средата, Елица, е в т.нар. "родилни къщи".

Judy, законова регламентация трябва да има. И сега вероятно има акушерки, които нямат мерак да ползват окситоцин, но го правят, защото стандартът е наложен.

# 81
  • София
От къде идва заблудата, че домашните раждания са винаги свързани с тенджери, осолени плаценти и мръсни чаршафи?

Да, писах нещо подобно в началото. Не се сетих, че родилни къщи им казваха. Peace

Заблудата идва от предаванията за ония хаховци. И при тях по-добре щеше да е ако има акушерка.

# 82
Че никой не й забранява на жената да ражда, където иска. Те и сега много жени си раждат по къщите, никой нито ги е глобил, нито наказал, нито в затвора затворил. Но лекарски екип на разположение ....  newsm78  Не знам дали е реалистично. Все едно аз да искам зъболекаря да ми направи пломбата вкъщи, щото по-малко ме е страх така и ми е по-уютно. Ами не е невъзможно, ама ако реша да го осъществя ще се изръся яко.  Grinning

Не им е забранил, но нямат право на присъствие на квалифициран човек. И не говорим за цял екип, а просто една единствена акушерка. Сестрата на мъжа ми 2 деца роди във Франция, в болница, и каза, че няма доктори, единствено една акушерка е с теб. На лекар имаш право, ако при проследяването е установен проблем. Но ако има такъв, естествено никой няма да ражда вкъщи.

И не мисля, че това трябва да се брои за скъпа услуга, реално раждащите в болниците ползват безплатно храна, чаршафи, нощница, консумативи, почистване на стаята, 3-5 нощувки и т.н., неща, които една раждаща вкъщи ще спести на държавата, т.е. нещата са сравнително еднакви във финансово отношение.

# 83
  • София-Лагера
Според мен е безумно в 21 век да се ражда вкъщи.
Каквато и да е болницата ,там има медицински екипи които реагират в рамките на 5 мин.Който иска да ражда вкъщи да си носи цялата отговорност.

# 84
...Който иска да ражда вкъщи да си носи цялата отговорност.

И в болницата пак ти си носиш последствията, поне в България рядко докторът излиза виновен, дори да е допуснал грешка...

# 85

Judy, законова регламентация трябва да има. И сега вероятно има акушерки, които нямат мерак да ползват окситоцин, но го правят, защото стандартът е наложен.

Да, стандарт следва да си е налице. Както и да е налице избор- който иска да си ражда домА, който не ще- има къде. И с другото лечение и манипулации е тъй- стандарти си има, но то не е задължително за пациента. Той може и да откаже. Например при мен втория път не е имало окситоцин.
Затова намирам становището, че такъв стандарт следва да е наличен, за правилно. Не съм следила дискусии, не знам защо се е стигнало директно до подаване на жалба. Вероятно е имало такива предложения у нас до съответните институции, но въпросът е оставен нерешен /то кое ли се решава своевременно и как у нас се приемат новости е видно в доста отношения/ и затова е предприета такава стъпка.

Деленето на ражданията на два типа- по ниви и с тенджери и висококачествено такова, без други алтернативи, е крайно повърхностно и ограничено. И писах- аз не съм имала мераци да раждам вкъщи, но не намирам за нормално желанията на други да се кастрят чрез непредоставяне на квалифицирана мед. помощ и без наличие на правила. Та в този ред на мисли напълно споделям едно такова становище и без да съм пряко заинтересована.

И в болницата пак ти си носиш последствията, поне в България рядко докторът излиза виновен, дори да е допуснал грешка...
Peace

# 86
НСЧ, не иде реч само за присъствието около теб, а затова какви са вариантите ако нещо се обърка. Ако си в болницата ясно, ако си в страна, където линейката по закон има 10 минути за реакция и това е реалност- пак ок.
Обаче у нас не е така ( 10те минути), което просто значи, че и да има регламент то хората трябва да са наясно и с рисковете, и с разликите с чужбина.
Аз съм 'за' да бъде разрешено, но всичко трябва да е добре изяснено и изпробвано у нас, при нашите материални условия.

Хаховци не знам защо изобщо коментираме, и сега никой не може насила да получи медицинска помощ ( освен чрез съд евентуално, не че има значение в случая), нито могат да бъдат регламентирани всички човешки желания и представи за медицина.
Баш на тея със солена тенджера ако не се лъжа лекар им беше срязал пъпната връв по рано от желаното ( или на Людмил ли беше, че се бъркам вече).

пп. нека не почваме пак грозната тема за лекарските отговорности и грешки. 'Да се обърка нещо' има много измерения и не винаги това, че нещо се е объркало значи, че има някой виновен.

# 87
  • София-Лагера

Не съм съгласна.Прави се всичко възможно за майката и бебетото.
Наясно съм ,че много неща ни куцат ,но мисля че не сме дорасли за раждане вкъщи.

# 88
  • София
Не съм следила дискусии, не знам защо се е стигнало директно до подаване на жалба. Вероятно е имало такива предложения у нас до съответните институции, но въпросът е оставен нерешен /то кое ли се решава своевременно и как у нас се приемат новости е видно в доста отношения/ и затова е предприета такава стъпка.

Заговореше ли се за такъв стандарт се започваше веднага с мантра за "чакащата" линейка пред дома на раждащата и както това у нас не било възможно. Спомням си, че веднъж продуцентката на "Такъв е животът", която е раждала в домашни условия в Холандия се опита да обясни, че това с линейката не е вярно, но беше прекъсната веднага от опониращата лекарка.

# 89
НСЧ, не иде реч само за присъствието около теб, а затова какви са вариантите ако нещо се обърка. Ако си в болницата ясно, ако си в страна, където линейката по закон има 10 минути за реакция и това е реалност- пак ок.
Обаче у нас не е така ( 10те минути), което просто значи, че и да има регламент то хората трябва да са наясно и с рисковете, и с разликите с чужбина.
Аз съм 'за' да бъде разрешено, но всичко трябва да е добре изяснено и изпробвано у нас, при нашите материални условия....

Това е част от цялото. Акушерката би трябвало да има връзка с най-близката болница и да е предупредила за началото на раждането и ако стане проблем, времето да се подготви екипа е горе долу колкото това тя да стигне до там.
Аз обаче имам чувството, че повечето обърквания идват от насилствените раждания - т.е. не да изчакат нормалния процес, а да я наблъскат с окситоцин и да го ускорят, което лишава тялото от възможността да "работи" както трябва, съответно засича в един момент.

Последна редакция: вт, 30 окт 2012, 10:49 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт