БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 795
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 105
Освен тези отвеяни членове на разни секти , не знам коя жена , с акъла си , иска да се подложи на такъв риск ? Rolling Eyes

Само сред личните си познати имам 2, които си родиха у дома, не са от секти, а са най-нормални жени всъщност. А истории за други, родили у дома си, съм чувала десетина сигурно - познати на познати.

# 106
Не я разбирам аз тази намеса в личния избор на човека, с който не се създават пречки за останалия свят. И не за него е темата. Който избрал- избрал. Защо и по какви съображения лично за мен остава неетично да обсъждам.
Нека се върнем на стандартите и жалбата, все пак. Някой запознат ли е с подобен стандарт в страна, в която такъв е налице?

# 107
...
Освен тези отвеяни членове на разни секти , не знам коя жена , с акъла си , иска да се подложи на такъв риск ? Rolling Eyes

Има жени, които след първо насилствено раждане, предпочитат да раждат без намеса, а това трудно се постига в болница. Има и други, които просто се "спичат" от лекарската обстановка, а в домашни условия се отпускат, болката е по-малка и раждането минава гладко.
Причини много, всеки си ги има, никой не ни кара ние да раждаме вкъщи, но пък нямам против те да имат право на избор, така както аз имам да родя в болница.

# 108
  • До хладилника, който обичам
Хората явно си живеят идеята, че всяко второ раждане завършва със секцио, останалите с епизиотомия и задължително с окситоцин. Което сигурно у нас е така де.
Не сигурно, ами направо си е така  Grinning в големите градове процентът секцио доближава 50, като има частни болници с почти 90% секцио.
Окситоцинът пък си е част от програмата. Епизиотомията не е задължителна, и така, и вака, според болницата и екипът.

Сега на родителския курс ни казаха общо-взето, че ако имаш избран екип и си говорил се лекаря предварително, може и да зачетат някои точки от плана за раждане. Ако нямаш избор на екип, можеш да подпишеш информираното съгласие с добавена точка да те питат за всяка процедура дали си съгласен и се надяваш да те питат. То това и с избор на екип можеш да го направиш.
Ео, приятелски съвет - не вярвай на обещания  Grinning Това, че ти казват, че може и да зачетат някои от желанията ти, изобщо не значи, че ще се случи, даже и да избереш екип. При това говоря за безобидни желания. По-сериозните, като например да не ти слагат окситоцин, ако "случиш" на лекар, който да те разубеждава или направо да ти каже "абе к'ви са тия глупости", може накрая сама да си говориш  Crazy Това - за нормална, здравословна бременност, не проблемна и патологична.

Мисля като Янечек, Не се сърди, човече и Judy по темата на темата.

# 109
  • Пловдив
Мисля, че правото на избор никой не го поставя под съмнение, че трябва да го има.  Peace

# 110
Да, знам, за това казвам какво са ни казали, не че някой го е обещал  Confused.
За това и се натискам на водното, защото там нямат толкова намеса.
И смятам таткото да е с мен, та дори и да ме разубеждават за някоя процедура, поне да не ми държат тон в стил "какви са тия глупости" пред друг човек. Rolling Eyes
Но, както вече казах някъде, аз още като влязох да ми установят бременността, ме нарочиха за секцио, та аз какво си мисля, а то какво ще стане накрая, е съвсем друг въпрос.  Laughing

# 111
Ох, имам една позната, която според лекаря, избран след щателен подбор на кадри и препоръки от приятелки, е категорично за секцио. Не си дочаква датата и отива преждевременно в болницата, лекарят търчи по спешност, обаче тя и него не дочаква и ражда преди идването му, не е имало време за нито една от иначе задължителните процедури Mr. Green  Късметлийка.

# 112
Правото на избор не го оспорвам . Peace

Странен ми е самият избор .

За секциото - аз пък исках и тайно се надявах да е така , но не ме огря , родих си нормално , без упойка , нито съм искала , нито са ми предлагали . Не съм имала никаква лекарска намеса реално , само с акушерка .
И не е било толкова отдавна , в много голяма болница . Peace

# 113
  • София
аз още като влязох да ми установят бременността, ме нарочиха за секцио, та аз какво си мисля, а то какво ще стане накрая, е съвсем друг въпрос.  Laughing

споко, и майка ми така са я шашкали, че 50 кила човече няма как да роди естествено и безпроблемно, пък то - таман два пъти само с акушерка и за по половин час, без каквито и да било усложнения, разкъсвания и т.н. екстри.. Тя много пъти се шегува, че мен за едната бройка не ме е родила в линейката на път към болницата  Laughing А пък докато извикат завеждащия АГ отделението и дядо ми (тогава завеждащ неонатологията), мен вече ме били сложили на кантара .. та така, появила съм се на бял свят в присъствието само на мама, баба и акушерката .. което преспокойно е можело да стане и вкъщи, де  Peace

дано и ти да имаш късмета всичко да е ок и да нямат време и да те питат кое как  Hug

и аз съм чувала доста разкази от познати за раждане вкъщи.. всички завършили със здрави мама и бебе и поводи за шегички над чаша вино после  Blush

# 114
Ами мен заради очите, но ще видим по-нататък при офталмолог.
Иначе съм едричка, сигурно и слонче мога да изкарам  Mr. Green

# 115
Условията на социалната политика в нашата държава са такива, защото в Парламента 80% са мъже, които въобще не ги интересува, че има някакви си там раждащи и отглеждащи деца жени...мърли някакви, които просят постоянно пари и привилегии.
Това е истината.
То пък щото като мислят за бизнес и пари, бизнеса в Бг е цъфнал и вързал.......   Joy

ЗА    Peace  правото на жената да ражда където и както й е удобно.

# 116
  • До хладилника, който обичам
Ами мен заради очите, но ще видим по-нататък при офталмолог.
Иначе съм едричка, сигурно и слонче мога да изкарам  Mr. Green
Намери си добър офталмолог Peace с първата бременност имах от трима директно направление за "секцио"; четвъртата ми предложи опции, правихме операция с лазер за заздравяване и обшиване и отидох да раждам с бележка "не е невъзможно нормално родоразрешение". Гинеколожката на смяна се съобрази с желанието ми да опитаме за нормално раждане. Опитахме, получи се без грешка Laughing втория път само правих контролен преглед, че с очите всичко е наред, вече никой не е поставял под въпрос може или не може нормално.

# 117
  • София

Те искат да раждат с медицинско лице, не като едно време. Това включва и наблюдение на цялата бременност, както и акушерка, която е запозната с всички подробности около конкретната родилка.

Въпреки че аз лично никога не бих се навила, смятам че всяка жена трябва да има правото да избере начина по който да ражда и къде и е съвсем нормално да съдят България, защото лишава българите от нещо, което би трябвало да могат да правят.

Чела ли си разказите на жените за техните домашни раждания, защото аз прочетох доста. Много от тях НЕ желаят присъствието на лекар и/или акушерка. Освен това смятат прегледите с ехограф, както и кръвните изследвания за напълно излишни.  Е, питам аз как разбират, че бременността им е нормална?

Как една жена след първо раждане секцио и с генитален херпес решава, че ще роди вагинално и неасистирано?
Как жена със седалищно предлежание на плода иска да роди неасистирано? Как същата тази жена не се е притеснила от това, че бебето се е родило посиняло и недишащо?
Как прочитането на няколко статии и напътствието по мейл или скайп им дава увереността, че в критична ситуация биха се справили по-добре от лекарския екип в болницата?
Как жена, получила разкъсвания след раждането и не желае да се прегледа, защото няма смисъл, тъй като "плътта си знае работата", ще я накараш да роди асистирано в къщи?

Извинявай, но на мен това ми звучи ужасно сектантско.

Според мен целта на жалбите, които са направени в БХК и заради които БХК ще съди България е да се говори колкото може повече за домашното раждане, да се намират един вид повече последователи. Привържениците на домашното раждане в повечето случаи са противници на ваксинирането на децата, противници на лекари и зъболекари, на лекарства, на тоалетната чиния! и т.н.

Каква е тази тенденция са се връщаме в миналото? Какво е това опиянение по домашното раждане? Недоумявам просто!

# 118
Ами, тук в Холандия, домашното раждане си е факт от много години.
Имах колежка, роди и 4те си деца вкъщи, '76 набор е.  Simple Smile

Бременността се следи от акушерка, освен ако не си с проблемна бременност или се очакват усложнения, заради здравословни проблеми. По време на бременността, самата акушерка може да реши, че има нещо и да те прехвърли на гинеколог. Прегледите са - опипване на корем, мерене на кръвно и ей такива общи неща. Акушерката не ползва ехограф. На такъв имаш два пъти право.
Частни ехо кабинети няма, има само за фън, там не ти казват нищо съществено.

Към 6 месец, мен ме питаха дали съм решила къде искам да родя - в болница или вкъщи?
И с двете деца, избрах болница, но винаги съм го казвала, че там не получих нещо по-различно,
което нямаше да го има и у дома. Моята акушерка дойде, гинеколог не се е появявал въобще, не са използвали никакви апаратури по време на раждането, с второто молех за упойка, но не получих и т.н. И с двете ми деца престоя в болницата беше за около 2 часа...

# 119
...
Странен ми е самият избор .

За секциото - аз пък исках и тайно се надявах да е така...

И аз така за секциото, но ме огря. Обаче колкото на нас ни е странен избора да раждат вкъщи, повярвай, толкова и на тях им е странен нашия да си мечтаем за секцио  Mr. Green

Мецани, те могат да искат много неща, но когато е регламентирано, ще се получи оптимално. Т.е. да имат избор, но и ясни правила.
А ако някой не иска да ги спазва, дали е решено или не, никой не може да ги принуди, освен насила да обикалят по къщите и да ги преглеждат.

Общи условия

Активация на акаунт