БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 861
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Ама подобни разговори между лекари и пациенти, или съответните организации за естествено раждане, не може да се водят само по телевизията.  Tired Реално имало ли е такава дискусия или е само за пред камерите някой да си прави предаването. Да не споменавам "Зачатие" какво постигнаха за пациентите с репродуктивни проблеми. Вярно, там става въпрос за много пари, но без пациентките организации, които да работят заедно с лекарите, нищо нямаше да се получи. Сега се финансират до три опита ин витро от държавата......

# 91
  • София
Хората явно си живеят идеята, че всяко второ раждане завършва със секцио, останалите с епизиотомия и задължително с окситоцин. Което сигурно у нас е така де.

# 92
Не съм следила дискусии, не знам защо се е стигнало директно до подаване на жалба. Вероятно е имало такива предложения у нас до съответните институции, но въпросът е оставен нерешен /то кое ли се решава своевременно и как у нас се приемат новости е видно в доста отношения/ и затова е предприета такава стъпка.

Заговореше ли се за такъв стандарт се започваше веднага с мантра за "чакащата" линейка пред дома на раждащата и както това у нас не било възможно. Спомням си, че веднъж продуцентката на "Такъв е животът", която е раждала в домашни условия в Холандия се опита да обясни, че това с линейката не е вярно, но беше прекъсната веднага от опониращата лекарка.

Значи си е имало дискусии. То, иначе, у нас нищо, извън държавното, задължителното и по сталински ограничителното, не е възможно. Нормата е да се търси причина, поради която нещото не може да стане, а не вариант как да се случи. Темите също го доказват, не само по този въпрос.

А какви по- сериозни дискусии по този са се водили досега у нас?

Хората явно си живеят идеята, че всяко второ раждане завършва със секцио, останалите с епизиотомия и задължително с окситоцин. Което сигурно у нас е така де.
Най- вероятно.

# 93
Рокси, за мен нещата са комплексни, не може да се работи само в една насока, защото би трябвало всеки има право да избира, както аз и ти, например имаме правото да родим в болница, така и жена, която не иска, би трябвало да има такава възможност.
А за България и под 1.5% ще бъдат, по-скоро ще са изключения, въпросът е да са регламентирани и под наблюдението на медицинско лице.

# 94
Разбира се, че ще съди като има основание, крайно време е и в България да бъдат зачитани човешките права. В момента живеем в същински комунизъм - държавно и задължително до дупка. Иначе - глоба, няма средно положение. Не говоря само за медицинските услуги.
Съвсем не е въпрос на темата дали аз или друг ще се възползва, важното е да съществува такъв избор. И като казвам избор, той също ще е ограничен и ще е възможен само за тези, които са имали нормална бременност и нямат индикации за усложнения при раждането. План за раждане и подобни "глезотии" тук правят ли се въобще?

# 95
Рокси, за мен нещата са комплексни, не може да се работи само в една насока, защото би трябвало всеки има право да избира, както аз и ти, например имаме правото да родим в болница, така и жена, която не иска, би трябвало да има такава възможност.
А за България и под 1.5% ще бъдат, по-скоро ще са изключения, въпросът е да са регламентирани и под наблюдението на медицинско лице.
Аз съм 'за', изтрих го, защото имам чувството, че се повтарям. Но е добре да се натъртва и обяснява, че както нашето болнично здравеопазване не е като френското или германското, така и домашните ни раждания няма да  могат да разчитат на същата обезпеченост като тези във Франция, Германия или Холандия.

# 96
  • София
План за раждане и подобни "глезотии" тук правят ли се въобще?
Глупости. Хилеха им се дофторите и се подиграваха в ефир, като вървяха разпалените дискусии преди година-две, не помня кога точно беше.

# 97
Сега на родителския курс ни казаха общо-взето, че ако имаш избран екип и си говорил се лекаря предварително, може и да зачетат някои точки от плана за раждане. Ако нямаш избор на екип, можеш да подпишеш информираното съгласие с добавена точка да те питат за всяка процедура дали си съгласен и се надяваш да те питат. То това и с избор на екип можеш да го направиш.

# 98
  • София - Рим и обратно
Aз ще задам тъпия въпрос - а защо тия жени държат да родят вкъщи? Дето се вика, утре може да поискат да родят пред блока, пак ли ще имат исконното право сами да решат физиологичния си процес?
Във Франция не е разрешено раждането вкъщи, поправете ме ако греша.

# 99
Aз ще задам тъпия въпрос - а защо тия жени държат да родят вкъщи? Дето се вика, утре може да поискат да родят пред блока, пак ли ще имат исконното право сами да решат физиологичния си процес?
Във Франция не е разрешено раждането вкъщи, поправете ме ако греша.
Е, те и сега имат, едва ли е забранено да си раждаш където искаш. Можеш винаги да откажеш медицинска помощ и манипулация.
Въпросът е, че се иска помощ, но специфична.

пп, това за Франция аз го написах фигуративно, нямам идея къде е разрешено и забранено, не познавам пряко никой, раждал у дома.

# 100
Не е забранено във Франция.
Разрешено си е, има списък с акушерки, които практикуват домашно раждане.
http://www.projetdenaissance.com/pages/Ce_nest_pas_interdit_-1282860.html
Акушерките имат право да откажат, ако бебето е седалищно или вагинално раждане след цезарово сечение. Имат избор и те на какво да се съгласят.

# 101
...Но е добре да се натъртва и обяснява, че както нашето болнично здравеопазване не е като френското или германското, така и домашните ни раждания няма да  могат да разчитат на същата обезпеченост като тези във Франция, Германия или Холандия.

Аз затова казвам, че всичко е свързано едно с друго, и нещата трябва да се движат заедно, иначе избирателно няма как да стане.
М/у другото тук имам чувството, че бременността се следи много по-подробно, и дори при по-малък проблем се препоръчва секцио, така че малко съм раздвоена конкретно за обезпечеността...

# 102
О, да, със сигурност в България, поне в градовете, хората ходят много по често на лекар, бременните особено, и хипохондрията е много разпространена.

# 103
Не го разбирам това желание да раждаш в къщи ???
Едно време са раждали от немотия , сега от лиготия ! Crazy
Да се правят на интересни , недай си Боже нещо по сериозно да се случи ! Praynig

Освен тези отвеяни членове на разни секти , не знам коя жена , с акъла си , иска да се подложи на такъв риск ? Rolling Eyes

# 104
  • Пловдив
Голям брой раждания с цезарово сечение са и по желание на пациентките. Гинекологът, който посещавах беше категорично против да раждам по този начин, макар аз да опитвах от време на време да вмъкна нотка драматизъм, защото за разлика от забременяването имах напълно безпроблемна бременност. Родих много бързо, но в един момент се изгубиха тоновете буквално внезапно. И аз не разбрах какво стана, но извадиха бебето веднага и се оказа, че пъпната връв е вързана на истински възел голям колкото юмрука ми. Това се случвало само в 1-2 % от ражданията. А моята бременност е много следена, но в последствие ми обясниха, че е голяма рядкост да се види предварително. Може да стане само ако възелът плува в околоплодните води и някак в момента на прегледа е в такава позиция, че да се улови на ехографа. Но аз раждах с лекар, акушерка, анестезиолог, който слушаше тоновете непрекъснато, неонатолог.....Ми бъзлива съм си.  Crazy

Предполагам акушерките също са обучени как се реагира в такава ситуация в домашни условия. Тук не става въпрос за усложнение, което може да чака линейка.

Общи условия

Активация на акаунт