БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 068
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 195
Аз пък искам да ме оперират в къщи - имам една малка бучка на дупето и искам да си я махна докато си гледам Дързост и красота. Към кого да си отправя молбата направо в страсбург, предполагам. Mr. Green

# 196
извинявай но кой говори за операция в къщи ?! Раждането е нормален физиологичен процес, а не операция за премахване на израстък в теб #Cussing out не мислиш ли че има разлика ?!  Shocked

# 197
Няма условия реални - това по темата. Поне не и в България и на този етап.

Един от последните коментари ме смути доста - ако не ставало тук да роди в къщи, ще роди в чужбина в къщи. Това е фиксиране по темата да родиш в къщи независимо къде. И сега, както написа едно момиче по-напред, има болници у нас, в които да родиш като принцеса, няма нужда да се пътува до чужбина и по-евтино ще излезе. Но очевидно условията нямат значение, нито интериора, нито географското място, важното е да е в къщи и това е. ( на една от последните снимки бащата гол на леглото при наличието на акушерка у дома - това им е на тях зора, хаховски истории  Sick )
Ще спестя да споделя мнението си за тази група и течение, но ги намирам за опасни. Къде са правата на детето в този случай? Освен акушерка понякога се налага и присъствието на неонатолог със съответните знания и апаратура.

Последна редакция: чт, 01 ное 2012, 07:35 от Cygnus

# 198
  • Пловдив
Не подкрепям идеята, за мен това е изгъзица.

И аз не подкрепям. Най-вече защото няма как да има подходяща апаратура, екип и адекватни действия в екстремни обстоятелства.

Защо няма анкета?

Не съм сложила анкета, защото не можах да формулирам въпрос. Мислех да бъде: "Има ли реални условия за асистирано домашно раждане у нас", но се отказах. Ако искате мога да сложа анкета.....

Темата не е "за" или "против".

# 199
  • София
. ( на една от последните снимки бащата гол на леглото при наличието на акушерка у дома - това им е на тях зора, хаховски истории  Sick )

И аз се почудих какво прави бащата гол на леглото с новороденото между краката. Та си помислих да не би той да е раждал.  Laughing

# 200
  • София
Аз пък искам да родя в гората, на голяма надморска височина и под вековно дърво! Мое право е постелята ми да е от горски мъх! Да му мисли здравната система как ще стигне линейката!

# 201
  • София
Планинската спасителна служба разполага с хеликоптери. Надморската височина не е проблем.

# 202
Аз пък искам да родя в гората, на голяма надморска височина и под вековно дърво! Мое право е постелята ми да е от горски мъх! Да му мисли здравната система как ще стигне линейката!

Подай съдебен иск в БХК ! Grinning

Не към Ивонска е следващото ! Peace

Просто се чудя някои хора тъпи ли са или какво ? ooooh!
Как са сигурни , че раждането ще протече нормално , без усложнения , как поставят себе си и най-вече бебето в риск ???
И моля ви - какви концлагери са болниците ? Вие в концлагер били ли сте ?
Стига сте писали глупости !

Кой където иска да ражда , но да си носи отговорността , държавата не е длъжна да угоди на всякакви капризи .

# 203
Мисля, че жените е хубаво да имат право на избор.

А детето право на живот има ли?...

Не, няма, понеже никъде не е записано
това каза в ефир едно от лицата на тази кампания след мъртвото домашно раждане миналата година:
http://lappland.snimka.bg/details/referendum17maj.631632.25503784

иначе в темата в алтренативния бях превела изискванията на шведската здравна система към бременните, желаещи домашно раждане
според тях нито една от родилите и публикували разкази в Родилница, не попада в тази категория

Свободата на избор за раждане вкъщи трябва да важи както за родилките, така и за медиците. Това изказа като мнение в ефира на bTV доктор Валентина Григорова. :
http://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%91%D0%B8 … .397122_at.1.html

# 204
Ами хубаво , нека имат право , но да си осигурят сами медицинско присъствие в къщи .
Аз , ако искам да ми слагат инжекции у нас , ще си платя , нали , държавата не е длъжна да ми плаща .

# 205
  • София

иначе в темата в алтренативния бях превела изискванията на шведската здравна система към бременните, желаещи домашно раждане
според тях нито една от родилите и публикували разкази в Родилница, не попада в тази категория

Ако не те затруднява би ли ги постнала и тук.

# 206
Aлександрия, къде имаме функциониращ хеликоптер? Не помниш ли какъв скандал стана, когато транспортираха Христо Мутафчиев след инсулта му с правителствения?

# 207
  • Най-красивата страна
ето това е "моралът" на хората, които стоят зад тази идея
хора, за които смъртта на едно бебе няма значение, само и само да са верни на идеята си:

http://lappland.snimka.bg/details/referendum17maj.631632.25503784.big

още пазя копие от тайния форум на Родилница, където убеждаваха една жена "да не си разваля рахата"
а после групово медитираха за умрялото и бебе

за тях бебето няма право на живот
кога ще бъдат осъдени за това, че убиха едно бебе?

Гледах предаването . SickНямам думи. #2gunfire

Според мен за една майка би трябвало да е най-важно детето да се роди живо и здраво.

# 208
всички гледахме това предаване, но е хубаво да не се забравят тези неща. Помня и тези думи на Мег от картинката и бях потресена. Тук става дума не за права на родилката, а за сериозни отклонения. Раждането е физиологичен процес в името на бъдещия живот, но за тези жени очевидно нещата стоят по друг начин. Най-вероятно част от тях стоят зад този иск.

# 209
  • София
Ето великата апараура http://believemidwiferyservices.com/questions__answers/equipment
изобщо не е много, нито струва милиони, акушерката сама си я закупува, правят се застраховки - професионални и се калкулират в стойността на услугата, (обикновено част от стойността се плаща от ЗК другата се доплаща). Акушерката в голям % от случаите не е сама по време на раждането, а има подкрепяща акушерка, а понякога и обучаваща се на стаж. Нека само спомена че акушерката води и женската консултация като при патология изпраща жената за консултация с АГ, акушерката на много места е квалифицирана и за ултразвуковата диагностика. Но искам сериозно да подчертая че говорим за преценка на риска при всяка конкретна бременност и познаване на тази майка! В огромната си част домашните раждания са при главично предлежание, без никаква установена патология от страна на плод или майка, но има и по-опитни акушерки които се съгласяват да водят раждане и при т.нар. неправилни предлежания. Аз с удоволствие бих водила домашни раждания, въпреки че водене не е правилната дума в случая... но определено нивото на обучение  е крайно ниско и знанията за нормално немедикализирано раждане направо липсват (личен опит от МУ-София)
 И да ЗА правото на избор съм, но не с цената на живот, т.е. регламент и преценка на риска! Живот и здраве следващото ми дете искам да го родя в къщи НО с адекватна акушерска помощ било то и в чужбина ако тук нещата не случат. Гледам всеки ден реалността в наша АГ болница и за мен тези майки поемат много по-голям риск като се доверяват сляпо на Своя безценен доктор и недоволния застаряващ персонал с ниска заплата който вече няма къде да избяга, а младите чакат да натрупат нужните години за да могат да избягат...

Значи, за едно асистирано домашно раждане, трябва да се осигурят 2 акушерки. Как ще стане това при положение, че в България има недостиг на такива кадри? Как ще накараш една акушерка със стартова заплата от 320 лв да си купи необходимия инстументариум и да си направи застраховка, която няма да е малка, и на всичкото отгоре да поеме отговорност, в случай, че нещо се обърка?

Общи условия

Активация на акаунт