БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 065
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 225
а какво виждане за регламента имат радетелките за домашно асистирано раждане, има ли го някъде публикувано? И как виждат промяната в него - като юридическо прехвърляне на отговорност или като медицинско обезпечаване на домашното раждане, доближаващо се до болничното, за което е ясно, че са нужни средства, кадри и сериозна организация. Живо и здраво дете, като резултат от раждането, все пак трябва да основния приоритет.

# 226
Един от последните коментари ме смути доста - ако не ставало тук да роди в къщи, ще роди в чужбина в къщи. Това е фиксиране по темата да родиш в къщи независимо къде.
Това е фиксиране по темата "да родиш като човек".
Имах възможност да родя в Швейцария - общо взето нормална, доносена (че и преносена) бременност, мъжът ми работеше там, имаше адресна регистрация, плащаше данъци и т.н. Не се възползвах от мързел и от незнание, че нещата у нас могат да са толкова зле (здрав човек съм, никога не бях припарвала в болница, почти не съм ползвала и медицинско обслужване в поликлиники). Става дума за болнично раждане, вариантът "вкъщи" не съм го разглеждала. Години по-късно още се сещам с горчивина.

Упражнявайте си избора, когато го имате, това искам да кажа.
Съществуването на реални, изпълними алтернативи е вариант, който няма минуси.

Възможностите в България все пак лееееко са се подобрили за тези 4-5 години, откак аз раждах. Ролята за това е 99.5% на активистките организации, представете си. И после плюйте.

"Жива и здрава майка" също е един добър изход от раждането, Cygnus. Другите ти въпроси вече са задавани и обсъдени по-напред в темата. Както и в 100 други.

# 227
да, разбира се, и жива и здрава майка. Което понякога в домашни условия не би могло да се гарантира!

# 228
Хора стига с тази линейка! В цялата история не разбирам с какво ще сте ощетени ако бъде позволено раждането в къщи с медицински лица? Идеята е че трябва да се променят няколко закона а това как една акушерка ще си позволи такова раждане - еми лесно от касата получава определена сума на всяко раждане, останалото от семейството, тази акушерка не е на работна заплата в никоя болница! Няма дежурства а само клиентки на които води женска консултация и после раждане, идеята е в къщи да се ражда когато няма патологична бременност и евентуален риск за плода! И да акушерка съм и според мен всичко е реално постижимо с малко повече работа от страна на юристите. Атова че желая да родя в домашна обстановка не значи че искам да родя в някоя "принцеска" болница и то защото не искам да ми бъдат извършени манипулациите включени в пътека раждане а не заради обстановката! Никой не иска да се застрашава човешки живот нито да се ражда в къщи на всяка цена, а просто когато има нормална неусложнена бременност жената да може да има избор!

# 229

Понеже настоящата ситуация е така- вие не искате болница- прав ви път, раждайте и мрете. Лично за мен не това е цивилизованият начин.

Judy, така е. И все пак остават много чисто практически проблеми, които са по-важни от това, кой ще спечели делото, заведено от БХК.

Така например, доколко една бременност е нискорискова и е удачно да завърши с раждане у дома, се преценява от лекар. Обаче масово раждащите у дома не вярват на лекарите - иначе щяха да раждат при тях в болниците.

Масово отношението е "те ли ще ми кажат на мен, че е опасно да раждам вкъщи близнаци/след секцио/5-килограмово бебе" - поне това са моите впечатления.

# 230
да, разбира се, и жива и здрава майка. Което понякога в домашни условия не би могло да се гарантира!

А в болница къде ти е гаранцията?  Shocked

# 231

Както и в болчиното озаведение. Божа работа.
Затова нека всяка майка бъде прегледана и й бъде оказана помощ от специалист, а къде ще стане това- според нейното желание и обективните технически възможности, с оглед състоянието й.

# 232

при всички случаи рисковете са по-малко.

# 233
Нали затова е нужен този стандарт. За да се прецени риска. И жената да бъде информирана дали за нея е безопасно да упражни правото си на избор или не.
А гаранции никъде няма.

# 234
  • София
На няколко пъти се спомена, че в държави, където на бременността не се гледа като на болест, лекар почти не се доближава до бременната, освен ако не е установено някакво усложнение в хода на бременността. Изобщо лекарите/АГ/ ще трябва леко да отпуснат кокала.

Последна редакция: чт, 01 ное 2012, 11:41 от Туцка

# 235
  • София
Да припомня ли, че тази седмица здраво, доносено бебе почина в болница?

# 236
На няколко пъти се спомена, че в държави, където на бременността не се гледа като на болест, лекар почти не се доближава до бременната, освен, ако не е установено някакво усложнение в хода на бременността. Изобщо лекарите/АГ/ ще трябва леко да отпуснат кокала.

Сигурно е така, но дали там лекарите и акушерките учат точно същите неща като тук и имат точно същия опит с тях?

# 237
  • София

Повишена е вероятността за бърза реакция при евентуално влошаване на състоянието на майката и бебето. Ако тотално се отхвърля идеята, че класическата медицина е полезна (виж Алтернативния), защо въобще трябва да се ангажира медицинско лице, дори и у дома?

Нужно е да се припомня!  Peace

# 238
JP, да,
всички смислени български университети учат по подобна (понякога и по-добра) програма от европейските си събратя.
Друг е въпросът как се преподава, кой купува и продава изпити и как се практикува после. За съжаление, човешката и професионална етика рядко се учи в университета - повечето се учи още в първите 7...

Нужно е да се припомня!  Peace
Струва ми се, че бяха две - изгореното в Плевен и едно във Варна.

# 239

при всички случаи рисковете са по-малко.
[/quote]
Риска от вътреболична инфекция ли е по малък? Или от недобре измитите ръце на персонала или от поставяне на венозна канюла без спазване на принципите за асептика и антисептика.... хайде да не почваме....
Рискове има винаги, ако бременността е нормална нека си имат избор, за другите болницата е мястото.
бъръльо-бъръльо все пак се иска медицинска помощ а не се отрича медицината

Общи условия

Активация на акаунт