БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 879
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 315
  • Куциндрел
Как лесно се отричат неща от минала практика Wink Как ли са живели преди 100 години! Да ги съжалиш!!! Wink
Смешни са ми.Това,че сега се мислим за много развити,в различни аспекти на живота ми е още по-смешно. Wink Wink
Преди 100 години не са раждали неасистирано. Вика ли са обучена баба да асистира. Тогава едва ли са били толкова много екстремните хора, които умишлено не са искали помощ при раждане.

Ти не разбра ли, че се иска това, което е било налично преди 100, 1000 и 10 000 год? - асистирано раждане. Никой умишлено не иска помощ, точно обратното.
Много добре знам какво се иска, но пък и знам убежденията на групичка хора, които са за не разваляне на "рахата".

# 316
  • Kопенхаген
От публикацията на W'A'S'P'

Цитат
Така че въпросът е: Има ли бебето морално право да получи жизнено необходима медицинска помощ, когато майката отказва тази помощ само поради желанието си да има определено “преживяване” при раждането?”

Раждането на бебе вкъщи в никакъв случай не намалява риска от смърт на него и на майката. Представям си какъв ,,рахат,, ще е, ако детето е седалищно разположено.

# 317
Но световната практика на регламентирани домашни раждания показва, че не го и увеличава - смъртността е близка до тази в болниците.

# 318
  • Западен парк
Е как да не го увеличава? Увеличава риска с такъв процент какъвто е нуждата от спешна намеса, възникнала в хода на раждането. В тези случаи бебето в родилното отделение е с пъти по-голям шанс от това в къщи, чакащо специализираната помощ.

# 319
  • София
Голяма работа, че съдят държавата. При толкова други проблеми, щом им се занимава с глупости, да се занимават.
Изобщо напоследък не разбирам тая нова мода - "назад към природата". Да си раждаме вкъщи, да не се ваксинираме, да не използваме медицинска помощ, изобщо естествен подбор. Който както оцелее. Прабаба ми е раждала на нивата, вярно. От 5 деца 2 са оцелели.

# 320
Но световната практика на регламентирани домашни раждания показва, че не го и увеличава - смъртността е близка до тази в болниците.

Ама зад това изказване има много условности - първо, говорим за нискорискови бременности (както са дефинирани и преценени от лекари) и второ, около 1/3 от тия домашни раждания свършват в болница  (това беше статистиката от Великобритания, ако не се лъжа).

# 321
Голяма работа, че съдят държавата. При толкова други проблеми, щом им се занимава с глупости, да се занимават.
Изобщо напоследък не разбирам тая нова мода - "назад към природата". Да си раждаме вкъщи, да не се ваксинираме, да не използваме медицинска помощ, изобщо естествен подбор. Който както оцелее. Прабаба ми е раждала на нивата, вярно. От 5 деца 2 са оцелели.

България да не би да е сьс здравен статус на цивилизована страна?
Здравеопазването й е точно в стил "прабаба ми",само с по нови имена.
Велики хора са констатирали преди векове,че народьт си прави дьржавата.
Толкова на ниско ниво е здравеопазването в България,че човек се замисля изобщо дали да опира до услугите му.При това с риск за живота...(това не е мое мнение,а световна статистика).

След като така или иначе българката (95%) не иска и няма да ражда в кьщи,какьв е проблема да се регламентира нещо сьс закон за останалите 5%.
Както е в целия цивилизован свят!!!

# 322
В Канада по принцип здравеопазването се регулира не от държавата, а от отделните провинции. Затова практиките може да бъдат различни в примерно Онтарио и Квебек. В Онтарио домашното раждане с midwife (не е точен еквивалент на българската акушерка, но е почти същото, затова ще я наричам "акушерка") е много ясно и точно регламентирано. Акушерството е регламентирана професия, тоест, за да работиш като акушерка трябва да имаш съответното образование + да имаш лиценз (аналогично на ситуацията с лекарите, инженерите, фармацевтите).
Който разбира английски може да прочете тук:
http://www.cmo.on.ca/about_college.php

http://www.cmbc.bc.ca/index.shtml

https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:IjsjJ-DO2iUJ:www. … RBORWDNAEvwoOP9Pw

Има много данни за това колко е опасно или безопасно раждането вкъщи. Например горния линк.

В никакъв случай решението което се взема не бива да е въпрос на емоции или мода, а да е много добре обмислено от всички посоки, най-вече медицинска и юридическа и тогава да се предприема каквото ще се предприема. Пък и не е нужно да се открива колелото, след като вече е открито. казват, че системата е най-добре регулирана и работи най-безопасно в Канада и Холандия.

Моят избор беше и си остава болница, но аз съм с промит мозък и с параноя. Ако сега трябва да започвам с да създавам семейство може и да се замисля за алтернатива на болничното раждане, но си говоря за канада, в никакъв случай в България точно поради липса на условия и регламент.

# 323

Christian, разбрахме че не сме стока
начука ни канчетата за пореден път

а сега би ли бил така любезен да отговориш на молбата ми към теб:

...Бьлгарката не е готова за подобна иновация.
Тя дори няма вьображение или малка представа как се регламентира такава промяна и как се прилага в действие....

добре де, дай идеи как да се регламентира и приложи

# 324

Christian, разбрахме че не сме стока
начука ни канчетата за пореден път

а сега би ли бил така любезен да отговориш на молбата ми към теб:

...Бьлгарката не е готова за подобна иновация.
Тя дори няма вьображение или малка представа как се регламентира такава промяна и как се прилага в действие....

добре де, дай идеи как да се регламентира и приложи

Не сьм компетентното лице да прокарва такива регламенти.
Знам как става обаче и не е трудно.
Ако България не е способна,винаги има опцията да копира от друга страна.Както с много неща го прави.
Не чукам никого за назидание,а говоря открито.Това са факти и не са открити от мен.
Нали не мислиш,че сьседьт до нас има друго мнение за Бьлгария или тези до теб?
От този форум всьщност най ясно виждам защо статутьт на България е заслужен.
Мисля,че постингьт на Софиспенсьр изчерпа цялата дискусия тук.

# 325
  • В заешката дупка
Е как да не го увеличава? Увеличава риска с такъв процент какъвто е нуждата от спешна намеса, възникнала в хода на раждането. В тези случаи бебето в родилното отделение е с пъти по-голям шанс от това в къщи, чакащо специализираната помощ.

Само че не разглеждате възможността излишна медицинската намеса, когато реално няма нужда от такава, реално да усложни едно раждане. Нито риска от инфекции и зарази в болницата. Вероятно и други рискове. Въобще рискът не е само един, нито е само при домашното раждане. Затова е напълно възможно домашното раждане на практика да се окаже не повече рисово от това в болница. И това, което аз знам, за страната в която живея, е че домашното раждане не е по-рисково. Защото ако доказано беше друго - нямаше да бъде разрешено.

Последна редакция: пт, 02 ное 2012, 20:24 от ЧеКа

# 326
Хайде да не се лъжем, че рискът от неопределена инфекция и рискът от раменна дистокия са с еднаква тежест.

Ако ще има закон за домашно раждане, няма да се мине пак без стандарт на грижа- едва ли ще може раждането да протича само по усмотрение на майката, колкото време иска- толкова. Все пак понякога времето на протичане може да е прекалено дълго за плода...има си стандарти за това.

# 327
  • В заешката дупка
Не всяко раждане е подходящо за домашни условия. Но когато няма предварителни индикации за евентуален проблем, т.е. при една нормална и безпроблемна бременност, домашното раждане  е не повече рисково от раждането в болница. Такава е статистиката на много места по света. Няма какво да се лъжем наистина. Виж за България не се наемам да смятам кой риск е по-голям.

# 328
  • София
Не всяко раждане е подходящо за домашни условия. Но когато няма предварителни индикации за евентуален проблем, т.е. при една нормална и безпроблемна бременност, домашното раждане  е не повече рисково от раждането в болница. Такава е статистиката на много места по света. Няма какво да се лъжем наистина. Виж за България не се наемам да смятам кой риск е по-голям.

Да не забравяме обаче, че и при една напълно безпроблемна бременност и едно абсолютно нормално започнало раждане, винаги може нещо да се обърка в последната секунда на минутата.

# 329
  • В заешката дупка
Не трябва се забравят тези неща, затова и адекватна преценка на акушерката  както и възможността за бързо транспортиране на раждащата до болница са много, много важни - това е нещото, което мен ме притеснява, съотнесено към българската действителност. В страните обаче, в които домашното раждане функционира като съвсем нормална и законна опция, нещата са организирани така, че статистически домашното раждане наистина не е по-рисково от раждането в болница.

Общи условия

Активация на акаунт