БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 018
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 345
  • В заешката дупка
Репликирах внушението, че някъде си другаде домашното раждане е толкова нормално и добре прието, колкото и болничното.

Нямам идея какво репликираш. Аз през цялото време говоря единствено и само за рисковете при едното и другото раждане. И продължавам да твърдя, че няма данни, които красноречиво да доказват, че в страните, в които домашното раждане съществува легитимно, при една нормална и безпроблемна бременност, едното е по-рисков от другото .

# 346
Обяснявам ти - понеже виждам, че нямаш идея.

Иначе да - статистиката не показва да има съществена разлика в безопасността при домашно и болнично раждане. Но при определени и много съществени условия.

(А имаш ли идея тези домашни раждания, завършващи в болница - като какви се броят в статистиката, за която говориш?)

# 347
  • В заешката дупка
Нищо не виждаш.  Grinning Обясняваш ми неща, които са ми напълно ясни. Чисто и просто водим безсмислен разговор. Аз говоря за рискове, ти си мислиш за нещо друго.  Grinning

Това, което знам, е пак да го кажа за ен ти път - няма красноречиви данни, които да показват кое е по-рисково при една нормална и безпроблемна бременност. Затова на практика и двата варианта си съществуват съвсем легитимно. И тук, където живея, и на други места по света. Кое е по-популярно като избор е съвсем отделна тема, която въобще не съм засягала.

Последна редакция: сб, 03 ное 2012, 01:21 от ЧеКа

# 348
Нямам идея защо повтаряш едно и също през пост. Никой не спори с теб, не знам дали забелязваш.

Да, вариантите съществуват, но единият е масов, другият навсякъде е по изключение и се счита по-скоро за екзотика. Това е факт - не знам какво в него те провокира да циклиш.

И пак да попитам - тия домашни раждания, завършили в болница - към коя статистика допринасят - болничната или домашната?

# 349

Това, което зная, е пак да го кажа за ен ти път - няма красноречиви данни, които да показват кое е по-рисково при една нормална и безпроблемна бременност. Затова на практика и двата варианта си съществуват съвсем легитимно. И тук, където живея, и на други места по света.

Има данни от различни метаанилизи на различни проучвания, които не са красноречиви, да. Това, което показват еднозначно е, че домашното раждане е по-щадящо за родилката - по-малко манипулации, по-малко разкъсвания и т.н. По въпроса за детската смъртност резултатите са противоречиви. Понеже целта на подобни проучвания е такава, че не предполага използването на RCT, то и заключенията не могат да бъдат еднозначни. Според това, което съм чела, домашното раждане в САЩ е съпроводено с повече рискове отколкото в Канада и Холандия поради разликите в регулацията на професията и това, какво е разрешено и какво не. Усложнения, налагащи хоспитализация се водят сериозни увреди и се проследяват задължително. Това за jp. Ако прочетеш изследванията сигурно дискутират този показател.

И да уточня. Позицията ми е неутрална в случая. Абстрахирам се от собственото си мнение по въпроса и се опитвам да бъда обективна. Впечатлението, с което останах е, че в държавите, където има точни и ясни правила, домашното раждане е по-безопасно. За съжаление, България не от тях.

Последна редакция: сб, 03 ное 2012, 01:39 от sophiemmaspencer

# 350
  • В заешката дупка
jp, pовтарям, защото имам усещането, че не разбираш какво казвам. Ако си разбрала супер.

>>> И пак да попитам - тия домашни раждания, завършили в болница - към коя статистика допринасят - болничната или домашната?<<<

Точно поподбни въпроси правят изследванията трудни. От една страна успехът при подобно развитие може да доказва адекватността на времето за транспортиране, да речем, както и неуспехът  - неадекватността на медицинския екип и/или прекалено дълго време за транспорт. Въобще детайлите са сложи, затова и казах, че няма данни, които напълно твърдо и красноречиво да доказват едното е по-рисково от другото. Иначе има изследвания, подобни на тези, които спомена sophiemmaspencer, които в една или друга светлина поставят единия тип раждане пред другия. Но като цяло няма единодушно мнение кой е по-добрият вариант, т.е. рисковете се смятат за съпоставими, поради същата причина и двата вариант са си съвсем легитимни. Затова и оспорвам твърденията, и точно такива репликирах, че домашното раждане със сигурност било по-рисково. Което просто не е вярно.

Омръзна ми да обяснявам. Който разбрал, разбрал!  Peace

# 351
  • Пловдив
За съжаление, когато говорим за изработване на медицински стандарт, ще трябва да се взимат предвид българските условия, а не тези в чужбина. Страните с установени практики не знам дали е адекватно да се ползват като база за сравнение, отнесено към нашата действителност. Това го пиша, защото някой изказа мнение да си препишем един европейски стандарт и сме готови. Ама дали това е възможно тук и сега.

# 352
Не стандартът се води по условията, а изпълнението му по зададените от него параметри. Отнася се за всеки нормативно въведен стандарт.  Sunglasses

# 353
  • Пловдив
Не стандартът се води по условията, а изпълнението му по зададените от него параметри. Отнася се за всеки нормативно въведен стандарт.  Sunglasses

Благодаря.  Blush  Щом има написан стандарт, ТРЯБВА да се спазва. Няма наша, няма чужда действителност. Значи е реално възможно да си препишем един чужд закон и той да работи ефективно у нас. Оф, това правната материя ми е мъгла непрогледна.  Laughing

# 354
Можем и по колибите да сме, наистина, щом нямаме ищах за нужни промени.
Мога да кажа на децата, значи, че щом нещо им е трудно, то да не се стараят- значи не им е на етап. Например квадратните уравнения. Ужас! Как така ги въведоха по програма, като децата показват у нас едно 80% невъзможност да ги схванат в задължителните часове.  Laughing
Затова ни теглят редовно ушите на нас- не въвеждаме нормативно нужните права и свободи и не им оказваме адекватна защита. Затова са повечето дела, които се водят срещу държавата.

# 355
Чека, в момента в който се стигне до транспортиране, раждането вече не е домашно. Просто е като боб чорба, това което в няколко поста jp ти обяснява - 1/3 от домашните раждания не завършват като такива - тоест вече излизат от тази статистика. Ако 1/3 от болничните раждания завършваха в къщи за по-сигурно щях да се съглася с теб, че двата вида раждания са еднакво рискови. Дори само като сложиш рисковете при транспортиране и от самото транспортиране, вече разликата става огромна.

Последна редакция: сб, 03 ное 2012, 07:58 от Cygnus

# 356
  • Пловдив
Judy майка ми не признаваше думата "не мога" и "трудно ми е".  Mr. Green Явно не съм се изразила правилно. Не казвам, че като е трудно да се направи, това автоматично го прави невъзможно или път автоматично означава, че не трябва да се прави.  Peace

# 357
Значи е реално възможно да си препишем един чужд закон и той да работи ефективно у нас.

Нали се шегуваш? Simple Smile

# 358
  • София

Благодаря.  Blush  Щом има написан стандарт, ТРЯБВА да се спазва. Няма наша, няма чужда действителност. Значи е реално възможно да си препишем един чужд закон и той да работи ефективно у нас. Оф, това правната материя ми е мъгла непрогледна.  Laughing

Защо да не е възможно? Другите ни закони да не мислиш, че нашите законотворци са ги творили? И те са само преписани и преведени отнякъде. Изпълнението им е отделен въпрос. 

# 359
  • Пловдив
Значи е реално възможно да си препишем един чужд закон и той да работи ефективно у нас.

Нали се шегуваш? Simple Smile

Вече не знам кое е сериозно и кое на шега.  Rolling Eyes Следващото мнение, а и това, от предходна страница, потвърждават нагласата, че можем да си препишем правилата и да действаме.

Цитат
Не сьм компетентното лице да прокарва такива регламенти.
Знам как става обаче и не е трудно.
Ако България не е способна,винаги има опцията да копира от друга страна.Както с много неща го прави.

То проблемът не е само в написването.....Все пак трябва да се спазва и да работи ефективно, иначе ще стане като с всичко друго в държавата.  Stop

Общи условия

Активация на акаунт