БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 688
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 555
  Мен наистина ме мързи да прочата всичкон написано по въпорса, затова извинете ме за лаишкия въпрос, но кой трябва да го изготви тоя регламент? Коя институция?

Принципно следва да се въведе с подзаконов нормативен акт, дадох пример с медицински стандарти за дадени конкретни направления, вкл. "Акушерство и гинекология". Наредбата е на Министъра на здравеопазването, т.е. следва да се изработят от специалисти при министерството или наети от него лица след проучване предварително на наличния такъв опит там, където той съществува и анализ на действителността у нас.

Разбирате ли, БХК ни най- малко не се вълнува от разни там частни мнения по въпроса. Нито пък институцията, която ще гледа една такава жалба. Ама кой къде бил намерил за добре е все тая, ако съдът счете, че това е право на избор на жената, която ражда и че това право следва да бъде нормативно регламентирано и защитимо.
Жалко, че по всяка тема всеки счита за задължително да дава най- различни лични мнения, вкл. и по въпроси, некасаещи темата. Така излишно тя се пълни с неотносима информация  и човек трудно може да се снабди с тази, която е релевантна и поради която пише в соъответната тема и, съответно, чете.
Затова помолих ако някой има информация по въпросите ми, които са пряко свързани с тази тема, да отговори при налична информация. Определено не ми се губи време да чета всякакви становища кой какво не бил харесвал и какво му било допустимо или невъзможно във връзка с избора му с място на раждане. Иначе пишете- за себе си, за майка си, за баба си. Няма как да се постави цедка. Аз помолих само онези, които могат да ми отговорят, да  напишат. Предварително благодаря. 

# 556
Това е основния проблем в държава като нашата - на никого не му пука от общественото мнение или нагласи.

# 557
Това е въпрос на лични решения, не на решение, взето от мнозинството и наложено над малцинството. Има и други хора и техните права и мнения също се отчитат. Вас никой не ви ангажира да раждате вкъщи. Тук правата си търсят онези, които са решили обратното. Какво смятате вие за техния избор е това, което наистина в случая е без никакво значение. Нека това не ви обижда, но е вярно.

Лично аз няма да спамя темата, спамът не може да се спре /това е ясно/, бих била доволна ако се намери запознат да разкаже с думи прости какво е ставало до момента при обсъждане на въпроса с нашите български институции или дали направо е предприето действие по подаване на жалбата.

# 558
Нима не считаш, че искащите да раждат вкъщи са малцинството и нима не вярваш, че всяко подобно решение би следвало да взема предвид мнението на народа най-общо? Интересно, независимите решения, вземан ипросто ей така от нагласата на управниците- ме навеждат на идеята за един друг  обществен строй...но както и да е.
На мен пък ми е интересно точно какво мислят хората по темата, затова чета.

# 559
  • София

Разбирате ли, БХК ни най- малко не се вълнува от разни там частни мнения по въпроса.

Точно от частни мнения се вълнува. Вълнува се, примерно, че някой, който иска да се пише македонец, няма право да го направи, защото България не признава македонско малцинство. И завежда дело срещу България затова, че не признавала македонското малцинство. В случая, делото също е заведено въз основа на "частно мнение по въпроса".

# 560
Раждането вкъщи и сега НЕ е забранено от закона. И сега ако се обадите за линейка поради започнало раждане вкъщи, дошлият медик ще може да изроди бебето, стига да успее да дойде навреме Simple Smile Също, по независещи от родилката причини ,примерно, отдалечен район, зима, всичко в сняг, линейка не може да дойде и...бебето не може да чака, ражда се в домашна обстановка. Това няма как да е забранено със закон.

И, да, добре е да се регламентира домашното раждане. Но услугата едва ли ще се плаща от касата.

# 561
Реалността в местата с отдалечените от болница градчета и села е, че като наближи термина бременната се запътва към най-близката болницата /която може да е на 100 км/ и остава там в пред пред родилна стая докато роди. Ако не отиде навреме /няма в момента възможност, неправилно е изчислен термина или раждането подранява/ се обаждат за линейка и често докато дойде линейката жената си е родила у тях. Линейката взема бебето и майката и ги откарва до болницата.

Работата е там,че селската жена има много по-добър шанс да роди в къщи без усложнения от градската.Градската  стои цяла бременност пред компа  да чете "гигабайти" информация за домашното раждане и после от компа да се мята на свръхмощната си кола,в къщи и чисти помощница щото тя да не се натоварва физически,селската няма компютър и кара каруца,гледа си сама храната,чисти си сама къщата,храни си животните и пр.,движи се целодневно и няма натоварена психика,която да и пречи.
На западноевропейката ,която ражда вкъщи(или извън къщи)  касата и осигурява курсчета за йога,гимнастика за гърба,дишане и пр.,и хората като са правили магистрали са оставили и зелени площи ,за да имат хората място за свободно движение на пешеходци,колелета и най-важното кучета...Та  европейката в най-лошия случай се разтоварва и разкарва с псето.

Цитат
Именно за тези случаи би било чудесно да има регламент  за домашно раждане. Да има една акушерка /дори от местната болница/, която да обслужва определени по-отдалечени райони, със специален автомобил, с който при необходимост да закара родилката в болницата.
Това се случва адски често и то не на хора, които така са си решили слушайки някакви гурута или чели нещо си из нета.
Ако сега се случи такова раждане се изпраща спешна помощ с дежурен лекар,а не акушерка,щото акушерки няма.И при положение,че първата болница е на 100км растояние,то няма откъде да се вземе този екстра персонал.
Другото,което е зимата като падне сняг ние не сме западна Европа, и София не е България,та в малките населени места я пуснат снегорин,я се наложи да почакаме пролетта да се стопи снега-е как да стане логистиката?

# 562
...Другото,което е зимата като падне сняг ние не сме западна Европа, и София не е България,та в малките населени места я пуснат снегорин,я се наложи да почакаме пролетта да се стопи снега-е как да стане логистиката?

с БТР става всяка зима, поне според новинарските сайтове
поне някаква полза да има от военната техника, дане ръждясва напразно

# 563
Баща ми обслужва един доста голям район и БТР-и няма.И пореди естеството на пътищата има места,които не могат да се чистят,докато вee.А в градовете се чистят само главни пътища.Информацията ми е от първа ръка,а не от новините.

# 564
  • в здрача
Ако сега се случи такова раждане се изпраща спешна помощ с дежурен лекар,а не акушерка,щото акушерки няма.И при положение,че първата болница е на 100км растояние,то няма откъде да се вземе този екстра персонал.
Другото,което е зимата като падне сняг ние не сме западна Европа, и София не е България,та в малките населени места я пуснат снегорин,я се наложи да почакаме пролетта да се стопи снега-е как да стане логистиката?

Именно, де, ама този дежурен лекар не е задължително да е акушер-гинеколог. И да, има огромна липса на акушерки, в провинцията.
За зимата, то често като падне голям сняг децата не ходят в средищните училища просто защото автобуса не може да стигне понеже все още не е разринато. Пък за родилки ... ако линейка не може да стигне са се пращали именно БТР-и или дори снегорини за извозване на родилка, защото макар вече да е родила живо и здраво бебе, за да бъде заведено и да има акт за раждане, трябва да постъпи в болница.
А ако има акушерка /дори и да е например пенсионирана такава/, която да асистира домашно раждане ще знае примерно, че горе-долу еди кога си се очаква и ще има готовност да отиде на място, а може дори да е от близко населено място.

# 565
тогава остава консултацията по скайп и мобилен, както досега
това поне го отработиха в един познат сайт

преди 2год една датска акушерка при много тежка зима се метна на ските за да отиде при родилката, защото нямаше друга алтернатива тогава, даже военните не могли да помогнат

http://bohuslaningen.se/nyheter/varlden/1.1068927-bornholm-barnm … kan-kom-pa-skidor

http://www.childbirths101.com/rt-clanesskog-on-danish-island-bor … o-bring-her-to-2/

# 566
При неразринат път - каква готовност? Ще наеме личен хеликоптер ли?  Crazy

И все пак - какво значи узаконено - поема от от здр.к или просто?

# 567
Ами ще отиде ако има кой да я вземе от вкъщи,да и плати бензина,или да я превози с БТР-а или снегорина,а пенсионирана акушерка надали ще тръгне да изражда домашно след като цял живот го е правила на работното си място по начина,по която са я учили навремето.А и ръцете на една пенсионирана акушерка вече не са така здрави и силни и могат да изпуснат детето.
Тази работа е за млади и пъргави хора,които да могат да реагират бързо при форсмажорни обстоятелства.

# 568
  • На земята, която е всъщност звезда.
Наистина ли смяташ, че някой от БХК пише тук?

Ама аз не държа да е тук. Просто си мисля, че ако имат идея за подобна промяна, е удачно да я представят публично - по какъвто начин изберат.

Така че ако знаеш къде и как са го направили и го правят, моля да споделиш с нас.

Имам чувството, че не си разбрала новината, по повод на която е пусната темата.

БХК завежда дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може свободно и сигурно да направи това, защото законодателството предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят административно-наказателна и наказателна отговорност. [/u]

Законодателството, което ограничава правото на ефективен избор на жената къде да роди, е нарушение на правото й на личен живот, обясняват от комитета.

Т.е. да преведа: делото е за нарушено право, защото въпросната жена е искала да роди с лекар/акушерка у дома, но не може, защото не е узаконено. Дори срещу заплащане.

БХК не се занимава с писане на регламенти, а с ето това:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%8 … D1%82%D0%B5%D1%82

# 569
Вселена, каква е целта на това дело? Практическата цел? Как това дело спомага за нейното постигане?

Не разбираш ли проблема, за който говоря, или се правиш на тъпа?

Какво като се узакони, ако е практическо неприложимо?

Точно такъв беше случаят в Унгария. Да, една жена я осъди за грандиозната сума от 2000 евро в Страсбург по точно същия начин, както се прави това в България. Резултатът: има регламент, според който лицензирани акушерки могат да асистират на домашни раждания. Да, ама държавата не дава лицензи...

Това го четох преди няколко години и цитирам по памет.

И кво? За това ли е борбата? Да има още едно право на хартия?

Общи условия

Активация на акаунт