БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 733
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 540
...Явно тарифата на дулите е тайна?

http://doula.bg/services/
Цена: 100 лв,  270 лв,  600 лв

# 541
Най-лесното нещо е да се създаде формален регламент, който не работи на практика. Това ли е целта?

Ние в България имаме достатъчно опит с това, преписвайки механично правила и закони.

# 542
Най-лесното нещо е да се създаде формален регламент, който не работи на практика. Това ли е целта?

Ние в България имаме достатъчно опит с това, преписвайки механично правила и закони.
За сьжаление е така.
После като вкарат и Евро като парична единица и цените скочат с 50% без да ги усетиш веднага...
И тук наложиха какви ли не закони,които за населението нямат нито полза,нито логика.Но са тук и се налага да се следват.
В ужасен свят живеем,нека не си го изкарваме на майките,които се чудят как да се спасят по свой си начин. Peace

# 543
Три деца имам и пак не бих се решила да раждам сама в къщи...ако ще и с дула... Не знам как се решават да го направят други... Аз се страхувам и сега от това да не попадна в ситуация, не за мен толкова, колкото за детето, където няма да съм адекватна да му помогна ... Предпочитам лекарите да се погрижат за мен, отколкото да разчитам на случайността ... Раждането е естествено, но навремето заради голямата смъртност са изнесли ражданията в болница, а ние сега искаме обратното  ooooh!
Това ми звучи като връщане към природата... Ок, но защо не се откажете от компютрите, от електроенергията, от лекарствата, от всичко...и да се оставите на случайността...
Навремето хората са живели 30-40 години, а сега живеем до 70-90? Кое му е лошото? ... Имало болести... И тогава е имало щом са мрели като мухи (да не говорим за родилките)...
Ако някой иска да ражда в къщи да го прави, на собствена отговорност...
Като искат домашно раждане нека да има, но трябва да има и медицински лица у дома... Линейка, която да чака ако нещо се обърка...
Раждането в Къщи не е спасение ... по скоро си мислим че е... Трябват лекари и то добри в България, акушери ... но добрите отдавна са извън страната...

# 544
Не мисля, че някой иска да си го изкарва на майките.

Но като се хвърлят усилия в дадена посока, нека те да не са някаква самоцел, а да водят до нещо работещо.

Както казах и по-рано, регламент ще направят - даже много бързо. Такъв, който изисква пет линейки да стоят пред входа, с лекари и апаратура. Ако родилката си ги уреди и си ги плати. И така - честит регламент!

Та в тази връзка аз пак ще попитам инициаторите на това съдебно дело как си представят един работещ регламент? Към какво се стремят всъщност - освен това, на хартия да има нещо.

И как смятат практически да се изгради система, в която този желан регламент да се прилага - обучение, персонал, осигуровки, стандарти и т.н.

# 545
  • На земята, която е всъщност звезда.
Не мисля, че някой иска да си го изкарва на майките.

Но като се хвърлят усилия в дадена посока, нека те да не са някаква самоцел, а да водят до нещо работещо.

Както казах и по-рано, регламент ще направят - даже много бързо. Такъв, който изисква пет линейки да стоят пред входа, с лекари и апаратура. Ако родилката си ги уреди и си ги плати. И така - честит регламент!

Та в тази връзка аз пак ще попитам инициаторите на това съдебно дело как си представят един работещ регламент? Към какво се стремят всъщност - освен това, на хартия да има нещо.

И как смятат практически да се изгради система, в която този желан регламент да се прилага - обучение, персонал, осигуровки, стандарти и т.н.

Наистина ли смяташ, че някой от БХК пише тук?

# 546
Нивото на комуникация във форума, особено в няколко негови раздела, е такова, че често се налага да се припомня темата, поставена за обсъждане. В случая тя не е кой и защо е решил да ражда вкъщи, а при наличието на такива хора, т.к. очевидно си ги има, дали има смисъл от подобен стандарт.
Личното мнение на всеки по въпроса затова, дали би се подложил на домашно раждане и като как преценява онези, които биха и го правят, в случая няма никакво значение. Колкото и хората да горят от желание да го изразят. Има си и такива теми за изява за лични схващания и предполагам, че тези теми изобилстват от безсмислени спорове досежно чуждия избор и цветисти квалификации. Нека си останат в тези теми.
Тук не зачетох конкретно пост на жена, решила или родила вкъщи. Може и да съм пропуснала- последните дни пропускам еднотипни постове, по които няма какво ново да прочета. Та може и такава да е писала, но аз не съм срещала.
По тази тема има няколко смислени поста, които дават информация по какъв начин въпросът е решен в други държави, за което благодаря на тези хора. А право да подаде жалба има всеки, който смята, че субективните му права са накърнени. Съдът е този, който решава доколко жалбата е основателна, а не разни хора, които не смятат да не упражняват подобно свое право.

# 547
  • София
Според мен тази група хора иска да се узакони раждането вкъщи с дула (не толкова с акушерка) и не разбирам защо толкова се притесняват открито да си заявят тази позиция? И примерите, които дават от чужбина са точно за такива раждания. Действат със съответните постъпки в тази насока (да се потретя на тяхна отговорност) и са щастливи и доволни с домашните си раждания, за които остава да се молим да завършват без инциденти.

Видях колко струва една дула, според мен такива трябва да са и минималните прагове за домашен акушерски пост.

Лошото е, че има и крайни екстремисти, които и дули не си наемат, а дори и прародителите ни са раждали с "баби" - жени с опит във воденето на раждания.

# 548
Наистина ли смяташ, че някой от БХК пише тук?

Ама аз не държа да е тук. Просто си мисля, че ако имат идея за подобна промяна, е удачно да я представят публично - по какъвто начин изберат.

Така че ако знаеш къде и как са го направили и го правят, моля да споделиш с нас.

# 549
А ако нещо се обърка и родилката или бебето умрат - кой ще е виновен? Майката и бащата, взели това решение за дом.раждане, дулата/акушерката - която сто на сто ще е обвинена в грешка някаква или? Някак като игра с живота ми се струва това дом.раждане и ми става още по-противно...

# 550
Да обикаля райните да раждат вкъщи?
Да, имало е такова нещо преди войната, дядо ми беше лекар от това поколение и ми е разказвал.
В момента личното ми мнение е, че хората в провинцията се грижат много повече за здравето си и защото имат чувство за недостъпност, което ги кара да търсят варианти.
Едва ли ще раждат вкъщи , още повече че предполагам че и фамилните им истории са пълни с разкази за това как на баба еди коя си , от 9 деца 'й умрели" 3 ...

Така че ако изобщо има ентусиасти за раждане вкъщи, аз също си ги представям ( извинявай,  Джуди:) от  градската среда, където има много алтернативи, информация, динамика на идеи, моди и тн. Но на мен това ми се струва изкривено и както казах и в началото на темата, ще си отрежа главата, ако феновете на домашното раждане откажат болнично, ако им бъдат осигурени нормални условия и човешко отношение.

# 551
... Просто си мисля, че ако имат идея за подобна промяна, е удачно да я представят публично - по какъвто начин изберат.

...

да, така би било най-правилно

# 552
Слабост на темата е, че в нея не участват инициатори на туй, що е поставено в пост № 1, обсъждаме все странични за идеята хора, та да пояснят какво е свършено до момента и какви и чии са били отговорите, давани досега.
Аз си позволих да попитам на два пъти- веднъж в началото и втори път- нейде към средата на темата, но нямаше кой да хвърли светлина по въпроса- преди да се подаде този иск какво е направено на местна почва, какво и от кого е обсъждано.
Простете, но наистина не ме интересува кой бил "за" и кой "против" и по какви причини принципно по отношение домашното раждане, та прескачам подобни коментари, като неотносими към темата. Ако в тях е имало нещо съдържателно по въпроса, за който следва да си пишем тук, а съм прескочила по тази причина, вероятно затова съм го пропуснала, но не прочетох такава информация. Имаше нещо за някакво предаване, но нали разбирате- някаквото спорадично предаване или репортаж никак не отговарят на въпроса ми.

# 553
  Мен наистина ме мързи да прочата всичкон написано по въпорса, затова извинете ме за лаишкия въпрос, но кой трябва да го изготви тоя регламент? Коя институция?

# 554
В първият пост доста явно си личи въпросителната на авторката, която далеч не изключва личното ни мнение за това -трябва ли да е узаконено това право на избор, а именно раждане вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт