БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 675
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Тук обаче няма данни за последствията от подобни късни аборти, като смърт, настъпили увреждания и пр. Освен това, горната граница е 6-ти месец и то при изключителни случаи като малформации, примерно.

# 526
Така че според мен фетусите имат права от момента, в който преминат през "онтогенезата повтаря филогенезата" и това е правото на живот или достойна смърт ( по медицински причини, или от инцидент)...

Горе-долу и аз така ги разбирам нещата. Жизнеспособността на плода на определен етап е съществена за това, дали го възприемам като човешко същество или като група клетки.

Затова и да се сравнява едно бебе, на което предстои да се роди съвсем скоро, с произволна безправна "част от организма", ми се вижда леко неадекватно.

Alexandria37, не, не е заради малформации - има статистика за причините. Просто не е вярно това със самоубийството. Ако ти имаш някакви данни или статистика, или обяснение за твърдението си - кажи.
Границите са различни. Пише, че в Канада няма ограничение например.

# 527
Александра, не те разбрах много добре, но според мен раждане в домашни условия, без професионална помощ и завършило със смърт на детето,  би трябвало да се разследва и преследва от закона, като углавно престъпление.

Независимо дали един фетус има права докато е такъв, родителите имат задължение да направят всичко възможно да родят в максимално безрискови за бебето условия и да му дадат максимален шанс да се възползва от най-важното си право - да живее.
Искаме, не искаме,  най-безопасните условия в момента дава болницата, лекарите, и професионалните екипи, които работят, за да се роди един човек  безпроблемно.

Да, майка му може да предпочита да роди в сеното, в съпровод на девически хор и блеещо агне, но трябва да е наясно, че такъв избор уваличава рисковете за нейното дете и намалява шансовете му за живот. И съответно, ако го е приела като избор да е наясно и с последствията.

# 528
  • София
Orchid, аз пък се притесних за твоя психически статус, чесно!
Бременността и раждането  не са болест. Радвам се, че повечето развити страни включително и тази в която живея са разбрали това.

Никъде не твърдя, че бременността и раждането са болест, а само че при толкова належащи проблеми в тази страна, се занимаваме с глупости. Само толкова. С регламент или без шепата жени пак ще си раждат вкъщи. А относно моя психически статус - слава богу, че такъв е и психическият статус на 95 % от женското население в детеродна възраст , а именно - невъобразимо по-важно е да имам здраво изродено бебе отколкото в каква точно поза ще раждам, дали ще слушам мантри и ще си паля ароматни свещички. И за секунда не мога да си помисля да подложа на риск, дори и минимален, живота на едно неродено бебе, поради чиста проба мой егоизъм. Не твърдя, че това не може да се случи и в болница, но поне там има някакъв шанс да се реагира навреме и да се поправят нещата. А вкъщи на дивана или във ваната, при евентуални усложнения, кой ще ти помогне? Дулата? Линейката, която ще дойде след 1 час? ЧесТно?

# 529
Темите в Клюкарника се изкривяват и обезсмислят, да не ползвам по- силни, но по- правилни изрази, нейде след 10-15 страници. Навиват се едни и същи доводи. Тази не прави изключение. Сега пък и психопрофили взели да правят... Simple Smile

# 530
  • София
Аз вече съм писала и в другата тема. Първи частните клиники ще запълнят пазарната ниша. В много от тях има опция да родиш с дула, да родиш вагинално след секцио, да ти угаждат на желанията, разбира се в рамките на минималния риск. Въпросът беше всичко това да е еднакво достъпно и безплатно. Възможно ли е и кога ще стане, времето ще покаже, но според мен има едни изгубени години, в които нищо не се направи. Популяризирането на идеята до момента обслужва йога студиото на една активистка, рекламира ролята на дула на друга активистка, трета се подвизава по телевизиите.....Няма лоби сред лекарите и в парламента, няма преговори, няма нищо съществено и...... хоп-троп дело.  ooooh! И сега под натиск ще трябва да се твори нещо, което не е ясно дали ще бъде битка с бюрокрацията, както вече се писа или закон, който наистина да регламентира права на родилката да роди в дома си.

Отговорностите са много размито понятие, особено предвид естеството на процеса и там едва ли еднозначно може да се дефинира.  Peace

Аз това им се чудя на тези активисти - със сигурност могат да си намерят частна клиника, където да им мирише на вкъщи, с бащи, майки, дули, гурута и т.н. присъстващи хора. При това положение защо трябва нещата да се случват точно вкъщи, където няма никаква техника?
И тези претенции няма как да бъдат безплатни, не мисля, че е редно ЗК да покрива домашен акушерски пост.
Ако все пак имат желание за това, и възможност да си платят (защото и дулите, които си наемат, не са безплатни в никакъв случай, даже ако може да ни кажат каква е тарифата на една дула?) - да не търсят отговорност от медицинските лица в случай на нещастие, не дай Боже. Рискът им е осъзнат и информиран.

# 531
  • в здрача
Ох, положението е такова, че има много закрити болници. Има населени места само с личен лекар. Места дори без личен лекар. Има глад по болниците за доктори, за сестри, за акушерки. Акушерките не стигат да се покрият местата. Не че няма реално такива, просто малка част от тях работят по професията си в БГ.
Реалността в местата с отдалечените от болница градчета и села е, че като наближи термина бременната се запътва към най-близката болницата /която може да е на 100 км/ и остава там в пред пред родилна стая докато роди. Ако не отиде навреме /няма в момента възможност, неправилно е изчислен термина или раждането подранява/ се обаждат за линейка и често докато дойде линейката жената си е родила у тях. Линейката взема бебето и майката и ги откарва до болницата.
Именно за тези случаи би било чудесно да има регламент  за домашно раждане. Да има една акушерка /дори от местната болница/, която да обслужва определени по-отдалечени райони, със специален автомобил, с който при необходимост да закара родилката в болницата.
Това се случва адски често и то не на хора, които така са си решили слушайки някакви гурута или чели нещо си из нета.

# 532
Така че според мен фетусите имат права от момента, в който преминат през "онтогенезата повтаря филогенезата" и това е правото на живот или достойна смърт ( по медицински причини, или от инцидент)...
На сьщото мнение сьм,даже мисля,че още от самото зачеване този организьм носи в себе си дух и смисьл.
Някои хора не разбраха,че законите не покриват личното ми мнение по вьпроса.
Orchid, аз пък се притесних за твоя психически статус, чесно!
Бременността и раждането  не са болест. Радвам се, че повечето развити страни включително и тази в която живея са разбрали това.

Никъде не твърдя, че бременността и раждането са болест, а само че при толкова належащи проблеми в тази страна, се занимаваме с глупости. Само толкова. С регламент или без шепата жени пак ще си раждат вкъщи. А относно моя психически статус - слава богу, че такъв е и психическият статус на 95 % от женското население в детеродна възраст , а именно - невъобразимо по-важно е да имам здраво изродено бебе отколкото в каква точно поза ще раждам, дали ще слушам мантри и ще си паля ароматни свещички. И за секунда не мога да си помисля да подложа на риск, дори и минимален, живота на едно неродено бебе, поради чиста проба мой егоизъм. Не твърдя, че това не може да се случи и в болница, но поне там има някакъв шанс да се реагира навреме и да се поправят нещата. А вкъщи на дивана или във ваната, при евентуални усложнения, кой ще ти помогне? Дулата? Линейката, която ще дойде след 1 час? ЧесТно?
Разбира се.За тези условия в Бьлгария не може човек дори да си помисля за алтернатива.
Но пьк в бьлгарските болници се случват неща,които не са характерни за 21 век и за една ЕС страна.
Затова рискьт там да родиш здраво бебе или майката да остане жива да му се радва е голям.

Да искаме нещо нормално и биологично естествено (както например е дефекацията) да се заплаща като назидание е дискриминиращо и неморално.Затова подобни желания на граждани от ЕС нямат изява и дьржавата ги е уредила сьс закон.

Да се абортира плод с малформации в напреднала седмица по чие желание става?
Пак на майката и само на майката.Единствено,че и медицината е в консенсус с това желание на майката защото приоритет от 1945 година е останал неписания закон за ограничаване на инвалидите.
Някои хора го вьзприемат като "добра услуга" на лекарите,други го осьзнават като геноцид над увредени деца.

Цитат
При това положение защо трябва нещата да се случват точно вкъщи, където няма никаква техника?
Жените не могат да раждат без техника ли?

# 533
  • София
Но пьк в бьлгарските болници се случват неща,които не са характерни за 21 век и за една ЕС страна.
Затова рискьт там да родиш здраво бебе или майката да остане жива да му се радва е голям.

bouquet, именно случаите, на които се наслушах, вкл. от медицинското съсловие ме накараха да се стискам за престилката на моя корифей, който искаше да извади бебето ми 3 седмици по-рано, защото излизал в отпуск  Shocked, то било голямо и на термин и без това щяло да е за секцио  Close. Добре че майка ми има малко повече ум от хоромонално натоварената си дъщеря, защото за малко да допусна тази глупост ...

# 534
  • София
Виж сега, ни съм лекар да знам как се реагира при спешност, ни съм гуру да бая в такива ситуации, просто съм чувала за усложнения. Това, което казвам е, че рискът вие си го поемате и не би трябвало да търсите отговорност от никого в подобна ситуация.
И дано го регламентират скоро, че вече нахални ставате, държавата ще съдите. Искайте си среща директно с бате Бойко, може да ви се получат нещата, пак казвам на ваша си лична отговорност.

п.п. И кажи каква е тарифата на една дула ако не е тайна, че ми е интересно.

# 535
  • На земята, която е всъщност звезда.
Ох, положението е такова, че има много закрити болници. Има населени места само с личен лекар. Места дори без личен лекар. Има глад по болниците за доктори, за сестри, за акушерки. Акушерките не стигат да се покрият местата. Не че няма реално такива, просто малка част от тях работят по професията си в БГ.
Реалността в местата с отдалечените от болница градчета и села е, че като наближи термина бременната се запътва към най-близката болницата /която може да е на 100 км/ и остава там в пред пред родилна стая докато роди. Ако не отиде навреме /няма в момента възможност, неправилно е изчислен термина или раждането подранява/ се обаждат за линейка и често докато дойде линейката жената си е родила у тях. Линейката взема бебето и майката и ги откарва до болницата.
Именно за тези случаи би било чудесно да има регламент  за домашно раждане. Да има една акушерка /дори от местната болница/, която да обслужва определени по-отдалечени райони, със специален автомобил, с който при необходимост да закара родилката в болницата.
Това се случва адски често и то не на хора, които така са си решили слушайки някакви гурута или чели нещо си из нета.

Peace Същото си го мислах преди ден, когато някой спомена, че от дом. раждане щели да се възползват предимно в големите градове, но не го писах, защото не ми се влизаше в спорове.

# 536
Виж сега, ни съм лекар да знам как се реагира при спешност, ни съм гуру да бая в такива ситуации, просто съм чувала за усложнения. Това, което казвам е, че рискът вие си го поемате и не би трябвало да търсите отговорност от никого в подобна ситуация.
И дано го регламентират скоро, че вече нахални ставате, държавата ще съдите. Искайте си среща директно с бате Бойко, може да ви се получат нещата, пак казвам на ваша си лична отговорност.

Няма нахално нищо тук.
Това са европейските закони и ще бьдат  наложени и на Бьлгария.
На Бойко Борисов сьщо му казват от горе какво да прави,той сам не взима решения. Simple Smile
Така,че спокойно.Няма нужда от нерви и обиди в темата.
И няма значение колко хора и кьде ще се вьзползват.Законите не се правят,за да се вьзползва някой,а за да има контрол.Има закони,които дори не знаете,че можете да употребите в своя полза. Peace

# 537
...Някои тук обаче дьржат то да има други права,за да може тези,които искат да раждат по различен начин от техния да бьдат наказвани най строго.Например,ако дрьзнат и успеят да родят здрави деца,да им ги взима дьржавата и да ги дава на други да ги отглеждат с по "нормално" мислене.
...

ти нещо съвсем изкукурига
какви са тези неща и откъде ги измъдри

...
аз пак питам - къде остават правата на бащите върху нероденото дете?
и аз това се питам понякога
особено след мъртвото домашно раждане миналата година с активното участие на таткото
да не говорим, че ако бременната и родилката се смятат за неадекватни и неподлежащи на съдебно разследване, той не попада в тази категория

Току-що изгледах предавамнето на М.Вачкова за неасистираното раждане в къщи - тази с йогата Роси ли е Мег?
Какво е станало с тази Цвети след трагедията - поне затворили ли са онзи откачен сайт Родилница?
Росица е йога-дамата
сайтът не е затворен
но форумът беше разчистен и заключен веднага след случката
за Цвети знам само, че отново чака бебе, а може вече и да се е родило
подробности не знам, освен че до такава степен е промита, че продължава да поддържа връзка с хората, подстрекаващи я да "не си разваля рахата"
и понеже и тук изкача въпросът за бащата си представих ако аз постъпя като нея после моят 1/2 как би реагирал
но хората са различни

# 538
  • София

Няма нахално нищо тук.
На Бойко Борисов сьщо му казват от горе какво да прави,той сам не взима решения. Simple Smile

Нищо обидно не съм казала.
Защо не си организирахте една работна среща с премиера заедно с лекарски представители, и да се обсъждат нещата по същество, ама не - по-добре дай веднага да съдим държавата.
Някой от вас свърза ли се изобщо с хората, които правят законите? Да отидете с конкретни предложения работещи за промяна, която желаете?

Явно тарифата на дулите е тайна?

# 539

Няма нахално нищо тук.

Нищо обидно не съм казала.
Защо не си организирахте една работна среща с премиера заедно с лекарски представители, и да се обсъждат нещата по същество, ама не - по-добре дай веднага да съдим държавата.
Някой от вас свърза ли се изобщо с хората, които правят законите? Да отидете с конкретни предложения работещи за промяна, която желаете?

Явно тарифата на дулите е тайна?

Нямах предвид теб за обидите,извинявай Peace Слях си постинга.
Тези решения се налагат отгоре,защото БГ по принцип е в разрез с много конституционни и европейски закони и явно няма намерение дори след подписване на договорите през 2006 година (вече минаха 6 години) да промени нещо в практиката си.

Общи условия

Активация на акаунт