БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 322
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 705
  • Пловдив
За съжаление нивото на журналистите е тема на друга тема.  ooooh! За обективност и ясно формулиране на мисъл.....изобщо не може да се говори. По същият начин са написани и статиите за смърт в болницата, неясно, без конкретни подробности, но на тях пък се вярва безусловно.  Rolling Eyes Но във всяка такава публикация да се търси конспирация е малко несериозно.  Stop

# 706
  • София
Ох, тия хора... За какво си правят експерименти с живота на дете? Горкото. Като е започнало раждането, за какво са седели в тях, вместо да тръгнат към болница? Идиоти  ooooh!

# 707
В другата тема писах, че е въпрос на време това да се случи пак и пак. А с достатъчен брой домашни раждания съвсем скоро ще имаме и починала майка. Предвиждам поне един случай в близките пет години, най-вероятно от кръвоизлив.

Ето затова си има монитори за сърдечни тонове- да се види дали бебето е добре и ще издържи на раждане, щото то не е перфектна система, може и да не издържи...

А в другата тема за раждане у дома, в алтернативния, да си признаят, че са избрали да се занимават с нещо опасно и смъртоносно и да дадат няколко полезни линка за справяне с непреодолима скръб с избрани психологически или окултни методи. Може и с масажи, акупунктура, айахуаска или псилоцибе...

# 708
  • София
Очакваш хора, според които бебето избирало да умре, да си признаят такава грешка...

# 709
При едно естествено раждане намесата на лекар в самото израждане е минимална,дори никаква.Повече присьствие отколкото някаква дейност.
Цялата работа извьршва родилката с помоща на акушерката.
При секцио е друго.Там акушерката не оперира,а лекарят.Понеже си родила и двете си деца сьс секцио,предполагам от това се поражда и вьпросьт ти. Peace

Да де - аз това питам - акушерките са целите в бяло ли? Тъй като изглежда не си стъпвал в българска болница скоро, ще те информирам, че по-нисшия персонал обикновено е по-груб, невъзпитан и алчен. Това, че в момента лекарите са на показ и всичките грешки са "лекарски", не води механично до извода, че останалите са безкрайно компетентни и грижовни.

И сам можеш да намериш разкази за крещяща некомпетентност, проявена от акушерки при домашни раждания.

Тъй че ако всички са тъй лоши, кой ще асистира?

По въпроса за секциото - и десет деца да родя така, пак ще знам повече за майчинството от един мъж все пак. Wink

# 710
  • София
Всички грешки са лекарски, защото лекарят е отговорен за нарежданията, които дава, както и за действията на средния медицински персонал. Сестрата/акушерката трябва да изпълнят инструкциите на лекаря. Ако лекарят търпи грубостта на персонала към "своя" родилка, значи не е упражнил правомощията си и това бие по името му. Средният и нисш медицински персонал се държи според това, което очакват лекарите, и съм била свидетел лично как една и съща сестра се държи безкрайно добре с пациент на един лекар и ужасно с пациент на друг лекар. Просто единият скръцва със зъби и всичко е като по конец.

# 711
Т.е. една акушерка/сестра/санитарка няма никакви отговорности. Не го знаех.

# 712
Акушерките имат един дефект, който в БГ не се проявява толкова, щото има много стриктни регулации да се подчиняват на лекаря. Но дори и тук някои от тях са достатъчно самоуверени, че да ти приложат акушерски методи, с които ще те изродят, но не знам дали ще е оптимално. Акушерките наистина специализират в максимално близко до нормалното раждане, съответно ако нямат стрикти параметри, могат да се опитват да го постигнат дори тогава, когато не е оптимално. Могат да те измъчат с окситоцин, имат си и други методи, да не говорим, че едва ли ще ти назначат упойка.

За лекаря раждането е доста по-абстрактно, не му пука за природата, важното е да е добре всичко и накрая процесът може да се случи доста по-хуманно. Баба ми беше акушерка, те страдат от един дефект, мислят си, че от всичко разбират, защото действително пипат най-близо до основното събитие, ама дали това води до разбиране е друг въпрос.

Пример: бебе с лоши тонове, акушерката вика- сега ще ти спестя секциото, ама за това спестяване включва яко системата и действително постига раждане. Добре че има монитор за тонове, за да се разбере дали в крайна сметка ще стане раждане на живо бебе или нещо друго...

Да, при нормално раждане акушерката "пипа", лекарят стои и гледа, ама точно ей това гледане е най-важното, защото може да разпознае проблем навреме и да жертва "естественото" в името на доброто.

# 713
Статията е написана по такъв начин, че просто не мога да разбера какво казват! Това не е журналистика, не знам и аз какво е!
Как така "опит" за домашно раждане, след като цялото раждане е протекло в дома? Уж бебето се е родило мъртво, а родителите са се обадили на 112 няколко часа след раждането. Всъщност, в това донякъде може би има логика.
Дано да се изясни какво точно е станало, а най-много ми се иска случаят да е измислица с цел сензация, както беше историята с нахапания от кучета старец.

# 714
Всички грешки са лекарски, защото лекарят е отговорен за нарежданията, които дава, както и за действията на средния медицински персонал. Сестрата/акушерката трябва да изпълнят инструкциите на лекаря. Ако лекарят търпи грубостта на персонала към "своя" родилка, значи не е упражнил правомощията си и това бие по името му. Средният и нисш медицински персонал се държи според това, което очакват лекарите, и съм била свидетел лично как една и съща сестра се държи безкрайно добре с пациент на един лекар и ужасно с пациент на друг лекар. Просто единият скръцва със зъби и всичко е като по конец.

Е при мен не сработи тази схема, въпреки че бях "нечий" човек. Държаха си се както си се държат, да не говорим, че акушерките имат доста голяма свобода на действие, която добре че е регулирана доста изкъсо в БГ.

Имаше наскоро новини от Великобритания, където за по-евтино има практики само с акушерки и където дори родилката да крещи и да се моли, няма интервенции, дори това да е в нейна и на детето вреда. Тези практики, които в БГ се смятат за бели и добри, имат доста лоши резултати и доста драматични случаи, в които в името на естественото се жертва доброто.

# 715
Статията е написана по такъв начин, че просто не мога да разбера какво казват! Това не е журналистика, не знам и аз какво е!
Как така "опит" за домашно раждане, след като цялото раждане е протекло в дома? Уж бебето се е родило мъртво, а родителите са се обадили на 112 няколко часа след раждането. Всъщност, в това донякъде може би има логика.
Дано да се изясни какво точно е станало, а най-много ми се иска случаят да е измислица с цел сензация, както беше историята с нахапания от кучета старец.

Не, раждането е започнало в 2 часа, продължило е 4 часа- докъм 6, а обаждането на 112 е от 5:59. Тоест не са се обадили в началото, което значи, че са искали да се случи у дома.

# 716
Категорично против това да става с пари от здравна каса. Не искам парите ми за здравни осигуровки да отиват за обезпечаване на ражданията вкъщи. Жените, решили да го правят да си обезпечат процедурата сами и да носят отговорност за това, което се случва. Не вярвам, че в България на този етап има готовност за подобни практики, смешно е да се сравняваме с Холандия и други бели държави с традиции и опит в подобни начинания. Всеки е свободен да избира, не ме вълнува как избират да раждат другите, стига това да не ме засяга финансово и да не ми вреди по някакъв начин.

# 717
Жалко за детето.  Sad Това за мен показва,че има нужда от регламент, те няма да спрат да раждат по домовете си без него. Един регламент, ако се прилага, може и ги държал по изкъсо.

За мен историята ще се развие така ": ще се появи един регламент, а изискващите го ще пропищят, че им се ограничават правата и няма да го спазват, но се надявам поне да им се търси отговорност за това.

# 718
  • София
Още подробности:
Цитат
При нас единствените обяснения, който е дала е, че така се е случило. Била е съветвана от женската консултация, заради това, че менструацията й е нередовна най-вероятно не е терминът 17 октомври, а е 17 ноември и тя решила да изчака малко и най-накрая родила в къщи.

http://www.focus-news.net/?id=n1716622

# 719
  • София
Мамасита, нямах предвид буквално нечий човек, а пациент, за когото конкретният лекар е лекуващ лекар, и неговото име е на медицинския лист. Като във всички професии, и тук има лекари, които успяват да наложат авторитет и да изискат качествена работа, а други или нямат тези качества, или са по-мърляви и като професионалисти.

Т.е. една акушерка/сестра/санитарка няма никакви отговорности. Не го знаех.

Има отговорности, но в рамките на своите правомощия като решения, които може да взема, но основното е да изпълнява нарежданията на лекаря. Когато подчиненият сбърка, отговорен е неговият пряк ръководител, който от своя страна може да му наложи санкции или похвали, пак в рамките на правомощията си.

Когато нещата са добре разписани като процедури и се спазват, навсякъде нещата вървят по-леко и се знае кой кой е и какво прави.

Общи условия

Активация на акаунт