БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 934
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 005
  • В царството на игрите:)
С Диването сме писали заедно и да, аз не споменах глобите, които ще плащаме от джоба си...Гротескно е направо!!!! Rolling Eyes

# 1 006
Признавам си, че не съм запозната с дейността на БХК - сигурно имат и по - сериозни каузи, но тази определено ме учудва #Crazy

Ами, как да го кажа по-меко. БХК основно се занимава с правата на ромите. Simple Smile

Пък ако някой очаква, че БХК ще задели част от сумата, която родината ни ще заплати от нашите джобове за асистирано домашно раждане... жестоко се лъже.  Grinning  Или пък, че това ще накара родните управници да пишат нови закони, ами, не вярвам...

# 1 007
  • На земята, която е всъщност звезда.

БХК отново съди държавата за зловеща смърт на дете в „дом“:

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/10/04/bhk-otnovo-sydi-dyrjava … dete-v-dom.169799

# 1 008
Излиза, че ни изнася само, когато търсим собствените си права... Чуждите права не ни интересуват... Колко пъти България е осъждана в ЕСПЧ? Колко пари са изплатени от данъкоплатците? Едва ли някой знае точно цифри и едва ли някой се е интересувал до сега... НО... някой искал да ражда вкъщи и държавата щяла да плати едни пари, че не зачита правата му - аууу, какъв ужас... Аз не съм много наясно дали БХК самосиндикално са решили да съдят България или го правят от името на родилка, на която е отказано раждане с медицинска помощ в домашни условия... Кой/коя от вас би се отказал/а да съди държавата, ако сметне, че правата са му/й нарушени, само за да спести едни пари на данъкоплатците? Ама честно...

# 1 009
  • На земята, която е всъщност звезда.
Аз бих съдила Бг навън, ако не получа справедливост.

# 1 010
  • София
Бебето било мъртво от 3 дни:

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5283931

# 1 011
  • До хладилника, който обичам

Темата стана поредната "за" ли сме или "против".  Whistling На мен наистина ми беше интересно как подобна идея може да се реализира у нас, и конкретно от къде трябва се тръгне като начало....ама явно никой няма и идея за това, нито активистки, нито лекари, нито пък някой от тук пишещите. Вече си мисля, че и да осъдят страната, пак нищо няма да се промени.  Thinking

В новините на БНТ имаше пак по темата, с интервю от зам. председателката на "Родилница" и ак.Тони Калушкова, зам.председател на Асоциация на българските акушерки:

Нели Мутафова - зам.-председател на сдружение "Родилница": "Най-общо прекалено сме започнали за вкарваме машини и технократско отношение. Няма време персоналът специално акушерките да обръщат персонално внимание. Отделно, че има натиск финансов, давайте по-бързо и има и неразбиране, защото голяма част от персонала, който води ражданията, е мъжки."

Затова все повече бъдещи майки прибягват до опити да раждат вкъщи, въпреки че нямат подкрепата на медицинско лице. И затова от "Родилница" настояват да се регламентира помощта на лекар или акушерка.

Тони Калушкова - зам.-председател на Алианс на българските акушерки: "По света домашните раждания са тези, при които има нормална бременност, оценен е рискът и това не е просто една жена е решила да си ражда в къщи".

Във Великобритания, Франция, Унгария, Холандия и Белгия раждането в къщи с акушерка е разрешено, ако майката е здрава. В Англия дори разходите се поемат от касата. Но освен обучени кадри и сериозни застраховки, има строги изисквания при нужда за бърз превоз до болница.

Тони Калушкова - зам.-председател на Алианс на българските акушерки: "Ние смятаме обаче, че реалистичната ситуация у нас в България е да се обособят такива сектори към родилните отделения в болниците, това би могло да се направи, които да наподобяват обстановка близка до домашната."

http://bnt.bg/bg/news/view/88732/za_rajdaneto_v_domashni_uslovija

Тоест, самите акушерки са отворени към такъв тип раждане, но - ако е регламентирано и законово съобразено, защото иначе никой не иска да си слага главата в торбата.

Честно?  Tired Имаш ли представа какво става с труп след 3-дневен престой? Това и в новините на БНТ го чух днес, но приех, че е техническа грешка вместо "3 часа", както съобщиха по другите медии.

# 1 012
Аз бих съдила Бг навън, ако не получа справедливост.

Аз също... И го правя... И бих го правила винаги, когато преценя, че съм в правото си... Скоро очаквам някой да съди държавата и заради липса на опция за домашно образование... Мен това не ме касае, защото нямам възможност да уча децата си вкъщи, но подкрепям с две ръце хората, които имат възможност и желаят да обучават децата си в домашна обстановка или не желаят да ги дават на детска градина от 4-годишна възраст...

# 1 013

Да , чух го това в новините , но не се ли разбира от външния вид ? 3 дни са много време ...
Или е било мъртво в нея 3 дни ? Shocked Shocked Shocked

# 1 014
  • София
А "природозащитниците" от БХК не могат ли също да бъдат дадени под съд? За антидържавна дейност, примерно.

Честно?  Tired Имаш ли представа какво става с труп след 3-дневен престой?

Зависи къде и как е бил съхраняван. Освен това, не съм аз автор на статията.

# 1 015
ОМ, тук също домашното раждане е по-евтино.  Peace

Не знам как е при теб,аз взех даден по-назад пример.
Според математиката,която аз съм учила 2400 е повече oт 2000- има 400 евро разлика,т.е. доплащане,което желаещият си покрива допълнително от задължителната застраховка.
Като става дума за спестяване може да се спести от престоя в болницата и излишните манипулации.

Май не ти е ясно колко излиза на касата един 5 дневен престой на родилка в болница.Над 7000 евро плаща касата за една родилка,дете и престой.

Теоретично домашното излиза евтино-няма сграда,разходи по нея,поддръжка на техника и т.н.Но евтиното излиза понякога скъпо.
В края на краищата никой не го интересува колко излиза на касата,а колко трябва да се бръкне,за да получи нещо извън болницата.И в примера,който ти даде това са 400 евро отгоре.

# 1 016
  • В царството на игрите:)
Излиза, че ни изнася само, когато търсим собствените си права... Чуждите права не ни интересуват... Колко пъти България е осъждана в ЕСПЧ? Колко пари са изплатени от данъкоплатците? Едва ли някой знае точно цифри и едва ли някой се е интересувал до сега... НО... някой искал да ражда вкъщи и държавата щяла да плати едни пари, че не зачита правата му - аууу, какъв ужас... Аз не съм много наясно дали БХК самосиндикално са решили да съдят България или го правят от името на родилка, на която е отказано раждане с медицинска помощ в домашни условия... Кой/коя от вас би се отказал/а да съди държавата, ако сметне, че правата са му/й нарушени, само за да спести едни пари на данъкоплатците? Ама честно...
Ааа, не така...Уважавам желанието на хората да си търсят правата, но извинете ме, да плащам защото някой си не иска да се възползва от услугите на държавата, които така или иначе съществуват, не съм съгласна..Не мога да плащам за всяка прищявка и гевезелък хрумнал му на някой...И какво пречи да си плати на акушерка или на лекар на ръка и да ражда вкъщи? И без това пари се дават.../Аз съм родила две деца без да платя и лев, но това е друг момент/Ами да си дават и да си родят вкъщи, но тези ,които съдят и които недоволстват не искат така. Те искат системата да е регламентирана не за друго, а защото искат някой после да е отговорен, когато нещо се обърка.Хем им се иска, хем не им стиска #Crazy Нека не бъркаме гевезелъците с правата на човека Rolling Eyes
А що се отнася до другата тема - работила съм доста време с деца в  чужбина. Във Франция децата тръгват от 3 ГОДИНИ на училище и е задължително, но не знам някой французин да е съдил държавата за това!!! Боже, и тази лудост ли се задава Thinking Praynig Thinking

# 1 017
Ааа, не така...Уважавам желанието на хората да си търсят правата, но извинете ме, да плащам защото някой си не иска да се възползва от услугите на държавата, които така или иначе съществуват, не съм съгласна..Не мога да плащам за всяка прищявка и гевезелък хрумнал му на някой...И какво пречи да си плати на акушерка или на лекар на ръка и да ражда вкъщи? И без това пари се дават.../Аз съм родила две деца без да платя и лев, но това е друг момент/Ами да си дават и да си родят вкъщи, но тези ,които съдят и които недоволстват не искат така. Те искат системата да е регламентирана не за друго, а защото искат някой после да е отговорен, когато нещо се обърка.Хем им се иска, хем не им стиска #Crazy Нека не бъркаме гевезелъците с правата на човека Rolling Eyes
А що се отнася до другата тема - работила съм доста време с деца в  чужбина. Във Франция децата тръгват от 3 ГОДИНИ на училище и е задължително, но не знам някой французин да е съдил държавата за това!!! Боже, и тази лудост ли се задава Thinking Praynig Thinking

Ама права си, що ще си търси някой правата... Я давайте пари на ръка на черно и си гледайте работата... После да няма, ох, ах, някаква раждала вкъщи, с лекар раждала, то е незаконно, то е не знам какво си... Същото като вписването на несложени ваксини, същото като сурогатното майчинство на черно и т.н. и т.н.

# 1 018
  • София
Аз се чудя къде са тези жени, които толкова са приритали да раждат вкъщи? Има ли такива? Защо не се включат да си обяснят мотивите? Не че са длъжни, ама ей така, от куртоазия. Може пък и да ги разберем. Или пък такива, които вече са родили вкъщи.

Иначе клипчета в you tube всички сме гледали. Потресаващи са!

# 1 019
А какво пречи същата акушерка, която ще води домашното раждане, да води това раждане в болница, където може да се реагира много по-бързо, ако се наложи?
Добре,че дойде и този вьпрос.
Това сьщо е добьр вариант и се ползва масово в ЕС.
Раждането проти4а само с акушерката и роднини по желание и при спешност се взимат необходимите мярки.
Само трябва дефинициите за "спешност" в БГ да се изравнят с тези по света.

Почти съм сигурна, че в момента потъмненото е факт. И според мен е много добър вариант, да не кажа идеален за тези жени, които не искат около тях да има лекари, освен при спешен случай.  Защо е целият този шум, вместо да се възползват от този вариант?

По принцип е така,дори няма и винаги дежурен лекар,а такъв на разположение-т.е. седи си в къщи или е в града(ако е малко населеното място)и при нужда го вземат.
В големите болници процедират по друг начин,но там е вариант за избор на тези,които не могат без лекар.
Роднини обаче допускат само някъде.

Общи условия

Активация на акаунт