БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 791
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 050
В момента по Нова ТВ коментират домашното раждане.

# 1 051
  • Плевен
Аз последно не мога да разбера всъщност какво искат да се разреши - домашно раждане с дула или домашно раждане с акушерка. Защото ми се струва, че едни майки искат да им се разреши да имат избор дали да раждат в болница или вкъщи, но как точно ще стане дори и на тях не им е ясно.

# 1 052
...
 Освен София и Пловдив (където наистина става дума за 3-4-5км)  има и други населени места. На колко км от Чипровци има болница например? Пътат до там как е?...

Т.е. ти не предвиждаш възможността майката да има достатъчно акъл в главата и да уреди раждането си на място, достъпно до болница? И в крайна сметка, при разработването на закона, може да се включи и препоръка за близост до болнично заведение. От друга страна, силно се съмнявам всички да се юрнат да раждат по домовете си, още повече далеч от болници. Нали осъзнаваш, че ще са единици жените, които ще се възползват от това?

За Чипровци - като забременее там жена, какво да прави, да слиза в Монтана и да стои до раждането ли? Защото винаги, през всеки един ден от тази бременност може да се случи нещо спешно, нали? Иначе е на около 40 мин. е от болницата в Монтана, ако караш с всички органичения, за линейка към 25 мин., пътят е сравнително нормален, няма задръствания, чисти се редовно.

Аз последно не мога да разбера всъщност какво искат да се разреши - домашно раждане с дула или домашно раждане с акушерка. Защото ми се струва, че едни майки искат да им се разреши да имат избор дали да раждат в болница или вкъщи, но как точно ще стане дори и на тях не им е ясно.

Акушерка.

# 1 053
  • Sofia
Избягвам да се включвам в подобни дискусии, защото ми е трудно да погледна от гледната точка на привържениците на противната на моята теза.
Аз съм за правото на избор на родилката дали да роди вкъщи или в болнично заведение, но при спазване на изключително висок медицински стандарт и с предварително лекарско разрешение.

Искам обаче да споделя моето принципно мнение по друг въпрос.
Защо се приема априори, че българската система на здравеопазване е лоша (говоря за система, а не за конкретна организация).
Помислете дали чуждата практика за минимална лекарска намеса при раждане не е продиктувана именно от икономически причини (все пак там лекарите не получават по 1000 евро заплата) и поради това се залага на водене на раждането от по-ниско квалифициран персонал.
Ще дам пример в областта на детското здравеопазване /нека живеещите навън да кажат дали съм права/ - в много страни достъпът до педиатър е силно ограничен, като ежемесечните консултации са непознати. Това пак е по икономически причини.

# 1 054
точно това мислех да пиша снощи, сега ме подсети
лекарите взимат мин 5000евро, затова трудът им се цени и не се хабят напразно
именно затова повечето интервенции се поемат от сестри и акушерки, които взимат макс наполовина заплата
и именно затова в БП екипите не са от лекари, а от сестри (мъже, жени) и парамедици
те те поддържат и после лекарят те чака в операционната или интензивното да си свърши работата
няма такива смешки като в БГ такъв скъп кадър да обикаля с линейки

прдполагам, че и в БГ ще стане така с течение на времето

# 1 055
По принцип по-нискоквалифицирания персонал върши мръсната работа,а по-висшестоящите,които носят отговорността обират парите-това е във всяка област,не засяга само медицината.

# 1 056
не знам как е в Германия, но в Швеция и Дания отдавна сестрите имат доста големи правомощия
напр може да правят съвсем леки операции и  да изписват медикаменти
за мръсната работа си имат подсестри (това буквално преведено, не знам дали има термин на бълг.)

# 1 057
  • Бургас
не знам как е навън, но все пак, ако нещо се обърка в хода на едно раждане, лекарите и апаратурата са на място в болницата и може да се реагира бързо.

колкото пък до това:

Т.е. ти не предвиждаш възможността майката да има достатъчно акъл в главата и да уреди раждането си на място, достъпно до болница?
щом като някой може да реши, че раждането е толкова естествено нещо, че съпругът да акушира, какво въобще да си говорим....за мен това са болни мозъци и ако има някаква законова промяна, то тя трябва да е именно такава, че да защитава бебетата от откачените им родители  Confused
и въобще не мога да разбера що за дивотия е това. утре някой може да реши, че иска да му махат апандесита в къщи. то едно време и операции по къщите са се правили

# 1 058
...
Т.е. ти не предвиждаш възможността майката да има достатъчно акъл в главата и да уреди раждането си на място, достъпно до болница? ...

тя и Цвети живеела на 5мин пеша от ТК
това и помогна единствено да занесе там мъртвото бебе

# 1 059
_az_, като нямаш право на медицинско лице, ще си акушираш и сам. Нали това е идеята, да има регламентирано присъствие на мед. лице.

W'A'S'P', може ли линк?

# 1 060
не знам как е навън, но все пак, ако нещо се обърка в хода на едно раждане, лекарите и апаратурата са на място в болницата и може да се реагира бързо.

колкото пък до това:

Т.е. ти не предвиждаш възможността майката да има достатъчно акъл в главата и да уреди раждането си на място, достъпно до болница?
щом като някой може да реши, че раждането е толкова естествено нещо, че съпругът да акушира, какво въобще да си говорим....за мен това са болни мозъци и ако има някаква законова промяна, то тя трябва да е именно такава, че да защитава бебетата от откачените им родители  Confused
и въобще не мога да разбера що за дивотия е това. утре някой може да реши, че иска да му махат апандесита в къщи. то едно време и операции по къщите са се правили
Абсолютно! Ако се наложи спешно кръвопреливане какво правим? Как се интубира бебето извън болница? Или доктора ще носи и кувьоз, за всеки случай?

# 1 061
Това поне 10 страници назад го попитах, но нямаше отговор.
Сега нали изреждаме плюсовете на дом.раждане - за**и ги минусите... ooooh!

# 1 062
  • Бургас
_az_, като нямаш право на медицинско лице, ще си акушираш и сам. Нали това е идеята, да има регламентирано присъствие на мед. лице.

W'A'S'P', може ли линк?
doh как не се сетих. то явно целта на мероприятието е да родиш в къщи и да се похвалиш в някой форум, не да родиш здраво бебе

# 1 063

http://btvnews.bg/308077858-Rajdane_v_domashni_usloviya_zavarshi … fatalen_kray.html
"32-годишна жена с мъртво бебе на ръце се появява пет минути преди полунощ в събота в болница "Света София". Родила в дома си, недалеч от здравното заведение. Детето не дишало още тогава. Лекарите само установяват смъртта."

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=886503

# 1 064
И какво точно се печели от дом.раждане?Нали като оставим настрана милионите повече рискове, от раждане в болница - за които в темата не се споменава реално...

Общи условия

Активация на акаунт