БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 679
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 080
Не съм чела посочените теми за карми и т.н., но има доста жени, които искат просто да родят, аз също бях стресната, когато ходих на курс в ТК - в общи линии ни обясниха как протича едно "нормално" раждане - приемат те, пълнят ти задника с вода, бръснат те, набучват ти окситоцин, после те режат за епизиотомия (всички първескини, според д-р Савова), и за да е по-спокойна и отпускаща обстановката, слушаш писъците на още няколко родилки. Е, как да не се отпусне човек  Laughing

viliko, гаранция-Франция.

Ако няма ще направиш всичко възможно да си осигуриш възможно най-бързо.В настоящето акушерките работят в болници,следователно се използват наличните възможности.
Защото човек не е животно да ражда сам, и освен нисше съзнание,притежава и интелект,с който да обуздава животинските си страсти,освен ако не иска да се слee изцяло с тях.

Съгласна съм напълно. Когато аз получих кървене по време на бременността, за 5 мин. (живеех близо) бях в Майчин дом. Това се случи в събота, в 8 сутринта. Прегледаха ме... в понеделник по обяд. Наистина много "бързо" действат и използват всички възможности  Joy а, да, казаха, че не съм бременна (бях в 4 месец), после искаха да ми правят кюретаж. Добре че съм си инат и се противопоставих на професорските решения...

# 1 081
  • До хладилника, който обичам
Легалното присъствие на медицинско лице ще намали нещастията. А убедените, че искат да родят вкъщи  явно го правят и без това да е възможно.
Именно. Цитираните днес в новините проучвания показват, че става дума за не повече от 2% родилки, които биха искали да раждат извън родилния дом.
Въпреки че мисля, че ако има родилни къщи - не болници - както е по света, с медицински персонал основно акушерки плюс по-малко лекари, но без болничната атмосфера, процентите ще са по-различни.

мисля, че един фанатик никой не може да го спре.
в началото едва ли ще се увеличат, но с времето - сигурно. нищо чудно да стане и мода в някакъв момент. в крайна сметка от това законно ще се изкарват пари и ще се полагат усилия да се рекламира.
Кое точно те притеснява? Или сега, когато е законно да си избереш екип за 900-1100 лв, е окей и е нормално, и не се води "изкарване на пари", но иначе ще е нещо ужасно?
Какво се правите на ударени всички, все едно някой още не знае за страховитата корупция и плащането на ръка в здравните заведения  ooooh! не само за раждане, само на когото не му се е налагало да обикаля болниците, той не знае за какви четири- и петцифрени суми става въпрос, само на ръка и само на черно  ooooh!
Така че е бял кахър точно това притеснение, че които жени искат да си раждат вкъщи, щели да плащат - законно! - на медицинските лица, които ще са при тях.

# 1 082
  • София
Не мога да разбера защо като сте против нещо за себе си, сте против по принцип?
Никой няма да ви кара да раждате вкъщи. Нека тези, които искат, да го направят законно и в присъствието на медицинско лице, толкова е просто.

защото е руска рулетка с живота на неродени бебета. ако мен няма да ме убият това значи ли, че трябва да съм ок с убийството по принцип?

Никакви забрани няма да спрат желаещите да го направят, само ще направят риска по-голям.
Нито пък разрешението за асистирането ще накара жените масово да раждат вкъщи.
Мислете рационално, хора!

в началото едва ли ще се увеличат, но с времето - сигурно. нищо чудно да стане и мода в някакъв момент. в крайна сметка от това законно ще се изкарват пари и ще се полагат усилия да се рекламира.

Точно - никой не може да го спре. А забрана по принцип е невъзможна, защото е много трудно, да не кажа невъзможно да се докаже, че е било така планирано, а не се е случило набързо. Не защитавам домашното раждане, просто разсъждавам логично. Когато нещо се случва така и така, добре е да бъде легализирано под някаква форма. Не говоря за откровени престъпления, разбира се, и не правете подобни сравнения.

# 1 083
Аз продължавам да твърдя, че най-малкото има поне някои изследвания, които трябва да се направят след раждането не бебето - за някои вродени неща.  Peace Или домашното раждане не ги изключва тези изследвания?
Не, не ги изключва. И сега при домашно раждане, без значение причината му, практиката е майката и бебето да се приемат в болницата за прегледи след това.
Е това вече ме успокоява малко. Мерси.

Иначе, не знам колко деца трябва да съм родила, за да кажа "Аз мога да родя в къщи".

# 1 084
Против съм не само за себе си, а по принцип защото не ми е все едно от смъртта на бебета, дори когато не са моите собствени!

Колко бебета спаси от смърт при лекарски грешки и некомпетентност? Като сте станали такива спасители, спасявайте наред, не само бебетата, раждани в домашни условия...
Аз не съм доктор , не пертендирам и дори твърдя, че не мога да спасявам човешки живот. Това е основното различие между мен и желаещите да си раждат у тях.

Раждащите у дома си са основно родилки... Не претендират да са доктори, претендират да са родилки... И като такива имат право да раждат у дома си... Друг е въпроса дали ще им се разреши да ползват медицинска помощ там или не... Като си против тези родилки да ползват компетентна помощ колко бебета мислиш, че ще спасиш?

# 1 085
Против съм не само за себе си, а по принцип защото не ми е все едно от смъртта на бебета, дори когато не са моите собствени!

Колко бебета спаси от смърт при лекарски грешки и некомпетентност? Като сте станали такива спасители, спасявайте наред, не само бебетата, раждани в домашни условия...
Аз не съм доктор , не пертендирам и дори твърдя, че не мога да спасявам човешки живот. Това е основното различие между мен и желаещите да си раждат у тях.

Раждащите у дома си са основно родилки... Не претендират да са доктори, претендират да са родилки... И като такива имат право да раждат у дома си... Друг е въпроса дали ще им се разреши да ползват медицинска помощ там или не... Като си против тези родилки да ползват компетентна помощ колко бебета мислиш, че ще спасиш?
Ти явно имаш някакъв проблем с четенето, повтарям: АЗ НЕ МОГА ДА СПАСЯВАМ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ, това може доктора + необходимата апаратура, кръв, лекарства  и т.н. Кое точно не разбра?

# 1 086
Спасителя умрял отдавна,след него всички са удавници ако не могат да плуват...

Ако няма ще направиш всичко възможно да си осигуриш възможно най-бързо.В настоящето акушерките работят в болници,следователно се използват наличните възможности.
Защото човек не е животно да ражда сам, и освен нисше съзнание,притежава и интелект,с който да обуздава животинските си страсти,освен ако не иска да се слee изцяло с тях.

Съгласна съм напълно. Когато аз получих кървене по време на бременността, за 5 мин. (живеех близо) бях в Майчин дом. Това се случи в събота, в 8 сутринта. Прегледаха ме... в понеделник по обяд. Наистина много "бързо" действат и използват всички възможности  Joy а, да, казаха, че не съм бременна (бях в 4 месец), после искаха да ми правят кюретаж. Добре че съм си инат и се противопоставих на професорските решения...

Ок,и подаде ли оплакване от това недоволство,за да спестиш мъките на другите?

# 1 087

Ти явно имаш някакъв проблем с четенето, повтарям: АЗ НЕ МОГА ДА СПАСЯВАМ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ, това може доктора + необходимата апаратура, кръв, лекарства  и т.н. Кое точно не разбра?

Не разбирам теб кой те натиска да спасяваш човешки животи, та чак с главни букви обясняваш, че не можеш...

# 1 088
МОРАЛА, етиката и изконното право на живот!

# 1 089
МОРАЛА, етиката и изконното право на живот!

Морала те натиска да спасяваш бебетата, родени в домашни условия, но морала не те натиска да спасяваш бебетата, починали при лекарски грешки и некомпетентност? Интересен морал...

# 1 090
Stelt, разговор с радиото не желая да водя!  Tired

# 1 091
...
Ок,и подаде ли оплакване от това недоволство,за да спестиш мъките на другите?

Бяха се погрижили епикризата да е безупречна, за съжаление не бях на себе си на изписването и я прочетох няколко дни по-късно. Нямах никакви свидетели, разбира се, само докторите, които присъстваха Simple Smile в Патологията на 5 етаж няма лекар събота и неделя, ехографите са заключени, това го знаят всички, които очакват "бърза" реакция при проблем. Разчиташ само на акушер, същото, което искат раждащите вкъщи.

# 1 092
  • Бургас

Кое точно те притеснява? Или сега, когато е законно да си избереш екип за 900-1100 лв, е окей и е нормално, и не се води "изкарване на пари", но иначе ще е нещо ужасно?
Какво се правите на ударени всички, все едно някой още не знае за страховитата корупция и плащането на ръка в здравните заведения  ooooh! не само за раждане, само на когото не му се е налагало да обикаля болниците, той не знае за какви четири- и петцифрени суми става въпрос, само на ръка и само на черно  ooooh!
Така че е бял кахър точно това притеснение, че които жени искат да си раждат вкъщи, щели да плащат - законно! - на медицинските лица, които ще са при тях.
изкарване на пари си е разбира се, и още как. нали за това има бум на секциото. ето точно това ме притеснява, че би се получило.

# 1 093
Човече - ми да си беше останала у дома, като в болницата не са те прегледали. По същата логи5ка с раждане у дома. Щом нали болниците за нищо не ги бива и вкъщи вероятно отчиташ по-големи шансове за успех...или поне равни.  ooooh!

И ми е чудно как с кървене стоиш два дена да чакаш. Ако бях аз далеч нямаше да чакам понеделника  Tired
То и родилката с починалото бебе - явно е стояла и си е чакала ей така...докато се обади в бърза помощ!  Sick

# 1 094
Аз не мисля, че в България в момента е възможно да се регламентира домашното раждане.
Има държави, които разполагат с къде по- развита инфраструктура, специалисти и имат средства, но казват, че не са подготвени за такъв вариант. Тук например много жени не желаят да родят в държавна боница, заради лимита на цезаровите сечения. Те са скъпи и жените се принуждават, дори и при усложнения, да родят някак си. Използва се много често форцепса. Затова много от тях се ориентират към частните болници, плащат си вноските и знаят, че при проблем ще се реагира по най - щадящият начин. Има много запитвания за регламентирането на ражданията у дома, като пример винаги се дава Холандия, но тук специалистите отговарят, че засега е неосъществимо.
Затова и като знам България с какво разполага и с какво - не, ми се струва абсурдна идеята за момента. Има много други неща върху които си заслужава да се поработи. Например организиране на курсове за обучение на бременни жени към поликлиниките, те са много полезни, обучение на персонала, подобряване условията в родилните отделения...

Не съм против домашните раждания, просто смятам, че в Бг няма да се организират добре.
Миналата година в нашият град една жена роди на улицата. Хората веднага извикали полиция и линейка. Полицията дошла първа и единият от полицаите се заел с родилката. Докато дойдат парамедиците, раждането приключило. Те само транспортирали жената и бебето до болница. Имат подготовка хората и са се справили. Мисля си това ако се случи в родният ми град в България едва ли полицаят щеше да е подготвен да изражда бебе, парамедици за да обгрижат бебето няма, има доктор, който щеше да пристигне с необорудвана линейка и каквото сабя покаже.

Общи условия

Активация на акаунт