БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 629
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 110
След като толкова лаете колко деца са починали при болнично раждане, може ли също така и една статистика какъв е процента на децата, които са родени с усложнения в болниците, но пък са успели да им спасят живота?

А да, и каква част от спасените биха могли да бъдат спасени в домашни условия?

# 1 111
  • София
 stelt77 , както винаги ще изговориш един куп думи, но няма да отговориш на въпрос.

Моля те, кажи защо искаш на домашно раждане да присъства медицинско лице, като същото това лице е некадърно, лошо и т.н.?

Този въпрос постоянно се задава и в двете теми и никой не благоволи да отговори.

# 1 112
Също така и статистика на смъртността сред родилките от миналият век, когато са раждали у дома и на нивата?

# 1 113
В България домашното раждане на този етап е мисия невъзможна. Ако твърдите, че лекарите са груби и некомпетентни, защо мислите, че акушерките са на нивото на западните си колежки. И при двете ми раждания акушерка не ме е доближавала, такава имаше в родилното, но се занимаваше само с писане и с измиването на детето.
Многократно цитирахте опита на държавите, въвели домашното раждане, и как там линейката чака пред дома на родилката. В Сф излезе информация, че БМП разполага само с 10 линейки, в другите градове положението не е по-различно. Едва ли можем да си позволим лукса една линейка да стои 3-4 часа пред дома на родилката.
Разстоянията - понякога става въпрос за много километри. Например в Свищов затвориха родилното отделение (ако не са покрили в последния момент стандарта, чудеса все пак се случват). Градът се намира на около 100 км от Плевен и 80 км от В. Търново. Пътуването с кола в най-добрия случай отнема около 1.5 часа (пътищата са  Sick).
По стандарт, за да съществува родилно отделение в болницата, трябва да има лекар неонатолог. Как стои въпросът с домашното раждане със само една акушерка на разположение.  newsm78

# 1 114
  • До хладилника, който обичам
След като толкова лаете колко деца са починали при болнично раждане, може ли също така и една статистика какъв е процента на децата, които са родени с усложнения в болниците, но пък са успели да им спасят живота?

А да, и каква част от спасените биха могли да бъдат спасени в домашни условия?

И не забравяй да добавиш процентът деца, родени в болницата и с усложнения и здравни проблеми като следствие от това.

stelt77 , както винаги ще изговориш един куп думи, но няма да отговориш на въпрос.

Моля те, кажи защо искаш на домашно раждане да присъства медицинско лице, като същото това лице е некадърно, лошо и т.н.?

Този въпрос постоянно се задава и в двете теми и никой не благоволи да отговори.
Може ли аз да отговоря, без да съм stelt77, без да сме на едно мнение с нея по куп въпроси, вкл. домашно раждане и без да планирам домашно раждане?
Защото имам глава и си я ползвам по предназначение, включително четене с разбиране.

Не всяко медицинско лице е некадърно и лошо. И не всеки ще си позволи в чужда къща да си прави каквото си иска. Нито пък ако бащите рутинно присъстват на ражданията в болниците, ще има толкова лоши преживявания за жените им - надали много хора ще си позволят да те обиждат откровено, да те пренебрегват или да ти плеснат един, ако мъжът ти е до теб (нали може да не се преструваме, че това не се случва в нашите болници?)

Далеч не всяко медицинско лице ще се навие да присъства на домашно раждане, даже да е регламентирано и узаконено, и ще е в правото си, даже да е от "белия списък". И в крайна сметка и там ще играе пазарната икономика - добър си в каквото вършиш, търсят те и искат да те наемат. Не си добър - не те викат.
Докато сега с болниците, добър-лош, все се намира начин, защото жените нямат избор, като не искат да раждат по домовете си, или плащат на ръка, или отиват да раждат и каквото сабя покаже.

# 1 115
  • На земята, която е всъщност звезда.
В България домашното раждане на този етап е мисия невъзможна. Ако твърдите, че лекарите са груби и некомпетентни, защо мислите, че акушерките са на нивото на западните си колежки. И при двете ми раждания акушерка не ме е доближавала, такава имаше в родилното, но се занимаваше само с писане и с измиването на детето.
Многократно цитирахте опита на държавите, въвели домашното раждане, и как там линейката чака пред дома на родилката. В Сф излезе информация, че БМП разполага само с 10 линейки, в другите градове положението не е по-различно. Едва ли можем да си позволим лукса една линейка да стои 3-4 часа пред дома на родилката.
Разстоянията - понякога става въпрос за много километри. Например в Свищов затвориха родилното отделение (ако не са покрили в последния момент стандарта, чудеса все пак се случват). Градът се намира на около 100 км от Плевен и 80 км от В. Търново. Пътуването с кола в най-добрия случай отнема около 1.5 часа (пътищата са  Sick).
По стандарт, за да съществува родилно отделение в болницата, трябва да има лекар неонатолог. Как стои въпросът с домашното раждане със само една акушерка на разположение.  newsm78

Никой никъде не го е казвал. Още повече съфорумките от чужбина, които имат впечатления от начина там.

# 1 116

Не се отговаря, защото не уточняваш за кое конкретно лице говориш... Та кое е това некадърно, лошо и т.н. медицинско лице, за да зная и да не го търся при мое раждане? И къде конкретно съм твърдяла, че всички медицински лица са некадърни и лоши? Лично смятам, че некадърните няма да посмеят да израждат в домашни условия, защото не могат...

# 1 117
Само дето основна черта на некадърността е, че не познава границите си. Съчетано с известна алчност може да доведе до умопомрачителен домашен коктейл.

ПС Моят опит показва, че най-добрите лекари са предпазливите лекари, а не тези, дето всичко им е до колене.

# 1 118
Само дето основна черта на некадърността е, че не познава границите си. Съчетано с известна алчност може да доведе до умопомрачителен домашен коктейл.

ПС Моят опит показва, че най-добрите лекари са предпазливите лекари, а не тези, дето всичко им е до колене.
Изобщо не спорим за това, мисля Peace само че за да се стигне дотам изобщо, трябва да има разписан регламент и узаконяване. Пък нека са писани от предпазливи лекари Grinning даже по-добре.

# 1 119
  • Пловдив
Аз не мисля, че в България в момента е възможно да се регламентира домашното раждане.
Има държави, които разполагат с къде по- развита инфраструктура, специалисти и имат средства, но казват, че не са подготвени за такъв вариант. Тук например много жени не желаят да родят в държавна боница, заради лимита на цезаровите сечения. Те са скъпи и жените се принуждават, дори и при усложнения, да родят някак си. Използва се много често форцепса. Затова много от тях се ориентират към частните болници, плащат си вноските и знаят, че при проблем ще се реагира по най - щадящият начин. Има много запитвания за регламентирането на ражданията у дома, като пример винаги се дава Холандия, но тук специалистите отговарят, че засега е неосъществимо.
Затова и като знам България с какво разполага и с какво - не, ми се струва абсурдна идеята за момента. Има много други неща върху които си заслужава да се поработи. Например организиране на курсове за обучение на бременни жени към поликлиниките, те са много полезни, обучение на персонала, подобряване условията в родилните отделения...

Не съм против домашните раждания, просто смятам, че в Бг няма да се организират добре.
Миналата година в нашият град една жена роди на улицата. Хората веднага извикали полиция и линейка. Полицията дошла първа и единият от полицаите се заел с родилката. Докато дойдат парамедиците, раждането приключило. Те само транспортирали жената и бебето до болница. Имат подготовка хората и са се справили. Мисля си това ако се случи в родният ми град в България едва ли полицаят щеше да е подготвен да изражда бебе, парамедици за да обгрижат бебето няма, има доктор, който щеше да пристигне с необорудвана линейка и каквото сабя покаже.

Извинявам се, че цитирам цялата публикация, но тя някак си остана незабелязана. Аз опитах да напиша нещо подобно и за България, но юристи ме коригираха, че не условията определят това дали да има регламент или не, а точно обратното. Създава се закон и регламент и след това всички по веригата са длъжни да го изпълнят.....как, не е ясно, но са длъжни.

Имам и други неща да напиша, но тази нощ на живо и челно се сблъсках с авторитета на събуден в 3 часа през нощта детски хирург в най-голямата университетска болница в южна България и още не съм на себе си от преживяното.  Tired Слава Богу, детето ми се подобрява, няма хирургичен проблем, но това ми беше обяснено по начин, който ще накара дядо ми де се върти като вентилатор в гроба, заради това че дълги години е бил там преподавател.....Ако види какво се пръква и се нарича лекар..... ooooh!

# 1 120
  • Бургас
да не говорим колко фалшиви акушерки ще се пръкнат.

# 1 121
razel_dazel, почти двуседмичният ми престой преди няколко седмици с малкото дете в болницата ме подлуди - при това, без да са ме обиждали и без да са били специално груби, напротив.
Такава е системата, че "майче" вместо "госпожо" добре обяснява нещата... (въпреки че ако аз подвиквам в работата си "лелче" и "чиче" на клиентите си, просто няма да имам такива - но в болниците не важи, разбира се, бялата престилка върви с всевластие).

Аз също не съм убедена, че един гол регламент ще е достатъчен, но поне ще даде някаква законова рамка за старт. Желаещите да се възползват от нея така или иначе не са много.
А ако се появи другият добър еквивалент от 'белите държави' - родилните къщи, често в близост до болниците, ще е съвсем добре и вероятно е разумен компромис.

# 1 122
  • София
 Добре е, че не ми предстои раждане. Мисля, че тази тема би ме отказала.

# 1 123
  • София

Не се отговаря, защото не уточняваш за кое конкретно лице говориш... Та кое е това некадърно, лошо и т.н. медицинско лице, за да зная и да не го търся при мое раждане? И къде конкретно съм твърдяла, че всички медицински лица са некадърни и лоши? Лично смятам, че некадърните няма да посмеят да израждат в домашни условия, защото не могат...

Много си добра в измъкването  Laughing
Наистина ли мислиш, че използвайки израза "медицинско лице" визирам точно определен човек. Ми, хубаво, ще се перифразирам.

Четейки постовете ти, оставаме с впечатление, че медицинският персонал( лекари, акушерки) са в болницата, за да стъжнят живота на родилката и как не може да им се има доверие. Е, как ще имаш доверие на такива хора, че да ги викнеш да ти асистират на домашното раждане?

Не знаеш дали "некадърните" няма да поемат домашно раждане, нали за пари докторите всичко правят.

# 1 124

Изобщо не спорим за това, мисля Peace само че за да се стигне дотам изобщо, трябва да има разписан регламент и узаконяване. Пък нека са писани от предпазливи лекари Grinning даже по-добре.

О, аз не споря и за това. Simple Smile Просто казвам, че няма причини да се вярва, че у дома всичко ще е перфектно като резултат от раждането.

За съжаление, това ще стане ясно след първите проблемни случаи.

Аз съм за регламентирането - но при положение, че всички страни са запознати с възможните сценарии максимално добре и с реалистичния набор от възможни реакции при усложнения.

Репликата ми беше по повод твърдението, че некадърните нямало да ходят по къщите, щото нямало да могат да израждат. То по тая логика и в болница не бива да работят, ама на...

Общи условия

Активация на акаунт