БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 305
  • 3 420
  •   2
Отговори
# 1 365
  • До морето :)
Ако е за родилна къща, където ще има повече от 1 акушерка, необходима апаратура, ДОКТОР и всичко останало - съм съгласна. Но по принцип не пречи болниците да се развият до такова ниво, че родилките да се чувстват като в такава.  Peace Да имаш избор дали да изкъпят бебето, кога да ти го дадат, кога да го кърмиш, дали да ти слагат лекарства и медикаменти и пр. Няма нищо лошо в това. Лошото виждам да родиш върху тоалетната чиния или на спалнята, с една-единствена акушерка, с болница накрая на града и подръчни материали.  Rolling Eyes

# 1 366
Нищо не пречи болниците да се развият... ами развиват се, ама бавничко... виждам го някъде в рамките на моя живот, малко преди да издъхна.
В крайна сметка пак стигаме до това - ти ще родиш, където искаш (в болница), защо желанието на друга майка да роди извън болница те настървява до такава степен? Риск винаги има. Каквото и да избереш, риск има.
Мен пък не ме кефят болничните практики, ама не казвам на приятелките си "не раждайте там". Въпреки че рисковете съвсем не са сведени до минимум.

# 1 367
Еми нали уж БХК се борят за нещо? Защо да не се борят за тази кауза? За подобряване на болниците.За мен това е насоката в която трябва да върви подобрението.
А и ако има някой по-умен инвеститор, би вложил пари в такава частна клиника, например. С това да уважават желанията на майката, с раждане във вода и т.н.

Ако БХК спечелят иска, според теб, колко време ще отнеме, за да се осигури максимална сигурност за майката и детето? Няма да стане с щракане на пръсти и готово.

ПП: Не съм настървена, просто си изказвам мнението.  Grinning За риска не ми се говори... За мен риска да родиш в домашни условия е по-голям, отколкото в болница. А и, не дай си Боже, се случи някое нещастие вкъщи, дали близките няма цял живот да се питат: "Защо не отидохме в болница?" Според мен ако едно раждане в болница е свършила с фатален край, почти винаги че у дома то също ще бъде същото... За съжаление, няма никаква гаранция в болницата, независимо дали е за раждане или нещо друго, но там шансовете, за мен, за много по-големи.

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 01:04 от Лече-Буболече

# 1 368
Точно в момента имам приятелка, която е в болница, бори се с рак. Не знае какво и е лечението, кой е лекуващият и лекар, днес са и направили пункция, без дори да я уведомят че смятат да и правят, не знае защо така са преценили, дали и колко течност са извадили, НИЩО не знае. Опитва се да разбере, но никой нищо не и казва.
Много време ще мине докато този манталитет се промени. По-лесно и разумно ще бъде да се позволи алтернативата- родилни къщи БЕЗ лекар в тях, но в близост до болница и със сключен договор с болницата.
Защо не, след време, когато акушерките натрупат опит, когато има смислена статистика и процедури за минимизиране на риска и асистирани домашни раждания- отново в началото само в близост да болници?

Лече-буболече- защото раждането на място, което не е болница е право на жените навсякъде по света. БХК защитава това право на жените в България.
И на мен ми се иска по някакъв начин да поведем борба за зачитане на правата на пациента. Защото раждащата в болница жена е пациент и има право да знае и реши дали да и пукат мехура и дали да и къпят бебето също толкова, колкото приятелката ми има право да знае че ще и правят пункция и да и бъде обяснено защо. Няма причина БХК или друга организация да обърне внимание само на родилките в болниците- върха на огромен айсберг- спазването на правата на пациента и отношението към пациентите като цяло в болниците.

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 01:08 от yanast

# 1 369
Понеже главният аргумент против домашното раждане е "то няма как да стане"- ще споделя личните ми разсъждения за възможния път да стане:
Първо- създава се регламент, със изисквания към акушерките, не само за домашни раждания, но и за родилни къщи. Възможно е изискванията за родилна къща да бъдат тя да се намира на 50, 100 или 200 метра от АГ болница и да имат договор с болницата за реакция в спешни случаи.
Второ- възможно е да има изискване акушерките, водещи домашно раждане да отговарят на определени стандарти, включително и да са водили определен брой раждания (в родилна къща) без присъствие на лекар.

Върху нещо такова си стиснахме ръцете още през юли 2011 след предишната трагедия.
Само че не   това  иска   родилница, и не за това те съдят България.  Според тяхната визия, тези етапи не са нужни, направо да почваме по къщите със Стахановски ентусиазъм.

Възможно е и да има изискване за домовете, където акушерката води раждане да са на определено разстояние от болница.
Да, такъв план ще отложи във времето възможността за асистирано дом. раждане, но в същото време ще даде път и възможност то да се осъществи постепенно и с опитни акушерки.

И тук съм съгласна с теб, само добави, че ще има стриктни критерии по отношение на родилката и бременността  Simple Smile Аз явно не успявам да обясня защо трябва тия акушерки да се нау4ат без да се създават излишни рискове и чак след това да тръгнат по къщите.

Нормално е, също така опцията в началото да не е достъпна навсякъде, но с времето може практически да се установи какви са разумните разстояния и време за реакция и трансфер и, евентуално, да стане достъпна навсякъде.

Аз не съм против регламент, yanast, наистина не съм. Ама страшно се вбесявам, когато  някой ми предлага (образно казано) да препишем механично правилата в от Холандия/Германия/Луната и да видим какво ще  стане с надеждата, че ще сработи като там.  Тоя филм се играе в какви ли не области с меко казано плачевен резултат. А тук залогът са хора.
И в твоя план "истиски " домашното раждане не почва от утре. Ама точно "от утре" се изисква всъщност. Ужасно много  личен интерес лъха от изявите на няколко драпащи за слава дами и това ме отвращава до безкрай.

# 1 370
Еми нали уж БХК се борят за нещо? Защо да не се борят за тази кауза? За подобряване на болниците.За мен това е насоката в която трябва да върви подобрението.
А и ако има някой по-умен инвеститор, би вложил пари в такава частна клиника, например. С това да уважават желанията на майката, с раждане във вода и т.н.

Ако БХК спечелят иска, според теб, колко време ще отнеме, за да се осигури максимална сигурност за майката и детето? Няма да стане с щракане на пръсти и готово.

БХК имат И такава кампания - за подобряване на болничните раждания. И "Естествено" с това се занимава близо 5 години вече - има напредък, но все още не е голям.
И частна клиника има - даже със зала за активно раждане, ама накрая пак те карат да идеш до "истинската" родилна зала със стандартното родилно легло.

Според мен, докато има инфраструктура и кадри, които да гарантират максимална сигурност на майката и бебето, ще минат около 10-15 години. Но и това е нещо. Може пък дъщеря ми да може да се възползва.

# 1 371
А защо без лекар, yanast? За мен лекарите са по-компетентни от акушерките.

Котката Марта, според мен за 10-15 години и болниците могат да се променят до такова ниво, че да няма нужда от родилни домове. Ако усилията се вложат само в една насока, за мен е по-правилно отколкото - И това имат като идея, И онова го имат предвид, И за трето се борят...

пп: дано приятелката ти се пребори с рака.  Praynig

# 1 372
Защото при нормално раждане няма нужда от лекар. Защото лекаря има склонност да прилага ненужни медицински интервенции и оскъпява ненужно начинанието. Защото ако родилната къща е на метри от болницата родилката ще може да получи лекарска помощ при нужда, а акушерките ще могат да трупат опит да водят раждания самостоятелно.
Защото акушерките специализират в това, как да водят раждане без намеса и да оказват помощ само при нужда, а при обучението на лекарите се набляга на възможностите за намеса.
Акушерката би следвало да знае границите си на компетентност и докъде се простират възможностите и правомощията и.
Има как това да се случи постепенно и разумно.
Безумно е положението в което се намирах преди раждането на втория ми син- желанието ми да си получа бебеето веднага след раждането (не след два часа) беше невъзможно да бъде осъществено напълно официално и легално- нямаше такъв регламент в нито една болница в България. Имаше места, където "ако стане през нощте", "в моята смяна", "евентуално, ако се примолиш" е възможно, но никъде не беше сигурно (при нормално протекло раждане  без усложнения).
Зашо да не се създаде регламент и да се позволи по законен и безопасен начин да има алтернатива на болничните практики в по-кратък срок, отколкото би отнело промяната на цялата система на здравеопазването?

Танид- БХК съди държавата за липса на регламент- т.е. ако има регламент проблема е решен. Ако е разрешено акушерка, водила опр. самостоятелно да асистира на дом. раждане държавата решава проблема с БХК. Не знам Родилница или Естествено да с били против създаването на регламент, дори това да отложи във времето осъществяването на дом. раждания. При наличието на разумно написан регламент би било възможно акушерка, отговаряща на условията да дойде веднага от чужбина, например и нещата да се случат бързо във времето.
Просто не разбирам мненията против съществуването на регламентираната възможност за асистирано домашно раждане по принцип. Ако се напише проект и той е безумен- тогава може и аз да стана противник, но тук говорим изобщо за това, че държавата няма воля и желание да допусне такъв, което води до дело.

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 01:32 от yanast

# 1 373
Е, че това не зависи ли от лекаря с който ще работи родилната къща? А педиатър? Или и той е излишен?  newsm78

# 1 374
А защо без лекар, yanast? За мен лекарите са по-компетентни от акушерките.

Котката Марта, според мен за 10-15 години и болниците могат да се променят до такова ниво, че да няма нужда от родилни домове. Ако усилията се вложат само в една насока, за мен е по-правилно отколкото - И това имат като идея, И онова го имат предвид, И за трето се борят...

пп: дано приятелката ти се пребори с рака.  Praynig

Защото лекарите имат такава мисловна нагласа - да правят неща, да контролират процеса, да се намесват. Така ни учат. И аз съм такава, но го осъзнавам. Ако искаш low-intervention birth е по-добре да си само с акушерка. Има различни модели родилни центрове - с дежурен лекар, с лекар на повикване, без лекар, но с болница в готовност.

За 10-15 години болниците и здравната система няма да се променят достатъчно. Просто аз виждам какво е (виж споделеното от янаст за приятелката й) и мога да преценя. Винаги ще има хора, които няма да идат да раждат в болница по някаква причина, дори и най-прекрасната болница. Какво лошо има в алтернативите?

Аз съм дотук, обаче Simple Smile Утре ще продължите без мен.

# 1 375
  • Пловдив
Вчера нямах никакво време, да пиша, но поне прочетох написаното до момента. Много "сюжетни" линии вече се преплитат и темата става многопластова.  Laughing

Имам хроничен проблем, който почти 20 години се следи от УНГ специалист. Човекът вече е на 84 години и се отказа да практикува наскоро, той и без това го правеше само за моя случай и още няколко такива пациенти. Отношение, професионализъм, компетентност.....Сега съм направо без въздух, не само от здравословния проблем, но и от ужас, къде ще търся такъв лекар отново. Няма да го намеря. И дядо ми беше лекар, роден е през 1908 година, и вуйчо ми е лекар, роден е пред 1939 година....И двамата са били преподаватели, учили са бъдещите си колеги как да се държат с пациентите, но кой какво е научил е друг въпрос. Аз като отида в чужбина са чувствам, все едно във филм. Там хората са позитивни, усмихнати, спокойни, поздравяват те, любезни са без да ти се натрапват. А какво се случва у нас. Онзи ден като си вървях по оживена централна улица в Пловдив, нарочно си поставих за цел да наблюдавам хората. Тъжни, угрижени, забързани, забили поглед в земята. Ако случайно срещнех някой поглед, няма усмивка, всеки гледа да се обърне бързо на другата страна. Не знам доколко здравеопазването и не само е отражение на това изнервено ежедневие. Не, че в чужбина хората нямат проблеми, но успяват да реагират по друг начин.  Rolling Eyes

Наблюдавам и друг феномен. В частна АГ болница, лекарите едва ли взимат повече пари от колегите си в държавните болници. Там се разчита само на заплата, пари на ръка не се дават. Колкото и да е висока, пак ще е талкова, колкото взима един лекар в държавна болница с подкупите. Акушерките едва ли взимат и те кой знае колко повече пари. Е, защо тогава там няма и помен от онова отношение в държавните болници.  Thinking Практиките не ги коментирам, регламента за болнично раждане важи и там, но има начин да бъде смекчен. Да, не можеш да родиш на четири крака дори в частна клиника. Но там един ден може и това да стане.  

По въпроса за промяната в болничните практики. Не знам вече какво да напиша. Оказва се, че 5 години се водят разговори почти без никакъв резултат. Чак такава липса на диалог ми изглежда невероятна. И едва ли причината е само у едната страна, тази на неотстъпчивите лекари. Трябва да има начин, не може да няма. Особено като чета колко е лесно да се променят тези практики. Построяваме си родилна къща в двора на болницата и готово. Кадри също има подготвени.  Едните твърдоглави лекари ли са най-големия проблем. Нямате ли лоби сред тези лекари, нямате ли лоби в парламента, абсолютно никаква подкрепа ли не спечелихте за 5 години. Ако е така, положението наистина е безнадеждно.  Tired

Имам и друг въпрос. Как трябва да се промени регламента в болница, за да може ако има, примерно, 4-5 родилки, чието раждане продължава 7-8-10 часа, без интервенции, напълно естествено, до тях да има акушерка, която да следи състоянието. И тази акушерка трябва ли през всичките тези часове да е там, или като и свърши смяната да бъде сменена с друга, която да продължи. Да, наясно съм, че акушерката няма да е непрекъснато при родилката, но при едно домашно раждане, акушерката е персонална и само на твое разположение. Как това да се реализира в болница, така че да имаш акушерка персонално за теб, както се очаква да бъде при едно домашно раждане. Как чисто организационно може да стане това в болница. Чуждия опит, предполагам, ще може и тук да се приложи. Там едва ли разполагат с много повече персонал.....или разполагат. Говорих с приятел гинеколог, който работи в Германия. Там е от много години, немски гражданин е. Ами той каза, че и там се ползва окситоцин, дава се прахче разхлабително, а не се прави клизма.....има си интервенции. Разликата е, че ако някой откаже, се съобразяват до някакви разумни граници, но общо взето повечето родилки и раждат по общата процедура. Лекар се намесва в краен случай, акушерките "изнасят" раждането. Но пък не питах какво им е работното време и какво се прави като свърши, а раждането не е приключило.

Котката Марта, наистина е нелепа подобна загуба. Не знам кака се преживява подобно нещо.  Tired  Tired И аз се събуждам понякога в кошмари, при мисълта как можеше да завърши моята бременност малко преди раждането и дори по време на самото раждане заради неподозиран проблем, при перфектна бременност. Пожелавам ти всичко най-хубаво занапред.  Hug

# 1 376
За мен темата (в този формат и форум) приключва, защото е все едно да споря с радиото.  Настървени жени, които крещят, че не им харесват българските болници и българските лекари и вместо да поправим това, всеки ще се спасява по единично. Tired
Най-вероятно след като се узакони домашното асистирано раждане ще посикаме и домашна химиотерапия , домашна хирургическа операция и т.н. Ми няма да се мъчим в мизерията, я! Да ми идват на крака и да ме лекуват! Това е право на мой свободен избор!  ooooh! ooooh! ooooh! И между временно нивото на болниците и лекарите ни ще пада стремглаво. Но - може би това заслужаваме.  Thinking

Силно се надявам (и ще направя всичко възможно по силите си) за да се създаде официална организация (не фондация!), която да  дава отпор на подобни екстремизми.  bowuu

И за довиждане - на нито един от зададените от мен въпроси в темата не получих отговор.

Peace

# 1 377
В крайна сметка, всеки решава как да действа според собствената си съвест и разбирания. Щом искат, никой не може да им забрани да рискуват собствения си живот и този на детето си. Това си е тяхна работа, просто ще бъде жалко да се погубят животи, но какво да се прави - почитатели на естествения подбор  ooooh!

# 1 378
Прочетох дългия пост, страници назад.
Разбирам позицията и огорчението на жената, загубила бебето си. Такава мъка не знам как се преживява. Вероятно -именно със започване на фанатична борба за права.
Но, личното ми мнение, макар да зная колко ще се нахвърлите – е, че един пример нищо не доказва. Със същата сила мога да твърдя, че бебето, починало вкъщи - можеше да е спасено в болница! Едно лично нещастие може да те накара да видиш всичко не в черни, а в трагични краски. Според мен точно това е станало. За моя най-голямо щастие имам само положителен опит от лечебни заведения. И съм плащала, и не съм. И съм избирала, и съм била по спешност. Вярно, не е 5 звезден хотел, условията на доста места са лоши, не всички лекари са велики специалисти, но точно защото е голямо заведение – има екипи, не единични лекари – тоест при нужда – винаги е имало успешна реакция плюс апаратура. И това за мен е основния мотив да съм тотално против раждане вкъщи.

# 1 379
  • София
Защото раждащата в болница жена е пациент и има право да знае и реши дали да и пукат мехура и дали да и къпят бебето....

Прощавай, това не го разбрах. За пукането на мехура ясно, за ваксините ясно, но бебето защо да не го къпят?  Rolling Eyes Това чии права нарушава?

Между другото, искрено съм учудена къде не ги дават бебетата на майките. Аз съм раждала в Майчин дом секцио заради плацента превиа и още в момента, в който ме извадиха от реанимация, ми донесоха дъщеря ми. Не е мърдала от стаята ми, взимаха я само да я изкъпят. И другите родилки бяха с бебетата си също. Къде не ги дават бебетата?

Общи условия

Активация на акаунт