БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 302
  • 3 420
  •   2
Отговори
# 1 395
Цитат
Тогава говорих с моя близка, която отглежда децата си в Германия и потърсих от нея съвет. Беше ми любопитно каква бебешка козметика ползват в Германия и как решават проблема с вредните съставки в бебешката козметика. Бях много учудена, когато научих от моята близка, че според германските педиатри новороденото не бива да се къпе повече от 2 пъти седмично, като през първата седмица след раждането бебето не се къпе изобщо, тъй като кожата му все още е изключително чувствителна и лесно ранима и не бива да бъде подлагана на влага и каквито и да било препарати. Направих проучване и установих, че в повечето западно европейски страни ежедневното къпане на новороденото се забранява и след като бебето бъде почистено добре след раждането, в първите седмици от живота си се къпе рядко, докато повърхностния слой на кожата му се изгради напълно, така че мокренето да не води до прекомерно изсушаване. Един германски педиатър дори се накарал на една майка българка, след като тя му споделила, че къпе всяка вечер бебето си (по български обичай) и въпросният лекар й обяснил, че това е вредно за бебешката кожа и може да доведе до изсушаване, лющене на кожата и появата на кожни раздразнения. Чудя се с какво българските бебета са по-различни от германчетата например, че се налага да ги къпем често, въпреки нежната им кожа?

http://-spam070-/2010/12/08/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5 … 2-3/#.UKNd7K7yCXk

# 1 396
  • На топло...
Първата "баня" е след десетина дни, с акушерката у дома, иначе го оставят да си попие верникса. Точно го позабърсват малко. Има си предимствата.

# 1 397
Позабърсват го малко и готово.

В Германия се постъпва по този начин  Grinning, моя прятелка, която роди там беше шокирана. Ако не искам няма да ми го къпете, толкова ли  е трудно да се разбере, че аз и детето ми не сме собственост на държавата  ooooh!

Големи претенции Sick А детски ще взимаш ли, еднократна помощ при раждане? Там вече държавата ще е на твоя страна, нали  ooooh!

# 1 398
Тя няма от какво толкова да се замърси бебешката кожичка, освен на дупето.  Peace

# 1 399
Моето го изкъпахме още на третия ден и оттогава нататък всеки ден.Не става дума за замърсяване.Като е толкова естествено да не се къпе,защо живота се развива във водна среда?

# 1 400
  • София
Големи претенции Sick А детски ще взимаш ли, еднократна помощ при раждане? Там вече държавата ще е на твоя страна, нали  ooooh!

Госпожо, въпросът е принципен, аз моето дете го къпя всеки ден от момента на раждането му ooooh! И това, че така се практикува в българските болници НЕ ОЗНАЧАВА, че е правилно.

# 1 401
Аз пък го къпех, защото за няколко часа се вмирисваше на вкиснало мляко, а дори една капка мляко някъде по кожата докарва миризма на вкиснало...

А и му харесваше топлата вода.

Иначе знам случай за германско бебе, некъпано 6 месеца- от страх да не му стане нещо.

# 1 402
Те и големите там не се къпят често,че и обичат да ходят с лeкедосани дрехи.Но го правят,за да спестяват,а не че ще им стане нещо.

# 1 403

Госпожо, въпросът е принципен, аз моето дете го къпя всеки ден от момента на раждането му ooooh! И това, че така се практикува в българските болници НЕ ОЗНАЧАВА, че е правилно.

О, именно че е принципен! Подкрепяме и се възползваме - само ако имаме полза, иначе нали искаме право на избор  Sick

# 1 404
  • София
Вижте сега, това с ежедневното къпане е доста ново и по нашенско. Познайте колко са ги къпали всеки ден бебетата на село! Всичко е въпрос на вярвания, както някъде назад отбеляза Соле. И аз да съм на немците в онзи студ (в сравнение с нашенския), хич няма да го къпя това бебе всеки ден, особено през зимата!

# 1 405
  • София
Ще наспамим за пореден път темата, обаче: какво общо имат детските /каквито не получавам/ с изискванията в българските болници. Апропо в Русия и досега в някои болници практикуват повиване със стягане на крачета, това е ли о.к., ако родителите искат да получават помощи от държавата?

# 1 406
Вижте сега, това с ежедневното къпане е доста ново и по нашенско. Познайте колко са ги къпали всеки ден бебетата на село! Всичко е въпрос на вярвания, както някъде назад отбеляза Соле. И аз да съм на немците в онзи студ (в сравнение с нашенския), хич няма да го къпя това бебе всеки ден, особено през зимата!
Така е, нищо странно няма.  Peace

# 1 407
Сори, ама прищевки от сорта - ми няма пък да ми къпете бебето - звучат отвратително и нелепо. Принципно човек трябва да спазва определени правила и да получава определени права. Някак иначе става ужасно нагло. Не ми се обяснява какво имам предвид, темата си е друга.

П.П. какво значение има студа вън - вътре нали в жилището е топло???  ooooh!

# 1 408

Като се къпе вечер преди лягане какво може да му стане? Освен ако някой не си пуска парното вкъщи...
Това за едно време е интересно,но нали не искаме да е като едно време,или?

# 1 409
Вилико, аз не искам бебето ми да го къпят веднага след раждането. Няма никаква разумна причина това да се прави и не нарушавам ничии права ако получа това, което искам. Защо това е проблем?

Понеже задълбахте- големият ми син го къпехме всеки ден и го мажехме с бебешка козметика. 4 месеца беше с много суха, лющеща се кожа, станаха му червени лишеи на гърдите. Водихме го на лекар, изписаха му няколко вида кремове, които не помагаха, лишеите само се влошаваха.
До момента в който реших да започна да не го къпя всеки ден и да не го мажа с козметика. За две седмици кожата му стана мека, розова и здрава, лишеите изчезнаха. И досега няма проблеми.
Затова и за малкия ми син процедирах така. Той е с още по-светла и чувствителна кожа, но никога не е имал кожни проблеми.

Когато аз раждах в Майчин дом процедурата беше такава че бебтата ги даваха на майките след като ги настанят в стая, което става обикновено 2-3 часа след раждане. Както казах и преди- този времеви прозорец за мен не е приемлив.

П.П. За какви права на пациента говорим ако дори елементарни неща,които не са медицински процедури няма право да откаже пациента? Визирам клизма, къпане на бебето, бебето да е при майката и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт