БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 603
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 815
Ти смяташ, че жените го чувстват като самонараняване? Нямам такива усещания за тях. Доколкото схващам те са убедени в правилността на избора си. Ако нямаха желание да ползват медицинско лице при упражняването му, нямаше да има и жалба. Намират, че имат основание и право да поискат такава помощ и че тя им се дължи. Затова я търсят.

Говорим за прегледите по време на бременността - ти каза, че мислиш, че ги пропускали, щото били изоставени от държавата.

За мен да се откажеш от следене на бременността си е много близко до самонараняване.

# 1 816
  • Варна
Заради подобни диалози темата спокойно може да си откара в същия вид и до 1000 страници. Едната пита нали е ок, лекарите да носят отговорност, другата и отговаря, че досега не е чула да се случи.  Чуваемост на н-та степен. Simple Smile

# 1 817
JP,
дадох пример с точно такова село, защото е ясно, че по българските почти няма млади хора и раждащи жени, а и да има изключения, те пътуват с часове до най-близкия областен град, за да се ползват от достиженията на медицината.
Това конкретно е с население над 1000 души и деца се раждат по няколко годишно, доколкото ми е известно. Общността е единствена по рода си в България - имат си характерни сватби, обичаи, облекло и т.н., абе много са странни.
Това е без връзка с темата, но то кое ли е във връзка вече?

# 1 818
  • Sofia
Досега не съм чула за случай лекар да е понесъл наказателна отговорност. Ако изобщо някога са санкционирани, е било с административна - уволнение, отнемане на лекарската правоспособност или някое по-дребно наказание.
Това просто не е вярно - лесно е да се хвърлят твърдения ей така в пространството
Ето няколко решения на ВКС за последните две години (сигурно има още десетки други присъди на окръжните и апелативните съдилища, които нямам време да търся):
Решение № 521 от 19.11.2010 г. по к.н.д. № 494/2010 г. на Върховен касационен съд;
Решение № 402 от 29.10.2012 г. по нак. д. № 1320/2012 г. на Върховен касационен съд
Решение № 119 от 09.03.2011 г. по к.н.д. № 15/2011 г. на Върховен касационен съд
Решение № 388 от 10.11.2011 г. по нак. д. № 1903/2011 г. на Върховен касационен съд
Решение № 90 от 11.07.2011 г. по нак. д. № 731/2010 г. на Върховен касационен съд
Решение № 310 от 10.06.2011 г. по нак. д. № 1589/2011 г. на Върховен касационен съд

Всичките касаят професионална непредпазливост на лекарите.

И именно затова съм застъпник на регламентирането на дейността на акушерките при домашно раждане, за да могат и те да носят отговорност по чл. 123 НК.

# 1 819
Здравия тъпак по ценен ли е за света от някой с малформация като Стивън Хокинг, Мамацита?

# 1 820
Bona fides,
благодаря за информацията. Както виждаш облякла съм некомпетентността си по въпроса в думите "не съм чула", а не "със сигурност не са издадени съдебни решения" Grinning
Всъщност, би било интересно да знаем дали цитираните от теб случаи касаят широко обсъжданите в медиите инциденти от последните 1-2 години, или други.

# 1 821
Bona fides,
благодаря за информацията. Както виждаш облякла съм некомпетентността си по въпроса в думите "не съм чула", а не "със сигурност не са издадени съдебни решения" Grinning
Всъщност, би било интересно да знаем дали цитираните от теб случаи касаят широко обсъжданите в медиите инциденти от последните 1-2 години, или други.

Интересно...за последните 2 години,само 6 решения.
В БГ има над 10 000 жалби за лекарски грешки на година.
Може ли да видим и какви са наказанията?
Дали са пари4ни само или? Mr. Green

# 1 822
Здравия тъпак по ценен ли е за света от някой с малформация като Стивън Хокинг, Мамацита?

Той не е с малформация, а има дегенеративно заболяване от десетилетия. Има снимки от младостта си от студентски купони, здрав и прав с бира в ръка.

Има един скорошен случай от Ирландия, дето много уважават нероденото. Идва жена, явно пред аборт, но три дни чакат детето да умре, след като е ясно, че това ще стане. Накрая жената умира от сепсис, щото си нямат безцеремонни лекари, които да третират нероденото като тумор. Със сигурност едва ли се е чувствала извисена от безкрайното чакане за съдбата на обречен плод в 17-та седмица, а дори не е била католичка жената...

Колкото до това кое е природно и кое не- ин витро техниките действат в посока на природата, а тя довършва процеса. Иначе нямаше да се правят. Накрая пак се раждат деца, не знам дали имат различна виталност и вътрешна светлина, сравнени с домашно родените чеда...но е ясно, че природата доста помага на ин витрото.

Също в посока на природата е да оставиш несъвместимите с живота малформации да умрат. Природата ще ти помогне, ако правиш обратното- ще ти пречи.

# 1 823

Това конкретно е с население над 1000 души и деца се раждат по няколко годишно, доколкото ми е известно.

И все вкъщи?

# 1 824
Инстинктите ги признаваме, нали? И законът ги признава.

Да, признаваме инстинктите, но ако те убия инстинктивно, едва ли законът ще ми ги признае...  Laughing  А иначе, някои жени инстинктивно раждат/избират да родят в дома си... Какво е толкова неразбираемо?  Laughing

Странното е,че не решават инстинктивно,а го правят съвсем осъзнато.Осъзнато сами!С пълната яснота за всички произтичащи рискове.И затова конците се оплитат в немалко случаи.
А сега с цената на няколко жертви искат да си правят закон? Ами защо не го направиха преди това?

Разбирам,че в момента не е позволено мед. лице да ти помага.НО!
Кой от тия дето родиха по къщите си се опита в писмен вид да формулира желанието си да получи помощ от някоя болница и лекар? Или потърси адвокати за съдействие? Вместо това бяха опити с пари под масата да се склони някой доброволец.Защо?

# 1 825

Да, признаваме инстинктите, но ако те убия инстинктивно, едва ли законът ще ми ги признае...  Laughing  А иначе, някои жени инстинктивно раждат/избират да родят в дома си... Какво е толкова неразбираемо?  Laughing

Странното е,че не решават инстинктивно,а го правят съвсем осъзнато.Осъзнато сами!С пълната яснота за всички произтичащи рискове.И затова конците се оплитат в немалко случаи.
А сега с цената на няколко жертви искат да си правят закон? Ами защо не го направиха преди това?

Кой от тия дето родиха по къщите си се опита в писмен вид да формулира желанието си да получи помощ от някоя болница и лекар? Или потърси адвокати за съдействие? Вместо това бяха опити с пари под масата да се склони някой доброволец.Защо?
Добре де...знаеш ли при колко физиологи4ни функции има риск от смьрт?
При всяко прегльщане мога да се задавя.Да стоя под постоянно наблюдение ли?

Естествено,4е има риск,който не се намалява в болница,а само се дава вьзможност да се реагира навреме.Това не озна4ава,4е се намалява риска от раждането.Той си остава един и сьщ навсякьде.

# 1 826

Естествено,4е има риск,който не се намалява в болница,а само се дава вьзможност да се реагира навреме.Това не озна4ава,4е се намалява риска от раждането.Той си остава един и сьщ навсякьде.
А малко ли е да се реагира навреме? Малко ли е? Малко е да се спаси живот, може би дори два, а?

# 1 827
Ами дъвчи бавно.Не яж сам и така ще има кой да те потупа по гърба като се задавиш.
Защо извърташ нещата?

След като  риска е еднакъв навсякъде предлагам да закрием темата.

# 1 828
  • Sofia
[Интересно...за последните 2 години,само 6 решения.
В БГ има над 10 000 жалби за лекарски грешки на година.
Може ли да видим и какви са наказанията?
Дали са пари4ни само или? Mr. Green

Моля, цитирай източници за 10-те хиляди жалби.
Невинаги наличието на жалба обосновава автоматично наличието на вина.

Не претендирам за изчерпателност на решенията - просто дадох пример за това, че осъдени има (както посочих и в предишния си пост освен тези решения има и десетки други на по-долни съдилища, които изобщо не са стигнали до ВКС). Който иска може да си намери информация от всяка една правно-информационна система.
Към настоящия момент практикуващите лекари в България, съгласно сайта на БЛС са 31504, т.е. осъдителните решения съотнесени към броя на лекарите не е незначителен.

# 1 829

Да направят закона преди кое? За кои говориш? Всички жени, желаещи да родят вкъщи трябваше да направят някакъв закон преди нещо си!? Преди да забременеят ли!?  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт