БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 945
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 070
  Ако толкова те е еня за едните пари, направи така, че да се създаде регламент и делото да се прекрати (ако е възможно)...   Peace

Това - добре, ама си обоснови исканията.
Щото аз пък искам да раждам на луната - ей така, мисля че първият въздух поет от детето ми там, ще е много полезен за развитието му и няма да ме боли толкова при самото раждане, защото лунния камък отнема болката. Да ида ли утре да заведа дело, че не ми е бил подсигурен този така важен лукс и ми е бил отнет избора?

1.Искам да знам защо вкъщи, а не в болница.
2.Отправени ли искания за такова нещо, преди да се заведе делото?

# 2 071
  Ако толкова те е еня за едните пари, направи така, че да се създаде регламент и делото да се прекрати (ако е възможно)...   Peace

Щото аз пък искам да раждам на луната - ей така, мисля че първият въздух поет от детето ми там, ще е много полезен за развитието му и няма да ме боли толкова при самото раждане, защото лунния камък отнема болката. Да ида ли утре да заведа дело, че не ми е бил подсигурен този така важен лукс и ми е бил отнет избора?

Защото няма такава опция "на луната,при реката,в парка" и тн.
Опциите за раждане са само две!
Да се ражда в болница е нормално,както и да се ражда у дома е нормално.
Едното не е осигурено от дьржавата и затова ще й бьде наложено да регламентира нормални неща.
Стана ли ясно или?

# 2 072
  • На земята, която е всъщност звезда.
 Ако толкова те е еня за едните пари, направи така, че да се създаде регламент и делото да се прекрати (ако е възможно)...   Peace

Щото аз пък искам да раждам на луната - ей така, мисля че първият въздух поет от детето ми там, ще е много полезен за развитието му и няма да ме боли толкова при самото раждане, защото лунния камък отнема болката. Да ида ли утре да заведа дело, че не ми е бил подсигурен този така важен лукс и ми е бил отнет избора?1.Искам да знам защо вкъщи, а не в болница.

Отиди при адвокат да ти обясни защо можеш да заведеш дело за раждане в къщи и защо не можеш да заведеш дело за луната.

# 2 073

Едното не е осигурено от дьржавата и затова ще й бьде наложено да регламентира нормални неща.
Стана ли ясно или?

Май на теб не ти е ясно. Иска е от името на бременна жена и е след спечелване на делото от унгарска родилка. Иска е за осигуряване на медициинско лице ( акушерка) при раждане в къщи. Явно там дулите не са признати...

# 2 074
Стана ли ясно или?

Е как са 2 опции? Опция "вкъщи" има ли я някъде черно на бяло? Щото ако я няма и тепърва трябва да се регламентира, аз искам и моята опция "на луната". Що пък вкъщи да може, а на луната - не? Да не искате да кажете, че имате повече права от мен?

# 2 075
  • София
 Кристиан, стелт77, отново не разбрах - кой ще асистира домашното раждане?

Последна редакция: пн, 19 ное 2012, 19:11 от desy_net

# 2 076
Е как са 2 опции? Опция "вкъщи" има ли я някъде черно на бяло? Щото ако я няма и тепърва трябва да се регламентира, аз искам и моята опция "на луната". Що пък вкъщи да може, а на луната - не? Да не искате да кажете, че имате повече права от мен?

Има и още една опция - в море http://leicablog.kittyhug.netdna-cdn.com/wp-content/gallery/alex … raschenkov-41.jpg

# 2 077

Стана ли ясно или?

Май на теб не ти е ясно. Иска е от името на бременна жена и е след спечелване на делото от унгарска родилка. Иска е за осигуряване на медициинско лице ( акушерка) при раждане в къщи. Явно там дулите не са признати...

Май на теб не ти е ясно... Кристиян никъде не говори за дули, а за домашно асистирано раждане... А иска е от бременна жена, защото за сега само бременни жени могат да изявяват претенции и желания къде точно да раждат...

Кристиан, стелт77, отново не разбрах - кой ще асистира домашното раждане?

Не зная... Видно регламента още го няма, а не претендирам да съм врачка... За всеки случай ще е човек с правомощия да асистира раждания в домашни условия, каквито правомощия дулите нямат (казвам го, защото пак ще се появи някой да пита кви са тия дули, които асистират по домовете)...

sunny day, ще те подкрепя, ако пуснеш жалба до ЕСПЧ че искаш да раждаш асистирано на Луната... И няма да ми се свидят едните пари, ако спечелиш...  Peace

# 2 078
  • Paris, France

Луната (все още  Mr. Green) не е територия на РБ и българските държавни институции не са отговорни за ражданията там. А и няма закон, който да възпира или наказва български медик ако дойде да те изражда на Луната. Никоя държава не е ДЛЪЖНА да подсигурява лунни раждания а и не мисля, че някой би Ви спрял. Просто трябва да намерите превозвач, съгласен да ви транспортира до Луната в напреднала бременност и обратно с бебето/бебетата и евентуално акушерка, която да се съгласи да ви придружи и изроди в Лунни природни условия.

Защо в къщи а не в болница - в тази тема има хиляди доводи. За мене лично домашното раждане е за предпочитане и с по-малки рискове, защото:

1) В клиниката ме оставиха съвсем сама в продължение на 3 часа със зверски контракции в една душ кабина и ако бях получила руптура на матката поради предшестващото секцио можеше и да си умра без да разберат.

2) Извиканата от чистачката акушерка, която ме виждаше за пръв път и не беше видяла епикризи и бележки направо ми включи окситоцин, който е абсолютно противопоказан за мене а и излишен при почти пълно разкритие.

3) Поради липса на място и персонал ме изродиха на една висока маса за слушане на тонове, защото нямаше свободни легла.

4) Започнаха да ме израждат БЕЗ ръкавици и на протестите ми отговориха, че кръвта била стерилна, това в клиника, където редовно раждат серопозитивни пациентки. Имам и снимки, да. Ясно се вижда, че са без ръкавици.

5) Прекарах първата нощ с дъщеря си в стая с виеща току що родила чужденка, не знаеща една дума френски и цялата и хриптяща, подкашляща и сополива рода, която непрестанно влизаше и излизаше от стаята с тави храна и ме черпеше и мене. Не забравяха да пощипват и попипват и бебето ми.

6) Разболях се от грип и заразих новородената си дъщеря поради което тя само дето не умря и се наложи да прекара седмица в болница с бронхиолит. В болницата, въпреки молбите и настояванията ми не намериха време да ми изпишат помпа за мляко, но ми изписаха ваксина против рубеола.

7) При приемането и ден след раждането НИКОЙ не се сети да ми измери кръвното, дори когато казах, че ме боли глава. Просто ми предложиха парацетамол. Можех и инсулт да получа, дето се вика.

Мога да продължа, но ме мързи. Лично аз бих се чувствувала по-спокойно у дома.

# 2 079
Невена , това раждане нали не е в БГ ? Thinking

# 2 080
  • София
Цитат
  Не зная... Видно регламента още го няма, а не претендирам да съм врачка... За всеки случай ще е човек с правомощия да асистира раждания в домашни условия, каквито правомощия дулите нямат (казвам го, защото пак ще се появи някой да пита кви са тия дули, които асистират по домовете)...

Стелт77, правомощия да асистират раждане в момента имат само акушерките и лекарите.
Тоест, ти искаш акушерка или лекар да помагат при домашно раждане?

# 2 081
Цитат

Стелт77, правомощия да асистират раждане в момента имат само акушерките и лекарите.
Тоест, ти искаш акушерка или лекар да помагат при домашно раждане?

Да, това е идеята.

# 2 082
А , не , само акушерка , така каза Меги ! Naughty

# 2 083
  • Paris, France
Невена , това раждане нали не е в БГ ? Thinking

Не, не беше в БГ. В БГ не бих тръгнала да раждам и посмъртно  Mr. Green тогава, но и сега не бих (не само заради условията). Но и в БГ в болниците не е рядко срещано да се окаже, че родилката не е виждала никога никого от персонала, който ще я изражда и персоналът да отхвърли план за раждане, на който лекар от същата болница се е съгласил, но не е на смяна за да го вкара в действие.

На мене не ми е ясно. Аз мисля, че искът е за разрешаване на планирано асистиране на домашно раждане от обучено медицинско лице. Задължително осигуряване на такова (дипломирана акушерка с опит) за домашно или хотелско, морско и изобщо извънболнично раждане никъде няма. Не зная за държава, в която домашните асистирани раждания по желание да са задължително осигурявани. Дулите нямат медицинските познания и опит на акушерката и не могат да диагностицират ( а и нямат право). Освен ако не са завършили акушерство (някои са). Ролята на дулата е морална и емоционална подкрепа на раждащата. Нещо, което може да се осигури в някаква степен от близки и семейство, но не всички родилки ги имат до себе си. Повечето жени, особено в БГ, наемат дула за да си осигурят в болницата или клиниката охрана срещу насилие от страна на персонала. Ако бях отишла да раждам с дула едва ли щяха да ме зарежат а и да бяха ме зарязали щях да имам кой да ми масажира гърба и да ме крепи да не падна  Joy. Или поне с кого да си говоря.

А , не , само акушерка , така каза Меги ! Naughty

Мисля, че това е напълно достатъчно. Ако раждането се закучи и се наложат оперативни намеси от акушер-гинеколог или реаниматор, хематолог итн се отива в болница. Не е реалистично в днешно време да се очаква по-сложни процедури да се правят извън болница. Така поне е в развитите страни, където се практикува.

# 2 084
По принцип би трябвало да може родилката да избира къде /вкъщи или болница/ да роди.
Де факто не съм ентусиазирана от идеята за домашните раждания, защото:
- надали ще се намери някой /лекар, акушер/, който би се нагърбил да поеме подобна отговорност за живота на детето и майката
- не мисля, че здравната система е готова да поеме този допълнителен ангажимент
- има бременни / не си измислям/, които дори крият бременността си, не ходят на прегледи, бременността не е проследявана, не се знае в какво състояние е нито майката, нито детето. Как тогава ще знае въпросният лекар или акушерка какво да очакват при раждането /ако изобщо ги уведоми някой навреме/?

Да, трябва да има регламент, в който да се включат и изисквания, към родилката, не само към екипите.

Общи условия

Активация на акаунт