БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 928
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 085
  • София
защо избора на мястото за раждане да е ограничен до "у дома" - "в болница". погледнато исторически човечеството е оцеляло благодарение ражданията в пещери и землянки. Нима кроманьонците не са  раждали здрави и прави деца в пещери. Или раждане на на морски бряг, в съседство на изригващ вулкан, при лек мусонен вятър - така раждането ще се извърши под знака на четирите природни стихии - земя, вода, въздух и огън.

# 2 086
  • Paris, France
- надали ще се намери някой /лекар, акушер/, който би се нагърбил да поеме подобна отговорност за живота на детето и майката
- в началото може би няма да има много желаещи акушерки. Както е видно и от темата, в БГ все още цари стериотипа, че в болницата раждането е по-леко, безболезнено, приятно и безгрижно. Явно има жени, които по ред причини - характер, мода, неприятно преживяване в болница, желание да са си у дома и други, желаят поне да опитат да родят у дома, но с помощтта на акушерка. Естествено ако няма противопоказания и акушерката е съгласна да опита. Има акушерки, завършили в чужбина и практикуващи там, които, ако законът се промени, биха отишли да практикуват в България. Има и работещи в България акушерки, които биха асистирали по домовете ако законът го позволи.

Цитат
не мисля, че здравната система е готова да поеме този допълнителен ангажимент
- здравната система не поема абсолютно никакъв допълнителен ангажимент. Даже отпадат ангажименти и се освобождават болнични леглодни. Не става дума да се задължи държавата да осигурява акушерка за абсолютно всяка желаеща да роди у дома жена а да се даде възможност на дипломирани и с опит акушерки да израждат ЗАКОННО планирано у дома им жени, които желаят. Никой в случая с нищо няма да бъде задължен и съответно ощетен. А и не всички домашни раждания са по здравната каса. И сега има частни клиники които не работят с касата. По света има и акушерки, които не работят с касата.

Цитат
има бременни / не си измислям/, които дори крият бременността си, не ходят на прегледи, бременността не е проследявана, не се знае в какво състояние е нито майката, нито детето. Как тогава ще знае въпросният лекар или акушерка какво да очакват при раждането /ако изобщо ги уведоми някой навреме/?
Просто не се съгласяват и толкова. Всички акушерки си имат изисквания и никога не биха поели ангажимент с жена, която няма нужните изследвания и бременността и не е следена. Ако не са уведомени навреме и са случайно попаднали на раждането тогава помагат с каквото могат и се обаждат в Бърза помощ при нужда. Имат задължение да помогнат (както и всеки друг, между другото). Има много непланирани домашни раждания на жени, които неочаквано и бързо раждат. Който е там помага с каквото може. Вика се линейка. Ако е раждане на силно недоносено/ни бебе/та се вика оборудвана с кувьози линейка и неонатолог или реаниматор. Но не за такива раждания говорим. Акушерки и акушер-гинеколози по правило не обслужват спешни случаи по домовете.

защо избора на мястото за раждане да е ограничен до "у дома" - "в болница". погледнато исторически човечеството е оцеляло благодарение ражданията в пещери и землянки. Нима кроманьонците не са  раждали здрави и прави деца в пещери. Или раждане на на морски бряг, в съседство на изригващ вулкан, при лек мусонен вятър - така раждането ще се извърши под знака на четирите природни стихии - земя, вода, въздух и огън.

Защо? Наистина.....защо не? Но в днешно време колко акушерки биха рискували да си счупят токчетата на обувките тичайки към пещерата или вулкана да им залее чистак новия джип? А и родилката може да не успее да си зареди телефона в пещерата та да се обади на акушерката.

# 2 087

- има бременни / не си измислям/, които дори крият бременността си, не ходят на прегледи, бременността не е проследявана, не се знае в какво състояние е нито майката, нито детето. Как тогава ще знае въпросният лекар или акушерка какво да очакват при раждането /ако изобщо ги уведоми някой навреме/?

Според мен е задължително бременната да е наясно още в началото дали би желала да роди в домашни условия и бременността й да може да се следи от акушерка, а не от АГ... В някои държави я има тази опция - у нас само АГ водят женските консултации... Разбира се, не е задължително да родиш при този, който ти е следил бременността, но според мен, една израждаща в домашни условия акушерка/АГ ще е по-наясно конкретното раждане добре ли е да става в домашни условия или не...

# 2 088

защо избора на мястото за раждане да е ограничен до "у дома" - "в болница". погледнато исторически човечеството е оцеляло благодарение ражданията в пещери и землянки. Нима кроманьонците не са  раждали здрави и прави деца в пещери. Или раждане на на морски бряг, в съседство на изригващ вулкан, при лек мусонен вятър - така раждането ще се извърши под знака на четирите природни стихии - земя, вода, въздух и огън.

Защо? Наистина.....защо не? Но в днешно време колко акушерки биха рискували да си счупят токчетата на обувките тичайки към пещерата или вулкана да им залее чистак новия джип? А и родилката може да не успее да си зареди телефона в пещерата та да се обади на акушерката.

rotfImbo Хахах Ти пък Невена, бъди малко по-толерантна към идеите на новаторите, моля те  Laughing

# 2 089
Май на теб не ти е ясно. Иска е от името на бременна жена и е след спечелване на делото от унгарска родилка. Иска е за осигуряване на медициинско лице ( акушерка) при раждане в къщи. Явно там дулите не са признати...

Май на теб не ти е ясно... Кристиян никъде не говори за дули, а за домашно асистирано раждане... А иска е от бременна жена, защото за сега само бременни жени могат да изявяват претенции и желания къде точно да раждат...
[/quote]
Знаеш ли каква е тънката разликата между мен и теб, че аз си направих труда да изчета решението на дело с предмет като на заведения риск, а ти не си.

# 2 090
  • волно калдъръмче
Защо в къщи а не в болница - в тази тема има хиляди доводи. За мене лично домашното раждане е за предпочитане и с по-малки рискове, защото:

1) В клиниката ме оставиха съвсем сама в продължение на 3 часа със зверски контракции в една душ кабина и ако бях получила руптура на матката поради предшестващото секцио можеше и да си умра без да разберат.

2) Извиканата от чистачката акушерка, която ме виждаше за пръв път и не беше видяла епикризи и бележки направо ми включи окситоцин, който е абсолютно противопоказан за мене а и излишен при почти пълно разкритие.

3) Поради липса на място и персонал ме изродиха на една висока маса за слушане на тонове, защото нямаше свободни легла.

4) Започнаха да ме израждат БЕЗ ръкавици и на протестите ми отговориха, че кръвта била стерилна, това в клиника, където редовно раждат серопозитивни пациентки. Имам и снимки, да. Ясно се вижда, че са без ръкавици.

5) Прекарах първата нощ с дъщеря си в стая с виеща току що родила чужденка, не знаеща една дума френски и цялата и хриптяща, подкашляща и сополива рода, която непрестанно влизаше и излизаше от стаята с тави храна и ме черпеше и мене. Не забравяха да пощипват и попипват и бебето ми.

6) Разболях се от грип и заразих новородената си дъщеря поради което тя само дето не умря и се наложи да прекара седмица в болница с бронхиолит. В болницата, въпреки молбите и настояванията ми не намериха време да ми изпишат помпа за мляко, но ми изписаха ваксина против рубеола.

7) При приемането и ден след раждането НИКОЙ не се сети да ми измери кръвното, дори когато казах, че ме боли глава. Просто ми предложиха парацетамол. Можех и инсулт да получа, дето се вика.

Мога да продължа, но ме мързи. Лично аз бих се чувствувала по-спокойно у дома.

Nevena Virolan, това отношение към човек, чиито осигуровки са си баш алафранга, или става въпрос за някакъв  минимум, който ти се полага като неосигурена?

Не знам защо за нищо на света не би родила в България, както и какво си чула, но аз определено родих в родилното на сравнително малък град /да се разбира, че условията не са били като в голяма болница с нужните салтанати и апаратури/, без да доплащам вип услуги, беше прието да си носиш в багажа една купчина лекарства и консумативи, включително и медицински ръкавици /заради кризата в болниците си ги купувахме ние/... Да ти кажа, че целият стрес, на който ти си била подложена във европейска /френска по подразбиране/ болница - да ги дебнеш да не ти направят нещо лошо и т.н., аз не съм го преживяла и слава Богу!  

# 2 091
  • Paris, France
Nevena Virolan, това отношение към човек, чиито осигуровки са си баш алафранга, или става въпрос за някакъв  минимум, който ти се полага като неосигурена?

Не знам защо за нищо на света не би родила в България, както и какво си чула, но аз определено родих в родилното на сравнително малък град /да се разбира, че условията не са били като в голяма болница с нужните салтанати и апаратури/, без да доплащам вип услуги, беше прието да си носиш в багажа една купчина лекарства и консумативи, включително и медицински ръкавици /заради кризата в болниците си ги купувахме ние/... Да ти кажа, че целият стрес, на който ти си била подложена във европейска /френска по подразбиране/ болница - да ги дебнеш да не ти направят нещо лошо и т.н., аз не съм го преживяла и слава Богу!  

Бях осигурена с нормална и допълнителна частна осигуровка. Отношението не беше лошо и няма нищо общо с осигуровките. Просто в този момент клиниката беше препълнена с раждания. След мене още една жена роди в кабинет, но не изчака да се освободи стая и избра да си тръгне на 6тия час след раждането. Клиниката, която е частна, добре оборудвана с операционни и даже кувьози за по-леки случаи не е никак лоша и беше най-добрата в района. Но когато по една или друга причина няма персонал а надойдат раждащи е така. Бременността ми беше следена в тази клиника и съм доволна от отношението. Тогава тукмного малко тукашни акушерки и гинеколози се съгласяваха да пробват нормално раждане при жена, родила със секцио преди по-малко от 2 години, да не ме преглеждат никога вагинално, да чакат термин, да не пукат води, да не правят епизиотомия итн. Просто бяха заети. И от партера да тичаш на 4 етаж да търсиш ръкавици когато половината глава е излязла си е трудно  Mr. Green. Добре, че нямаше свободен кенеф. Аз мислех, че ми се ходи до тоалетна и затова викнах чистачката. Ако бях намерила свободния кенеф можеше и там да родя.

В България много родилки дебнат и опонират на клизми, бръснене, епизиотомии и прочие и това имах предвид. Тук поне казват.

Тук във Франция и в Англия, където раждах за пръв път са длъжни да изродят бременна независимо дали е осигурена. Осигуровката са ми я искали само първия път за записването в клиниката при втората бременност и повече никога. Лична карта или паспорт също никога не са ми искали, то в Англия и нямаше тогава. Сега май имат някакви карти за здравна осигуровка по тяхната си държавна система (NHS) Аз имах и карта за БУПА (частна осигуровка), която не ми дотрябва, защото родих по спешност преждевременно.

Не са ми били идеални ражданията и по вода, но всичко ми беше обяснявано и имах избор да откажа. Аз не исках първото секцио и се уплаших. Лекарите - професорка по АГ, консултант-анестезиолог и 2ма неонатолози, които дойдоха от домовете си в 00.30ч сутринта търпеливо ми обясниха плюсовете и минусите и бяха готови да ме индуцират и да чакат с часове да зараждам въпреки огромните рискове за бебето. Даже се съгласиха да звъннем и да поговорим с майка ми. Понеже се налагаше пълна упойка и нямаше никакъв начин за спинална по протокола на болницата мъжът ми не можа да присъства на раждането (ако бях със спинална можеше). Веднага след раждането акушерка, дошла специално с фотоапарат е излязла да му даде първата снимка. Раждането ми беше много тъжно, но от персонала съм възхитена. Никой не ме заобижда или насили към операционната. Ето за такива нещица говорим.

# 2 092
  • волно калдъръмче
1. Без клизма не мога да си го представя, освен във вариант на някакъв предварителен режим за очистване на дебелото черво. Натиска, който оказва плода върху стените на червата, натиска и съдържимото, което... абе не ми се продължава, че много нацапано ще стане.
2. В бръсненето преди раждане виждам само и единствено загриженост към личната хигиена /напоследък така се обяснява и коломаскирането на интимните части/.
3. За епизиотомията съм чувала, че е превантивна мярка срещу разкъсвания.

Не виждам причини лекарите да не ги прилагат тези неща и при домашните раждания, както и да си влязат като точки в регламента без да се оспорват. Че той докато ѝ обясни какво ще ѝ прави, докато я убеди... Не дай си боже пък да изпадне в състояние, в което да не е адекватна. Тогава кой ще казва на доктора какво да прави?

# 2 093
Знаеш ли каква е тънката разликата между мен и теб, че аз си направих труда да изчета решението на дело с предмет като на заведения риск, а ти не си.

Другата тънка разлика е, че аз разбрах какво написа Кристиян, а ти не разбра, но това не ти попречи да му опонираш...

Решението на унгарското дело отдавна се премята в интернет пространството, ако с него се хвалиш... Не ми трябва да го чета, зная кой член на Конвенцията е нарушен...  Laughing  Ако попаднеш на решения на български съд по въпроса, по би ме заинтригувала...

# 2 094
1. Без клизма не мога да си го представя, освен във вариант на някакъв предварителен режим за очистване на дебелото черво. Натиска, който оказва плода върху стените на червата, натиска и съдържимото, което... абе не ми се продължава, че много нацапано ще стане.
2. В бръсненето преди раждане виждам само и единствено загриженост към личната хигиена /напоследък така се обяснява и коломаскирането на интимните части/.

Не виждам причини лекарите да не ги прилагат тези неща и при домашните раждания, както и да си влязат като точки в регламента без да се оспорват. Че той докато ѝ обясни какво ще ѝ прави, докато я убеди... Не дай си боже пък да изпадне в състояние, в което да не е адекватна. Тогава кой ще казва на доктора какво да прави?

А аз не виждам причина нито едно от тези трите да се прави рутинно... В колко домашни раждания (планирани или непланирани) се прави клизма? А в колко се прави епизиотомия?

# 2 095
  • волно калдъръмче
Кое да не се прави рутинно - изпразването на червото или смъкването на вълната? Ако ми кажеш поне една разумна причина да не се прави - добре. Ако ще си говорим за права да си раждаме окосмени и в л-на, просто ще си замълча. Да, личен избор е да метнем на детето някоя бактерия, но лекарите са длъжни да спазват някакви хигиенни норми, както в болницата, така и при домашното раждане.

Само епизиотомията като че ли може да се избегне. Дали е жизнено необходима или превантивна? Ако не е жизнено необходима на момента, в следващ момент може и да стане късно за нея.

# 2 096

Саморая, преди години имаше доста теми в Родители в чужбина (тогава имаше много раждания) и жените описваха своите раждания. Имаше големи, големи ужасии.
Аз лично видях и двете страни - попаднах на ксенофобски персонал и бях оставена на произвола. Никой не се поинтересува от мен в продължение на повече от 12 часа. Хвърлиха ми документацията в коша за боклук, а аз бях с показания за цезарово сечение. Една акушерка идваше само и то за да се гаври словесно. Осигурена съм, плащаме доста. Ама съм чужденка, следователно мръвка за убиване.
Минаха контракции, води изтекоха. След като персонала се смени, положението коренно се промени. Дойде една докторка, аз мислех че е акушерка, с нея родих, но доста по - късно разбрах че съм раждала с лекар. Тук никой не ражда с лекар, но просто жената трябваше да се справи с доста опасно положение. Много внимателна, опитна, обясни ми колко е сдухано положението, какво да правя аз, тя какво ще прави и някак си успя да спаси два живота, които предната смяна ей така реши да ги остави на произвола.
Добре, че я имаше! И беше страшно търпелива и спокойна.
От условията в болницата съм доволна - имах си собствена стая, бебето си бе при мен, съпруга ми също. След раждането се държаха изключително добре всички, явно е имало последвия и се опитаха да замажат положението.
Някак си не мога да мисля за раждането като за естествен процес. При мен не се получи. При все че бях подготвена, нямах нито миг паника, даже много спокойно отреагирвах на целият хаос около мен в болницата.
Разбирам ги много добре жените, преживели гадост при раждане и искащи да родят следващият път различно. Обаче не мисля, че у дома е единственото възможно решение. Не съм сигурна, че един брутален мед. работник, излизайки извън болницата и отивайки в нечия къща да асистира, би се държал подобаващо. Не мисля, че всички раждания минават гладко и естествено. И не дай си Боже, да има проблем някакъв по нашите "прекрасни" пътища, където 50 км могат да костват цял час, могат да костват човешки живот. Като знам и каква пълна липса на организация ще бъде, може би и дори регламентирано това начинание ще бъде провал.
И друго - щом като в България не може да присъстват съпрузите на раждането, персонала не ги иска, що си мислите, че тоя същият персонал ще хукне ентусиазирано по домашни раждания? Повечето гледат да наплашат родилките, та да родят с цезарово и да минават бързо, как си го представяте тези същите да стоят с часове и часове в нечия къща?

Относно епизиотомиите, повече съм слушала оплаквания в България, че не са им били направени навреме и са ги оставили да се разкъсат.

# 2 097
  • волно калдъръмче
И аз наблегнах на превантивната роля на епизиотомията, но явно за някои тя е рутинна работа, която се прилага на всеки. Разбирай, че те са уникални имат най-естественото раждане и могат да я избегнат при всички случаи, каквото и да им коства.

# 2 098
  • Paris, France

1) Когато главата на плода влезе в родовия канал тя запушва успешно целия таз и нищо не може да излезе. Нито да влезе  Mr. Green. Никакъв предварителен режим не е необходим и преди раждането да започне естествено обикновено има физиологично разстройство. Питала съм специално акушерката. Изгледа ме странно и ми каза, че за 35 години практика и сиамски близнаци е видяла и фистули, но не и изтичащи по време на раждането фекалии. Това е наистина мит и ненужна манипулация. Не са ми правили клизма нито първия, нито втория път и не съм имала фалове. Гледала съм раждащи животни, повечето на юргана в спалнята и никога не са излизали или оставали лайна, с извинение. По-вероятно е след клизма да остане в червата течност, която за разлика от твърдите фекални маси лесно може да излезе при напъни.

2) Бръсненето по време на бременността и непосредствено преди и след раждането не се препоръчва заради миниатюрни наранявания които са лесен вход за инфекции. Бременните жени са изключително предразположени към брадавици (които могат и да си носят в космените фоликули отпреди бременността, вируса де) и още на първата консултация бях предупредена да спра да оскубвам или бръсна там ако го правя и само да подстригвам много късо ако окосмения вид не ми харесва. Обръснаха малка лента преди секциото и това си беше наложително. Единственото предимство на обезкосмяването там е, че не се хващат въшки, но в днешно време те са рядкост.

3) Големи разкъсвания са рядкост при нормално нефорсирано домашно раждане. Без епизиотомия може и никак да не се разкъсаш а с нея със сигурност няма сядане поне месец и кекс още 2  Grinning.

Цитат

Аз пък не виждам начин да ги приложат. И смисъл не виждам. На мене както успяха да ми обяснят така и на другите. А и още по време на бременността обясняват. Аз не съм ходила на курсове, защото родих преди да започнат, но всичко ми беше обяснено и ми бяха дадени книжка и листовки. Ако родилката изпадне в кома, падне от балкона или и падне тухла на главата викат линейка.

# 2 099
Кое да не се прави рутинно - изпразването на червото или смъкването на вълната? Ако ми кажеш поне една разумна причина да не се прави - добре. Ако ще си говорим за права да си раждаме окосмени и в л-на, просто ще си замълча. Да, личен избор е да метнем на детето някоя бактерия, но лекарите са длъжни да спазват някакви хигиенни норми, както в болницата, така и при домашното раждане.

Само епизиотомията като че ли може да се избегне. Дали е жизнено необходима или превантивна? Ако не е жизнено необходима на момента, в следващ момент може и да стане късно за нея.

Чела ли си или да си чувала за домашно раждане с клизми и епизиотомия? Питам, щото аз не съм... Може и да има... Интересно ми е тези без споменатите екстри как така са се случили? Или да речем раждания, които не са в домашни условия, а в превозно средство на път за болницата... Никъде не споменават някой да е правил клизми и епизиотомии, как се случва самото раждане тогава?

Много станаха интересуващите се как точно ще се случат нещата, кой и защо ще асистира и т.н. Вероятно ще ви е интересно това събитие:

Прес-конференция от Родилница

Вторник, 20.11.2012, София Прес Клуб, 12:00

Има нужда от регламент за извънболничното раждане,
за да се намали рискът за майката и бебето

"Съществува необходимост от промяна в правната уредба в България, така че да се даде възможност на медицински лица да оказват помощ при раждания извън болница. Това смятат от Сдружение „Родилница”, Сдружение„Естествено“, „Асоциация на българските дули”, Фондация „Родители за Родители” и Българският Хелзински Комитет. Петте неправителствени организации ще дадат специална пресконференция по темата утре, 20 ноември, от 12 ч. в София Прес. На прес конференцията ще присъстват и представители от Алианса на българските акушерки, за да представят и тяхната позиция."

Общи условия

Активация на акаунт