БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 900
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 100
Ако родилката .... падне от балкона или и падне тухла на главата викат линейка.

Joy hahaha

Няма ли изисквания раждането да е в домашни условия само и единствено, ако домът не е строителна площадка...  Laughing

# 2 101
Знаеш ли каква е тънката разликата между мен и теб, че аз си направих труда да изчета решението на дело с предмет като на заведения риск, а ти не си.

Другата тънка разлика е, че аз разбрах какво написа Кристиян, а ти не разбра, но това не ти попречи да му опонираш...

Решението на унгарското дело отдавна се премята в интернет пространството, ако с него се хвалиш... Не ми трябва да го чета, зная кой член на Конвенцията е нарушен...  Laughing  Ако попаднеш на решения на български съд по въпроса, по би ме заинтригувала...

Виждам, че си запозната добре с члена от конвенцията, поне така ти си мислиш....тогава на какво основание опонираш на предложението за раждане на луната. Според същия този член то е напуълно приложимо...с нищо не се хваля, дразня се на простотиите които бълваш

# 2 102
  • волно калдъръмче

1) Когато главата на плода влезе в родовия канал тя запушва успешно целия таз и нищо не може да излезе. Нито да влезе  Mr. Green. Никакъв предварителен режим не е необходим и преди раждането да започне естествено обикновено има физиологично разстройство. Питала съм специално акушерката. Изгледа ме странно и ми каза, че за 35 години практика и сиамски близнаци е видяла и фистули, но не и изтичащи по време на раждането фекалии. Това е наистина мит и ненужна манипулация. Не са ми правили клизма нито първия, нито втория път и не съм имала фалове. Гледала съм раждащи животни, повечето на юргана в спалнята и никога не са излизали или оставали лайна, с извинение. По-вероятно е след клизма да остане в червата течност, която за разлика от твърдите фекални маси лесно може да излезе при напъни.

2) Бръсненето по време на бременността и непосредствено преди и след раждането не се препоръчва заради миниатюрни наранявания които са лесен вход за инфекции. Бременните жени са изключително предразположени към брадавици (които могат и да си носят в космените фоликули отпреди бременността, вируса де) и още на първата консултация бях предупредена да спра да оскубвам или бръсна там ако го правя и само да подстригвам много късо ако окосмения вид не ми харесва. Обръснаха малка лента преди секциото и това си беше наложително. Единственото предимство на обезкосмяването там е, че не се хващат въшки, но в днешно време те са рядкост.

3) Големи разкъсвания са рядкост при нормално нефорсирано домашно раждане. Без епизиотомия може и никак да не се разкъсаш а с нея със сигурност няма сядане поне месец и кекс още 2  Grinning.

1. Айде бе, не всички майки са със запек, може да има и с разстройство.

2. Брадавиците са най-малкия проблем. Миниатюрните наранявания /ако въобще станат факт/ няма как да са лесен път за инфекции, ако хигиената е ниска. По тази логика всеки порязан с кухненски нож пръст трябва да гангренясва, а защо не и да се ампутира.

3. Кексът ли бил проблема?

Последна редакция: пн, 19 ное 2012, 23:46 от Саморая

# 2 103
Знаеш ли каква е тънката разликата между мен и теб, че аз си направих труда да изчета решението на дело с предмет като на заведения риск, а ти не си.

Другата тънка разлика е, че аз разбрах какво написа Кристиян, а ти не разбра, но това не ти попречи да му опонираш...

Решението на унгарското дело отдавна се премята в интернет пространството, ако с него се хвалиш... Не ми трябва да го чета, зная кой член на Конвенцията е нарушен...  Laughing  Ако попаднеш на решения на български съд по въпроса, по би ме заинтригувала...

Виждам, че си запозната добре с члена от конвенцията, поне така ти си мислиш....тогава на какво основание опонираш на предложението за раждане на луната. Според същия този член то е напуълно приложимо...с нищо не се хваля, дразня се на простотиите които бълваш

Не опонирам на предложението за раждане на Луната... Напротив, казах че ще подкрепя такава жалба в ЕСПЧ... Не зная ти къде четеш простотиите, които бълвам...  Laughing

# 2 104
... На прес конференцията ще присъстват и представители от Алианса на българските акушерки, за да представят и тяхната позиция.

A, eто това е много интересно за мен. Бих искала да разбера тяхното отношение. Дали ще го приемат като предизвикателство и възможност за придобиване на опит или ще бъдат против.
Също така дали са подготвени за това, в България мисля малко им дават да поемат отговорност, май и по- малко учат от колежките си в чужбина.

# 2 105
  • Paris, France

Joy hahaha

Няма ли изисквания раждането да е в домашни условия само и единствено, ако домът не е строителна площадка...  Laughing

Не, но в Англия много от акушерките отказват да донесат и напълнят с вода родилна вана в стари къщи, защото подовете, които са само наредени дъски върху греди (не се шегувам) може да се срутят под тежестта на водата. Случвало се е. Моя приятелка роди в хотелски апартамент, защото подовете в къщата им са такива а държеше да е във вана. Та, не е за смях   bouquet

1. Айде бе, не всички майки са със запек, може да има и с разстройство.

2. Брадавиците са най-малкия проблем. Миниатюрните наранявания /ако въобще станат факт/ няма как да са лесен път за инфекции, ако хигиената е ниска. По тази логика всеки порязан с кухненски нож пръст трябва да гангренясва, а защо не и да се ампутира.

3. Кексът ли бил проблема?

1) Ми, не съм имала проблем. чудя се как тукашните болници не са омазани в ...., мани. В България сфинктерите ли са по-некачествени, че изпускат?????

2) Брадавиците не са проблем???????? Ако вирусът навлезе в дихателните пътища на бебето няма оправия цял живот. че и рак предизвикват. Не случайно ако ги има видими във влагалището раждането става задължително със секцио.

3) Не ми е бил кекса проблема ама не са ме и рязали  hahaha Защо да ме режат ако може да не ме режат????? И това без да ме попитат даже. Не, мерси.

# 2 106
... На прес конференцията ще присъстват и представители от Алианса на българските акушерки, за да представят и тяхната позиция.

A, eто това е много интересно за мен. Бих искала да разбера тяхното отношение. Дали ще го приемат като предизвикателство и възможност за придобиване на опит или ще бъдат против.
Също така дали са подготвени за това, в България мисля малко им дават да поемат отговорност, май и по- малко учат от колежките си в чужбина.

Вероятно ще минат поне някакъв опреснителен курс... Едва ли ще се юрнат да израждат в домашни условия, ако се чувстват неподготвени...  Peace   В тази връзка, по-рано споделих, че при второто ми раждане акушерките не са ме докосвали с пръст, а и не сме разговаряли... Лекарят вършеше почти всичко... Те дори искаха да ходят да спят, докато достигна разкритие, но той не им позволи... Та какви са техните акушерски умения, мога само да гадая... И ако се чувстват пренебрегнати в професионално отношение, що да не им се даде шанс да израждат без да им бъркат докторите в ръцете... За който желае, разбира се, на сила никого не карат...

# 2 107
Ахааа, още си има задаващи интересни въпроси, дъвкани предъвкани отдавна  Joy

Но май се промъква двоен стандарт у върлите противници.
Нали имаше теории, че се раждало по чужбина вкъщи, щот´по-евтино на застрахователите излизало, да се пестят пари, един вид.. Е защо тогава все се реве "Кой ще плаща, аз не искам да плащам прищевки...!" и това дори е един от по-стабилните "доводи" против. Ми оставете ги лудите сектантки, ето, да има как да го правят - даже пари ще спестяват на... държавата ли, на данъкоплатците ли, на касата ли...

Та кое е последно проблемът, че е по-евтино, или че е скъпо..?

# 2 108
  • София
Къде пише, че в България ще е по-евтино?

# 2 109
Никъде не пише, само тука видях такива едни обяснителни теории на домашното раждане, за извън БГ поне... Че затова се правело, било по-евтино. И аз затова питам, какво се има предвид...

# 2 110
Nevena Virolan, аз пък да му се невиди се нааках и при двете раждания, умрях от срам  Mr. Green Акушерките ме убедиха обаче, че е често срещано и това тях не ги притеснява. Но за да не скочат сега опонентките да допълня, че ражданията ми бяха предизвикани, т.е организма не се е подготвил естествено да ражда и не се е освободил предварително от съдържимото в червата. Когато раждането тръгва само, червата се изпразват малко преди започването на контракциите или по време на разкритието  Heart Eyes

# 2 111
  • София
Е, как няма да е по-евтино, като няма да е ангажиран цял екип, често и с анестезиолог, и няма да им висиш минимум три дни в болницата.

А историята с клизмата е нелепа направо.
Някой знае ли откъде е дошъл този "обичай"?
Бръсненето, неяденето и непиенето са, доколкото знам застраховка за евентуална операция.
Помня ужасната жажда и марлята с вода, която една много мила акушерка ми подаваше да смуча.

И понеже аз си чета тук, но рядко се обаждам, държа да коментирам думите на Мамасита относно благодарностите за шамарите на старите акушерки:

в онова време е било така, и никой не си е представял, че може да е иначе. Много други още по-ужасни неща в обществото са били приемани за нормални.

Майка ми пък хич не е била благодарна, разказвала ми е за нечовешко отношение, за  пренебрежението с което, след  като съм се родила, акушерката отговорила на въпроса й за пола ми: "Уф, женско, какво?!", за чайника с топла вода, с който са идвали сутрин с думите "Айде, путки, на миене", за глада 20 дни в болницата, защото съм родена в 8 месец. Не е можело и да ти донесат храна близките. За това, как са й преливали гърдите от мляко, а мен са ме наливали със сонда и никой не се е опитал да й каже какво да прави, камо ли да направи опит да ме кърми (не съм била в кувьоз). И т.н., и т.н. Централна софийска болница в средата на 70-те. А майка ми не беше лигла, ама хич.

Та така... това че тогава е било така, не означава, че трябва да продължи да бъде. А разликите не са големи, уви.

# 2 112
  • Paris, France
А историята с клизмата е нелепа направо.
Някой знае ли откъде е дошъл този "обичай"?
Бръсненето, неяденето и непиенето са, доколкото знам застраховка за евентуална операция.
Помня ужасната жажда и марлята с вода, която една много мила акушерка ми подаваше да смуча

Клизми и бръснене са се правели и на запад докато не се е установило, че процедурите само хабят средства (бръсначи, топла вода, труд итн) без да подобряват с нищо продължителността на раждането и хигиената. А защо като беше жадна просто не отиде до кенефа и не се напи с вода? В България чешмяната вода е питейна поне. Аз опитах да пийна, но повръщах и се отказах. На тези дето лежат, пухтят, ядат и пийват благородно завиждам. Разстройството като пристигнахме в болницата беше вече минало.

Има култури, в които се счита, че клизмата ускорява раждането. Много от африканките си ги правят и не само по време на раждане. Някой индийки даже си предизвикват повръщане. В Лондон има една холистична болница в която предлагат клизми като екстра и срещу заплащане, разбира се.

Зевзекова,   bouquet а втория път поиска ли си клизма???? Нали парен каша духа.

Аз не съм против клизмите, бръсненето вентузите, пиявиците и подобни. Просто бих искала жените да имат право на избор и да им се обяснява.

Аз съм родена недоносена в малко българско градче в началото на 70те. Била е седалищно раждане, но не са и направили секцио. Не са и сложили и епидурална. Не съм била непрекъснато до майка си, но тя е била насърчаване да ме кърми на 2 часа. Може би си зависи от болницата.

Къде пише, че в България ще е по-евтино?

В родилния дом има доста разходи като отопление, осветление, наем, храна по време на престоя, персонал като чистачи, охрана итн, които при домашното раждане просто ги няма или се поемат от родилката. Единствените разходи за здравната каса при успешно домашно раждане, ако разбира се го поеме, са хонорарът на акушерката, някой друг не много скъп медикамент евентуално (който и в болницата се ползува) и това е. Ако раждането не прогресира добре се отива в болница и без това, но такива усложнени раждания са минимален процент. Няма как да не е по-евтино.

# 2 113
  • волно калдъръмче
Nevena Virolan, от бръсненето може да се обърне косъм и аз мислех, че на това казваш брадавица. Папилома вирусът не се носи в космените фоликули, а се предава по полов път. Не казвам, че не може и от старо ножче за бръснене, но в болниците все пак са чували за кондиломи и знаят как да те обръснат без рискове.

# 2 114
...
Прес-конференция от Родилница

Вторник, 20.11.2012, София Прес Клуб, 12:00

Има нужда от регламент за извънболничното раждане,
за да се намали рискът за майката и бебето

"Съществува необходимост от промяна в правната уредба в България, така че да се даде възможност на медицински лица да оказват помощ при раждания извън болница. Това смятат от Сдружение „Родилница”, Сдружение„Естествено“, „Асоциация на българските дули”, Фондация „Родители за Родители” и Българският Хелзински Комитет. Петте неправителствени организации ще дадат специална пресконференция по темата утре, 20 ноември, от 12 ч. в София Прес. На прес конференцията ще присъстват и представители от Алианса на българските акушерки, за да представят и тяхната позиция."

не може да бъде
ама защо чак сега???
защо се мотаха цели 5год преди да почнат разговорите с акушерките?
хайде успех и дано има резултат

само не разбирам защо намесихте клизми, бръснене и подобни
това няма нищо общо с темата
да не говорим, че и с раждането, както стана ясно доста отдавна вече

Общи условия

Активация на акаунт