БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 140
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 145
Да вземат да си изкопират и мненията на другите от темата.

Mи да ги изкопират, та какво..? Има какво да цитират. А тия мения са казани, за да се четат и то по възможност от повечко хора, дето идея нЕмат за какво става дума, а единствено, като чуят фразата "домашно раждане" се потрисат и почва да ги избива на актуални мисли защо са отречени клизмите... и то от години  Laughing

Не вярвам тя самата да има нещо против.. по-практично е така, вместо да ги повтаря.

# 2 146
Някои от години пишат без да се научават да казват нещо смислено.

# 2 147
Някои от години пишат без да се научават да казват нещо смислено.

Ми много ясно, то това е закон!
Как иначе щеше да има тема от 144-5 страници, които да четем с вълнение и небивал интерес всички ние Laughing

П.П. за горе - естествено, нямам предвид да копират мнения, от сорта на "е за какво на някой му трябва да ражда в къщи, така се връщаме в пещерите!" Simple Smile Нито нашите... ама все има какво да се подбере.

# 2 148
  • София
 И за мен (писах и преди), е важно да се разграничат две неща:
  - узаконяването на домашното раждане - как точно да се случи;
  - подходяща ли е Меги, която е раждала неасистирано и показва изключително отрицателно отношение към лекарите и чрез сайта си призовава да не се търси лекарска помощ, да води тази кампания?

# 2 149
Не е нужно някой от тук да подбира,може да им се пусне цялата тема и те сами да си изберат.Aз нямам ФБ,но който има да им качи темата на стената или там както се прави.

# 2 150
Мен ме интересува пресконференцията открита ли ще бъде или закрита? И защо се прави така спешно от днес за утре?

Теб като те интересува, има си там един телефон за контакти, вземи звънни, питай и ела и информирай и нас...  Laughing   Всеки всичко го интересува, но така ако може наготово и то точно в тази тема да му се каже... Потърсете си сами информацията де, голям мързел, голямо нещо...

# 2 151
На мен ми излиза скъпо да звъня оттук,та рекох някоя другарка на място да свърши таз работа вместо мен,особено пък като пуска инфото за срещата.

P.S.Пък инак ми е ясно що се прави така скоростно-да не могат акушерките от по-малките населени места,дето са членове на алианса да се замъкнат до София и да кажат как ги виждат те нещата.

# 2 152
И за мен (писах и преди), е важно да се разграничат две неща:
  - узаконяването на домашното раждане - как точно да се случи;
  - подходяща ли е Меги, която е раждала неасистирано и показва изключително отрицателно отношение към лекарите и чрез сайта си призовава да не се търси лекарска помощ, да води тази кампания?

Домашното раждане е законно Simple Smile)))))))))))))))))))))))))))))). За 140+ страници да беше разбрала поне това.
Не знам за каква кампания говориш? В темата става дума за дело в съд за човешки права.

# 2 153
  • София
Въпрос на уважение към темата и участниците е да се избягва спаметено. Ако дип сте на вълна външен вид- моля ви да се развихряте из съответните теми, тази е достатъчно оспамена и не на всеки му се четат лични виждания  и въжделения по какви ли не въпроси. Тези теми са цяло море, има за всеки.
Ей- на, да вземем да обсъдим и менюто по време на пости, като сме почнали с който каквото го вълнува, понеже тук някой споменал за яденте и пиене по време на раждане.

Извинете че повдигнах темата, но останах с впечатлението, че жените искат да раждат у дома, за да избегнат считаните за унизителни процедури, върху които разсъждавам, и евентуално грубото отношение на персонала.

# 2 154
На мен ми излиза скъпо да звъня оттук,та рекох някоя другарка на място да свърши таз работа вместо мен,особено пък като пуска инфото за срещата.

P.S.Пък инак ми е ясно що се прави така скоростно-да не могат акушерките от по-малките населени места,дето са членове на алианса да се замъкнат до София и да кажат как ги виждат те нещата.

И на мен телефона не ми е без пари, а и не ме интересува, за да звъня...  Laughing   Викаш, никакво инфо да не се пуска, ако не може да се отговори на всички въпроси, хрумнали им на четящите...  Laughing

П.С. Пък инак, на мен ми е ясно що се прави така скорострелно - да не можеш ти да се замъкнеш до София и да разбереш за какво става въпрос...  Laughing

# 2 155
Евил, така си е, просто е комплексно. И дори за теб и мен нещо да е ок, за друг вероятно няма да е.. така че не бихме могли да сме на едно мение всички, затова и трябва да има начин всеки да е до колкото може, естествено, удовлетворен... И да има начин да се правят/избягват някои НЕважни неща и процедури... И да има различни опции, нищо че някои смята някои такива за тъпи, безсмислени и т.н. И да е максимално безопасно и сигурно, ей това е Peace

# 2 156
Просто да има избор за нещата, за които е преценено, че може да има такъв. А такива са повечето от "ритуалите", свързани с болничното раждане, например, при мен отпреди 12 и 6 години.
Разбира се, че редица жени ще считат за унизително, за нездравословно, за обидно и т.н. редица неща, които не са наистина необходими и за които нормални обяснения не им се дават. Мотиви от типа на кое било изглеждало по- ефирно, да речем, са си виц, но казан в неподходяща /в случая/ обстановка.

# 2 157
  • София
Унизителни са не толкова самите процедури, а начинът, по който се правят. В големи АГ болници можеш да се окажеш с напълнен с вода з..к на магаре срещу широко отворена врата... Неспазването на елементарни правила за лично пространство е унизително. Разбира се, не навсякъде е така, но дори и само на едно място да се случи е унизително.

Който цитира д-р Константинов, че детската смъртността при домашни раждания е 2-3 по-висока да се върне и да гледа пак, защото не е доразбрал.

# 2 158
  • София
  Аludra*, не мисля, че някой, освен теб, не е разбрал, че пиша за асистираното домашно раждане.
  Кампанията за узаконяване на АСИСТИРАНОТО домашно раждане се води от сдружение ''Родилница", а лице на тази кампания във всички медии е Меги, която открито обяснява, колко е "опасно" болничното раждане.
 Цитирам статия от сайта на Родилница, в който се обяснява насилието на здравните работници над раждащите жени:

Цитат
Насилието към жените в медицинските заведения — Лансет
от Родилница
Майчината заболеваемост и смъртност по време на раждането е въпрос от най-голямо значение за общественото здраве. В тази статия ние разискваме това, че част от проблема е насилието извършвано от здравните работници по време на раждане и аборт, което оказва влияние върху достъпа до здравни услуги, съобразяването с наредби, качеството и ефективността на здравните услуги. Анализирахме щателно изследване от изминалото десетилетие и тук обсъждаме четири форми на насилие, извършвано от доктори и мед.сестри: липса на внимание и вербално, физическо и сексуално насилие. Това са повтарящи се форми на насилие, често те са умишлено извършени и са сериозно нарушение на човешките права и са свързани с лошо качество и ефективност на здравните услуги. Това насилие е начин за контрол над пациентите, което е заучено по време на обучението и се затвърждава в здравните заведения. Насилието се проявява главно в ситуации, в които легитимността на здравните услуги е съмнителна или може да бъде в резултат на предразсъдъци срещу определена група хора. Тук обсъждаме начини за предотвратяване на насилието.

Вие искате същите тези здравни работници да асистират раждане вкъщи. За мен това е демагогия.

Цитирам и един коментар:

Цитат
Според мен мисленето по тези въпроси към момента е много фанатично и непохватно, както от страна на държавата, така и от страна на активистите.
Най-големият проблем е, че много некоректно смесвате абстрактни философски и административни въпроси с реалните измерения на случващото се.

# 2 159
П.С. Пък инак, на мен ми е ясно що се прави така скорострелно - да не можеш ти да се замъкнеш до София и да разбереш за какво става въпрос...  Laughing

Аз няма да раждам у дома,така че не ми е от първостепенна важност,ама може някои дето имат тази нагласа да останат ощетени с информацията.При това не за първи път!

Общи условия

Активация на акаунт