БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 959
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 490
Осигуряването на самостоятелност на акушерките в болниците е по-лесно и идва преди тяхното участие в домашни раждания.

Ако акушерките ще могат да израждат у дома, логично е да могат да израждат и в болница сами. Поне ще трябва да е заложено в новите медицински стандарти.

И аргументът с натрупване на опит също е много рационален.

Една от многото дейности, които акушерката може да извършва самостоятелно според чл. 5 от НАРЕДБА № 1 ОТ 8 ФЕВРУАРИ 2011 Г. ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ, К … ИЛИ САМОСТОЯТЕЛНО:

р) водене на нормално раждане при главично предлежание на плода, включително и извършване на епизиотомия в присъствието на лекар;

# 2 491
  • София

От цялата тема, останах с впечатление, че на теория няма никакъв проблем да се ражда вкъщи.
  При условие, че се установят подходящи условия за раждане в дома на майката и че тя проследява бременността си в болница, като си прави нужните изследвания. Както и не виждам проблем действащи български акушерки, с опит, да се преквалифицират и в домашно раждане.
  Трябвало акушерката веднага да дойде - ами като започнеш да раждаш ти трябва време за да отидеш в болницата, и то сама.
  Ако се наложи спешно секцио - какво се прави? Когато аз раждах, в болницата имаше две операционни и понеже бяха заети, едно момиче цял час с изтекли води и контракции чака, за да и направят и на нея "спешно" секцио.
  Когато има проблем с бебето, както се оказа, то отново се налага да бъде транспортирано с линейка в друга болница, където има подходяща апаратура, за да го спаси.

И аз се присъединявам към мнението, че на този етап въпреки, че на теория няма проблем да се узакони домашното раждане, то манталитета и предрасъдаците  пречат това да се случи.

# 2 492
  • София
jp, изказването ми беше по повод долния и няколко подобни поста, а не във връзка с изказването на организацията:
Защо майките, които раждат у дома не покажат лекарите и акушерките, които ги подкрепят, за да ни убедят, че това е безопасно и точно как ще стане? Някак тези акушерки ми се виждат мираж в България, като някакви приказки за чудовището Неси, много хора казват, че съществува, но никой не го вижда.

В същото време от споделеното мнение на една акушерка тук в темата се извади извода, че акушерките в България не искали да водят домашни раждания и ще внасяме отвън.

# 2 493
Осигуряването на самостоятелност на акушерките в болниците е по-лесно и идва преди тяхното участие в домашни раждания.

Ако акушерките ще могат да израждат у дома, логично е да могат да израждат и в болница сами. Поне ще трябва да е заложено в новите медицински стандарти.

Една от многото дейности, които акушерката може да извършва самостоятелно според чл. 5 от НАРЕДБА № 1 ОТ 8 ФЕВРУАРИ 2011 Г. ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ, К … ИЛИ САМОСТОЯТЕЛНО:

р) водене на нормално раждане при главично предлежание на плода, включително и извършване на епизиотомия в присъствието на лекар;

Това е всичко, което трябва да може да прави една акушерка и в домашни условия ли, според теб?

# 2 494
  • София
... Не на последно място, да не забравяме, че не всичко е пари. Особено ако определени идеи са ти близки.

а тези с близките идеи са?

до тук разбрах единствено, че постилате червения килим за акушерки с близки идеи, т.е. тип Клер и Мери Шварц
 smile3501

Но ти беше "неизгодно" да разбереш, че квалификацията им трябва да отговаря на европейските изисквания Wink.
Няма какво повече да кажа.

@ОМ, не не съм научила и нямам представа. Длъжна ли съм да участвам във всяка пресконференция?

# 2 495

В същото време от споделеното мнение на една акушерка тук в темата се извади извода, че акушерките в България не искали да водят домашни раждания и ще внасяме отвън.

Не само от това изказване...

# 2 496
Всъщност акушерките би трябвало да са привърженици на естественото раждане... От описанит емнения на акушерки оставам с впечатление, че искат професор да реже родилката, докато тя... кво праи? Егати

# 2 497
  • София

... Не на последно място, да не забравяме, че не всичко е пари. Особено ако определени идеи са ти близки.

до тук разбрах единствено, че постилате червения килим за акушерки с близки идеи, т.е. тип Клер и Мери Шварц
 smile3501

Но ти беше "неизгодно" да разбереш, че квалификацията им трябва да отговаря на европейските изисквания Wink.

@ОМ, не не съм научила и нямам представа. Длъжна ли съм да участвам във всяка пресконференция?
   А квалификацията на лекарите и акушерките, които работят в момента в нашите болници, отговаря ли на такива изисквания? Всички те ли са обучавани в чужбина?

# 2 498

Умело се правиш на разсеяна.Поздравления!

# 2 499

Това е всичко, което трябва да може да прави една акушерка и в домашни условия ли, според теб?

НЕ! Но както обикновено, вместо да се опиташ да разбереш какво и защо пиша ти е по-удобно да си извадиш заключения от з.....а

И ти не падаш по-долу, когато решиш да извърташ и изопачаваш нечий думи... Но когато другите го правят хич не ти изнася, нали...  Whistling

# 2 500
  • София

smile3501

А квалификацията на лекарите и акушерките, които работят в момента в нашите болници, отговаря ли на такива изисквания? Всички те ли са обучавани в чужбина?
Да, би трябвало да отговарят. Заради това учебните планове търпяха промяна - с цел приравняване. Не е нужно да са обучавани в чужбина.

# 2 501
  • София
А  за 35 -те хиляди научи ли вече? Че е малко плоско да се правиш на неразбрала.
Аз коментирах за 35-те хиляди по- назад, защото съм социолог.  Това едва ли е дори близо до истината, обяснила съм защо.

# 2 502
Всъщност акушерките би трябвало да са привърженици на естественото раждане... От описанит емнения на акушерки оставам с впечатление, че искат професор да реже родилката, докато тя... кво праи? Егати

На акушерките работата им е да хващат здрави бебета от здрави майки, не да имат идеи. Всъщност доколкото си спомням, баба ми винаги е била благодарна за наличието на професори и лекари, а за нея е имало достатъчно работа, докато професорът реже.

Има един случай на доцент, измъчил докрай дъщеря си да роди с някакво подобие на нормално раждане- три дни мъки, форцепс и бебе с ДЦП, докато акушерките са го молели най-после да направи секцио.

Доколкото си спомням, баба ми беше фен на безопасното раждане и нищо не можеше да я убеди, че този процес е безопасен сам по себе си. До края на живота си сънуваше кошмари, че нещо се обърква в последния момент.

Така че макар да има някакво акушерско виждане, че не е проблем жената да се помъчи и да мине през нормално раждане, в никакъв случай не смятам, че акушерките имат роля на идейни лидери. Не би трябвало и да имат. Да не се обиждат, ама мисленето не е за всеки, за тази цел сме ние, духовните акушерки, дето ни викат философи.

# 2 503

НЕ! Но както обикновено, вместо да се опиташ да разбереш какво и защо пиша ти е по-удобно да си извадиш заключения от з.....а

С цялото ми разбиране към нестабилното ти емоционално състояние, мисля, че ти не разбираш какво аз искам да кажа - което е препоръчително, когато репликираш. Така че бръкни по-дълбоко там, откъдето явно обикновено си вадиш заключенията и потърси пак.  Peace

# 2 504

Цитат
Цитат

И ти не падаш по-долу, когато решиш да извърташ и изопачаваш нечий думи... Но когато другите го правят хич не ти изнася, нали...  Whistling

stelt,бъди възпитана и не отговаряй като не те питат.Иначе благодаря,че и ти забеляза как Ива Д изопачава.На мен какво ми изнася няма значение,аз не съм водеща фигура в никое движение.

Бг може да е в Европа от 5 години,но зравната система я сринаха преди 20.И след като новите демократи имаха време да я сриват толкова дълго,то няма кой с вълшебна пръчка да я оправи Тук и сега.

Общи условия

Активация на акаунт