БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 814
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 520
И сега отговор на въпроса защо медиците бързат, правят секцио и са кисели: нищо не вкиселява екипа така, както late decels и други подобни. Но това си го знаем, нали...

Интересно ми е дом. родените как знаят кога нямат жълтеница и какво правят, ако е прекалено силна?
Ти какво знаеш за жьлтеницата?

# 2 521
И сега отговор на въпроса защо медиците бързат, правят секцио и са кисели: нищо не вкиселява екипа така, както late decels и други подобни. Но това си го знаем, нали...

Интересно ми е дом. родените как знаят кога нямат жълтеница и какво правят, ако е прекалено силна?

Горе-долу колкото и Мег!.

Сега кажи ти какво знаеш и какво се прави, като се роди у дома...

# 2 522
С цялото ми разбиране към нестабилното ти емоционално състояние, мисля, че ти не разбираш какво аз искам да кажа - което е препоръчително, когато репликираш. Така че бръкни по-дълбоко там, откъдето явно обикновено си вадиш заключенията и потърси пак.  Peace

Явно нещо много сложно казваш с тези три изречения, цитирам те: "Осигуряването на самостоятелност на акушерките в болниците е по-лесно и идва преди тяхното участие в домашни раждания.
Ако акушерките ще могат да израждат у дома, логично е да могат да израждат и в болница сами. Поне ще трябва да е заложено в новите медицински стандарти."

Ще цитирам и себе си, пък дано някой разбере: "Една от многото дейности, които акушерката може да извършва самостоятелно според чл. 5 от НАРЕДБА № 1 ОТ 8 ФЕВРУАРИ 2011 Г. ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ, КОИТО МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ, АКУШЕРКИТЕ, АСОЦИИРАНИТЕ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ И ЗДРАВНИТЕ АСИСТЕНТИ МОГАТ ДА ИЗВЪРШВАТ ПО НАЗНАЧЕНИЕ ИЛИ САМОСТОЯТЕЛНО:
р) водене на нормално раждане при главично предлежание на плода, включително и извършване на епизиотомия в присъствието на лекар;"

Между двете явно няма връзка - здраве да е!

ОМ, каквото повикало, такова се обадило... Мога и да те цитирам, но добре знаеш какви си ги надробила...  Flutter
Ти сега ли забеляза,че в повечето от постингите на момичето често няма логична врьзка?

# 2 523

Няма да кажа. Crossing ArmsЗнанието струва пари. Mr. Green

# 2 524
Стелт77, отново се опитваш да покажеш колко са "вредни" казионните лекарите и акушерките.

И?  Thinking   Ти какво разбра? Колко са вредни?  Tired

# 2 525
Идеята ми беше, че на хартия акушерките имат някои права, които на практика може да не им се спазват... Да, според наредбата, те могат да израждат самостоятелно, но не на всички акушерки им се позволява... Нееднократно дадох пример с второто ми раждане... Как се очаква тези акушерки да натрупат опит? Ако лекарят им "бърка" постоянно в ръцете или не им позволява да правят това, което всъщност би трябвало да прави една акушерка, от къде ще им дойде практическия опит и съответно увереността (както и желанието) да израждат самостоятелно в домашни условия?

Аз не разбирам много от раждане, но все ми се струва, че от израждане до израждане има разлики. Не всички такива минават като по учебник - дори бебето да е разположено главично. Та тънкият момент при самостоятелността е преценката за границата, отвъд която викаш лекаря или искаш трансфер в болница. За мен тая граница е определяща за самостоятелността и не ми е много ясно къде минава тя сега според наредбите.

Но където и да е - мисля, че е ясно, че това, което влиза в "правомощията" на една акушерка сега не е достатъчно за едно домашно раждане. Най-малкото, предполагам, че епизиотомия би трябвало да могат да правят.

Мисля, че идеята на родилните къщи е да бъдат по-скоро акушерски район. Те могат да са в самата болница или в съседна сграда - но да е ясно, че натам се насочват нискорискови бременни и че всички раждания вътре се водят от акушерки. Ако се нагала екип или преместване - да са на една ръка разстояние.

В холандските предписания бяха точно така разделени - при еди какви си условия раждането се води от акушерка, при еди какви си - от лекар и т.н.

# 2 526

Е нали естествените идеи не зависели от парите...

Няма да кажа. Crossing ArmsЗнанието струва пари. Mr. Green

# 2 527
Идеята ми беше, че на хартия акушерките имат някои права, които на практика може да не им се спазват... Да, според наредбата, те могат да израждат самостоятелно, но не на всички акушерки им се позволява... Нееднократно дадох пример с второто ми раждане... Как се очаква тези акушерки да натрупат опит? Ако лекарят им "бърка" постоянно в ръцете или не им позволява да правят това, което всъщност би трябвало да прави една акушерка, от къде ще им дойде практическия опит и съответно увереността (както и желанието) да израждат самостоятелно в домашни условия?

Аз не разбирам много от раждане, но все ми се струва, че от израждане до израждане има разлики. Не всички такива минават като по учебник - дори бебето да е разположено главично. Та тънкият момент при самостоятелността е преценката за границата, отвъд която викаш лекаря или искаш трансфер в болница. За мен тая граница е определяща за самостоятелността и не ми е много ясно къде минава тя сега според наредбите.

Но където и да е - мисля, че е ясно, че това, което влиза в "правомощията" на една акушерка сега не е достатъчно за едно домашно раждане. Най-малкото, предполагам, че епизиотомия би трябвало да могат да правят.

Мисля, че идеята на родилните къщи е да бъдат по-скоро акушерски район. Те могат да са в самата болница или в съседна сграда - но да е ясно, че натам се насочват нискорискови бременни и че всички раждания вътре се водят от акушерки. Ако се нагала екип или преместване - да са на една ръка разстояние.

В холандските предписания бяха точно така разделени - при еди какви си условия раждането се води от акушерка, при еди какви си - от лекар и т.н.

И аз съм ЗА родилните къщи... Но те не могат да заместят регламентирането на асистираното домашно раждане... Друг е въпросът, че ако се направят такива къщи като хората, без да се отбива номера и са сравнително достъпни като цена, то много от желаещите да родят в домовете си, ще се пренасочат към тях... Само че не виждам желание от компетентните лица нито за родилни къщи, нито за домашно асистирано раждане... Изключение правят повечето акушерки, които биха се радвали на опцията "родилна къща", в която да могат да практикуват професията си без да бъдат "подритвани" и използвани за други цели от колегите им акушер-гинеколози... И да, определено ще трябва да им се позволят повече самостоятелни дейности, по възможност не само на хартия...

# 2 528
Очаквам, че цената на раждане в такива къщи би била доста по-ниска от едно болнино раждане, особено, ако след 2 часа си се прибираш по живо по здраво у дома.
Моето раждане струваше - един абокат и един преглед с УЗ, престой на легло 2 часа, труда на акушерката, преглед от неонатолог. След този момент нататък, всичко беше похарчено в повече Simple Smile.

# 2 529
Българските акушерки наистина ли се чувстват подритнати? Имам тънкото усещане, че доста им харесва да имат бърз план Б в ръцете на лекари, доценти и професори. Именно това създава границата, до която акушерките те "измъчват" да родиш. Сложи ги в родилна къща и или ще са много самонадеяни, или няма да им е комфортно без план Б след минути...

Хайде де, Кристиян, нали естествените идеи били и без пари- сподели нещо за жълтеницата в домашни условия, може някой да се интересува...щото Мег е слушала лекции, каквито и аз, че слънцето е крайно недостатъчно. Та как да си направим самоделна лампа?

# 2 530
Изключение правят повечето акушерки, които биха се радвали на опцията "родилна къща", в която да могат да практикуват професията си без да бъдат "подритвани" и използвани за други цели от колегите им акушер-гинеколози... И да, определено ще трябва да им се позволят повече самостоятелни дейности, по възможност не само на хартия...

Ами то това се казва в изявлението на Алианса на акушерките - че считат, че подготовката и опитът им не им стига веднага да се регламентира домашно раждане и че родилните къщи са правилната първа стъпка към промяна.

Аз просто съм съгласна с тях.

Доколко лекарите са лошите, а акушерките добрите - това е малко елементарно виждане за мен. Просто акушерките рядко са във фокуса на внимание, защото при проблем отговорност се търси от лекарите. Но със самостоятелността на акушерките, ще дойдат и отговорностите, разбира се.

Aludra *, както някой по-горе каза - ти имаш право във всеки момент да си вземеш детето и да си тръгнеш от болницата. Никой няма да те спре насила.

# 2 531
Очаквам, че цената на раждане в такива къщи би била доста по-ниска от едно болнино раждане, особено, ако след 2 часа си се прибираш по живо по здраво у дома.
Моето раждане струваше - един абокат и един преглед с УЗ, престой на легло 2 часа, труда на акушерката, преглед от неонатолог. След този момент нататък, всичко беше похарчено в повече Simple Smile.

Ей, корави жени...аз 6 часа след раждането още бях в насипно състояние, а два часа ме наблюдаваха да не стане нещо- това си е хипер рисков период, не може ей така да те изритат на улицата. Честно казано, едвам ходех, не ми беше до местене, хич даже...малко е жестокичко с цел пестене на някакви пари да те качат на такси.

# 2 532
  • София
 Не мога да спра да се удивявам! Държавата се чуди как да намали броя на болниците, а някои хора иската да се изграждат тепърва нови родилни къщи. То родилни домове има и в момента.
 Нали идеята е да има асистирано ДОМАШНО раждане, а не нови родилни домове?

Последна редакция: чт, 22 ное 2012, 14:49 от desy_net

# 2 533
  • София
Като стана дума за престой в болницата, има още една добра опция - амбулаторно раждане. Държат те 3-4 часа и те пускат по живо - по здраво, ако всичко е наред. Би трябвало да се помисли и върху нея. В доста страни, доколкото знам, се практикува.

# 2 534

Нали идеята е да има асистирано ДОМАШНО раждане, а не нови родилни къщи?

То не е задължително да са физически нови сгради.

Общи условия

Активация на акаунт