БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 808
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 535
От раждане до раждане разлика голяма... Аз също бях в състояние 2-3 часа след раждането да си ходя... Проблемът е, че и на тази "прищявка" нямаше да погледнат с добро око... Всичко, което е извън рутината и общоприетото го считат като лично отношение... Родих в 1 през нощта... Поисках веднага бебето, не ми го дадоха... Поисках да ми го донесат поне като ме преместят в стая - нямало такава опция, има си правила и бебето можело най-рано в 6 сутринта да ми го донесат... Представям си ако в 3 през нощта бях решила да си ходя как щяха да ме пуснат, че и бебето барабар с мене...  Tired   Изписват по-рано от 3 дни само, когато отделението е пълно... Пък за трите ми дни престой се изреди върволица да ме пита защо кърмя като нямам кърма, а само коластра и бебето гладувало... И не само мен, колежките по стая отиваха да искат АМ и после ми казваха, че от неонатологията са ги питали няма ли и аз да ходя да ми дадат... Няма да си кривя душата, имаше и такива, които ме насърчаваха и ми казваха, че не ми трябва АМ... Общо взето, колкото специалисти се изредиха, толкова и мнения чух... С най-добро впечатление останах от санитарката, която ме насърчаваше по време на разкритието и раждането, после поговорихме за кърменето и тя каза, че бебе се кърми на поискване, каза че тя самата е раждана вкъщи и това е добър вариант при безпроблемна бременност... Въобще, много земна и много позитивна жена, нищо че най-мръсната работа работи, все усмихната и готова да помогне...

# 2 536
Очаквам, че цената на раждане в такива къщи би била доста по-ниска от едно болнино раждане, особено, ако след 2 часа си се прибираш по живо по здраво у дома.
Моето раждане струваше - един абокат и един преглед с УЗ, престой на легло 2 часа, труда на акушерката, преглед от неонатолог. След този момент нататък, всичко беше похарчено в повече Simple Smile.

Ей, корави жени...аз 6 часа след раждането още бях в насипно състояние, а два часа ме наблюдаваха да не стане нещо- това си е хипер рисков период, не може ей така да те изритат на улицата. Честно казано, едвам ходех, не ми беше до местене, хич даже...малко е жестокичко с цел пестене на някакви пари да те качат на такси.

Оф, имам чувството, че каквото и да напиша ...
Седмица след раждането ми известен гинеколог заяви, че ако не е знаел, че съм била бременна, нямало да ми повярва. Аз нямах НИКАКВИ негативни последици от раждането. 2 часа след като родих си стоях по турски на леглото и си чатех с познати. За мен 3-те дни в болница бяха като затвор.
При това положение, наистина можех да си свия сърмите и да си отида вкъщи. Не виждам нищо лошо, по преценка на лекар, ако бебето и майката са добре, да си ходят. Когато се налага, нека да останат за по-дълго. Така, парите, които държавата похарчи за тридневният ми безсмислен престой, можеха да отидат за нещо, от което наистина има нужда.

# 2 537
Като стана дума за престой в болницата, има още една добра опция - амбулаторно раждане. Държат те 3-4 часа и те пускат по живо - по здраво, ако всичко е наред. Би трябвало да се помисли и върху нея. В доста страни, доколкото знам, се практикува.

Практикуват го родилните къщи.От болницата можеш да си тръгнеш сам ако пожелаеш,така както и в Бг може,но рядко се прави.

стелт,аз дъвка дъвча само в самолета,компа ми обаче стои стабилно на масата и понеже си лягам навреме няма скоро да ми се привидят крила. Laughing

Последна редакция: чт, 22 ное 2012, 15:20 от ОМ

# 2 538
Тази цифра 35 000 дето искали да раждат у дома е пълна фантасмагория. Статистиката сочи, че през 2011 30 жени са родили у дома, от тях има-няма 5 кукувици, направили това умишлено - другите просто не са успели да стигнат на време.
За да се прокара закон или регламент трабва да е налице една критична маса от населението, която има нужда от такава промяна. За 5 ненормални сектантки никой няма да си мръдне пръста. Така че целият спор тук е крайно безсмислен и общо взето в сферата на научната фантастика.
Нека си съдят, нека дори получат 1000 евро за разноските по делото. Кучетата си лаят, керванът си върви. И слава богу, че керванът не върви към каменната ера.

# 2 539
Не е хубаво да се завижда на жените,които са родили бьрзо и безпроблемно. Peace
И с тази завист да ги нападате.

# 2 540
Е, кой ви е спрял да си отидете, когато сте поискали?
Родих със секцио, тръгнах си два дни по-рано, отколкото по-принцип се води, че трябва да остана.Не се сещам дали бяха пет или шест дни.Говорих с лекаря, който ме наблюдаваше, прегледаха ме, прецениха, че няма за какво да стоя и ме пуснаха-нито е имало драми, нито нищо.За "Майчин дом" говоря, преди 5 години.

Близка приятелка роди миналата година в "Шейново" /секцио/, детето и беше с проблем, и го бяха преместили в друга болница, тя на своя глава, си тръгна на втория ден, за да може да е по-близо до него.

Интересна ми е и на мен тази статистика-кой я е направил, коя социологическа агенция...Стига с тези манипулации и неясни искания.Мина се през раждане в домашни условия, после родилни къщи, асистирано от акушерки, после се мина през гурута, Мегита, дули, мули...
Ако толкова "ясни" са и исканията на реално желаещите да родят по домовете си, хич не ми се мисли за последствията.Проблемът е, че не е само несериозно, а и опасно.

# 2 541
  • София
Искането е съвсем ясно. Медицинските лица, които биха асистирали на домашно раждане да имат това право. А колко са желаещите и колко лекарите, които биха го направили и как ще се финансира това е съвсееем отделна тема. Става дума за точка първа.

# 2 542
Е,сега чакаме и корекомските акушерки-за сега за отбрани хора,а после и в цялата страна.Че както е тръгнало всички след време ще раждат въщи,ама не от мода,ами от липса на кадри.

# 2 543
Че както е тръгнало всички след време ще раждат въщи,ама не от мода,ами от липса на кадри.

О, това никой от искащите не го отчете.От месеци наред се тръби колко сериозен е този проблем, а в следващите година, две, ще е направо плачевно положението, ама нали ще си внасяме акушерки от чужбина, които за 400лв., ще се съгласят да живеят и работят тук. Mr. Green

Ясна е картинката-истинската борба, скрита зад официалните искания е, такива като Мегито и разните там дули от обкръжението и, да могат да асистират, проповядват и да пълнят джобовете си.Какви акушерки, какви пет лева...

Последна редакция: чт, 22 ное 2012, 15:50 от sorsha_

# 2 544
От къде го измислихте това понятие Родилни къщи ?
Че то преди години си имаше точно родилни домове , самостоятелни , не отделение към болниците , а самостоятелни медицински заведения ,  с тази цел . Нищо ново ! Peace

Аз също родих бързо , за 2 часа , само с акушерка . Нито са ме били , нито са ми крещяли , нито пък осветлението в залата ме е притеснявало .
И дори не познавах никой от екипа , раждането ми беше преждевременно , цял живот ще съм благодарна на тези хора     bouquet  bouquet  bouquet , че спасиха детето ми и сега се радвам на едно порастнало , здраво и умно дете ! Peace
А , щях да пропусна - дори и пари никой не ми поиска ! Grinning

Не знам какво щеше да се случи в домашна обстановка ...

# 2 545
  • София
Добре де, понеже тук се говори само за комфорта и приглушената светлина на родилката, имам логичен въпрос. Раждаме си вкъщи с любимата акушерка, теоретично всичко минава добре. После какво правим с бебето? Витамин К? Ваксини? Тоест пак отиваме в болница, нали? Или домашното раждане върви без ваксини и витамин К? Никой не казва какво правим след раждането с бебето. Ами родилката? Ако се е разкъсала случайно, защото и това се случва. Кой ще я зашие? Акушерката? Или пак отиваме в болница?

Имаше един коментар в Родилница, който беше изтрит своевременно на жена, родила вкъщи, която ги питаше защо не са публикували нейния разказ за домашно раждане. Разказът не е бил захаросан най-вероятно, та заради това. Жената беше споменала, че съпругът й е изпаднал в стрес от видяното, викали са полиция, изобщо май никак не е било весело.

А защо на никой не му  направи впечатление от коментиралите статията в блога точно този абзац

Холандия е страната, в която има най-много домашни раждания. Ако не са известни някакви предварителни усложнения, домашните раждания там са еднакво успешни с клиничните. Въпреки това трябва да се вземе предвид, че Холандия е и с най-висока смъртност на новородени сред западноевропейските държави.

# 2 546
Тази цифра 35 000 дето искали да раждат у дома е пълна фантасмагория. Статистиката сочи, че през 2011 30 жени са родили у дома, от тях има-няма 5 кукувици, направили това умишлено - другите просто не са успели да стигнат на време.
За да се прокара закон или регламент трабва да е налице една критична маса от населението, която има нужда от такава промяна. За 5 ненормални сектантки никой няма да си мръдне пръста.

И сега последно за жени ли иде реч, за кукувици ли или за рогат дивеч...  Thinking

# 2 547
Е, кой ви е спрял да си отидете, когато сте поискали?

И аз това не мога да разбера... Мисля, че процедурата по тръгването по-рано е ясна.

# 2 548
  • София
Да ясна е, трябва да си платиш цялата пътека.

# 2 549
Добре де, понеже тук се говори само за комфорта и приглушената светлина на родилката, имам логичен въпрос. Раждаме си вкъщи с любимата акушерка, теоретично всичко минава добре. После какво правим с бебето? Витамин К? Ваксини? Тоест пак отиваме в болница, нали? Или домашното раждане върви без ваксини и витамин К? Никой не казва какво правим след раждането с бебето. Ами родилката? Ако се е разкъсала случайно, защото и това се случва. Кой ще я зашие? Акушерката? Или пак отиваме в болница?

Всеки практикува различно... Не е нужно да се лежи в болница, за да се сложат ваксини и вит. К... Не пречи родителите да отидат до там и да се сложи на детето им каквото преценят без да остава бебето в отделението... От друга страна, аз раждах в болница и стоях 3 дни там, но отказах вит. К и ваксини, така че е по преценка на родителите...
До колкото ми е известно, при домашно раждане акушерката би трябвало да има право да зашие, ако разкъсванията са за шиене... При съвсем леки разкъсвания няма нужда... А иначе, в регламента би трябвало да се решат тези неща...

Общи условия

Активация на акаунт