БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 797
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 550
  • София
Да ясна е, трябва да си платиш цялата пътека.

Т.е. парите излизат от касата и влизат в болницата. А могат да се спестят.

# 2 551

Това в закона ли го пише или е измислица на някои болници?

# 2 552

Откъде следва това?

Не е хубаво да се завижда на жените,които са родили бьрзо и безпроблемно. Peace

Абе то не е хубаво и да се завижда на жените, че са жени, но не ти се сърдим, щото знаем колко е яко. Simple Smile

# 2 553
  • София
Сега прочетох. Болницата прави разходи, но ако не си стоял колкото трябва, касата отказва да плати. Значи, касата не харчи пари, но пациентът плаща.

# 2 554
  • София
Във всяка клинична пътека са заложени дните за престой в болничното заведение в съответствие с диагнозата, ако не е изпълнено това условие ЗК няма да заплати на болницата стойността на клиничната пътека.

# 2 555

Откъде следва това?

Абе то не е хубаво и да се завижда на жените, че са жени, но не ти се сърдим, щото знаем колко е яко. Simple Smile
Да, логични размисли.... Laughing

# 2 556
И с тази завист да ги нападате.

Не е хубаво и да се хвалят, все едно е тяхно постижение...

# 2 557
Във всяка клинична пътека са заложени дните за престой в болничното заведение в съответствие с диагнозата, ако не е изпълнено това условие ЗК няма да заплати на болницата стойността на клиничната пътека.

Така е, но това е недомислица между касата и болницата. От нея не следва, че пациентът плаща.

# 2 558
Сега прочетох. Болницата прави разходи, но ако не си стоял колкото трябва, касата отказва да плати. Значи, касата не харчи пари, но пациентът плаща.

Тя може да отказва,но няма основание.
И как ще ми вземат парите,ако просто си тръгна,че даже и не се разпиша примерно? Болницата ще си оправи документите,за да вземе парите,така или иначе.

# 2 559
  • София
Не знам колко болници ще рискуват да фалшифицарат документи. Така или иначе извършени са разходи и щом болницаа не може да си ги събере от ЗК, кой трябва да ги плати? Значи одобрявате фалшифицирането на документи, което тече в момента?

# 2 560
  • Paris, France
Добре де, понеже тук се говори само за комфорта и приглушената светлина на родилката, имам логичен въпрос. Раждаме си вкъщи с любимата акушерка, теоретично всичко минава добре. После какво правим с бебето? Витамин К? Ваксини? Тоест пак отиваме в болница, нали? Или домашното раждане върви без ваксини и витамин К? Никой не казва какво правим след раждането с бебето. Ами родилката? Ако се е разкъсала случайно, защото и това се случва. Кой ще я зашие? Акушерката? Или пак отиваме в болница?

Всеки практикува различно... Не е нужно да се лежи в болница, за да се сложат ваксини и вит. К... Не пречи родителите да отидат до там и да се сложи на детето им каквото преценят без да остава бебето в отделението... От друга страна, аз раждах в болница и стоях 3 дни там, но отказах вит. К и ваксини, така че е по преценка на родителите...
До колкото ми е известно, при домашно раждане акушерката би трябвало да има право да зашие, ако разкъсванията са за шиене... При съвсем леки разкъсвания няма нужда... А иначе, в регламента би трябвало да се решат тези неща...

Витамин К може да откажете в болницата. Аз не отказах. Той е един много важен витамин, който в днешно време липсва на много хора по ред причини. Колкото и зеленини да ядете ако сте с изваден апендикс (като мене) и нямате в червата бактерии за преобразуването на К1 в К2 липса на този витамин ще има винаги. В хаповете с витамини този витамин почти липсва и се получава дисбаланс.

Продължавате да гледате на домашното раждане с акушерка като на абсолютно немедицирано а то не е такова в никакъв случай и при спешна нужда акушерката действува както е обучена. Присъствала съм на такива раждания, има си и вит К за новороденото и екстри като зашиване с местна упойка и поставяне на инжекция - метергин май се казваше. Много акушерки поставят условията в самото начало и бременната има право да откаже, но преди да е уговорено раждането. Акушерките у дома ползуват и упойки - петидин, газ. Епидурална - не, разбира се. Вземат и кръв от новороденото за изследвания - стандартния Гутри тест.

В болница се остава определени часове след раждането, защото, колкото и превъзбудени да се чувствуваме има опастност от внезапно жизненозаплашващо прокървяване или вдигане на кръвно. При домашното раждане акушерката също остава поне 6 часа а на едното, на което присъствувах остана цяло денонощие след раждането.

А витК, ваксини, тестове и в болницата можете да откажете ако само това е причината да не искате да раждате там. Но за да се правят си е доказана ползата им. Всъщност ваксини в родилното не слагат, те са по-късно.

# 2 561
  • София
В България се слагат ваксини в родилното.

# 2 562
Не знам колко болници ще рискуват да фалшифицарат документи. Така или иначе извършени са разходи и щом болницаа не може да си ги събере от ЗК, кой трябва да ги плати? Значи одобрявате фалшифицирането на документи, което тече в момента?

Според коя разпоредба пациентът трябва да плати в тези случаи, според теб?

# 2 563
И с тази завист да ги нападате.

Лично аз не им завиждам ни най-малко, даже още повече - напълно съм съгласна да имат право на медицинско лице по време на раждането си, което да може да извика линейка ако се наложи.
Но колкото повече чета интервютата, проявите и щуротиите им, толкова по-неприятни ми стават, съжалявам. Силно неприятни. Те, например, нямат търпимост към секциото и презират лиглите, родили чрез секцио заради "измислени" причини. Толкова праволинейност и ограниченост не води до нищо полезно, не знам как не им е ясно, че са противни дори на хора, които подкрепят част от идеите им.

# 2 564
В държавите от Западна Европа ваксини се слагат след 2 мес. възраст. Данните може да се видят на сайта на СЗО.
Относно смъртността на деца в Холандия, там има други особености според мен, които влияят на тази статистика. Например, там децата с увреждания не се изоставят, а се гледат в семейна среда, има всякаква помощ и специализирани защитени жилища. Това е моето обяснение.

Вит. К, в българска болница се слага само на преждевременно родени (преди 4 години само Токуда имаха внос и то непостоянен на вит К). Не си спомням подробности, беше отдавна, но исках да го сложат на първото ми дете. Тогавашният неонатолог ме разубеди, тъй като не е само цветя и рози поставянето му и наистина има основно смисъл при преждевременно родени.  

Детето може да бъде посетено вкъщи от педиатър, по-добре е отколкото да го събират за преглед с още 20 бебета (всяко носещо микробите на майка си) в родилното.

Общи условия

Активация на акаунт