БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 140
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 895
В темата доста пъти се писа какви са практиките в различни държави по света- на всяка страница ли да го пишем?
Отделно от това и много пъти се предложиха различни възможни варианти за в България...

Mamacita Bandida, на всеки е ясно че в определени ситуации се жертва комфорта на майката в името на бебето. Това, което не е нужно е ВИНАГИ да се жертва комфорта, без значение дали това помага или пречи. Рутинно да се прилагат процедури, които са ненужни и/или имат понякога нежелани странични ефекти. Когато има време да се обясни или поне да уведоми родилката какво следва. Да се изчака в рамките на разумното и тогава раждането да се ускори. Апропо, в тукашната болница работи млада, много напредничава лекарка, която при желание на родилката изчаква с медикаментите, държи се добре с жените, обяснява всичко. Т.е.- възможно е и така да става, факт е, обаче че рядко са такива.

Г-жа Монк, какво да включва регламента не могат да напишат лаици като нас- но ако искаш- прочети назад в темата, направих предложение за възможен регламент, така че почти да не се поемат рискове.

marish, на кои точно въпроси не намери отговори в темата? Прочете ли я цялата от началото?

Горещо, забавна си Simple Smile Сина ми е в предучилищна група, умее да спори доста по-аргументирано Simple Smile

# 2 896
  • Западен парк
Янаст, и във Втора градска не ми даваха зор, не ми крещяха, чакаха в продължение на повече от десет часа постепенно да напредва раждането. Значи има достатъчно голяма промяна в отношението отпреди пет-шест години. Остават още няколко тласъка в правилна посока и ужасното отношение към родилките ще остане в миналото. Или поне ще е изключение...

А дори и лаици като нас могат да си пишат какво искат, пък умните глави, от които зависи написването му, ще преценят колко от нашите "искания" са приложими. Защо домашната родилка да може да каже какво иска (че и дело да води) пък ние - не?

п.п. отивам да потърся твоето предложение, възможно е да съм го пропуснала, веднага ще се поправя.

Прочетох те - точно такава е и моята представа за регламента. Много добре си описала и нужната лека промяна в отношението към родилките. Безплатна е, но иска здрава ръка от лекаря в инструктажа към санитарки, сестри и акушерки! И си права, при такова отношение родилката би съдействала много повече, знаейки какво се случва и защо.

Последна редакция: нд, 25 ное 2012, 23:27 от г-жа Монк

# 2 897
В интерес на истината накрая бях със заглъхнали
уши, невъзприемчива, полуадекватна и ми викаха с много силен глас,
който едвам чувах.

А защо?  Та защо ти си била толкова неадекватна, след като ти е кеф да си в болница?

Ами пробвай да се напънеш така, че да родиш бебето с най-голяма глава за него ден и ще усетиш, че по законите на физиката ти заглъхват ушите. Нищи мистично, не е от нахалната санитарка. А на въпроса- ами защо трябваше да пришпорват раждането, еми защото бебе с неидеални тонове е по-добре да се роди максимално бързо, ако ще и с команди.

А времето от пълното разкритие до изгонването не е моментът с най-ясно съзнание в живота ми.
Биология и човещина, какво да се прави. Няма нищо общо с кофти линолеума. Не е и въпрос на кеф, харесване и нехаресване, а на необходимост. Чисто естетически и на мен не ми харесва болницата и може би ако бях в друго състояние, щях да мрънкам, но някак си финалът на раждането променя възприятията и човек не е точно на себе си...

Изобщо, раждането е достатъчно брутално събитие, че да не ти пука, ако ще
да ти докарат струнен квартет за успокоение. Въпреки че това е една доста добра идея, но държа
да свири Хайдн, а не Моцарт, щото музиката на Хайдн е по-подредена и по-малко изненадваща.

# 2 898
Интересно, защо повечето хора пишещи в темата избирате да търсите недостатъците в изказванията на другите потребители а това, което звучи разумно подминавате, все едно не съществува?
Защото ако и разумното одумаме,ще удвоим темата.А недостатъците са нещо важно,това е първото,което човек трябва да разгледа при всяка ситуация-независимо дали избор на СПА,нова кола,  или раждане(независимо къде).

Правото на информиран избор означава, че човек следва да си направи изводи въз основа на обективни факти и собствени преживявания, а не на преживявания на този или онзи.

newsm10

# 2 899
Та, понеже твоето раждане е било трудно и си имала нужда от намеса и помощ то задължително и с всички останали родилки е нужно лекарите да се държат грубо?
Защото пък аз бях през цялото време с много ясно съзнание и не само всчико чувах, но и много питах. Първия път- стандартно ускорено с окситоцин раждане, с епидурална (която всъщност ми сложиха, но не съм сигурна че пуснаха упойка. Понеже никой не ми вярваше че раждам- много спокойно се държах, обяснявах всчико подробно, задавах много въпроси, прегледаха ме чак след като ми сложиха иглата и се оказа че вече съм с пълно разкритие), втория път- спокойно и безболезнено раждане без никакви медикаменти.

Г-жа Монк, наистина промяна се случва, макар и бавно, но все още има много неща, които могат да се променят. От чисто любопитство- дали вече има болница в която може бебето веднага след раждането (не след два часа при местенето в стаята а веднага) да се дава на майката?

ОМ- тогава не е ли по-разумно да търсиш недостатъци на разумното предложение- т.е. да водиш спор е тези, които предлагат нещо разумно? Така има по-голям шанс да излезе нещо добро от цялата работа Simple Smile

# 2 900
Къде са тези разумности? Ако може сортирани по точки-стегнато и ясно.И да са РЕАЛНИ-
т.е. приложими в БГ условия.

# 2 901
  • София
Това, което не е нужно е ВИНАГИ да се жертва комфорта, без значение дали това помага или пречи. Рутинно да се прилагат процедури, които са ненужни и/или имат понякога нежелани странични ефекти. Когато има време да се обясни или поне да уведоми родилката какво следва. Да се изчака в рамките на разумното и тогава раждането да се ускори.

yanast, това всичко е чудесно. НО откъде следва, че една средностатистическа родилка има знанието и компетенцията да прецени кои процедури са рутинни и кои ненужни?

# 2 902
Е, аз си бях адекватна през цялото време... И акълът ми работеше на бързи обороти, в стресови ситуации премислям като в шахмата... Аз правя така - отсреща правят така, аз правя иначе - отсреща иначе... Така преценявах какво да кажа или направя и чувах, виждах и осмислях всичко, което се случваше около мен, всичко което казват и правят лекар, акушерки, неонатоложки, санитарка... С други думи бях под голям стрес и съответно в пълно съзнание и напълно адекватна...

Правото на информиран избор означава, че човек следва да си направи изводи въз основа на обективни факти и собствени преживявания, а не на преживявания на този или онзи.

newsm10

Всъщност не си права... Правото на информиран избор означава да направиш избор на база информация, която имаш и по начина, по който я възприемаш... Една и съща информация се възприема по различен начин от различни хора и съответно води до различен избор... Но във всички случаи изборът е информиран и имаш право на него... Преживяванията на този или онзи също е вид информация... И ако този или онзи има горчив опи с определен лекар, то най-малкото трябва да имаш едно на ум, отивайки при този лекар... Примери имаше достатъчно през последните години... То и затова има черен списък на лекари - за да прочетеш опита на другите... Хората от хилядолетия използват чуждия опит, пък ти го отричаш...

# 2 903
Всъщност моето раждане беше доста лесно, като мога да кажа, че
в по-голямата част и аз бях в съзнание и питах, но сега няма да спорим за последните
5 минути. Да, персоналът понякога точно тогава раздава най-яките лафове,
но представете си на тях какво им е. След като се роди, всички бяха искрено
облекчени.

Не че е задължително да са груби, но е лесно разбираемо
откъде идва тази грубост. Из нета мернах един коментар- това е почти
естествено състояние за акушерките, плюс двете фразички "лесно се мама не става" и
"като го правеше, не викаше", които погледнати в перспектива са доста комични,
но ако човек реши да води джихад- олей, как можа да ми каже
на мен такива работи, пък и да ми вика да напъвам...

Стелт, ще се осъмня, защото оценката ти за адекватност идва от теб самата.

И аз съм се чувствала много трезва, когато съм била супер пияна. Струвало ми се е,
че мисля прекрасно и ясно, ама ако питам околните, ще ги е срам да разказват...

Освен това чуждият опит може да е много подвеждащ. Обвиниха ме в детско мислене, като
се опитах да покажа, че болката и дискомфорта са субективни- така е. За някой
едни неща може да са тормоз и ужас, за други да са помощ. Е тогава на кого да вярвам?
Аз лично предпочитам на по-позитивния човек. Щото нечии преживявания, описани драматично,
може така да психират жената, че да подскача дори само да я пипне лекар.

# 2 904
Стелт, ще се осъмня, защото оценката ти за адекватност идва от теб самата.

Можеш да се съмняваш, колкото си искаш...  Laughing   Оценката не е само моя, а и на израждащият ме лекар, пък след това и на този, който ми следеше бременността - първият беше споделил с вторият... Така че, аз зная, че бях адекватна, а явно и другите са забелязали... А пък какво и защо ми е било в главата, само аз си зная...  Ти естествено си се съмнявай, твоя си работа...

# 2 905
Е, аз си бях адекватна през цялото време... И акълът ми работеше на бързи обороти, в стресови ситуации премислям като в шахмата...

А,стига бе.Точно в шахмата един бърз ход и си МАТ.

newsm10

Всъщност не си права... Правото на информиран избор означава да направиш избор на база информация, която имаш и по начина, по който я възприемаш... Една и съща информация се възприема по различен начин от различни хора и съответно води до различен избор... Но във всички случаи изборът е информиран и имаш право на него... Преживяванията на този или онзи също е вид информация... И ако този или онзи има горчив опи с определен лекар, то най-малкото трябва да имаш едно на ум, отивайки при този лекар... Примери имаше достатъчно през последните години... То и затова има черен списък на лекари - за да прочетеш опита на другите... Хората от хилядолетия използват чуждия опит, пък ти го отричаш...

Да речем,че ме домързяло да го напиша.Мерси,че ми спести времето.

# 2 906
Аз предлагам в петицията за подобряване на родилните условия
да се предлага на жените да играят шах, табла, бридж или да решават судоку,
за да не скучаят, докато получават разкритие.

Но да не си говорим кой какво има в главата- поради особеностите
на корупционните схеми в БГ болниците се наложи да набера номера на
благоверния между две изгонващи контракции, за да говори лекарят с него и
да го привика да идва към болницата.

Та явно съм била достатъчно адекватна да си служа с Нокиа 5000, но
за шах не знам, особено ако е ендшпил.

# 2 907
На някои истории за преживяване по време на раждане трябва да се гледа малко като на сбирка на ловци и рибари след лов/улов.

# 2 908
Е, аз си бях адекватна през цялото време... И акълът ми работеше на бързи обороти, в стресови ситуации премислям като в шахмата...

А,стига бе.Точно в шахмата един бърз ход и си МАТ.

Излязох от ситуацията без да съм МАТ...  Mr. Green  Да речем приключихме с РЕМИ... Израждащият ме лекарят ми пожела да се върна за още един мач, но пък не искам...  Mr. Green

На някои истории за преживяване по време на раждане трябва да се гледа малко като на сбирка на ловци и рибари след лов/улов.

На мен не ми беше готино, но все се намира кой да завижда...  Whistling

# 2 909
Моята любима история е, понеже съм фен на Майстора и Маргарита, че
малкият се роди "рано сутринта, на четиринайстия ден от пролетния месец Нисан".

След това ангелски хор запя за раждането му, над Тина Киркова полетя ято бели
гълъби, а дърветата в цялата страна нацъфтяха.

Общи условия

Активация на акаунт