БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 600
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 3 105
Аз си свърших моята работа,Вселената своята. Laughing

Именно. Laughing
Кьде е лекарят в цялата тази картина?

# 3 106
И при мен най-сериозните болки бяха при разкритието... Имах безпроблемна бременност, макар и корема ми да беше огромен и на края да ми беше ужасно тежко... Та да се върна на болката... Лекарят каза, че не слага обезболяващи, за да не успива бебетата, така че каза болките трябва да си ги изтърпиш... Дали в болница, дали у нас, болката си е за родилката в такъв случай, така че какво значение има къде си? А не бях спала две денонощия, защото първото бях с контракции на 10 мин. (болезнени), второто бяха на 5 мин. (още по-болезнени)... След тези две денонощия имах разкритие точно 3 см... Та мен разкритието ме скапа и недоспиването покрай него... Когато родих ли? Изчезна цялото притеснение дали всичко ще мине безпроблемно, изчезна целият стрес от предродилна и родилна зала и от манипулациите, които ми предстояха, изчезнаха всички болки от разкритието + огромният ми корем, който ужасно ми тежеше последният месец (когато пък се случиха и най-големите жеги и се бях скапала тотално).... Прекрасно се чувствах след раждането и лека като перце... Ако имаше душ в болницата, щях да се изкъпя веднага... Ма нямаше... На следващият ден ходих та се къпах с еднолитрова чаша, като топла вода имаше само в бойлера в съседната стая, където се правят клизмите... Търчах с чашата за топла вода и си измих косата... После се доизкъпах със студена от чешмата като клекнах отдолу, щото душа го нямаше и вода течеше само отдолу... Май бях единствената, която се изкъпа... Не видях други да тичат от едната в другата баня и да се къпят с чаши... И преди да отида в болницата, в двете денонощия с контракции и без никакво спане, постоянно си взимах душ, вана, разхождах се нощем, пусках си духалка, когато ми застудее и вентилатор, когато ми е жега, ядях, пиех вода, разхождах се из градината, място не можех да си намеря... Хич не си представях какво е да бях в болница през това време и да трябва да лежа и да спя там и да търпя всичко без да мога да се разсейвам...

# 3 107
  • Западен парк
И според мен разказите за едната или другата крайност са вредни. Не за раждалите - те вече имат "собствен опит". За нераждалите е вредата. Те не знаят как ще се справи тяхното тяло и е възможно да вземат грешно решение. Или да се изплашат сериозно и да се панират.
Всички познати ми се чудеха от какъв зор миналата есен и зима ходех на училище за бременни. А на мен ми беше изключително полезно. Там акушерка ни обясняваше в кой момент как ще се чувстваме, защо ще се чувстваме така и какво ще направят лекарите в този случай. Разигравахме различни ситуации, показваше различни пози (прави, седнали, клекнали, легнали), които да помагат за напредването на раждането и същевременно да облекчават родилката.
И когато отидох в болницата, следвах наученото и наистина не усещах болките нетърпими, отказах епидурал, не ми слагаха и окситоцин. Дишането много ме облекчаваше. Сега прочетох, че вече е остарял метод, но ми свърши идеална работа преди Нова година.

Сега, като се връщам назад, мисля, че именно училището и безпристрастното обяснение на етапите, бяха основното "обезболяващо" при моето раждане. Това е и големият грях на медицинските лица по болниците - просто не им се обяснява. Разбирам ги - различни хора, различно възприятие на думите им, безплодни спорове... Но не ги оправдавам. По тази точка домашното раждане печели - акушерката няма как да форсира и иска-не иска ще трябва да обяснява. За да задържи родилката в кондиция и да я принуди да й съдейства.

# 3 108
Аз си свърших моята работа,Вселената своята. Laughing

Именно. Laughing
Кьде е лекарят в цялата тази картина?

Играе ролята на фотограф.Обаче като някой не си върши работата играе ролята на лошия чичко.

Tрябва да знае как да диша:)? Не, това вече е остаряло.

Аз съм старомодна,ползвам изпитани неща. Peace

# 3 109
И последно - понеже живея от 23 годишна в страна, в която ужасно много неща са позволени,
хората са си извоювали свободи, които в други страни все още са немислими и всеки си живее мирно и спокойно. Никой никого не кара да ражда вкъщи, нито пък да пафка трева. Всеки си преценя за себе си. Важното е, че имаш избор. Някои пишещи тук са толкова агресивни в отричането, че ще кажеш че дом.раждане ще стане задължително....

Явно в Холандия има традиции относно пафкането и раждането вкъщи.В БГ също са позволени много неща,които западняра не може да преглътне-примерно варят си сами ракия и вино.Посещават минимум едно кафене всеки ден- отвиват там преди работа,или излизат от работа,или го правят вместо работата.
А ключът към щастието и свободата не зависят от външната среда и предивикателствата,ами се крият в самия човек.Така че някой намира ключа,друг все чака на несправедливия свят да му осигури свобода-я чрез цигарка,я доказване в къщи.

# 3 110
Пиша изключително рядко във всякакъв вид форуми и като цяло в интернет пространството.
Но след като прочетох 203страници се чувствам направо длъжна да задам няколко въпроса.
Какво,  Ви кара да се мислите за по- компетентни от докторите и да им диктувате, в този толкова важен и рисков момент, какви желания, мераци и мечти имате? Кое Ви кара да се мислите за по- знаещи от хора, учили и практикували години наред? И защо по дяволите си мислите, че тези хора искат да Ви навредят???
Всички искат живи и здрави майка и бебе на финала! И знаят по- добре от Вас как да постигнат това!

Благодаря Ви за включването... Може да продължите да четете...  Laughing

Ама може ли? Разрешавате ли ми?
Нито една от Вас ли, не можа да ми отговори на тези така елементарни въпроси?

# 3 111
Desteny_1988, всяка една от нас вече няколко пъти отговори на поставените от теб въпроси. Ако отговорите те интересуват- моля, прочети темата.
Ако ли не- разбрахме че си възмутена че съществуват хора, които одобряват домашното раждане. Аз лично мога да го преживея Simple Smile

По темата с болките- може би не съм адекватен критерий, т.к. прага ми на търпимост е доста висок.
При първото раждане болката стана доста силна, почти нетърпима когато ми включиха системата с окситоцин, имах желание да стана или поне да легна настрани, но не ми позволиха.
Второто раждане- без медикаменти и без да лежа беше приказка. И при разкритието почти не ме боля (приспах детето преди да тръгна, а в болницата бях с пълно разкритие), чак последните 2 контракции, 2-3 минути преди да се роди бебето бяха наистина интензивни.

ОМ права си, важно е да намерим начин да се чувстваме щастливи и свободни в рамките на възможностите си и при наличните ограничения  Simple Smile
Но пък и следва да се стараем, доколкото можем да променяме нещата, така че за тези, които идват след нас да бъде по-добре Simple Smile

# 3 112
Desteny_1988, всяка една от нас вече няколко пъти отговори на поставените от теб въпроси. Ако отговорите те интересуват- моля, прочети темата.
Ако ли не- разбрахме че си възмутена че съществуват хора, които одобряват домашното раждане. Аз лично мога да го преживея Simple Smile

Явно аз имам сериозни проблеми с умствения багаж, който нося, защото на нито една от 203стр., които Прочетох, не видях отговорите на въпросите си.
Ако ли не е в мен проблема, ще те помоля да цитираш къде съм изказала възмущението си от домашното раждане. Цялата истина е, че мен ама изобщо не ме интересува как ще раждат другите жени, интересуваме как раждах аз и как ще раждам отново(за протокола- секцио).
Просто помолих, най- учтиво някой да ми обясни, от кога хората от форумите разбират повече от докторите.
Не ме разбирай погрешно, много ядове съм брала от некомпетентни лекари, ама навсякъде има мърша, повече съм благодарна на лекари, които по- някакъв начин са помогнали на мен и на близките ми.
Моят гинеколог ми е такъв от 14годишна, имам му пълно доверие и за секунда не ми мина през главата да давам акъл на доктор с 37годишен стаж. Това би било крайно несериозно. Сигурна съм и вярвам, че ако един ден недай Боже се случи нещо няма да е от некомпетентност, немарливост или бързане.
Идеята ми е защо ако ти (не в частност ти), си средно интелигентна жена, надхвърлила пълнолетие и носеща отговорност за себе си и си поела риска да ти се случи нещо, защо трябва и детето ти да страда от това?

# 3 113
OM, наистина ли мислиш, че на средностатистическия " западняр "
му пука как българина си вари ракия и по колко пъти ходи на кафене?  Laughing

Дестени, чети добре. Още един път - не, не се имам за по-компетентна от лекаря.
Не му диктувам какво да прави. Не, не мисля че иска да ми навреди.
Говорим си за правото на една жена, при определени условия и нормална бременност,
да може асистирано!!! да роди вкъщи.

Титина, вече няколко пъти говорихме, че си има проблемни раждания и бременности,
които е изключено да се следят от акушерка и да се ражда вкъщи.
Никой тук не рискува нечий живот. Не съм чувала за жена със седалищно, със сериозен проблем, напр.плацента превиа, да се пъне да ражда естествено, че и вкъщи. Това е абсурд.

# 3 114
  • София
Е, тази точно тема не е за агитиране за домашно раждане. Камо ли неасистирано.
Темата е дискусионна и обсъжда "Има ли асистираното домашно раждане почва и смисъл у нас и нужно ли е то да се регламентира.".

Не че много сме по темата, де Wink

Странно, защо тогава някои потребители и потребителки от "алтернативния", само повтарят колко е зловещо и вредно да раждаш в болница.

За любители на водно раждане - в  държавната АГ ''Света София"  от доста години предлагат:
 http://1agb.com/page/single/id/35
  (трета позиция)

Последна редакция: пт, 30 ное 2012, 01:02 от desy_net

# 3 115
  • София

Съвсем нормално- от топлата вода да ти падне
кръвното и да паднеш.

Хмм, мислех, че от всичко разбираш, но от физика май не.

Съдовете се стесняват при повишаване на температурата, съответно налягането се повишава.

Колкото до болките, човек инстинктивно усеща коя поза е добра за него в даден момент, когато го боли каквото и да било.  Някои май наистина са забравили, че имаме и инстинкти, колкото и високотехнологичен да ни е живота.

Няколко души направиха сравнението в бъбречната криза - не съм преживявала такава, но всички около мен, които са раждали и са имали бъбречна криза твърдят, че второто е по - страшно.

# 3 116

кръвното и да паднеш.

Съдовете се стесняват при повишаване на температурата, съответно налягането се повишава.

Сори, ама на мен ми се е случвало няколко пъти да припадна след топла вана  Peace Така че дали се разширяват или се свиват, хич не е от значение, но че от топлата вода и от горещото задушно помещение (банята) може да ти се случи.
От тогава не ползвам вана (от преди 7 години)... Страх ме е да не се случи нещо непоправимо ....

# 3 117
  • Куциндрел
Хич не си представях какво е да бях в болница през това време и да трябва да лежа и да спя там и да търпя всичко без да мога да се разсейвам...
В болницата едва ли щяха да те оставят 2 дена с контракции, щяха да ти сложат система окситоцин и щеше по-рано да родиш. Да те попитам - какво щеше да правиш, ако през тези 2 дена у вас беше тръгнало раждането? Щеше ли да родиш вкъщи?

# 3 118

кръвното и да паднеш.

Хайде пак помисли дали е така ! Peace

# 3 119
[quote author=Milla Elaine link=topic=685638.msg23691321#msg23691321 date

Титина, вече няколко пъти говорихме, че си има проблемни раждания и бременности,
които е изключено да се следят от акушерка и да се ражда вкъщи.

Ама вие наистина много се изживявате като лекари....да видя някъде да написах проблемна бременност  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт