Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 7

• 102 417
  • 726
  •   1
Отговори
# 105
  • Бургас
Може ли да ми кажете, тези 350 лв. на член от семейството, които са горната граница за получаване на детски бруто ли са или нето? Т.е. в справката за изплатените възнаграждения от работодателя кое от двете да гледам? Знам, че със сигурност вече е обсъждано и до сега се рових, за да намеря къде, но вече зверски ми се приспа и реших най-накрая да питам.

И още нещо. Мога ли да пратя мъжа ми да подаде документите за еднократната помощ за раждане и за детските или трябва аз да ходя?

# 106
Бруто!

Мисля, че майката е тази, на която се дават детски, в случай че не са и отнети родителските права.

# 107
Може ли да ми кажете, тези 350 лв. на член от семейството, които са горната граница за получаване на детски бруто ли са или нето? Т.е. в справката за изплатените възнаграждения от работодателя кое от двете да гледам? Знам, че със сигурност вече е обсъждано и до сега се рових, за да намеря къде, но вече зверски ми се приспа и реших най-накрая да питам.

И още нещо. Мога ли да пратя мъжа ми да подаде документите за еднократната помощ за раждане и за детските или трябва аз да ходя?

Може съпруга ви да ви подаде документите, но задължително трябва да носи вашата лична карта за справка.

# 108
здравейте момичета искам да попитам, трябва ли да подавам и удостоверение за семейно положение ако нямам брак с бащата на детето

# 109
  • София
здравейте момичета искам да попитам, трябва ли да подавам и удостоверение за семейно положение ако нямам брак с бащата на детето
От тази година вече не искат такова удостоверение Peace

# 110
Много ти благодаря за бързия отговор Simple Smile

# 111
  • Бургас
С малко закъснение - благодаря на bisera75 и Zl-76 за отговорите   bouquet

# 112
Честито Рождество Христово!

Още нещо да попитам...
През м.01.2012г все още се водех на работа,но в неплатен отпуск,след това напуснах по взаимно съгласие и ме пратиха на борсата. За този месец ,ще трябва ли да представя служебна бележка от местоработата пред социалните?

# 113
  • Пловдив

Още нещо да попитам...
През м.01.2012г все още се водех на работа,но в неплатен отпуск,след това напуснах по взаимно съгласие и ме пратиха на борсата. За този месец ,ще трябва ли да представя служебна бележка от местоработата пред социалните?

Да,ако ти влиза в 12 те месеца.При напускането не поиска ли бележка за доходите 12 м назад?
Искайте такива бележки като напускате.Така ще спестите после ходенето отново

# 114

Още нещо да попитам...

Да,ако ти влиза в 12 те месеца.При напускането не поиска ли бележка за доходите 12 м назад?
Искайте такива бележки като напускате.Така ще спестите после ходенето отново
Да,влиза ми... Ще подавам след празниците.
Изобщо не съм се сетила да поискам при напускането... ooooh!
Благодаря за отговора!   bouquet

# 115
Извинете въпроса ми,
с бащата на детето ми нямаме брак, живеем заедно, детето е припознато. Мога ли да подам молба за детските надбавки при положение, че моят доход е висок и надминаваме границата за двете с детето, но ако се включи и неговия ще влезем в изисквания доход.
Има ли някаква промяна сега, защото преди години се изискваше родителите да имат брак?

# 116
  • Пловдив
Извинете въпроса ми,
с бащата на детето ми нямаме брак, живеем заедно, детето е припознато. Мога ли да подам молба за детските надбавки при положение, че моят доход е висок и надминаваме границата за двете с детето, но ако се включи и неговия ще влезем в изисквания доход.
Има ли някаква промяна сега, защото преди години се изискваше родителите да имат брак?

Щом нямате брак изискват само твоите доходи,които ще се делят на две.

# 117
Здравейте! Обръщам се към вас за помощ. Прочетох на първата страница, кои имат право на детски надбавки и според т.3 мисля, че имам право. Но днес ми отказаха от социалните като се позоваха на т.5, и по-точно че съпругът ми е чужденец и все още няма постоянно пребиваване.  Другия месец очакваме да получи такова. Освен това не бил от ЕС, това не видях къде го пише  Rolling Eyes Но според мен по т.3 -единия родител е Бг гражданин, детето е Бг гражданин и се отглежда в страната, би трябвало да получавам както до сега получавах 2 години. Вие как мислите?
Снежи1-ще споделиш ли какво се случи..

# 118
Имам голям проблем с детските - полусираците от 1 януари 2013 г. имат право на детски без доказване на доход. От районната служба обаче отказват да ми вземат документите, защото в момента членът не бил влязъл в сила и нямали указания. А аз исках да ми кажат какви документи са нужни, през декември да ги подам и детето да получи грандиозната сума за целия януари. Сега какво излиза - държавата няма да даде едни пари, дето ужким ги е дала.

ЗАКОН ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА

Чл. 7. (9) (Нова - ДВ, бр. 54 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) При условията на ал. 1, т. 1, 2 и 3 месечната помощ за деца с един жив родител се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции независимо от дохода на семейството.

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА
Приет с ПМС № 139 от 05.07.2002 г.
Обн. ДВ. бр.67 от 12 Юли 2002г., изм. ДВ. бр.93 от 19 Октомври 2004г., попр. ДВ. бр.97 от 2 Ноември 2004г., изм. ДВ. бр.115 от 30 Декември 2004г., изм. ДВ. бр.71 от 1 Септември 2006г.,изм. ДВ. бр.34 от 8 Май 2009г., изм. ДВ. бр.27 от 9 Април 2010г., изм. ДВ. бр.29 от 16 Април 2010г., изм. ДВ. бр.41 от 1 Юни 2010г., изм. ДВ. бр.7 от 21 Януари 2011г., изм. и доп. ДВ. бр.95от 4 Декември 2012г.

Глава трета.
МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕТЕ ДО ЗАВЪРШВАНЕ НА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 20-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 93 ОТ 2004 Г.)

Чл. 17.
13. (нова - ДВ, бр. 95 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) удостоверение за наследници (само в случаите по чл. 7, ал. 9 ЗСПД);
14. (нова - ДВ, бр. 95 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) удостоверение за семейно положение (само в случаите по чл. 7, ал. 9 ЗСПД).
Бележки от у-ще и за ваксини също са необходими.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Закона е изменен и допълнен на 04.12.2012г., а ти искаш през ноември.12 г. да ти приемат молбата, за да не изтървеш срока. От 01.01.13 г. имаш право и това е!
А,  и нещо за лемури споменаваше в постовете си по-нататък. Мисля, че е редно да се извиниш!

# 119
  • София
Здравейте,
От всичко изчетено досега не ми стана от кога се полагат детски надбавки. След изтичане на 2-годишното майчинство или след самото раждане на детето?

Общи условия

Активация на акаунт