Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 7

• 102 359
  • 726
  •   1
Отговори
# 225
  • Пловдив
момичета ,някой знае ли как се действа в скучай ,когато при подаване на док,за детски се изисква трудова книжка на бащата , за справка ,че не работи ,а той няма такава - няма да ..

Декларира,че не работи и няма ТК с декларация свободен текст

# 226

Здравейте,

Имам син на 16 години и реших, че е крайно време да взимам помощи за него.
Съпругът ми получава по 300 лв на месец, а аз съм безработна, въпросът ми е какво се прави в такива случаи и като цяло какво да правя? Какви документи да подам и къде?
Ще ви бъда наистина страшно благодарна!
Благодаря ви предварително!

Последна редакция: вт, 19 фев 2013, 23:13 от mamaClaire

# 227
  • Пловдив
mamaClaire,изтрий огромния цитат от поста си.
Отговорите,които търсиш са в него

# 228
Здравейте, майка съм на две деца с увреждания.През месец март 2012г. след преосвидетелстване подадох всички документи, кито се изисква да се подадат, за да получавам детски и другите помощи.През месец януари изпратих съпругът ми в Соц. подпомагане в града ни, за да направи справка кога трябва да подам нова молба декларация за детски.Отговорът на служителката бил през месец февруари,след като е направила справка в компютъра.Но каква беше изненадата ми когато на 11 февруари,подавайки декларацията ми казаха, че трябвало да подам такава януари месец и няма да ми изплатят за него месец детските.Сега се чудя какво да правя,имат ли право да постъпват така,още повече че става и въпрос за деца с увреждания.Ще се радвам ако някой ми даде някаква информация.

# 229
  • Пловдив
polia72,изпуснатия месец го губиш.Трябва да си гледаш по заповедта кога ти изтича старата молба,за да подадеш нова

mamaClaire,за мъжа ти служебна бележка за доходите 12 м назад.За теб декларация,че не работиш и трудовата ти книжка.Бележка за ваксините на детето,акта за раждане,личните карти и подаваш в социалните по постоянен адрес

# 230
  • София и там където не се пуши
При деца с увреждания, доход не се търси. Там детските (доход не доход) са двойни. Не съм съвсем наясно, но валиден ТЕЛК си трябва и друго. Защо не зададеш въпроса си в Деца с увреждания.

Последна редакция: ср, 20 фев 2013, 22:18 от Dorothy

# 231
Здравейте, майка съм на две деца с увреждания.През месец март 2012г. след преосвидетелстване подадох всички документи, кито се изисква да се подадат, за да получавам детски и другите помощи.През месец януари изпратих съпругът ми в Соц. подпомагане в града ни, за да направи справка кога трябва да подам нова молба декларация за детски.Отговорът на служителката бил през месец февруари,след като е направила справка в компютъра.Но каква беше изненадата ми когато на 11 февруари,подавайки декларацията ми казаха, че трябвало да подам такава януари месец и няма да ми изплатят за него месец детските.Сега се чудя какво да правя,имат ли право да постъпват така,още повече че става и въпрос за деца с увреждания.Ще се радвам ако някой ми даде някаква информация.

Преди да подадеш молбата с ТЕЛК през м.03.2012г. имала ли си вървяща молба, заповед давана ли ти е?Защо, след като е направена справка в компютъра се е получило това недоразумение не ми е  ясно.Аз бих те посъветвала да отидеш в Соц подпомагане и да попиташ отново.Ако наистина е трябвало да подадеш молба през м.01.13г. няма как да ти се върнат детските.

# 232
  • Beyond the Frontiers
Дами, имам въпрос - детските се изплаща за предходния месец? Т.е. февруари за януари и т.н. и към края на месеца ли?

# 233
  • Сандански
Здравейте, миналата година 2012, бях на борсата. Сега подадох документи за детски надбавки и получих отказ, тъй като през месец февруари 2012 г. съм писала 151.2 лв (по справка от НОИ), но са изплатени през март, през март съм взела (и толкова съм писала) 50.4 лв, които съм получила през април. Обясниха ми, че няма значение, че парите се водят за тези месеци,  които съм писала, важното било кога са взети. Тоест за февруари трябвало да пиша обезщетението за януари (когато пък получих обезщетение за декември и ноември) и т.н. Вярно ли е и това? 

# 234
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, миналата година 2012, бях на борсата. Сега подадох документи за детски надбавки и получих отказ, тъй като през месец февруари 2012 г. съм писала 151.2 лв (по справка от НОИ), но са изплатени през март, през март съм взела (и толкова съм писала) 50.4 лв, които съм получила през април. Обясниха ми, че няма значение, че парите се водят за тези месеци,  които съм писала, важното било кога са взети. Тоест за февруари трябвало да пиша обезщетението за януари (когато пък получих обезщетение за декември и ноември) и т.н. Вярно ли е и това? 

Да, вярно е.Пишеш парите през месеца, когато реално си ги получила

# 235
  • Сандански
Ок, благодаря, pantera666.

Имам още един въпрос.  Защо за обезщетение се пише месеца, в който си го получил, а за заплатата ми се пише в същия месец, за който ми се води, макар че реално съм я получила на другия месец. Тоест, започнах работа от април, но я получих май. Защо тогава в удостоверението пиша тези пари в април?   Thinking

Последна редакция: пт, 22 фев 2013, 16:01 от Cutie_Honey

# 236
Ок, благодаря, pantera666.

Имам още един въпрос.  Защо за обезщетение се пише месеца, в който си го получил, а за заплатата ми се пише в същия месец, за който ми се води, макар че реално съм я получила на другия месец. Тоест, започнах работа от април, но я получих май. Защо тогава в удостоверението пиша тези пари в април?   Thinking

Ето тук в Правилника за прилагане за Закона за семейни помощи за деца е казано за дохода:
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 93 от 2004 г.) Доходите се декларират за месеца, през който са получени, независимо за кой период се отнасят.

# 237
  • Сандански
Бисера, да, но заплатите, както на сегашната ми месторабота, така и на предишни, съм ги вземала един месец назад, но са се водели за месеца, в който съм започнала работа. Предполагам е свързано с осигуровки и т.н. и има обяснение защо е така, но аз не разбирам!  Simple Smile Това, което ти си цитирала важи за всички доходи предполагам... Simple Smile

# 238
Здравейте, четох от първа страница за еднократната помощ за бременност, но не ми стана много ясно дали имам право на нея. Работя на трудов договор, в болнични съм от началото на бременността, в 45-дневен болничен излязох от 9.02. Имам ПИК издаден от НОИ и мога да си проверям всеки месец на колко лв са ме осигурявали, но не знам как да си го изчисля?  newsm56
И другият ми въпрос е като нямам брак (таткото ще припознае детето) би следвало да се водя самотна майка, полагат ли ми се някакви помощи?

# 239
Здравейте, четох от първа страница за еднократната помощ за бременност, но не ми стана много ясно дали имам право на нея. Работя на трудов договор, в болнични съм от началото на бременността, в 45-дневен болничен излязох от 9.02. Имам ПИК издаден от НОИ и мога да си проверям всеки месец на колко лв са ме осигурявали, но не знам как да си го изчисля?  newsm56
И другият ми въпрос е като нямам брак (таткото ще припознае детето) би следвало да се водя самотна майка, полагат ли ми се някакви помощи?

Еднократната помощ за 45 дни преди раждане е за неработещи - неосигурени или за тези, които нямат изискващия се трудов стаж.Когато родиш ще имаш право на еднократна помощ за раждане и детски, ако твоя доход е под 350 лв на член от семейството.Доходът на бащата на детето няма да се взима.

Общи условия

Активация на акаунт