Плюсове и минуси на кварталите в София-2

• 630 426
  • 6 123
  •   2
Отговори
# 720
Ето един от прекрасните мили люлински или други панели:

[img]http://fakti.bg//img/news/13796/aefe50b8cef41fa262bc0185a470ea7f_big.jpg

Красота, в такива и в Авганистан не живеят!!!
Добре,че не всички слагат така линкове. Stuck Out Tongue Winking EyeПиши в кой микрорайон е блока да го видя на място.
За'' Авганистан'' не знам в какво живеят...Виж за Афганистан имам някаква представа от снимки на хора командировани там и документални филми.За повечето би било лукс. Mr. Green
Писах  за панелките,понеже ми писна от превземки по въпроса.Мен лично повече ме притеснява качеството на новото строителство,за изчисленията на квадратурата пък да не говорим.Вече ще се потретя,но не мога да подмина очевидното подобрение на ж.к.''Люлин'' и усилията на много хора.Подобрения има и в центъра.То за някои е най-лесно е да седят и само да критикуват.

# 721
  • София
Приемам забележката за правописната грешка -писах бързо и естествено невярно.

Обаче пък обичам да чета и да се информирам какво правят и как живеят хората в белите държави, а не да се сравнявам с Афганистан.

Статия от в-к Стандарт от преди повече от 10 години:

"470 000 панелни жилища разрушават в Германия
На тяхно място вдигат тухлени еднофамилни къщи с малки озеленени дворове по закона за разрушаване на вредните за здравето сгради
ЛилиЯ Попова
 Германците гласуваха през миналата година Закон за саниране на жилищната инфраструктура, с който се предвижда преди всичко разрушаване на вредните за здравето жилища, строени с панели с азбестови съставки. За това се заговори всъщност скоро след обединението, когато се разбра, че цялата гордост на Източен Берлин - Палатът на републиката, бе построен с азбестови материали. Темата по-късно се разшири и се прехвърли в западната част, когато един служител на радиостанцията "Дойче веле" в Кьолн осъди управата, че са настанили многобройния екип на радиото да работи при такива условия. Решението бе категорично - сградата трябва да се напусне и не подлежеше на никакво обжалване. Тази година, ако се спазят пусковите условия, "Дойче веле" ще трябва да се пренесе в Бон и да напусне азбестовия си небостъргач в Кьолн При по-нататъшните разследвания на строителните субстанции от 70-те години - времето на бума на панелното строителство, се оказа, че както на Изтока, така и на Запада много сгради са строени по този начин. По азбестово-панелната мода е било построено и канцлерството в Бон през 70-те години. И макар сега в него да се намира част от Министерството на икономическото сътрудничество, все още не се знае каква ще бъде съдбата му. Що се отнася до жилищната инфраструктура, там законът и решенията са категорични - те ще трябва да се разрушат. Направените опити в началото на 90-те години за санирането им показаха, че тези жилища не могат да отговорят на съвременните изисквания. Въпреки че външно те придобиха съвсем друг вид, подменена бе цялата канализация и електрическа система. Върху жилищата по един от най-представителните източноберлински булеварди - "Лайпцигерщрасе", бяха положени най-съвременните антирефлектиращи препарати. Още по-драстичен е случаят с берлинския квартал "Марцан". Там хиляди жилища ще бъдат напълно разрушени и на тяхно място ще изникнат нови сгради. Разбира се, законът не е само за Берлин, а за цялата страна. Такива градове като Магдебург, бившият Карлмарксщадт - днес Хемниц, Франкфурт на Одер или Рощок ще трябва да се разделят с цялата "социалистическа гордост" на високото панелно строителство и да се завърнат към ниското тухлено строителство На местата на старите панелни жилища се предвижда построяването на еднофамилни къщи с малки дворчета. Проблемът със смяната на жилищата в бившите гедерейски провинции не е толкова сложен, както би бил в някои страни, където е имало частна жилищна собственост. Поради комуналната собственост на жилищния фонд в бившата ГДР всъщност на обитателите е все едно в каква сграда ще живеят, още по-добре, разбира се, ако тази сграда е по-модерна, а не от преди 30 години. Проблемите ще дойдат по-късно, когато общините решат да приватизират този сграден фонд и да го продават на живеещите там. И както при всеки човешки проблем, има "за" и "против". От една страна, всички разбират нелепостта да живеят в панелни жилища с предизвикващ рак азбест, от друга страна, носталгията по собственото гнездо, макар и кукувиче. Ф. Н. от панелния град край химическите заводи край Лойна споделя не без болка, че 30-те години в панела не са били толкова лоши, че там са се родили и отраснали двете им деца, че те лично не са пострадали... Точно обратно на това е мнението на Бригите Б., която счита, че най-накрая една мечта ще се сбъдне - да живее в нормално жилище, и че какъвто и да е наемът, тя се радва, че ще напусне "панелния бункер". Законът и гласуваната програма към него трябва да почнат да бъдат изпълнявани още през тази година, а до края на 2005 г. всички 470 000 панелни жилища да изчезнат от градовете и само снимковият спомен от Първата германска държава на работниците и селяните да напомня за тях. Първите еднофамилни къщи вече се строят и трябва да бъдат населени в началото на пролетта, като по този начин постепенно ще се освобождават старите панели и техните обитатели ще се нанасят в китни еднофамилни къщи. Вместо панелни блокове, разпръснати по полето,, ще изникват нови градове с улици и къщи - едно бавно завръщане към исконните човешки желания за дом с уют сред природата. "

# 722
Не виждам какво общо имат написаните неща с приказките за това, че хората в тях едва ли не живеят като в пещера, нямали цветя и пердета.
И то не във всички панели, онези в южните явно са по-специални Simple Smile

За Германия - това са общински жилища. Навсякъде по света са в лошо състояние и държавата мисли начини как да изкара повечко пари от тях. Затова без значение от строителстовото гонят наемателите, събарят ги и правят МОЛ-ове, бизнес центрове и квартали с къщи, които струват майка си и баща си.

Ако тук се започнат проекти за красота, трябва да се събори масово всичко, включително новото. Има тук-там някоя по-нормална сграда, всичко друго няма нищо общо със света.
Панел, ЕПК, тухла, ПП и т.н. - сиво, недодялано, с кръпки, това е България, колкото и да не ни се иска.
И все пак съм оптимист. Във всички видове сгради виждам промяна. разбира се, започва се отвътре - цялостна смяна на ВиК например, за последните десетина година почти не остана някой със старите, сега гледам, че масово се подменя дограма на общи части. Преди 5 г. представяли ли сте си го?  Simple Smile
Ще стигнем и до фасадата.
Не става бързо, но важно е, че посоката е правилна. Не говоря конкретно за панели, за всички  Peace

# 723
Боряна, продайте си панелката в Борово и си купете тухла в Лозенец или къща в Германия. Разбирам защо толкова ги мразите, заедно с панелните квартали, но в България никой няма да ви построи къща в замяна на панелния Ви апартамент. Предполагам, че и на съседи не сте случили. Сменете апартамента си, ако не сте доволна. Не съм наясно точно какви са в момента, но и в Германия все още ги има панелките. Не твърдя, че Люлин е раят на земята, но е факт, че се развива, има капацитета за жителите си. Все повече млади хора се местят тук, защото не могат да си позволят да живеят нормално на 60 квадрата в Центъра, а и според мен няма смисъл. Правила съм тази равносметка и съм доволна от избора си. Има достатъчно поляни и за кучета, и за хора, овошки, свеж въздух и спокойствие. Просто негативизмът Ви към хора, които с радост живеят в домовете си и ги поддържат, не е валиден.
С циганите не съм имала проблеми, но бях изненадана да разбера, че в Люлин някак са успели да изселят катуните, което не може да се каже за много други части на града, където живущите имат реално сериозни проблеми с тях.

# 724
...Предполагам, че и на съседи не сте случили...

Наистина има голямо значение, а понякога си е чист карък Simple Smile
Заради лош опит с друг наш апартамент, който е в центъра, бях негативно настроена към старите тухли. Но... за щастие имах възможността да наблюдавам и други подобни (+ желание за обективност), за да променя впечатленията си.

# 725
Хайде и моите пет стотинки по темата - така са се стекли обстоятелствата при менн, че вероятно съм живяла в повече софийски локации от повечето хора, и то в продължение на няколко десетилетия, та съм ги наблюдавала и в развитие:
ул. "Московска", района на Арменската градинка (между площад Македония и Руски паметник), Изток (най-комуникативната част - до Плиска и парка, но не на булеварда), Гео Милев (също района в близост до Плиска), Борово, Младост 1, Банкя.
Не ги изреждам по хронология, а от центъра към периферията.
Временно съм пребивавала или имам/имала съм близки и в районите на Докторската, Заимов, горни Лозенец (стария), Дружба 1, Драгалевци.
Не можах никога да свикна с отдалечеността на кварталите от центъра - дори на уж близки квартали като Лозенец и Изток. Дългото пътуване всеки ден, независимо дали с кола или с градски транспорт, ме изморява и съсипва. Банкя беше чудовищен експеримент, който не бих повторила за нищо на света.  
Центърът има ужасни части, има и тихи, закътани, зелени места, в които почти няма коли (щото е синя зона). За кварталите важи същото съотношение добри-лоши места, но там количеството автомобили вече е непоносимо навсякъде, уви.
Сега, 2014 г. - ако човек е ОК с ежедневното пътуване, дори плебейски квартали като Дружба имат някои плюсове пред Лозенец и Гео Милев, които са задминали капацитета си като застрояване, гъстота на обитаване и брой МПС-та на единица площ поне трикратно.
Така че -  не бих се учудила и за Люлин да е така, както казвате (западните квартали са единствената част от града ни, която ми е тера инкогнита). Налага ми се отвреме навреме да пътувам по дела за Божурище и, от позицията на външен наблюдател, също забелязвам хубави фасади, подобрена инфраструктура и разхубавяване дори из Люлин...

Идеални и напълно безаварийни съседи не съм срещнала никъде. Но и никъде не съм имала истински сериозни проблеми.

Последна редакция: чт, 17 юли 2014, 01:20 от Параход

# 726
За мен единствената разлика в разстоянието е, че когато аз живеех в Изток, почти не съм ползвала транспорт, а от Люлин пеша до където и да е не мога да отида. Иначе съм за 10 мин. на центъра, но ми липсва движението. Така като гледам, много хора си ползват градския транспорт, въпреки пешеходната близост с 'околния свят'.

# 727
E, от Изток докъде ще стигнеш пеша?
Аз съм ходила пеш през парка до тогавашната си работа, на Славянска, и си беше 40-45 мин. Приятна разходка, и все пак доста време трябва да предвиди човек, ако програмата му е натоварена. А паркът - по тъмно не става; в лошо време (дъжд, сняг, виелици) - също.
А отгоре по булеварда за ходене съвсем не е подходящо. Тръгнеш ли да обикаляш през Ситняково и Иван Асен - разходката си отива час и отгоре. Не е за ежедневието.
Иначе ходенето е много важно и удобно и за мен, въпреки мръсотията около нас.

Сега, друг въпрос, че ако човек работи в бизнеспарка, грам няма да му е удобно да живее в центъра или западните квартали. Но работата се сменя, училища, детски градини - също, а за къщите обичайно повечето хора усядат по-трайно, не са ненормални като мен (че и мъжа ми).

# 728
Амии, до Ректората, Семинарията, НДК, Младост, Студентски. Много по- спокойно ми беше, отколкото да се занимавам с рейсове или час пик в метрото. Удобни обувки и пей сърце. По тъмно и в лошо време също няма страшно, почти никой няма в парка по това време.

# 729
  • София
Сега, друг въпрос, че ако човек работи в бизнеспарка, грам няма да му е удобно да живее в центъра или западните квартали. Но работата се сменя, училища, детски градини - също, а за къщите обичайно повечето хора усядат по-трайно, не са ненормални като мен (че и мъжа ми).
А-а, ако си до Университета, с метрото е супер удобно и бързо  до Бизнес парка!Особено сега като пуснат новите спирки!Защото все още се пътува първо с метрото и после с автобус....
Иначе съм напълно съгласна- работа и училища се сменят- жилището по-скоро не! И затова изборът му става труден! Хем сградата да е читава, хем съседите да са ОК, хем наоколо да е прилично.
Но всички хубости на едно ги няма никога- за съжаление... и затова всеки прави с нещо компромис...доколкото може да го приеме.
За ходенето пеш- това все повече остава в миналото. В смисъл- обожавам да ходя пеш. Но как да стигна пеш до работа, ако тя е в съвсем друг район? Ето- примерът беше с Изток- и как до Бъкстон пеш? То си е екскурзия. За въздуха- в центъра вече няма чист въздух. Толкова е претоварено с коли, а зимата пък мирише на въглища и не знам още какво...Има хора, които живеят в Симеоново и другите такива витошки квалтали. Там има въздух, но пък как точно пътуваш ако си без кола?

# 730
Е айде сега, аз в момента съм в Гео Милев, и не бих казала че ходя до центъра пеша, ама...явно съм някакъв голям мързел  Tired

# 731
  • София
Май форумът от "Плюсове и минуси на кварталите в София" се превърна във форум за възхвала на панелите и Люлин.
А относно панелните квартали, то всички са си еднакви- и Люлин, и Младост, и Борово, и Бъкстон, и т.н...
Не съм фен на нито един от тях.
И се чудя защо като дойдат чужденци (говорим за западноевропейци, а не за сирийци и афганистанци) в Б-я, не си купуват панели в Люлин или Младост, ами се бутат в центъра, Лозенец или Иван Вазов?

# 732
Не, не са всички панелни комплекси еднакви. Както и не цялата централна градска част може да се сложи под общ знаменател.

# 733
  • sofia

И се чудя защо като дойдат чужденци (говорим за западноевропейци, а не за сирийци и афганистанци) в Б-я, не си купуват панели в Люлин или Младост, ами се бутат в центъра, Лозенец или Иван Вазов?
Защото всеки има различни критерии и възможности......я си представи всичко живо да се сбута в центъра.
Като дете съм живяла в Емил Марков....сега даже не знам как му е името на квартала, до 104 и 121 у-ще. 10 години не бях ходила в този район. Преди 5 години ми се наложи да мина.....еми, няма да отида да живея там. Отвратително е станало.
Проблемът е, че се строи без елементарна мисъл за инфраструктурата и броя на хората, които трябва да поеме......

# 734
Ако е нужно, още веднъж ще го напишем - не става дума за възхвала или превъзнасяне, а за това, че съвсем не е вярно, че хората в тези сгради сладират боклуци по всички тераси, не чистят, не садят цветя, не поддържат и т.н. Това са по-скоро изключения, които можеш да намериш в и стара тухла в центъра.

Чужденците купуват навсякъде, зависи за каква цел им трябва. Един имот в центъра, ако се дава под наем, предлага много повече варианти, включително отдаването му като офис.  

Общи условия

Активация на акаунт