Плюсове и минуси на кварталите в София-2

• 618 800
  • 6 123
  •   1
Отговори
# 5 205
Не разбирам драмата с празните жилища. Хора с по 2 деца, например, няма нищо чудно в това да купи 2 жилища, освен основното, и да стоят празни докато пораснат децата, ако не им се влагат пари и разправя с наематели. Естествено ще го направят, когато са млади, здрави и прави, и имат възможност да ги изплатят.

В тази статистика не влизат само тези, но и онези с наематели, които не са регистрирани официално. А пазарът в тази насока е доста сив. Така че статистиката за поред път е стъкмистика. Важното е да има паника.

# 5 206
Аз не виждам паника, напротив - хората все още смятат имотите за сигурна инвестиция (може и да са). Но не ми се вижда нормално жилища да стоят празни в очакване на следващото поколение - това със сигурност са жилища в излишък, особено за държава с отрицателен прираст. Да речем, че в София не е отрицателен - и пак не мисля, че това е добър индикатор за пазара. В повечето големи европейски градове ситуацията е съвсем различна.

# 5 207
  • София
А в Редута от много одини, въпреки всичкото строителство едно връз друго, има поне десет имота, покрай които минавам всеки ден - дворно място и изоставена къща.

А да бе, 10. Умножи ги....поне по 5.  Smiley

# 5 208
  • София
А в Редута от много одини, въпреки всичкото строителство едно връз друго, има поне десет имота, покрай които минавам всеки ден - дворно място и изоставена къща.

уауу,къде ги намерихте..?

# 5 209
Просто говорим за голям град, общият брой на жилищните сгради е голям. Но и според мен това е официална статистика, на практика не са празни голяма част от тези имоти. А и както е уточнено:
"Освен това показателите на НСИ включват и вили, ваканционни жилища и хотелски апартаменти."
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/11/05/ … _no_vse_po-skupi/
+ необявените наеми...
Картинката вече става друга.

# 5 210
  • София

уауу,къде ги намерихте..?
Само за 5-6 пресечки в един неголям сектор са 5-6. Квартала не е много голям, но не е и пренебрежимо малък, затова й казах да умножи. Simple Smile

# 5 211
  • София
Е,кажи кои са тези пресечки,че не се сещам?

# 5 212
Само ако се обърне внимание на това, че по улиците и пред блоковете на 10 коли със С,СА,СВ се падат около 5 6 с такива от други градове се разбира, че всякакви статистики като горните са пълни глупости.

# 5 213
Аз вярвам на собствените си наблюдения. Статистиките само ми го потвърждават. Има много празни жилища. И затова си има някакви причини. Паника, колко да е паника. Щом се случва, значи пазарът го допуска.

# 5 214
  • София
Ами представи си, искам да ми е близо до офиса, имам си и други съображения освен цената, Дружба и Люлин не ми харесват, какво да ти се обяснявам, то аз ти обяснявам, ти злобееш и все едно и също.

Твоите съображения са си твоя работа - ти си избрала да живееш в кал и мизерия съзнателно, сама и без принуда по своите си съображения, които интересуват само теб и никой друг, и сега живееш така заради своя собствен избор. В кой одобрен документ на общината пишеше, че в ливадата ще имаш улици и тротоари през 2018, та протестираш и я обвиняваш сега за това? Ако имаш такъв документ, отиваш и я съдиш. И я осъждаш да ти ги направи.

И не, не злобея, просто смятам, че общината първо трябва да подмени изключително износената инфраструктура на кварталите си, преди да прави каквото и да било в зеленчуковите градини и вилните зони, непредвидени за квартали и застроени само благодарение на корупцията в нея, в която и вие, купилите там, сте участвали с парите си.
Викаш първо да оправи аристократите в центъра, а после да даде остатъците на хората от покрайнините, които са платили в пъти повече от тези в центъра. Защото в МанЛи и освен годишните местни данъци и такси, новодомците са платили свързани със строителя разрешителни за строеж, обезщетения за инфраструктура и още една камара свързани такси към общината и държавата. Давам ти пример какви такси покрива един новодомец свързани пряко и косвено с него
1. разрешения за строеж
2. Обезщетения от парцела, които общината взима от всеки парцел (понякога стигат до 25%)
3. Подкупи за чиновници по време на строежа (за свързаните с бизнеса знаят че достигат 10% от себестойността)
4. Инфраструктура около блока - в повечето случай общината абдикира от задълженията си и строителят оправя за своя сметка (не своя а на купувача)
5. 20% ДДС  - нали не мислиш, че го плаща строителя  Mr. Green
6. Съпътстващи разходи - прехвърляния (местният данък е 3%), вписвания и всякакви държавни и общински таксички по кадастър и община.
7. Чак накрая идва ежегодните данък сгради и такси смет, които за нашия апартамент с две паркоместа беше 400лв.
Мисля, че не е ОК да се иска първо да преасфалтират Богатица, вместо изобщо първо да направят една улица в МанЛи

# 5 215
  • София
За мен всеки квартал си има плюсове и минуси! Дори и кварталите на богатите.... да не кажа най-вече... Simple Smile

# 5 216
Чияна, и аз това споменах в предния си пост, ама Попея ме изяде. Подкрепям мнението ти, съвпада с моето

# 5 217
Много ясно, че трябва първо да оправят вече същестсвуващата инфраструктура, която не е пипана от поне 30-40 години на повечето места и е в критично състояние ( като Изток например, където НЕ живея, но няма квартал с по-разбити улици в града), отколкото да се изгражда нова такава.

По принцип и аз не съм фен на Попеа, обаче е малко смешно първо да изсипеш два чувала пари в калта и после да се оплакваш във форуми. Глас в пустиня.

# 5 218
  • София
Grinning  Че то ако някой си дава сметка за тези 7 точки по които плаща, защо ще купи в калта?  Не ми отговаряйте Grinning
От друга страна, що за довод е, че "някой бил платил за подкупи, че дайте първом на него да настелим улица"....
....  Thinking тъкмо обратната е логиката, ако сградата изниква благодарение на подкупи.... ай да се оправят ....
И още , "строителя бил оправил улицата , а това не било негова работа изобщо"....тук напълно изтървах нишката..... най често ако изобщо се трогне да пооправи улицата , строителя го прави само и единствено с цел да смъкне повече пари от кандидатите да живеят в калта.... нито иска да отмени Общината , нито му дреме кой каква кал ще гази после.... това е най - честия случай...

# 5 219
  • София
Строителят оправя улицата или тротоара или вертикалната планировка на общински терени, защото общината абдикира, написала съм го достатъчно ясно. Също така съм написала една камара точки, по които е видно, че живущите в Нови квартали плащат в пъти повече за общинския бюджет в сравнение с живущите от Иван Вазов да кажем. А подкупите искате или не искате съществуват и са най-голямата бюрократична тежест - ако не вярвате на мен прочетете последния евродоклад, който много яростно се опитват да покрият.
А болшинството от хора изсипват пари в МАнЛи, Кръстова вада и т.н, най-вече заради по-ниските цени на строителството от по -"престижните" квартали.
Да не говорим, че бюджетът на София освен многото европари се изсипват и няколко стотици милиона държавна субсидия, т.е. цялата страна плаща. А като добавим и заемите (май вече към 2млрд) които Фандъкова направи за 10 години положението става плачевно по оста Бюджет-реален резултат...

Общи условия

Активация на акаунт